Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "i begärets slutna rum"

Nyprovat – "i begärets slutna rum"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Sommarens första lansering av tillfälligt sortiment bjuder inga större överraskningar. I mitt tycke är det kanske ett av årets mest ointressanta släpp. Med det sagt innehåller släppet naturligtvis några enstaka guldkorn. Jag har Nyprovat nyheterna och mina köptips hittar du nedan. Idag släpptes även sommarens drycker i fasta sortimentet men det är en helt annan historia. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_loimer

Loimer Extra Brut Reserve, Österrike, Niederösterreich, TSV 90232, 189 kr

Ekologiskt sekt av grüner veltiner. Frisk mineralisk doft, päron, gröna krusbär och lätt brödighet. Sötfruktig gul stenfrukt, mogen persika. Moussen är mjuk och sötsyrlig med vit persika, smultron och mineraler som bär på minnet av hav. Fred Loimer strävar efter innovation och kvalitet genom sina biodynamiska och naturliga viner. (Lively Wines, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_simmonet_febvre

Simonnet-Febvre Brut Cuvée S 2018, Frankrike, Bourgogne, TSV 91302, 185 kr

Traditionella metoden-mousse från ett av de äldsta traditionella chablisiska husen. Chardonnay och mineraldynamik med gulfruktig doft ihop med hö och örter. Syrligt, läskande fruktigt, tät och välbyggt. Jean Febvre som 1840 köpte handelshuset Tisserand och dedikerade sitt liv åt att producera ”Chablis Mousseux”, det som senare skulle få beteckningen ”Crémant de Bourgogne. (Hermansson & Co., 3600 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_ghostcorner

Cederberg Cellar Ghost Corner Wild Ferment Sauvignon Blanc 2019, Sydafrika, Elim, TSE 94515, 225 kr

Välrenommerad producent som varit med i processen att skapa Sydafrikas storhet som vinland. Gröngrässyrlig och fruktig doft, fyllig och frodig, koncentrerat av citrus, äpple, nötter och vilda örter. Spännande take på sauvignon blanc och rikigt gott. Vingården stoltserar med epitetet ”den högst belägna vingården i Sydafrika”. (Jakobsson och Söderström, 1800 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_fio_jojo

Fio Wein JoJo Orange 2021, Tyskland, Mosel, TSE 94406, 199 kr

Naturligt projekt i Mosel mellan Dirk Niepioort, sin son Daniel och lokala vinodlaren Philipp Kettern. Udda men spännande naturlig old school skalkontakts-riesling. Gultäärgad med syrlig gulfruktig doft av clementin och apelsinskal. Shout out loud-maxad syra och naturbusig jästig VA. Det smakar mer son äppelcider eller en funky pet nat än ett vitt rieslingvin. Kul att prova! (Gullberg by Stockwine, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_mirabras_barbadillo

Mirabrás Barbadillo 2018, Spanien, Cádiz, TSE 93532, 219 kr

Ett mycket märkligt och svårdefinierat vin från en av Spaniens tio äldsta nu verksamma vinfamiljer. Kraftfylld med aromatisk komplexitet, som en ickefortifierad Finosherry men utan den distinkta fräschören. Mörkt gul, doft av flor, jäst, curry och en desivonliknande VA med smak mogna äpplen, curry nötter som stäcker sig in i en förvisso torr men osäker längd. (Terroir, 600 fl.)

ROSÉVIN

winetable_nyprovat_raul_perez_los_arrotos

Raúl Pérez Los Arrotos del Pendón Rosé 2021, Spanien, Kastilien-León, TSE 91216, 159 kr

Stilren och smultronfriskt flirtig nos med koncentrerad grapefrukt och blodapelsinsmak, örtig och bittercitrusbesk i avslutet. En mycket aptitretande gastrorosé, mörkt rosa, välbalanserat torrt och fräscht friskt. Vid det här laget är väl de flesta på det klara med vilken vinmakargeni Raúl Pérez besitter. Ett av de bästa släppen i denna lansering. (Johan Lidby Vinhandel, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_alpamanta_breva_rosé

Alpamanta Breva Syrah Rosé 2021, Argentina, Luján de Cuyo, TSE 92027, 229 kr

Jag har ännu inte riktigt hittat in i Alpamantas vision med sina viner. De är i enlighet med naturen, från en enda vingård och biodynamiskt behandlade. Ändå hittar jag inte in. Här får jag i alla fall ett kännbart tecken på ambitionen. Kronkapsyl som ger ifrån sig ett knappt hörbart pssshhht där hintar av fruktiga och rödbäriga aromer sipprar ut. Strukturerat med frisk syra, torr stram textur och citrussyrliga röda bär med ev viskning av lätt örtighet. Släpps gör även Alpamanta Breva Sauvignon Blanc 2021 och Alpamanta Breva Red Blend 2021. (Vinunic, 1800  fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_Château

Château de Villeneuve Saumur-Champigny Vieilles Vignes 2019, Frankrike, Loire, TSE 91106, 199 kr

Ekologiskt från högt belägna egendomar på sluttningen ner mot floden Loire i Souzay-Champigny. Klassiska och terroirtypiska markörer avslöjar denna välproducerade cabernet franc. Rödbärigt, svartbärigt och grönörtigt, torrt och stramt med flirtig attityd som med en smakrik gest sipprar in i begärens slutna rum. (Picky Drinks, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_faively

Domaine Faiveley Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 94512, 439 kr

Kanske inte det ädlaste av exemplar av ett annars mycket prisvärt vin. Årgången har kanske påverkat men är långt ifrån dåligt på något vis. Här ståtar syrlig jordgubbs- och hallonfrukt med struktur från sandelträ och färska örter, välbalanserat och elegant. Domaine Faiveley är familjeägt och drivs sedan 2005 av stiliga syskonen Erwan och Eve vilka är sjunde generationens vinmakare. (Vinunic, 900 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_cantemerle

Château Cantemerle 2019, Frankrike, Bordeaux, TSE 92965, 299 kr

Mer klassiskt men från Haut-Médoc och extremt anrika Château Cantemerle. Här har vi kanske släppets största bargain, otroligt prisvärt! Fylligt med mörka bär, ekfat, cigarr, blyertsväss och viskande vanilj. Tät tuggigt och fokuserat och genom sin trohet till ursprunget, kompromisslöst äkta. (Sigva, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_boscarelli

Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano 2018, Italien, Toscana, TSE 90648, 209 kr

Körsbärsfruktig med kraftig och tydlig, jordig mineralitet i en stram struktur med mogna tannin. Vinet känns energiskt och vitalt och fullt av syrlig frukt, nerv och spänst. Poderi Boscarelli drivs idag av tredje generation genom Luca och Nicoló De Ferrari med samma passion och målmedvetna dröm som farfadern Edigio – att vinerna från Poderi Boscarelli skall uttrycka de olika nyansrika dofterna från jorden de vuxit i. (Vinoliv, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_avondale_la_luna

Avondale La Luna 2015, Sydafrika, Paarl, TSV 90088, 239 kr

Ekologiskt rött, flertalet druvor, lite slarvigt kallad bordeauxblend, av cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec, merlot och petit verdot. Här bjuds en inbjudande aromatik av körsbär, svartvinbär, växtlighet, gröna örter och trä. Stram och tät, insmickrande soligt söt frukt, torra tanniner och frisk syra. (Handpicked Wines, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_tiara_simonsig

Simonsig Estate Tiara 2005, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 93457, 269 kr

Tät köttig doft av mogen frukt, svarta körsbär, mogna plommon och mosade björnbär med inslag av torkad frukt och svamp. Ett vin med påtaglig ålder, drickfärdig nu, vänta inte för länge med denna. Fortfarande levande med frisk syra och koncentration i frukt och tanniner men kanske är det på gång att slå över i en något överkokt frukt i avslutet. Även denna är en bordeauxblend på cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot. (Tryffelsvinet, 450 fl.)

winetable_nyprovat_mullineaux_granite

Mullineux & Leeu Family Wines Granite Syrah 2019, Sydafrika, Swartland, TSE 94452, 699 kr

Stor hype på denna producent och med rätta. Mullineaux gör fantastiska viner som inte är helt enkla att komma över. Jag har endast provat denna Granite Syrah inför lanseringen men även Schist Syrah, Iron Syrah och den vita Schist Chenin lanseras samtidigt. Initialt rökig och reduktiv, rödfruktig, svartfruktig, björnbär, örtig oh floral med violpastiller i en stram och sötfruktig, kryddig och eldig, järnrik mineralitet.(Terrific Wines, 240 fl.)

winetable_nyprovat_la_neblina_radio_coteau

Radio-Coteau La Neblina 2019, USA, Kalifornien, TSE 93766, 499 kr

Pinot noir från Russian River med driven aromatik av vildvuxna röda bär och örter tyglat av jordgubbar och sandelträ. Stort, kraftfullt, torrt och syrligt stramt på en och samma gång, mycket vin för pengarna, en 100 procentig Sonoma pinot noir som är värd varenda cent. Vinmakaren Eric Sussman odlar ekologiskt och drar hantverket till sin spets med levererans av omåttligt hög kvalitet. Radio Coteau sköts helt efter biodynamiska principer med Demeter-certifiering och en naturlig filosofi i vineriet (vildjäsning, oklarnade och ofiltrerade viner) för att säkerställa den unika karaktären från varje växtplats och årgång. (Vintedge, 720 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.