Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Smaka på Rioja – 9 toppviner i fast sortiment

Smaka på Rioja – 9 toppviner i fast sortiment

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 3 minuter

Svenskarnas kärleksaffär med Rioja är en seglivad historia – och det är inte svårt att förstå varför. Här bjuds på välbalanserade viner med identitet och karaktär, som dessutom inte heller alls kostar skjortan. Andreas Grube guidar till nio bra val i det fasta sortimentet.

VITT

letargo

Letargo Rioja Blanco Bodegas D. Mateos 2020, nr 2533, 89 kr

Enkelt men helt ok vit Rioja i okomplicerad stil. Här bjuds på fyllig frukt i form av päron, gröna och gula äpplen och honungsmelon, toppat med färskpressad lime och lite syrliga krusbär. Somrigt vin som gör sig snyggt till både salladen och de grillade skaldjuren.

vina-muriel

Viña Muriel Crianza 2019, nr 2762, 129 kr

Trendig vit Rioja i typisk stil och till klart bra pris. Här finns en tydlig fatig kryddighet från tio månaders lagring på nya franska fat, vaniljtoner, gula äpplen, kardemumma och en lätt rökig överton. Verkligen ett kul tillskott på hyllan. Gott på egen hand eller till fisk och kyckling.

 

RÖTT

faustino-vii

Faustino VII 2020, nr 22662, 91 kr

Absolut ett småsyskon i den ambitiösa familjen av Faustino-viner, men också kul att ha med här för att den samtidigt levererar väldigt bra för pengen. Gott om primära smaker av färska bär – hallon, björnbär, blåbär, körsbär – tillsammans med vanilj, ljus nougat och lite kanel.

vina-bujanda

Viña Bujanda Gran Reserva 2014, nr 2221, 249 kr

Ståtligt och pampigt i stilen, och redan hyfsat utvecklat i smaken. Här finns kryddiga fattoner, mogna körsbär, färsk tobak, lite läder, choklad och några stänk kardemumma. Ganska maffig i stilen men samtidigt med allt i balans och harmoni. Låt blomma ut i karaff någon timme eller två.

lat-42

Lat 42 Reserva 2018, nr 2043, 99 kr

En pålitlig klassiker i det fasta sortimentet som fortsätter att leverera väldigt mycket Rioja-njut för liten peng. It’s a Bargain! Tydlig fatkrydda med gott om vanilj, och till det en bukett av färska körsbär, mjölkchoklad, dill och nymalet kaffe. Perfekt vardagsvin som också matchar snyggt till söndagens lammstek.

conde-valdemar

Conde Valdemar Gran Reserva 2012, nr 12601, 169 kr

Med tio år på nacken visar den här pavan verkligen hur charmigt det kan vara med Rioja som fått lite utveckling. Här finns gott om färsk körsbärsfrukt och mörka plommon, men också russin, nötter, vaniljtoner, torkad dill och färskt läder. Ambitiöst, seriöst och väldigt gott – dessutom till blygsam prislapp.

baron-de-ley

Baron de Ley Reserva 2017, nr 2525, 119 kr

Pålitlig producent som alltid gör klassisk rioja i ambitiös stil och med blygsam prislapp. I det här vinet är det, som alltid i Rioja, tempranillo som är basen men man har också slängt med cirka tio procent garnacha. Fyllig, kryddig och redan hyfsat utvecklad i stilen. Imponerande bygge för pengen.

marquez-de-murrieta

Marqués de Murrieta Reserva 2017, nr 2612, 209 kr

Rioja i väldigt klassisk stil och med allt redan på plats. Tydliga vaniljtoner och träfatskryddor efter 18 månader på amerikanska fat. Här finns också gott om katrinplommon, nötter, ljus choklad, dill, färsk tobak och lite cederträ. Det här vinet kan utan problem ligga läääänge i källaren, men bjuder samtidigt redan nu på en fullödig upplevelse.

la-rioja-alta

La Rioja Alta Gran Reserva 904 2011, nr 7462, 495 kr

Alltså, wow… Visst, det är old school så det visslar om det, men vem bryr sig när det smakar såhär komplett och klockrent välbalanserat. Hela fyra år på amerikanska fat speglar av sig men balanseras upp snyggt av nötter, russin, tobak, jordgubbar, körsbär och dillkrydda. Behöver verkligen mat för att komma till sin fulla rätt, så släng in en lammstek i ugnen och ös på med rikliga mängder örter och vitlök.

Annons

El Coto Crianza 2018

El Coto Crianza 2018

Land:Spanien, Rioja
Pris:89 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

El Coto Crianza 2018

Land:Spanien, Rioja
Pris:89 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

Rioja är en region där man fortfarande verkligen kan få väldigt mycket vin för pengen. Som här till exempel. Trots prislappen under hundringen bjuds här nämligen på ett vin som både visar upp sitt ursprung och druva med all önskvärd tydlighet. I doft och smak gott om kakao, mörka körsbär, korinter, vanilj och aningen kanel och torkade örter. En av ägarna bakom det här vinet är Eduardo Santos Ruiz, som också driver firman Baron de Ley.

NR: 12670

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.