Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "en motsägelse måhända, men gott lik förbannat"

Nyprovat – "en motsägelse måhända, men gott lik förbannat"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Sommarens sista lansering i tillfälliga sortimentet bjuder på mycket gott. Vår gode Pär Strömberg har Nyprovat sig igenom det mesta och valt ut det bästa och det blir mycket kärlek till Loire, både till chenin och Chinon!

Tillfälliga sortimentet 31 augusti 2021

Som sagt så många gånger tidigare, vart tar tiden vägen? Nyss var det sommar och semester och nu är redan augusti slut. Men, med hösten kommer också ett mindre tvunget liv och ett avslappnat hemmakvällsmys som sakta lägger sig över vårt avlånga land. I sommarens sista lansering av tillfälliga sortimentet lyser frånvaron av mousserande och roséer. Fylliga vita och värmande murriga röda gör plats för höstens svalare känslosvall. Vi har inte lyckats provat alla viner som lanseras, så några bortfall finns. Men de som landat på listan är alla värda att upptäckas och avnjutas och kom ihåg – drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

La Staffa Mai Sentito, Italien, Marche, TSE 95756, 129 kr

Friskt fruktig äppledoft med fräsch mousse, smak av grapefrukt och citrus i ett torrt skalbeskt mandelblommigt avslut och ett önsketänkande om naturlig honung. Druvorna är de lokala storheterna verdicchio och trebbiano och med det sagt vill du inte missa en bättre pasta vongole till denna naturliga PetNat. (Handpicked Wines, 4800 fl.)

VITT VIN

Klinec Gardelin 2017, Slovenien, Primorski, TSE 91114, 349 kr

Syrlig och initialt volatil doft av salubrin som påbackas av friska örter och aprikos i en knastertorr historia med smak av än mer aprikos och mogen persika, koncentrerad torkad frukt, oxidativa toner med örter och nötter i en frisk och fräsch längd. Druvan heter pinot gris och adressen är Slovenien. Mycket gott och spännande vin. (Wine Waves, 720 fl.)

Királyudvar Tokaji Furmint Sec 2019, Ungern, Tokaj, TSE 92117, 259 kr

En riktig favorit på kärt återbesök. Årgången och det rena naturliga hantverket i vinmakningen har gett furmintdruvor med djup aromatisk doft av mogna äpplen, honung, bivax och grillad citron. Fyllig och kryddig med nötter och aprikos i en hänförande balanserad syra. Kungavin från kungens vineri med ett kungligt driv. (Wine Trade, 600 fl.)

Ziereisen Musbrugger Grauer Burgunder 2018, Tyskland, Baden, TSE 90308, 249 kr

Grauer burgunder eller pinot gris som den är mer känd som i övriga världen från charmiga och intressanta vinfamiljen Ziereisen på gränsen till Schweitz. Fullmatat med aprikos, nötter och gul stenfrukt, torr och strukturerad. Ett orangevin light, som efter ett dygns skalkontakt gett vacker färgprisma och läskande aromer. (Johan Lidby, 420 fl.)

Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Kabinett 2019, Tyskland, Mosel, TSE 92024, 319 kr

Moseldynamik för den som vill upptäcka den äkta varan från Tysklands kanske mest kända vinområde. Dieseldoftande, grönsötfruktig energi med honungssötma och elektrifierande syra. Kabinett betyder att druvorna skördats i ett tidigt skede vilket ofta ger en fruktig karaktär och låg alkoholhalt, som i just denna pjäs ligger på 9,5 %. (Tryffelsvinet, 600 fl.)

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg 2016, Frankrike, Alsace, TSE 93963, 319 kr

Från toppvingården Altenberg med rankor på mellan 30-50 år. Klassiskt så det förslår men varken tråkigt eller omodernt. Gott av gummitoner, krusbär och mogna äpplen i en fyllig och maxat koncentrerad textur med smaken av  aprikos, kvitten, päron och persika, lägg till en fin nyanserad längd och lite mognad på det. (Altia Sweden, 840 fl.)

Domaine des Haut Baigneux Blanc Chenin 2019, Frankrike, Loire, TSE 92871, 229 kr

Ekologiskt odlad chenin blanc från händerna på välkända Nicolas Grosbois tillsammans med sin vän Phillipe Mesnier med inbjudande honungsdoftande ylleplagg och gul frukt. Stramt strukturerad och örtigt kryddig med vaniljhonung i avslutet. Blanc Chenin kommer från två exceptionella vingårdar i Azay-le-Rideau, basen utgörs av en vingård i Saché planterad på 50-talet och resten från vingården Haut Baigneux. Efter skörd och pressning får vinet jäsa för att sedan ligga 18 månader ”sur-lie” innan buteljering. Sa jag att det var gott? Om inte… det är svingott! (Panache, 1200 fl.)

Domaine de la Taille aux Loups Remus 2019, Frankrike, Loire, TSE 94055, 259 kr

Mer underbar chenin blanc från Loire… jag kan inte få nog av vare sig druvan eller adressen och vad gör väl det när lanseringarna förgylls av denna guldgruva av viner till relativt låga priser. Även här med inbjudande toner av ylle och citrus med macadamianötter i ett härligt syradriv. Avslutet sötfruktig med syrliga vita bär, lime i en härlig lång eftersmak. (Vintedge, 600 fl.)

Frantz Saumon Mineral + 2020, Frankrike, Loire, TSE 94053, 300 kr

Jorå, vi slår till med en till chenin blanc där druvans karakteristiska doft är ypperligt tydlig med örter och ylle, mineralisk excess, gul stenfrukt och grapefrukt. Välbalanserat, rent och snyggt med mjuk fruktighet, örtig syrakick och fin längd med hasselnöt i avslutet. Naturligt, adresserat och igen, vansinnigt gott! (Dryckesbutiken, 840 fl.)

Domaine Faiveley Mercurey Clos Rochette Monopole 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 95284, 269 kr

Från Côte Chalonnaise och en monopolvingård i Mercurey kommer denna chardonnay, gulfruktig och fräsch med smöriga fat i en krämig och fyllig textur i fin nötig längd. Att få så här välbalanserad vit bourgogne för den här pengen är inget annat än ett fynd. Jag fyller min källare i väntan på rejält maxad utdelning om några år. (Vinunic, 1200 fl.)

Coto de Gomariz X Albariño 2020, Spanien, Ribeiro, TSE 93956, 199 kr

Ocertifierad biodynamisk odling har gett en driven albariño skördad på en en av den biodynamiska kalenderns blommigaste dagar. Coto de Gomariz är en favorit från tidigare och denna för mig nya, X (för Xisto, skiffer), är inget undantag med sin vackra mineralitet. Syrligt exotiskt fruktig med driv i syran och en Atlantsälta som smyger sig på i ett småkrutrökigt avslut. (Happy Dog/Wine Dog Dryckeshandel, 1200 fl.)

Villa Maria Estate Taylors Pass Single Vineyard Sauvignon Blanc 2020, Nya Zeeland, Marlborough, TSE 90255, 189 kr

Synnerligen klassiskt för området, där det alltid för mig personligen, blir en en smak- och stilfråga, jag är nämligen inte per se förtjust i denna stilen. Villa Maria gör dock sin single vineyard sauvignon blanc utan tvekan högkvalitativt. Frodigt av krusbär, svartvinbärsblad, nässlor och syrliga vita vinbär i ett stramt syrligt och aromatiskt avslut. Men gillar Du stilen, är det ett garantiköp! (The Wineagaency, 1200 fl.)

RÖTT VIN

Produttori del Barbaresco 2017, Italien, Piemonte, TSE 93830, 349 kr

Klassiskt från ett av de bättre kooperativen i Piemonte. Ren och frisk körsbärston med välintegrerade fat, driv i syran och knastertorra tanniner. Örtigt och välbalanserat mellan fyllig frukt och stram struktur. Det ska bli mycket spännande att se vad den betydligt svårare årgången 2017 har att sätta emot hyllade 2016. Det här lovar iallafall glädjande mycket gott! (Arvid Nordquist, 3000 fl.)

Olivier Leflaive Volnay 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 95584, 579 kr

Varmfruktig doft av jordgubb, lakrits och sandelträ. Pinot i sitt esse från fyra olika vingårdar i Volnay. Med sin höga syra och gnissliga tanniner i ett syrligt jordgubbs och vildhallons rödbärigt avslut där mineralitet, örtighet och viss floralitet av viol sätter färg och form i matchande anda till prisbilden. Ännu ungt men kommer utvecklas fint med några års lagring. (Johan Lidby Vinhandel, 360 fl.)

Yannick Amirault Le Grand Clos 2019, Frankrike, Loire, TSE 90113, 229 kr

Ekologisk cabernet franc från Bourgueil kan väl inte vara annat än en given spik? Bröderna Amirault ser till att druvan kommer till sin rätt, i sitt rätta habitat. Till bristningsgränsen med svartvinbär och blåbär i en fruktig stil där grusig mineralitet och gröna dofter förför. Grönstjälkig, grön paprika, mineralisk kolstybb, grusplan om våren, skön syra och grusiga tanniner ger denna naturliga ark vind i sitt segel. (Terroir, 480 fl.)

Jean-Maurice Raffault Chinon Le Puy 2019, Frankrike, Loire, TSE 94056, 259 kr

En till ekologiskt odlad cabernet franc, nu från närbelägna Chinon. Här i händerna på 14e generationen av familjen Raffault där druvan vinifieras med respekt för natur och ursprung och som gett mörkt rödbärig färg med doft av stall och gröna kvistar. Stilen är torr stram och pepprig, uppfylld och begeistrad av mineral, grön paprika och barmarksträning på grusplan. For the love of Chinon, köp och prova! (Vinunic, 600 fl.)

Bodegas Frontonio Supersonico Frontonio Garnacha 2018, Spanien, Aragonien, TSE 93964, 229 kr

Valdejalón ligger i södra Aragonien i nordöstra Spanien, sätt fingret på den kartan om du kan. Hursomhelst, man må vara vilse i geografin, men hemma i druvan – och druvan som är hemma här heter garnacha. Garnacha i högform dessutom, varmfruktig av röda bär, plommon, skogshallon och drivor av viol. Syrligt och stramt men med mjuk fyllig frukt och röda bär, körsbär och örter. En motsägelse måhända, men gott likt förbannat med ett naturligt och sjävklart uttryck. (Happy Dog/Wine Dog Dryckeshandel, 990 fl.)

Naudé Wines Grenache 2019, Sydafrika, Swartland, TSE 93686, 269 kr

Vacker och stilren grenache från vinfilosofen Ian Naudé som hävdar att varje druva berättar en unik historia om vad naturen och årgången rymmer, och att han, i bästa fall, inte hindrar dem. Här kommer hans vision i en stramt syrlig paketering med lingon, tranbär i en lätt blommig atmosfär och aura. Sammanfattad som frisk, pigg och mycket personlig. (The Wineagency, 480 fl.)

Kutch Sonoma County Pinot Noir 2019, USA, Kalifornien, TSE 92429, 299 kr

Vet inte hur många gånger jag återkommer till favoriten Jamie Kutch, men det är något med hans aura, familj och tillvägagångssätt som appellerar till mina sinnen. Denna county-pinot är smakfullt och attraktivt prissatt i naturlig paritet med dess läckert parfymerade aromatik av friska jordgubbar och sandelträ. Uppiggande örtig och driven i syra med en fokuserad och kraftfullt komplex smakbild. Inköp = enkel matematik! (The Wineagency, 3000 fl.)

Empire of Dirt Syrah 2020, Australien, Yarra Valley, TSE 93828, 229 kr

Rivar Mayer är son till den tysk-australiensiske vinmagikern Timo Mayer. Namnet Empire of Dirt, som är myntat av Rivar själv, kommer ur hans filosofi att “Om du vill hitta vin måste du först hitta smuts”. Smuts är ju i och för sig inget vidare ersättningsord för dirt, men ni fattar kanske andemeningen? Här gäller det att ha skit under naglarna för att få till denna syrliga doft av mörkt röda bär, körsbär, chark och rökig mineral. Rivers syrah, eller shiraz som de egentligen säger down under är mycket fokuserad och saftig med ett torrt och stramt avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

Empire of Dirt Cabernet Sauvignon 2020, Australien, Yarra Valley TSE 93829, 229 kr

Från början var det menat att EoD med River Mayer och den engelska vinimportören Indigo Wines endast skulle fokusera på två druvor och två viner. Cabernet sauvignon och sauvignon blanc, men som ni just läst ovan har de redan utökat sitt register. Men, den unga klassikern cabernet sauvignon består och står redan stadigt och bjuder oändlig syrlig doft av svarta vinbär med fluffig och saftigt bjussigt stor kostym där sötfriska mörka bär ger långt avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.