Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "höst i vingårdarna"

Nyprovat – "höst i vingårdarna"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Månadens i särklass minsta lansering där knappt hälften provats, dels på grund av exklusivitet, dels på grund av glappet som uppstått mellan Systembolagets och de privat arrangerade nyhetsprovningarna. Pär Strömberg har nyprovat det mesta och valt ut det bästa ur novembers andra lansering i tillfälligt sortiment.

Det saknas tyvärr en hel del viner i denna provningsomgång och några av de som jag är nyfiken på och kan tipsa om utan att kunna sätta ord på smakerna är, Rall White, Gutt Oggau, A Tribute to Grace, Gaja Barbaresco, Dominique Guyons viner, Domenico Clericos Barolo, klassisk Napa Valley Cabernet från Spottswoode Lyndenhurst och stiltypiskt från Seghesio i form av Cortina Zinfandel. Nedan de viner som jag provat från de som varit med vid journalistprovningarna. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre, men bättre!

VITT VIN

winetable_nyprovat_newtonJohnson_chardonnay

Newton Johnson Family Vineyards Chardonnay, Sydafrika, Hemel-en-Aarde 2019, TSE 92083, 249 kr

Fatdominerad doft, fylligt gulfruktig med driven syra i en balanserad strukturerad textur. Stort och exotiskt, mycket vin med fin fruktkoncentration och fokus där ett sjungande avslut vittnar om gul frukt och smörsångar-toner. (Wine Affair, 1200 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_gutoggau_thodora_weiss

Gut Oggau Theodora Weiss 2020, Österrike, TSE 90692, 289 kr

Ekologiskt och helt naturligt från Stephanie och Eduard Tscheppe-Eselböck som odlar sina druvor enligt biodynamiska metoder i byn Oggau nära Neusiedlersee. De olika vinerna är uppkallade efter fiktiva personer firman tycker symboliserar vinet i flaskan. Detta vin har delvis jäst tillsammans med druvskalen. Ingen tillsatt jäst har använts i vinifieringen. Initialt reduktiv med lite återhållen nos av aprikos och citrusfrukt. Syran är pigg och frukten len i gommen med en naturligt jästig och druvmustig karaktär. Funky för den ovane, smooth and clean för den initierade naturvinsvurmaren. (Vinstereo, 1200 fl.)

RÖTT VIN

winetable_Nyprovat_latempsestvenu

Stéphane Ogier À Ampuis Cote du Rhône La Temps est Venu Rouge 2019, Frankrike, Cote du Rhône, TSE 92075, 149 kr 

Med en känsla av höst i vingårdarna bjuds vi på en doft fylld av körsbär, plommon, blåbär och örter. Mjukt sammetslen textur i kontrast till en tuggig tanninstruktur. Komplex torr grönörtig smak i ett syrligt men välbärgat värmande avslut. (Agrell & Hartley/Grande Bouteille, 2400 fl.)

Winetable_nyprovat_closdelaroilette

Clos de la Roilette Fleurie 2020, Frankrike, Beaujolais, TSE 92426, 199 kr

Gamay i stilren stil passande nog i tid för Beaujolais Noveau. Köp en av dessa och jämför med Bojo-Novo’erna som släpps i veckan. Här serveras en lätt, flirtig och tillgänglig rödbärig doft med insmickrande parfym och läskande fruktighet. Syrlig och balanserad i fingrusig tanninstruktur. Elegant ungdomligt och gott med bra lagringspotential! (Terroir, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_ornellaia

Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2019, Italien Toscana, TSE 93348, 459 kr 

Klassisk supertoscanare från Bolgheri. Intensivt och något ovanligt, kanske årgångsudda, då ett grönstickigt, grönstjälkigt inslag vibrerar under svartvinbär och kaffetonerna. Lagras med fördel för full utdelning. (Carovin, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_psi

Bodegas y Viñedos Alnardo Psi 2018, Spanien, Ribera del Duero, TSV 92317, 279 kr

Nummer 23 har alltid slagit an en extra ton av mystik inom nummerologi och magi. Peter Sisseck är dansken som med magiska vinmakarhänder gjort Pingus till ett av världens mest eftertraktade viner – här i ett biodynamiskt projekt skapat tillsammans med Viñedos Alnardo. Vilda skogsörter, blåbär, svarta vinbär och körsbär med en näve torra grusiga tanniner i balans med läskande syra i finstämd fruktig längd. Vinet har lagrats 17 månader i en kombination av 2- och 3- åriga franska ekfat som tidigare använts till Flor de Pingus samt stora Taransaud foudres. Till största delen tinta del país (tempranillo) med en mindre del garnacha. (Vinunic, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_hoddles_Creek

Hoddles Creek Estate Pinot Noir 2020, Australien, Yarra Valley, TSE 95339, 219 kr

Örtig och kryddig i en doft med rödbäriga inslag. Pinot från Yarra som visar sin finaste sida med torr, stram och friskt syrlig karaktär, jordgubb och sandelträ. Kanske lite blek och tunn i avslutet men med lysande potential. (Johan Lidby Vinhandel, 2000 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.