Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "arkitektritad biodynamisk sommarglädje"

Nyprovat – "arkitektritad biodynamisk sommarglädje"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Smaker som exploderar i komplexitet, sommarängar, rosor och violer. Veckans laddning i tillfälligt parti osar rosenkindade uteluncher och långa heta grillkvällar.

Frosten har drabbat, till största del, Frankrikes vinodlare och förstörelsen är förödande. Aprilvädret har återigen visat sig på sitt allra gåtfullaste och nyckfullaste vis precis som att pandemin inte gjort det tillräckligt knepigt för vinnäringen. På grund av en varm start på våren har knoppningen kommit igång tidigt vilket medför en större risk för väderproblematik. Det är dessutom svårt att värja sig mot just frost, men i ett försök att stävja det hela har vinproducenter i bl.a. Bourgogne och Bordeaux tänt eldar mellan raderna av rankor för att skydda de små knopparna. Odlare i Rhônedalen är riktigt hårt drabbade och tyvärr ser det dystert ut när temperaturen dalar ytterligare en tid. Vi får alla hålla tummarna för att 2021 inte går till historien lika illa som 2020.

Vidare till lanseringarna då. Ett par flaskor med attraktiv status saknades på provningarna och med chans att köpa grisen i säcken (nä, den chansen är rätt liten), så är jag intresserad av Hirsch Chardonnay, Gut Oggau Atanasius och Chablis Domaine Pattes Loup. Alla tre kommer förmodligen landa i min vinkorg på tisdag. Annars är allt nyprovat och listat för dig.

Vi vill också passa på att gratulera Ellen Franzén som i dagarna försvarade sin titel som Svensk Mästare i Sommellerie. STORT GRATTIS från oss alla på Wine Table!

Håll tillgodo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Aphros Phaunus Pet Nat Rosé 2019, Portugal, Vinho Verde, TSE 95540, 229 kr

Frisk doft med smultron och grapefrukt som fylls på i glaset av en fin smekande mousse. Ett syrligt bett griper tag innan det bjuds ett lätt och fräscht och citrusfruktigt avslut. Arkitektritad biodynamisk sommarglädje, gott, friskt och rosa på pinot noir. (Johan Lidby Vinhandel, 3000 fl.)

VITT VIN

Carlines La Vouivre 2018, Frankrike, Jura, TSE 93278, 269 kr

Vingårdsblend med stiltypisk syrlig nos. Hög markant något volatil syra, komplexa smaker av gul frukt, smör, söta päron och mineral. Enorm kraft och längd av chardonnay och savagnin. Jura vill vi se mer av i sommar men fram tills dess dricker vi den här ur huset. (Divine, 600 fl.)

Guìmaro Blanco 2019, Spanien, Ribeira Sacra, TSE 93218, 174 kr

Spanska druvan godello spelar huvudrollen med stöd av av albariño, treixadura, loureiro och torrontés. Syrliga toner av lime, citron och grapefrukt i nosen följsamt med in i smakbilden där hög syra ger en läskande frisk kick innan ett örtkryddigt avslut rundar av det hela. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

Domaine des Huards Francois 1er Vieilles Vignes 2017, Frankrike, Loire, TSE 95126, 279 kr

Mycket aromatiskt på druvan romorantin, inte varje dag vi ser det på monopolets hyllor. Dofter av nyhäschat hö, blomsteräng och våt gräsmatta. Det är friskt syrligt med gräsiga toner, nässlor och gula blommor. Udda och annorlunda men riktigt kul att prova. (Divine, 1200 fl.)

ORANGEVIN

Vignoble du Rêveur Artisan 2019, Frankrike, Alsace, TSE 93485, 239 kr

Mer hög aromatik i form av skalmacererad pinot gris och gewurztraminer. Doften sparkar igång långt ovanför glaset av aprikoser och torkad frukt. Sen följer en spännande resa med stram strävhet, uppbyggd i detalj till en fin längd med avslut i en aptitretande grapefruktbeska och ännu lite mer aprikos. (Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)

RÖTT VIN

Piero Benevelli Langhe Nebbiolo 2019, Italien, Piemonte, TSE 93281, 189 kr

Äntligen en allokering till Sverige som inte Kermit Lynch hunnit lägga vantarna på. Sammansatt välbyggd från 12 åriga vinrankor på en 1,5 hektar ”stor” vingård med kalksten och järnrik lera. Efter skörd vinifierades druvorna utan tillsatt jäst och med en skalmaceration på 8 dagar, lagrat 9 månader på ståltank. Näsan fylld av ros, viol och mineral i koncentrerad parfym. Saliverande syra i drickvänlig josig stil, unga tanniner och frisk frukt, mmm, gott! (Panache Sweden, 3000 fl.)

Alessandro e Gian Natale Fantino Barolo Bussia Cascina Dardi 2015, Italien, Piemonte TSE 93495, 489 kr

Balans, transparens och väldoftande av röda bär, nypon och rosor. Mogna vegetativa toner i ett torrt och fylligt, välbyggt och strukturerat hantverksvin med fantastisk längd. Alessandro har tidigare varit vingårdsansvarig och oenolog hos Bartolo Mascarello. Nebbiolodruvor från 60-åriga rankor som efter skörd och pressning får jäsa med skalen utan tillsatt jäst under 30 dagar i vertikala öppna träfat, så kallade Tine. Därefter dras vinet om till stora slavonska ekfatsliggare s.k. botti där det vilar i fem år innan buteljering. (Panache Sweden, 1800 fl.)

Cascina Luisin Barbaresco Rabajà 2015, Italien, Piemonte, TSE 93493, 399 kr

Elegant och traditionellt, transparent och rödbärsdoftande. Stram med ljus och karaktärsfyllda röda bär, nypon, rosenblad och mjuk frukt i avslutet. Den totala produktionen är endast 30 000 flaskor per år och då ingår även barbera, langhe nebbiolo och lite arneis. Druvorna till det här vinet kommer från 45 åriga vinrankor som växer mitt i det amfiteaterliknande Rabajà.
(Panache Sweden, 900 fl.)

Grifalco Damaschito Aglianico del Vulture 2015, Italien, Basilicata, TSE 93507, 248 kr

När det bjuds aglianico på bolis måste vi naturligtvis ta med den. Druvorna till detta vin kommer från en 2 hektar enskild växtplats där de planterades för cirka 80 år sedan. Djup och koncentrerad doft av mörk röd frukt, mocha och fat. Stramt strukturerad med mörka skogsbär i koncentrerat temperament. Lagras med fördel ett par år i kompensation för den något korta frukten. (Handpicked Wines, 600 fl.)

Domaine Gérard/Ludovic Courbis Cornas 2017, Frankrike, Rhône, TSE 93338, 399 kr

Inbjudande aromatik av själfylld syrah. Näsan fylls av ljuva toner av chark, järn, mineral och friska mörka bär. Mjuk och len men strukturerad och fokuserad. Mörka köttiga bärsmaker som förgyller den örtiga och rökiga finishen.
(Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

Château Puygueraud 2017, Frankrike, Bordeaux, TSE 91256, 199 kr

Up and coming från underdog appellationen Côtes de Francs i östra Bordeaux till föredömligt pris. Mycket fint från den annars hårt frostdrabbade årgången 2017. Mörkt röda bär och vanillinsocker, svamp och läder direkt i nosen. Stram och ungdomlig till smaks med friska blå och svarta bär och frukter. Lagras för bra utdelning. Mestadels merlot, påfyllt av cabernet franc och en mindre del malbec. (Tryffelsvinet, 1200 fl.)

Château Fonplégade 2016, Frankrike, Bordeaux, TSE 93508, 499 kr

Med grannar som Château Angelus och Canon rider denna ypperligt koncentrerade merlot (med ca. 10% cabernet franc) på en våg av Saint-Emilion power. Doft av fat och djupt koncentrerade bär. Smaken exploderar i komplexitet med tydligt strukturerade fat, mineraler, toner av vanilj, läder, sandelträ och ceder, blyertspenna, örter och köttiga blå-svarta bär.
(Tryffelsvinet, 360 fl.)

Domaine du Pas de l’Escalette Les Clapas Rouge 2019, Frankrike, Roussillon, TSE 93422, 199 kr

Roussillonfavorit med rödbärigt fokus och flirt med gröna örter och stenig mineral från Larzac. Välbyggd och personlig stil, koncentrerad, fräsch, fyllig och förföriskt god av syrah, carignan och grenache. Larzac är bergigt med branta sluttningar och vingårdarna ligger på mellan 300 och 800 meters höjd över havet där jordmånen uppvisar en stor mångfald. Spännande och god, värd att få större uppmärksamhet. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)

Descendientes de J. Palacios Villa de Corullón 2018, Spanien, Bierzo, TSE 92635, 399 kr

Snyggt och välgjord av gamla stockar och låga skördeuttag. Modern och snillrikt med blåröda bär i stram struktur och tydlig menciafrukt. Häftig längd i en örtig och floral stil av i huvudsak mencía med mindre del blend av olika gröna druvsorter. (Primewine/Solera, 324 fl.)

Castell D’Encus Thalarn 2016, Spanien Katalonien, TSE 93274, 379 kr

100% syrah från hög höjd som är både josig och torr på en och samma gång. Rödbärig och kryddig med sval fräschör. Druvorna plockas varsamt för hand och vinifieras i en kombination av franska ekfat, ståltankar och stenkärl från de Pyrenéeska bergen som höggs ut av munkar redan redan på 1100-talet. (Tryffelsvinet, 600 fl.)

Telmo Rodriguez  Matallana 2015, Spanien, Ribera del Duero, TSE 93191, 495 kr

Handplockade druvor från 11 vingårdar om totalt 21,5 hektar från 5 unika landskap och jordmåner. Endast de bästa druvorna från varje gård, bl.a. tinto fino, navarro, valenciano och albillo utgör blenden. Generöst med mörka röda bär, koncentrerat och fokuserat, välbyggd och elegant och samtidigt rustikt och ytterst matvänligt. (Wine Affair, 240 fl.)

Simonsig Estate Tiara 2003, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 93192, 239 kr

Färdiglagrad kronjuvel från knepiga årgången 2003 där Tiaran fått en något annan druvsammansättning än andra årgångar på 87% cabernet sauvignon och 13% merlot. Fokuserade mogna toner med djupa bärsmaker, svartvinbär, björnbär, plommon strukturerat av läder, tobak och fat i en utvecklad och mycket koncentrerad finish. (Tryffelsvinet, 720 fl.)

Hirsch Vineyards Raschen Ridge Pinot Noir 2017, USA, Kalifornien, TSE 95402, 739 kr

Jasmin Hirsch odlar enligt biodynamiska principer och gör viner som är högst personliga och av högsta kvalitet. Druvorna från Raschen Ridge ger en elegant, ljust rödbärig och exklusiv parfym. Läskande frisk rödbärig frukt, driv i syran, jordig mineral och integrerad tanninstruktur i underbar fokus och längd, så gott! (Johan Lidby Vinhandel, 180 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.