Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – 10 bästa septembernyheterna i fast sortiment

Nyprovat – 10 bästa septembernyheterna i fast sortiment

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Den 1 september släpps en ny laddning nya viner i Systembolagets fasta sortiment och här hittar vi allt från enkelt rött från Portugal via jänkar-pinot till riktigt pangig vit bourgogne. Andreas Grube har testat igenom utbudet och serverar här sina tio favoriter!

castillo-perelada_nyprovat_vintips

Castillo Perelada Brut Reserva, Spanien, nr 50670, 75 kr (37-cl)

Seriös och ambitiös cava på halvflaska, gjord på de tre klassiska druvorna macabeo, xarel-lo och parellada. Här bjuds på sedvanlig citrusfräschör och gott om gröna äpplen, men också drag av lite mogen tropisk frukt och ljus nougat.

pfersigberg_nyprovat_vintips

Riesling Grand Cru Pfersigberg 2017, Frankrike, nr 2513, 299 kr

Väldigt stiligt, pampigt och elegant vin med gott om finess i alla detaljer, och samtidigt med balans och harmoni från första sniff till utklingande eftersmak. Redan aningen ålderstecken i smakutvecklingen och med både färskpressad citrus, gråpäron och en lätt nötigt oljig ton i doft och smak. Suverän längd där också en läskande mineralton växer fram.

les-masures_nyprovat_vintips

Chassagne-Montrachet Les Masures 2019, Frankrike, nr 5464, 469 kr

Alltså, wow… Väldigt kul att få in ett vin av den här kalibern på den fasta hyllan! Fortfarande lite för ung för att vara värd att poppas – tycker framför allt att fattonerna behöver slipas av något – men här finns allt för en framtida kalasupplevelse: klipp i syran, generös frukt, sval mineralitet och lång harmonisk finish. Köp och lägg undan.

robert-mondavi_nyprovat_vintips

Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc 2020, USA, nr 2746, 129 kr

Sauvignon blanc kan ibland bli lite generisk och därmed tråkig tycker jag, men här har man verkligen lyckats skapa ett vin med egen identitet och karaktär. Visst finns den friska syran och den framfusiga frukten här, men jag hittar också ett kryddigt inslag som balanserar upp och förgyller. Riktigt gott.

Zolo Winemakers Blend Organic 2020, Argentina, nr 1056, 115 kr

Gott och seriöst för väldigt blygsam prislapp. Malbec står för 50 procent av blenden och resten av cabernet sauvignon och 4 procent chardonnay. Resultatet: ett tätt, välstrukturerat rödpang med både kryddighet och generöst med svartvinbär, körsbär och choklad. It’s a bargain!

porta-6_nyprovat_vintips

Porta 6 Tejo 2020, Portugal, nr 2512, 89 kr

Allt här – från PET-flaskan till etiketten – signalerar att det här är ett okomplicerat vin som bara ska drickas här och nu, inga krusiduller liksom. Och som ett sådant vin fungerar det kalasbra. Här finns choklad, plommon, björnbär, körsbär och lite kryddighet i form av svartpeppar och kanel. Slå upp i stora glas och klunka utan analyser.

laetitia-estate_nyprovat_vintips

Laetitia Estate Pinot Noir 2019, USA, nr 2192, 179 kr

Ibland är det ju magiskt gott med den här typen av lite fläskigare pinot noir. Och här sitter balansen väldigt snyggt, perfekt där på gränsen mellan det storvulna och det finstämda. Doft och smak bjuder på solmogna jordgubbar och hallon, toppat med fatkryddighet, ljus nougat, färska gröna örter och några stänk kanel. Dricks med fördel hyfsat svalt för att framhäva fräschören.

musar_nyprovat_vintips

Chateau Musar 2013, Libanon, nr 71203, 219 kr (37-cl)

Chateau Musar var en av mina första stora vinkärlekar, ett av de där vinerna som verkligen öppnade ögonen på mig. Så självklart är det superkul att den här halvpavan nu kvalat in från beställning till fast sortiment! Rejält moget i stilen med russin, läder, korinter, choklad och torkade körsbär. Visst, i dyraste laget kanske, men också ett väldigt pampigt vin.

jadot-santenay_nyprovat_vintips

Louis Jadot Santenay 2015, Frankrike, nr 77493, 249 kr

Också ett vin som kvalat in från beställning. En grymt bra och pålitlig producent som här serverar ett vin från ett lite mindre välkänt och coolt område i Bourgogne – därav också den i sammanhanget vettiga prislappen. Vinet i sig bjussar på ett mycket bra kliv in i världen av röd bourgogne, med såväl lingon och jordgubbar som svartpeppar, örter och lite ljus choklad. Ge gärna lite luft i glas eller karaff.

rustaveli_nyprovat_vintips

Rustaveli Qvevri 2019, Georgien, nr 2201, 149 kr

Välkommet tillskott i det fasta sortimentet tycker jag, och ett vin som representerar både landet och stilen bra. Kryddigt och lite solmoget, samtidigt med bra spänst i frukten. Riktigt bra höstvin.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.