Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – bästa köpen bland fasta nyheterna i juni

Nyprovat – bästa köpen bland fasta nyheterna i juni

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Den 1 juni kommer inte bara med en vacker smak av sommaren, utan också med en laddning nyheter i Systembolagets fasta sortiment. Andreas Grube har vaskat fram de guldkorn som glimmar mest – från somrigt syrligt vitt till alkoholfritt rosébubbel och picknickvin på burk.

Schiefer Riesling Feinherb 2020, nr 7953, 149 kr

Underbart läcker moselriesling med hela paletten av klassiska markörer: gröna äpplen och päron, färskpressad citrus och en läskande mineralitet som av blöt sten. Laservass syra, och på toppen av anrättningen en försiktigt söt överton. Riktigt gott och läskande.

Antxiola 2020, nr 2618, 119 kr

En ren och skär sommardröm från Baskien i norra Spanien och på en druva man kanske inte hör talas om så ofta: hondarrabi zuri. Här bjuds det på syrliga krusbär, krispiga gröna äpplen, lite färsk örtighet och rejält med citron. Supersyrlig, läskande och lätt, perfekt för en eftermiddag i sommarsolen.

Dveri-Pax Riesling 2020, nr 2617, 119 kr

Riesling med egen identitet och personligt uttryck. Framfusigt parfymerad med päron, gröna äpplen och massa lime, toppat av ett litet stänk vitpeppar. Piggt och läskande, dessutom kul för bredden i sortimentet med vin från Slovenien på hyllan.

Palaios Escolha 2020, nr 2614, 99 kr

Enkel och okomplicerad i stilen, men vadå? Ibland är ju det precis vad man vill ha! Ursprunget går hur som helst inte att ta miste på, här snackar vi klassisk vinho verde med blommighet, persika och sötmogna päron, men också den fina syrafräschören och den lilla mineralkänslan. Klunkvänligt till tusen!

Leitz Eins Zwei Zero Sparkling Rosé, nr 19025, 26 kr

Leitz är ren av få producenter som lyckats med konsten att göra alkoholfritt vin som faktiskt smakar gott. Det här rosa bubblet är också charmigt i all sin enkelhet, med lite sötmogna jordgubbar, vattenmelon och färskpressad lime. Klockrent sommarvin när man vill skippa alkoholen.

Teillery Cabernet Franc 2019, nr 2385, 119 kr

Stram och lite tät i stilen, samtidigt med en framfusig bärighet och ett rejält knippe färska gröna örter i både doft och smak. Öppen och tillgänglig redan idag och perfekt att plocka fram till en grillad burgare eller fläsk på grillen. Kan också gärna sparas till höstens grytor.

Saint-Amour Empreinte d’Amour, nr 2449, 169 kr

Så kul med lite Saint-Amour på fasta hyllan, det var på tiden! Här hittar man såväl syrliga smultron och körsbär som mogna blåbär, skjuts i syran och en något rustik kryddighet som av torkade örter. Hur gott som helst att bara njuta på egen hand hyfsat svalt och i stora kupor, men gör sig också prima till exempelvis såväl charkplock som grillad kyckling eller grillade rotsaker. Ambitiös beaujolais för klart schysst prislapp!

Cycles Gladiator Pinot Noir, nr 2600, 69 kr

Picknickvin formular 1A i form av lättsam pinot noir från Kalifornien – på burk! Ett klassiskt bara-korka-upp-och-dricka-på-direkten-utan-att-tänka-för-myket-vin med doft och smak av hallon, mosade jordgubbar och aningen nougat. Dricks allra bäst hyfsat svalt för att framhäva den läskande lättheten.

Krug’scher Hof Pinot Noir 2018, nr 22388, 140 kr

Tysk pinot i rätt klassisk stil med både mogen röd frukt, örtig kryddighet, vanilj och ljus choklad. I finishen också en lätt ton av både blåbär och mynta. Kul och matvänligt vin som gärna får serveras hyfsat svalt.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.