Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "ett friskt hipstervin och en rosenknoppig sommarhit"

Nyprovat – "ett friskt hipstervin och en rosenknoppig sommarhit"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

En rosenknoppig sommarhit och ett friskt hipstervin uppkallat efter ett jazztrumpetspelande naturpang från egenkonstruerad permakultur, det är en salig blanding av härliga viner i den åttonde junis tillfälliga lansering. Pär Strömberg har Nyprovat sig igenom de flesta och listar här de bästa.

Det är fokus på udda lokala druvor i junis andra lansering av tillfälliga sortimentet. Albarello, godello, fiano och malagouzia är några av druvorna som gett viner att lägga på minnet. Av de oprovade korten vill jag nämna Pitt Nat Rosé och Avondale La Luna som jag av tidigare erfarenheter gillar.

Håll till godo gott folk och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Vincent Careme Les Bulles Ancestrales 2019, Frankrike, Loire, TSV 90480, 189 kr

Ekologisk PetNat på chenin blanc från nestorn Vincent Careme. Inbjudande parfym av honung och vit persika. Fin mousse, koncentrerad gul frukt, citrus, stenfrukt, äpple och honung. Mjukt men i en stramt syrlig kostym och aptitligt skalbeska i avslutet. (Panache Sweden, 3600 fl.)

Larmandier-Bernier Terre de Vertus 1er Cru Blanc de Blancs 2014, Frankrike, Champagne, TSE 92249, 599 kr

Sommar i en flaska. Elegant skum på ekologiskt och biodynamisk odlade druvor med grönörtig doft. Smak av granny smith äpple och citrus i ren mineralkaraktär. Härligt fluffig full mousse med klingande syra och citrussyrlig eftersmak. (Wine Trade, 1800 fl.)

Quartz Reef Bendigo Estate Methode Traditionelle NV, Nya Zeeland, Central Otago, TSE 93538, 259 kr

Ekologiskt och biodynamisk pinot noir med fjärdedelen chardonnay från österrikaren Rudi Bauers branta vingårdar belägna i världens sydligaste vinregion. Naturlig VA, krispigt äpple och citrus. Friskt och rent, kanske något opersonligt, men straight forward och gott. (Divine, 480 fl.)

VITT VIN

Domaine Rolet Côtes du Jura 1989, Frankrike, Jura, TSE 92522, 595 kr (Magnum)

Jura på magnum med ålder, det tillhör inte direkt vardagen, så för mig blir det ett självklart tips. Året då Morbid Angel släppte klassikern Altars of Madness är även födelseåret för detta vin. Oxidativ med sherrytoner, curry, kryddor och örter, aprikos, kanderade nötter, fat och flor, utvecklad och mogen. Köp och sätt sprätt på den direkt, kanske sjunger den på sista versen? (Spendrups/Spring Wine, 120 fl.)

Villa Matilde Fiano Di Avellino 2019, Italien, Kampanien, TSV 90032, 150 kr

Fiano är en fascinerande syditaliensk grön druva som är känd för att åldras med värdighet. Vi är inte så bortskämda med vita viner från Kampanien så ett välkommet tillskott i sortimentet. Med frisk aromatisk doft, driven syra, örtighet och solmogen frukt som äpple och citrus har den landat i en stor allokering till bra pris. Kul och värd att provas! (Nigab, 6000 fl.)

Mazzei Codice V 2019, Italien, Maremma, TSE 92622, 179 kr

Vermentino är tunnskalig, känslig och trivs bra nära vatten. Mazzei har visat sig progressiva med sina belguardoviner, så även i detta spännande vin. Aromatisk vitbärig doft, citrus, granny smith och örter med hög markant syra och vag skalbeska. Mineral och havssälta hänger kvar länge i avslutet. (Vintedge, 1800 fl.)

Equipo Navazos La Bota de Florpower Antes de la Flor Vino Blanco 2019, Spanien, Manzanilla, TSE 95175, 289 kr

Lätt jästdruvigt och gulfruktigt med currytoner, sherry, mandlar och syrliga mineraler. Ett friskt “hipstervin” som till en början kan upfattas lite platt, men misströsta inte, det här är ett långsamt kontemplationsvin som vinner på en i längden. Annorlunda och spännande. (Brixwine, 1200 fl.)

OVNI Palomino Fino 2018, Spanien, Andalusien, TSE 92864, 169 kr

Som en stilla lågintensiv sherry light med frisk syra och gul frukt. Kanske tar det ett stund att vänja sig och att inte jämföra. Mandlar, gul stenfrukt, citrus, lime, vagt av flor och curry, torrt och mer spännande än riktigt gott, samtidigt verkligen värt att provas. (Brix Wine, 2400 fl.)

Viña Somoza Ededia 2018, Spanien, Galicien, TSE 93364, 259 kr

Spanska druvan godello trivs alldeles förträffligt i Valdeorras skifferrika jordar där den får krispigt mineraliska inslag. Mjukt fruktig inledning med den klassiska mineraliska sältan och sylvass syra som nästan sköljer bort frukten. Kvar blir en uppfriskande havsbris med toner av citrus och mogna äpplen. (Tryffelsvinet, 312 fl.)

Kamara Stalisma 2019, Grekland, Thessaloniki, TSE 93517, 239 kr

Dimitrios och dottern Stavroula odlar lokala druvsorter i en egenkonstuerad permakultur. Den nästintill bortglömda och utrotade druvan malagouzia har fått nytt liv och ger mycket aromatik med potential att producera mjuka, eleganta viner. Här får vi ett naturpang med oxidativa toner över havssälta och curry. Fylligt och seriöst med saknar den stuns man brukar få av Kamaras viner. Kul och spännande! (Divine, 480 fl.)

Kunin Jurassic Park Natural Chenin 2019, USA, Kalifornien, TSE 93404, 299 kr

Chenin blanc i högform, här med doft och smak av exotisk frukt, citrus och äpple i en koncentrerad och vacker symfoni från oympade stockar i Santa Ynez Valley. Fyllig men ändå snabbfotad, hög syra i fin harmoni med frukten där lätta fat anas i avslutet. Elegant och gott! (Vintedge, 480 fl.)

Paracombe Sauvignon Blanc 2020, Australien, Adelaide Hills, TSV 90366, 149 kr

Driven sauvignon blanc med smakmarkörerna i fullständig balans. Grönt och snyggt, svartvinbärsblad i konspiration med syrlig citrus. Långt friskt och floralt med läckert mineraliskt avslut. Paracombe gör eleganta och rena viner som är en fröjd att dricka. Stor allokering, fint pris, bra köp. (Johan Lidby, 3000 fl.)

ROSÉVIN

Louis Jadot Marsannay Rosé Domaine Clair-Daü 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 92903, 169 kr

Dov koncentrerad bärdoft med inslag av fat från Jadots välodlade högkvalitativa pinot noir druvor. En härligt medryckande syra, saliverande med lite struktur, bärig av smultron, syrlig av citrus och skalbesk av blodapelsin och grapefrukt. (Wine Affair, 960 fl.)

Bosman Generation 8 2020, Sydafrika, Wellington, TSV 92173, 129 kr

En spännande rosé på cinsaut med lätt bärig inledning, påfyllt av blodgrapefrukt där både syra och frukt faller rätt på plats. En greppande struktur och fin längd ger ett relativt enkelt men snyggt avslut. (Mondo Wine Sweden, 7200 fl.)

Avondale Camissa Rosé 2020, Sydafrika, Paarl, TSV 92065, 159 kr

Snyggt parfymerad och välbyggd på grenache och mourvedre som pressats i hela klasar och red muscat som avstjälkats och macererat i tre dagar. Ren, frisk och fräsch, en rosenknoppig sommarhit från familjen Grieves biodynamiskt odlade marker. (Handpicked Wines, 4500 fl.)

RÖTT VIN

Domaine Santa Duc Gigondas Les Hautes Garrigue 2018, Frankrike, Gigondas, TSE 93589, 499 kr

Ekologisk grenache och mourvèdre från skickliga Domaine Santa Duc. Mjuk solvarm mogen röd frukt, blåbär och plommon i sammetslen textur med garrigue-örter i avslutet. Kraftfull och elegant, ett riktigt grillpang! (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

Le Puy Emilien 2018, Frankrike, Bordeaux, TSE 93591, 379 kr

Biodynamisk blend på mestadels merlot och delar av cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec och carmenere som har lagrats under 12 månader på stora fat och sedan 12 månader på små gamla ekfat. Djupt koncentrerad doft av röd frukt, plommon och björnbär. Snyggt strukturerat, fyllig textur med strama tanniner. Ett stort vin! (TM Kvalitetsviner, 300 fl.)

Chateau de Beaucastel Rouge 2018, Frankrike, Chateauneuf du Pape, TSE 90067 940

Djup och elegant komplex doft av mörk frukt. Blenden 35% grenache, 25% mourvèdre, 22% syrah, 10% counoise, 10% cinsault från klassiska jordar har gett mineraler och driv i syran och något oförlöst frukt. Det är ett otroligt fint bygge som lovar gott. Denna yngling bör ligga och växa till sig ett tag i väntan på maxutdelning. (Enjoy Wine & Spirits, 120 fl.)

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2016, Italien, Piemonte, TSE 90346, 349 kr

Från famösa vingårdslägen och hyllade årgången 16. En lagom-barolo med typiska toner av fat och körsbär, rosor och viol i ett stramt bygge av syra och tannin. Drickvänlig nu med lagras med fördel ett par år till. (Arvid Nordquist, 800 fl.)

Fontanafredda Barolo Vigna La Rosa 2016, Italien, Piemonte, TSE 92435, 699 kr

Blixtrande bärparfym i nosen, smaker av friska körsbär, blåbär, äppelpaj, nypon, viol och rosor. Stram men samtidigt generös i frukt och syrlighet med lång eftersmak. Ett toppenvin från Fontanafreddas toppläge signerat toppårgången 2016. (Enjoy Wine & Spirits, 600 fl.)

Viña Somoza O Tesouro 2018, Spanien, Galicien, TSE 93362, 259 kr

Albarello är också en lokal druva som trivs bra i Valdeorras skifferrika jordar. Ett ljust ljust rött vin med inbjudande parfym och elektrifierande röda bär. Kaxig stram struktur till en mycket josig frukt. Knastertorrt men härligt sommarbeklätt med saliverande mineralsälta i avslutet. (Tryffelsvinet, 660 fl.)

Pedro Parra HUB 2019, Chile, Itata Valley, TSE 90673, 299 kr

Cinsault från en stenig vingård på hög höjd i byn Guarilihue. 40 år gamla vinrankor med låg avkastning planterade i jord rik på granit, silt, sand och kvarts. Rökig lätt reduktiv doft av mineral och krossade stenar. Läskande josigt rödbärig med tvärtorrt avslut. Skön vibrerande syra. “Hub” är uppkallat efter jazztrumpetspelaren Freddie Hubbard vars intensitet speglas i det starka greppet och spänningen som finns i “Hub” Cinsault. (Valid Wines, 600 fl.)

Ampelos Sigma Syrache 2016, USA, Kalifornien, TSE 93026, 259 kr

Biodynamiskt odlad syrah och grenache från Sta. Rita Hills utgör denna “syrache”. Djup och kraftfull doft av koncentrerad röd frukt, chark, kött, fat och örter. Det är läckert flirtigt och välstrukturerat med utsökt fin balans mellan syra, frukt, tanniner. (Divine, 960 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.