Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "en kock som sadlat om och nu gör sprudlande hantverksviner"

Nyprovat – "en kock som sadlat om och nu gör sprudlande hantverksviner"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

En kock som gör sprudlande hantverksvin, sommar i en flaska och klunkar svala ur stora kupor. Sommarens första tillfälliga lansering är här och Pär Strömberg har som vanligt Nyprovat det mesta och listat det bästa!

Äntligen är årets första sommarmånad här. Juni i all sin grönskande prakt där vi mellan hägg och syren njuter årstiden allra mest. Det sjungs om studentens lyckliga dag, det firas bröllop och andra festligheter som äger rum i prunkande utomhusmiljö. Fåglar som kvittrar, bin som surrar, blåa skyar, värmande sol och svalkande vattendrag. Till detta släpps en ansenlig mängd vin denna första sommardag.

Inte mindre än två lanseringar äger rum, dels i det tillfälliga sortimentet som ni kommer få läsa om nedan och dels årets andra lansering i fast sortiment, som kommer beskrivas av Andreas Grube i ett kommande inlägg.

Ett vin jag inte hade möjligheten att prova men är nyfiken på är Morgado da Vila, också det en PetNat från Vinho Verde i Portugal, likt nedan provade favoriten Aphros Phaunus PetNat. Kan bli en spännande uppställning mot varandra.

Håll till godo och kom ihåg – drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Larmandier-Bernier Terre de Vertus 1er Cru Blanc de Blancs 2014, Frankrike, Champagne, TSE 92249, 599 kr

Sommar i en flaska. Elegant skum på ekologiskt och biodynamisk odlade druvor med grönörtig doft. Smak av granny smith äpple och citrus i ren mineralkaraktär. Härligt fluffig full mousse med klingande syra och citrussyrlig eftersmak. (Wine Trade, 1800 fl.)

Raventós i Blanc De la Finca 2017, Spanien, Conca del Riu Anoia, TSE 91262, 199 kr

Ytterligare ett släpp i raden av Raventós i Blancs ärade kvalitetsbubbel. Här med friska söta päron och meloner, stramt sursyrligt med vita vinbär och krusbär som sen avrundas med än sötare tropisk frukt i ett friskt och syrligt avslut. (Lively Wines, 2400 fl.)

Aphros Wine Phaunus Pet Nat 2020, Portugal, Vinho Verde, TSE 93564, 229 kr

Biodynamisk loureiro med liten del arinto från gediget hantverk av Steiner-lärjungen Vasco Croft. Äpple, friska vita bär, mjuk sirlig mousse och läskande syra som landar i en famn av mjuk gul frukt. Sommarlängtan. (Johan Lidby, 3000 fl.)

VITT VIN

Muni Daniele Piccinin Montemagro 2018, Italien, Venetien, TSE 93524, 199 kr

Från en före detta kock som sadlat om och nu gör sprudlande hantverksviner, som här på lokala druvan durello. Örtig gulfruktig nos i koncentrerat syradriv, snyggt volymiös och palettfyllande frukt av mogna äpplen och citrus med ett friskt och fräscht och helt torrt avslut. (Panache, 900 fl.)

Domaine Cordier Saint-Véran Vieilles Vignes 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 93528, 189 kr

Inbjudande flirtigt parfymerad med doft och smaker av gul stenfrukt, exotisk frukt, äpple, honung, vanilj och smör i en outtömlig mångtydighet. Fantastiskt gott med härlig, fyllig och krämig längd. Priset är dessutom en bargain! (Tryffelsvinet, 1800 fl.)

Reyneke Reserve White 2018, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 93551, 249 kr

Biodynamisk och veganmärkt sauvignon blanc i doftande lager av granny smith äpplen, kvitten, limeskal, sparris och gröna spritärtor med en distinkt flintighet och avslut i en floral umamisälta. Handskördat och pressad med hela klasar.
Spontanjäsning och lagring i franska ekfat samt en tid på ståltank innan buteljering. (Tuesday Wine, 600 fl.)

Tolpuddle 2019, Australien, Tasmanien, TSE 91808, 379 kr

Vulkanosande och rik på friska flintiga aromer med citrus, grapefrukt, vit persika och rostad hasselnöt. Smaken väldefinierat elegant av citron och grapefrukt, vita och gula persikor, nötter och sirliga mineraler. Handskördad wholebunch-pressad chardonnay jäst på fransk ek. (Vintedge, 300 fl.)

ROSÉVIN

Leitz Assmanshausen Pinot Noir Rosé 2020, Tyskland, Rheingau, TSE 93615, 139 kr

Ljust orange-rosa färg med mogna jordgubbar och smultron i smaker av djup koncentration. Stort fokus ligger på syran och bärigheten i frukten. Ren, pigg, frisk och len med torrt fräscht avslut. Klunkar det lätt svalt serverat i stora kupor. (Johan Lidby, 3600 fl.)

Chateau de l’Escarelle Deux Anges Rosé 2020, Frankrike, Provence, TSE 93630, 179 kr

Gulrosa färg har denna lätt rödbäriga och finlemmade provencerosé. Strukturerad och läskande på grenache, syrah, och cinsault i ett fokuserat bygge med hög syra som sköljer paletten klar. Livfull av vita och röda vinbär, örter och mineraler. (Wine Affair, 1440 fl.)

Antoniolo Rosato Bricco Lorella 2020, Italien, TSE 93826, 169 kr

Alpnebbiolo i rosa kostym med stram syrlig och koncentrerat rödbärigt fokus. Snygg struktur och textur med litet grepp. Frukten känns igen från de röda syskonen från området, fullt av körsbär och rosor men även klingande syra i form av citrus, ingefära, örter och vulkanisk mineral. (Wine Affair, 600 fl.)

RÖTT VIN

Thymiopoulos Naoussa Alta 2017, Grekland, Naoussa, TSE 93431, 199 kr

Greklands stora druva xinomavro i fjäderlätt bärig parfym av nypon och röda bär som lingon, granatäpple och tranbär. Syrligt men solmoget, välstrukturerat men josigt, fylligt men väldigt lättklunkat. (Wine Waves, 1200 fl.)

Paltrinieri Radice 2019, Italien, Emilia Romagna, TSE 93607, 159 kr

Härlig och naturlig lambrusco från Sorbara med driv i syran och lätt pärlande på tungan. Ett smak och doftspel av jäst och äpple, vindruvor, rönnbär, körsbär och grapefrukt som en veritabel käftsmäll i lekfull drift av citrussyrlighet i avslutet. (Vintedge, 2400 fl.)

Pascal Lambert Les Terrasses 2019, Frankrike, Chinon, TSE 90530, 159 kr

Tydlig doftkaraktär av röda bär, körsbär, gröna kvistar och stenig mineral. Smaken gör sig även den påmind om vart vi befinner oss. Terroir- och druvtroget driv i syran, i den peppriga frukten och i det torra och örtberikade avslutet. Mycket bra köp då prislappen är av det vänligare slaget. (Vintedge, 3600 fl.)

Château d’Aiguilhe Seigneurs d’Aiguilhe 2018, Frankrike, Bordeaux, TSE 93601, 189 kr

Prisvärt merlotdominerat rödpang från Côtes de Castillon och kalkrika lerjordar. Friskt av bärighet, både röda och svarta vinbär, stramt med rostat fatkaraktär och kryddigt med läder, ceder, tobak och en näve örter i djup koncentration. Grillvänligt! (Wine World, 1800 fl.)

Joseph Drouhin Rully 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 91252, 229 kr

Biodynamiskt från dynamiska familjen Drouhin där vinmakaren Véronique tillhör den fjärde generationen. Inbjudande parfym av röda bär, tobak och sandelträ. Mjuk textur med skönt driv i syran där den varma intensiva frukten kommer tydligt fram i avslutet, mycket gott! (Provinum, 600 fl.)

Michel Gros Nuit St. Georges 2013, Frankrike, Bourgogne, TSE 91298, 549 kr

Mycket elegant vin med antydan till mognad från familjen Gros kalkrika vingårdar i närheten av Vosne Romanée. Inbjudande mogna dofter av röda bär, körsbär, komplex mineralitet och exklusiva fat. Smekande och lyftande lätt i struktur och textur men med vital syra, tyngd och kraft i smakerna. Yppigt finlemmat men rakryggat kavat. (Provinum, 420 fl.)

Remírez de Ganuza Reserva 2012, Spanien, Rioja, TSE 93381, 609 kr

Vinmakaren heter Jesus men han gör inte sitt vin av vatten. Däremot av frukten från 60-åriga vinstockar vid foten av Sierra Cantabria. Elegant och komplext med toner av ekfat och mörk kärnfull frukt. Här finns även mogna toner av mörk torkad frukt och höstlöv, undervegetation och tobak. Koncentrerat och fokuserat med vanilj i avslut. (Vinunic, 360 fl.)

Luna Beberide Paixar 2018, Spanien, Bierzo, TSE 93526, 269 kr

Mencia från Alejandro Luna Beberide i Bierzo i en mörkt bärig koncentrerad stil. Fylligt och inbjudande matvin med ren mörk frukt som körsbär och plommon och klättrande tanniner. Ett stort bygge med både syrlig och lite bränd frukt i avslutet. (Vinia Sweden, 2000 fl.)

Schubert Pinot Noir 2019, Nya Zeeland, Wairarapa, TSE 95297, 269 kr

Ekologiskt från Kai Schubert på Nya Zeelands norra ö. Friskt, nyanserat och områdestypiskt med jordgubb och sandelträ i nos och på tunga. Snyggt uppbyggd struktur med tanniner och syra i harmoni. Lång eftersmak med fräsch frukt. (Wicked Wine, 1200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.