Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Trädgårdssalongen – klorofyllprakt, gräslöksknopp och svalkande öl i bersån

Trädgårdssalongen – klorofyllprakt, gräslöksknopp och svalkande öl i bersån

Bild på Sanna Lindberg
Sanna Lindberg Ölskribent

Lästid: 3 minuter

I trädgårdens örtagård har det blivit hög tid att ta tillvara på gräslökens knopp. En delikatess att plocka, lägga in och njuta till såväl potatissallad som grillad fisk. Vi bjuder gräslökens life hacks och tips på tre ekologiska trädgårdslager.

Gräslök i knopp, syrener i blom och skummig öl i bersån – åh vad det är gott att leva när maj blir till juni. Fågelkvittret, de ljusa kvällarna, grönskan, blommorna och dofterna! Det monumentala regnet som nu sakta sjunker undan, men som gett det som växer (så även ogräset…) en utmärkt start på sin högsäsong.

Nu går det snabbt och det gäller att hänga med i svängarna för att inte gå miste om någon god stund. I Sverige får vi maxa varje råvara så mycket som det går under sin säsong, du ska tröttna – för vips dröjer det ett helt år innan man möts igen. Säkert är du redan nu på väg för att ta rätt på syrener till det godaste sockret, planerar för fläder som smaksättare av det mesta, rycker rädisorna innan dom blir träiga, spenaten innan den går i blom och så vidare, och så vidare.

Något som den här tiden på året ofta kommer i skymundan är din örtagård, och då i synnerhet de perenna örterna som år efter år villigt tittar upp på samma plats, i en något större skepnad än sist. Fantastiskt vacker är den och mycket just nu på väg in i blom. Och det är ett tydligt tecken på att det är dags att skörda, skörda, skörda. Gärna i princip allting – för då kommer örterna villigt upp med ungdomlig spänst igen. Skördar du inte blir de träiga, tråkiga och tappar i smakintensitet.

Med andra ord – dags att ta sig an den där gräslöken i knopp. Gräslöksknopp är en delikatess och njutes med fördel till det mesta. Plocka, lägg i syrlig lag, och piffa potatissalladen, den grillade fisken, sparrisen, dippen, såsen – ja i princip allt får ett lyft. När blommorna sedan kommer gäller det att vara snabb, skörda, ät eller torka. Därefter klipper du ner och tar rätt på hela din gräslöksskörd (frys gärna, då bevarar du alla näringsämnen). Om du gör det i början av juni har du områdets snyggaste gräslöksplantor, när midsommar och den egna färskpotatisen står redo. När knoppen sedan kommer på nytt gör du om processen och på så sätt har du fina gräslöksplantor hela långa säsongen.

Recept på sommarens potatis med gräslök

GRÄSLÖKSRECEPT:

Det snabba receptet på inlagda knoppar:
 1 dl gräslöksknoppar
1 krm salt
2 tsk vitvinsvinäger

Så gör du
Krydda knopparna med salt och vinäger, låt dra i 15 minuter. God att toppa en sallad eller lägg på en bit grillad kyckling. De här är godast att ätas direkt.

Längre hållbarhet, inlagda gräslöksknoppar

Ingredienser
1 dl gräslöksknoppar
2 msk flingsalt
0,5 dl ättika, 12%
0,5 dl socker
1 dl vatten
Lite salt

Så gör du
Koka upp vatten och socker. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt ättikan, låt svalna.
Lägg knopparna i saltet, låt dra i ca 2-4 timmar. Då kommer knopparna att släppa lite vätska. Lyft bort knopparna och spara saltet.
Lägg knopparna i en ren burk. Slå på den svala lagen och ställ i kylen. Kan njutas efter minst 24 timmar.

Gräslökssalt
Det fuktiga saltet som blivit kvar från gräslöksknopparna – använd det för ett gräslökssalt.
Blanda upp med finhackad gräslök och om du har, gräslöksblommor.
Låt torka och spara sedan i en liten burk.

Gräslökvinäger
Lägg väl rengjorda knopparna i en ren glasflaska.
Täck med vitvinsvinäger och ställ in i kylen.
Låt dra minst 2 dagar.
Gräslöksvinägern blir lite kryddig och grön i smaken. Använd till en vinägrett.

TRE EKOLOGISKA TRÄDGÅRDSLAGER – för både berså och gräslöksknopp

Godaste receptet till sommarens öl

Sommarens bästa tips på lageröl

The Haus Pils från Remmarlöv Gårdsbryggeri, Eslöv, LS 36432, 33 cl, 4,9%, 19:90 kr

En välbalanserad pilsner i tysk stil där den runda, men lätta maltkropp bjuder på lätt honungssötma som balanseras av en örtig och diskret apelsinfrisk humleprofil. Ett öl för många tillfällen.

Tips på sommarens bästa lageröl

Unfiltred lager från Brygghuset Finn, Landskrona, SB 1120, 44 cl, 5%, 21:90 kr

Ett nytt lageröl som ser dagens ljus på Systembolaget den 1 juni, med bred lansering under ett års tid kommer det finnas många anledningar att njuta denna ofiltrerade helles-lager. Ljusrostad maltprofil som kompletteras med citrusfräschör och grön örtighet från humlen som också bjuder en balanserad, men lättam beska.

Sommarens godaste pilsner. Öltips.

Egnahems pils från Gamla Enskede Bryggeri, Stockholm, LS 31603, 33 cl, 4,9%, 24:90 kr

Bryggt med ekologiska och till stor del svenska råvaror (bland annat hela svenska humlekottar) har Gamla Enskede Bryggeri hittat en älskvärd egen väg. Här, precis som i många andra av deras öl, står malten i fokus och den mjuka, fluffiga maltrkroppen kontrasteras snyggt med en rik, grön örtighet.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.