Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "balanserad potent magi"

Nyprovat – "balanserad potent magi"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Jag har Nyprovat mig fram i maj-månads andra lansering av det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Det är både högt och lågt, och då menar jag altitud och inte kvalitet. För vad är kvalitet egentligen om det inte presenteras med mer än så? Hög kvalitet, bra kvalitet vs. dålig kvalitet eller låg kvalitet. Visst, det låter enkelt, men att bara skriva kvalitet... är egentligen en innebörd i avsaknad av sin yttersta mening och innebörd. När vi på Wine Table pratar om kvalitet är det just hög kvalitet vi pratar om, det som sätter standard för annat att jämföras med. I tillfälliga sortimentet är det för det mesta hög kvalitet som gäller, men vi sållar även där och prisbild, ursprung, stil, passion och efterfrågan spelar också in. När vi skriver om ett kvalitetsvin ska ni veta att det genomgått den absoluta luppen av granskning och att det är Nyprovat in i minsta beståndsdel... sen är smakpreferensen en helt annan femma.

MOUSSERANDE VIN

winetable_heinrich_petnat

Weingut Heinrich Oh When the Saints PetNat 2021, Österrike, Burgenland, TSE 93483, 189 kr

Ekologisk blanc de noir Pet Nat på 100 % biodynamiskt odlade st laurent-druvor. Hela klasar, direktpressade, spontanjäst och utan tillsatta sulfiter. Hantverksbubbel med sprudlande energi och småmoussigt syrligt skum. Smak och doft av gråpäron, gröna äpplen, lime och citrus. En läskande sommarsmash med modest alkoholhalt. (Lively Wines, 900 fl.)

winetable_nyprovat_philipponnat_non_dose

Philipponnat Royale Réserve Non Dosé, Frankrike, Champagne, TSE 93596, 449 kr

500-års jubilerande Philipponnats presenterar en nyhet och inte mig emot då deras viner går från klarhet till klarhet och denna helt torra non dosé har en inbjudande aromatik av citrus, kex och nougat. Charmig personlig och fyllig mousse, knastertorr med sirligt syrlig frukt där smaken briserar av citrus och gröna äpplen i en elektriskt ihållande syrlig längd. (Spendrups/Spring Wine, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_laherte_freres_dautrefois

Laherte Frères Les Vignes d’Autrefois Vieilles Vignes de Pinot Meunier Extra Brut 2017, Frankrike, Champagne, TSE 94338, 599 kr

Naturligt urläckert odlarskum med inbjudande doft och smak av brioche och råg, kex och äpple i en full och tät mousse med friska bubblor och högt klingande syra. Fortsatt syrlig med salta mineraler, grapefrukt och äppelblom, stramt med intensiv vibrerande textur och struktur. Härligt uppfriskande och ett av lanseringens mest intressanta köp. (Vin & Natur, 300 fl.)

winetable_nyprovat_remy_massin

Rémy Massin Special Club Pinot Noir 2015, Frankrike, Champagne, TSE 95790, 546 kr

Ytterligare en i raden av fantastiska Special Club lanseringar. Rémy Massins pinot noir har en något återhållen och låg doftintensitet men där smaker av äpple, citrus och hö i en frisk syra och krämig textur bjuder ett charmerande avslut i rödbärig frukt koncentrerat i smultron och röda äpplen. (ChampagneHuset, 1500 fl.)

VITT VIN

https://www.systembolaget.se/produkt/vin/cheverny-blanc-9449001/

Hervé Villemade Cheverny Blanc 2020, Frankrike, Loire, TSE 94490, 189 kr

Ekologiskt och naturligt odlad och vinifierad sauvignon blanc tillsammans med chardonnay. Driven doft av gul frukt, päronfriskt med en struktur som är torr och fruktig, fyllig nästan fet textur och uppfriskande syra. Smaken är citrusfruktig med grillad citron, vita blommor, gula äpplen, örter, honung och bivax i en fin längd. (Vin & Natur, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_lodge_hill

Jim Barry Lodge Hill Riesling 2021, Australien, Clare Valley, TSV 93102, 149 kr

Riesling från Australien har en tendens att gå gummislangens väg, så även denna i tidigare årgångar. Nu betydligt mer balanserad i frukten med frisk doft, mineralitet, päron och citrus. Torr stram med generöst fruktig, sälta i mineraliteten, grönfruktig och örtig i avslutet där vi får citrusfrisk limetwist. (Wine Affair, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_thistle_weed_khakibos

Thistle & Weed Khakibos 2020, Sydafrika, Western Cape, TSE 94371, 209 kr

Sydafrikan med en udda mix av druvor som 41% verdelho, 37% chenin blanc, 12% palomino, 10% fernao pires i ett samarbete mellan de båda familjerna Terblanche och Wiid som bildades 2015, projektet leds idag av de unga talangerna Etienne Terblanche (vinodlare) och Stephanie Wiid (vinmakare) och en del av OVP (old vine project). Gul frukt och hint av fat, vanilj, fyllig textur och strukturerat torr – lång eftersmak. (Divine, 900 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_vignoble_du_reveur_artisan

Vignoble du Rêveur Artisan 2020, Frankrike, Alsace, TSE 93734, 239 kr

Ekologiskt guldrosa livselixir från Marcel Deiss naturliga prodigy-projekt i Bergheim. Aromatiskt parfymerad doft och smak i avskalad hantverksmässig stil med jäst och äpple, nötter, aprikos och blodapelsin. Torr och stram citrusskalbesk bittercitrus med läskande syra. Ett fullkomligt förförande härligt och komplex vin, tätt och fokuserat med koncentration och kraft i lång bedårande eftersmak. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)

winetable_nyprovatdomaine_brand

Domaine Brand & Fils La Chimére, Frankrike, Alsace, TSE 93441, 239 kr

Ytterligare ett naturpang med klass från Alsace. Ekologiskt odlat och hantverksmässigt vinifierat. Till färgen mörkt gul skalmacererad riesling med intensiv doft av vanilj, aprikos och clementin. Fylligt fruktigt, syrligt och högst oväntat välbalanserat. Avslutet är gastronomiskt lockande aptitretande med minralisk bittercitrus. Mycket intressant och gott från småskalig odlare och importör, bravo! (Jordmånen, 480 fl.)

ROSÉVIN

winetable_nyprovat_schloss_gobelsburg_rosé

Schloss Gobelsburg Rosé 2021, Österrike, Niederösterreich, TSV 94019, 215 kr

En magnum-påk rosé är väl kanske den bästa partystarter’n vi kan önska oss i vår. Dessutom om den kommer med elegans och klass och en frisk doft av smultron, örter och mineraler. Fin syra som nästan vibrerar in i en textur som andas sprits i ett avslut som är både vitalt rödbärigt och mycket läskande. (Prime Wine/Solera, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_villa_wolf_rosé

Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2021, Tyskland, Pfalz, TSV 92310, 129 kr

En klassiker som alltid levererar, den rosa vargen med rödluvans korg fylld av smultron, jordgubb, vilda rabarber och örter med en hembakad touch av smörkola. Tät och fylligt fruktig smak med elektrisk syra, sammansatt och gott, precis som mormor skulle vilja ha det. (Vinunic, 8000 fl.)

winetable_nyprovat_laspinetta_rosé_di_casanova

La Spinetta Il Rosé di Casanova 2021, Italien, Toscana, TSV 90076, 159 kr

Ett av årets bästa rosévin, levererar alltid på hög nivå, år efter år och publiken jublar åt återkomsten, både när det gäller pris och allokering. I vanlig toscansk ordning med influenser från både Provence och Piemonte bjuder årets sangiovese/prugnolo gentile casanova både smultron, körsbär, blodapelsin, vinbär, rabarber och jordigt förankrade örter och mineraler. Maxad men balanserad syra, torr och elegant med avslutet förgyllt av ett zeststänk blodapelsin.
(Enjoy Wine & Spirits, 18000 fl.)

winetable_nyprovat_txomin_etxaniz

Txomin Etxaniz Rosado 2021, Spanien, Baskien, TSE 92661, 139 kr

Vi har under senaste året blivit förärade med en rad Txakoli-viner, de flesta i vit form. Men det görs även finfin exemplar av rosado i Baskien med. Denna Getariako Txakolina har en rödbärigt elektriskt syrlig fruktig doft. Tätt fruktig,  bittercitruslockande polkamint och flyktiga syror innan en helt torr och stram finish. Bra pris och gott! (Viña Española, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_longview_nebbiolo_rosato

Longview Nebbiolo Rosato 2021, Australien, Adelaide Hills, TSV 93429, 149 kr

En storfavorit under vårens roséprovningar. Nebbiolo från Australien med både druvtypicitet och ursprungets otvungna band. Fullt av jordgubb och grapefrukt i en örtig och friskt bärig doft. Driven frisk syra med gröna örter och röda bär. Fylligt balanserat, koncentrerat och tätt torrt med stram schwung i syrans efterspel. Stjärna i kanten helt enkelt. (The WineAgency, 8000 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_lache_moi_la_grappe

Château de la Terrière Lache Moi la Grappe 2020, Frankrike, Beaujolais, TSE 94407, 139 kr

Vagt brettig inledning med mörka toner av svarta körsbär och plommon. Smaken bringar ljusare toner av lingon och tranbär i hög syra där tyvärr en viss jolmighet bjuder in tertiära toner mot slutet som mörk bitter choklad i eftersmaken. Drick gärna upp direkt efter öppnad flaska då den tenderar att tappa en del ganska snabbt. Gamay noir från 3 hektar när byn Régnié och de två lieux-dit’erna Terroir de la Sibérie & la Tour Bourdon. Utan tillsatt svavel, naturligt och veganvänligt. (WineWorld, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_vietti_barolo_castiglione

Barolo Castiglione Vietti 2018, Italien, Piemonte, TSE 94626, 489 kr

Äntligen får vi se Viettis elegans på SysBos hyllor och även om det är en knapp femhunka och dryga sjuhundra pannor så lär de snabbt flyga ut och ta slut. Snygg doft, ja, jag dristar mig till att benämna den så. Aromatiskt av välansade rosor, nypon och tjärade fat. Torr stram och fruktig med balans ut i fingerspetsarna. Självklart ännu ung men oväntat redo men den som har tålamod och väntar får njuta av blomsterprakten sprungen ur en balanserad potent magi. (Vinunic, 720 fl.)

winetable_nyprovat_toccacielo

Cantina Fratelli Carafoli Toccacielo 2021, Italien, Lambrusco, TSV 92860, 139 kr

Från Grasparossa di Castelvetro en Lambrusco med fart och energi, floralt blommig och örtig, röd- och svartbärig med en mjuk vagt mousserande textur. Syran är varligt balanserad och eftersmaken förgylld av hallon, lakrits och färska örter i en avslutande vibrerande textur. (Moestue Grape Selections, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_pintas_red

Wine & Soul Pintas Red 2019, Portugal, Douro, TSE 94627, 699 kr

Vaniljbomber är oftast inget jag går igång på men här presenteras ett stycke väl makat vin där ekfaten bjuder till och erbjuder balans till den mörkt röda frukten. Strukturen är torr, tät och mycket koncentrerad. Kanske ännu lite ung och skavig, men ett säkert kort för den som vill ha framtida gudom, för stilen i fråga. (Handpicked Wines, 240 fl.)

winetable_nyprovat_naoussa_alta

Thymiopoulos Naoussa Alta 2018, Grekland, Makedonien, TSE 94414, 199 kr

Älskar de här släppen av xinomavro, Greklands svar på ett giftermål mellan nebbiolo och nerello mascalese med friska pigga dofter och smaker av nyplockad frukt, röda bär, körsbär, röda äpplen och floral med mandelblom, nyponros och en umamistinnt syrligt bittercitrus bett i avslutet. Välinvesterade sommarpengar. (Wine Waves, 1500 fl.)

winetable_nyprovat_ex_post_facto

Ex Post Facto 2019, USA, Kalifornien, TSE 94410, 399 kr

Greg Brewer i Santa Barbara har ett uttalat kompromisslöst engagemang för kvalitet. Med hållbara och ekologiska odlingsmetoder arbetar han för att uppnå en balans mellan terroir, druvor och mikroklimat i alla sina vingårdar. Denna 100 procentiga syrah osar allt det med sin syrliga rödköttiga frukt och järnigt blodiga mineralitet. Örtig och kryddig med syrlig frukt där körsbär, tranbär, granatäpple och lingon gör upp om en plats i det rökiga avslutets sarkofag. (Divine, 600 fl.)

winetable_nyprovat_garage_wine

Garage Wine/Two Winters Renacido Vineyard Cabernet Sauvignon 2019, Chile, Maule, TSE 92364, 229 kr

Man behöver väl inte längre skriva om Garage Wine som ett garage vineri där en hobbyverksamhet bland vänner blev succé, för det vet ni väl alla redan? Här i ett nytt samarbete men lika naturligt och ärligt som aldrig förr. Svartvinbär, plommon och gröna örter i en tät, fruktig och läskande syrlig textur där örtiga inslag och kraftfull tannin bygger ryggradens arkitektoniska brygga till ett torrt avslut med en lång syrlig och fruktig finish. (Handpicked Wines, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_rhu_mezcla_tinta

Vinedos de Alcohuaz Rhu 2018, Chile, Valle del Elqui, TSE 94492, 299 kr

Fottrampat och jäst i öppna stenkar innan betongägg och stora ekfat fått vinet att vila. Blenden av största delen syrah, med mindre andelar petit sirah och garnacha kommer från vingården Viñedos de Alcohuaz som ligger på 2200 meter över havet där de växer ur granit och vulkanisk mark. Valle del Elqui är Chiles nordligaste ditrikt. Vinet är charmigt och personligt med fyllig mörk frukt, svartvinbär, plommon och björnbär med vildvuxna örter. Frisk syrlig frukt, helt torrt med finlirande tanniner ger ett riktigt bra intryck. Nya Chile i sitt esse! (Tuesday Wine, 600 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.