Nyprovat - "i ett kvicksilverflyktigt nu" — Wine Table

Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "i ett kvicksilverflyktigt nu"

Nyprovat – "i ett kvicksilverflyktigt nu"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Vinden viner i april och snön yr kring mina fötter på väg till sortimentsprovningen för aprils andra lansering i tillfälligt sortiment. Som tur är finns det mycket värmande viner i släppet och nedan guidar jag er till mina favoriter. Fortfarande råder ett visst bortfall från provningarna då alla viner inte lämnas in för skribentprovningarna, dessutom ändrar Systembolaget fortfarande lanseringsdatum utan förvarning. Håll till godo, vi kämpar på för att ni ska kunna dricka mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_torello_brut_nature

Torelló Tradicional Brut Nature 2015, Spanien, TSV 97055, 188 kr

Corpinnat från en av de 11 producenter som slagit sig ur Cava för att satsa mer på ursprung, naturligt och ekologiskt hållbart odlande och strikt kontrollerade tillverkningsmetoder och lagringstider. Ett toppenvin fullt av päron, melon, grapefrukt, gula kex och bröd. Moussen är härligt mjuk med frisk syra och knastertorrt avslut. Ett mogenfruktigt och mineraliskt bubbel till bra pris. (Lancel, 4200 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_hermann_spätlese

Weingut Dr. Hermann Erdener Herzlei Riesling Spätlese 2020, Tyskland, Mosel, TSE 94331, 298 kr

Ytterligare en i raden av Systembolagets satsningar på att vi ska återupptäcka Mosels skattkista av olika mognadsgrader och restsötma i sin rieslingproduktion. Spätlese är mognare och senare skördad än Kabinett som vi stött på i tidigare släpp, dessutom har den ett högre tillåtet minimum för sockerhalten i druvmusten. Tyska prädikatsystemet är en djungel även för de flesta vinkännare. Denna Spätlese har en sötfrisk aromatisk doft och smak av persika, melon och päron, en skyhög syra för att balansera fruktsötma och en sötsyrlig mycket frisk och välpolerad finish. (Wine Group Sweden, 720 fl.)

winetable_nyprovat_terres_dorees_blanc

Terres Dorées Beaujolais Blanc 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 92929, 179 kr

Vit Beaujolais hör inte till vanligheterna, men då och då dyker det upp ett exemplar i vårt monopolistiska land och då vill man inte stå utan. Det gäller i synnerhet denna chardonnay från ekologiskt odlade jordar och ur händerna på Jean Paul Brun. Örtig och gulfruktig citrus i en krämig, fyllig, nästan fet textur. Smör och nötter, citrus och örter. Friskt syrligt med torrt avslut i smörkolatoner. (Divine, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_clos_floridene

Clos Floridène Blanc 2020, Frankrike, Bordeaux, TSE 92950, 229 kr

Det dricks alldeles för lite vit Bordeaux i Sverige. Ändring på det här och nu. Aromatiskt i både nos och gom från Graves där gräs, nässlor och svartvinbärsblad trängs med passionsfrukt. Sirligt syrlig frukt med ursinnigt drypande frisk syra och torr, stram, lång och passionerat fruktig eftersmak. (Tryffelsvinet, 960 fl.)

winetable_nyprovat_creation_reserve_chardonnay

Creation Reserve Chardonnay 2020, Sydafrika, Walker Bay, TSV 93504, 189 kr

Namnet Creation kommer från att paret bakom vinet startade vingården från grunden, planterade alla sin rankor själva på en gammal fårfarm där det aldrig tidigare odlats vin. I dag behärskar Creation över dryga 65 hektar vinmarker i övre Hemel-en-Aarde, och vingårdarna är belägna på i snitt 350 meter över havet. I denna Reserve bjuds vi dofter av gul varm frukt med ypperlig druvkaraktär som citrus, grillad citron, ananas, nötter, örter och fat. Fokuserat och smakrik av exotisk frukt, gul stenfrukt, citrus, smör och örter, vanilj och valnötter i ett torrt avslut. (Quaffable Wines, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_cristom

Cristom Eola-Amity Hills Chardonnay 2019, USA, Kalifornien, TSE 94476, 359 kr

Biodynamiskt odlad chardonnay som, dessutom växer ur vulkanisk jord, erbjuder ett maximalt uttryck av druvkaraktär och teroir från Willamette Valley i Oregon. Gul frukt, smör, nötter, örter, popcorn och rökig reduktion. Syrligt och friskt med fokuserat avslut. Ett praktexempel för dig som vill fördjupa dig i druva och område med USA i kikarsiktet. (Fine Wines Sweden, 672 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_zillinger_revolution

Johannes Zillinger Revolution White Maceration 2021, Österrike, Weinland Österreich, TSV 90431, 169 kr

Naturvinsrevolutionären Johannes Zillinger odlar ekologiskt och biodynamiskt och brukar metoderna i vinframställningen sedan 30 år i sitt idylliska Weinviertel i Niederösterreich. Innovation och experimentlusta har styrt hans vinval och metoder som solerasystem, intracellulär jäsning och amforas är bara början i Zillingers värld. Resultatet blir naturligtvis även revolutionerande viner. Detta “vita” orangevin syftar på att druvsorterna som använts; riesling, grüner veltliner, muskateller och scheurebe – alla är vitvinsdruvor vinifierade som ett rött vin. Mörkgul i färgen dock och aromatisk av aprikos, citrus, mandarin och apelsinskal. Torr och stram med inbjudande tanniner och frisk syra. Läskande somrigt, lätt volatil och jästig i ett kvicksilverflyktigt nu. (Veritabel Vin/ Vinstereo, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_airlie_Bank_gris_on_skins

Punt Road Wines Airlie Bank Gris on Skins 2021, Australien, Yarra Valley, TSE 92948, 159 kr

Pinot gris från innovativa Punt Road där musten fått spontanjäsa som hela klasar med skalkontakt i fyra dagar efterföljt av lagring på franska ekfat. Orangerosa till färgen med frisk syra och röda bär, persika, grapefrukt och fyllig frukt. Lite tanninstruktur avrundar med saltig och aptitlig mineralitet. Smarrigt och prisvärt! (Quaffable Wines, 6000 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_christophe_pacalet_fleurie

Christophe Pacalet Fleurie 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 94570, 209 kr

Naturlig gamay från Beaujolais Cru’t, Fleurie, ett av de mer kända och välrenommerade i området. Christophes farbror var ingen mindre än Marcel Lapierre, där han också tidigare jobbade. Han är således kusin till Mathieu och Camille som driver Lapierrefamiljens legend vidare. Varmdoftande rödbärigt av körsbär och mosade jordgubbar. Fruktsdrivet med hög syra och balanserad struktur. Rödfruktig med gröna örter och ett blåskimrande avslut i lång eftersmak. (TM Kvalitetsviner, 504 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_gouprie

Château Gouprie Pomerol 2018, Frankrike, Bordeaux, TSE 94474, 349 kr

Château Goupri är en liten familjeegendom med legendariska grannar som Château Gazin, l’Evangile och Le Bon Pasteur. Druvblenden består av 75% merlot och 25% cabernet franc som vinifieras i ståltankar och sedan lagras i 12 månader på en tredjedel nya franska ekfat. Det här är Pomerol i sitt esse med söt, svartfruktig doft av rökiga ekfat. Torr och stram men med generös frukt. Ett vin som gjort för källarlagring i några år. Eller ge den rejält med tid i karaffen. (Tryffelsvinet, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_gigondas_grand_montmirail

Domaine Brusset Gigondas Tradition Le Grand Montmirail 2020, Frankrike, Rhône, TSV 93082, 209 kr

Legendarisk familjeegendom i Gigondas med odlingar i några av de bästa lägena i området. Grenache, syrah, mourvèdre och cinsault från steniga, terrasserade vingårdar med sydlig exponering. Manuell skörd där alla druvorna avstjälkas för att sedan vinifieras utan tillsatt jäst. Köttigt av körsbär, lakrits, garrigue och viol. Läskande syrligt, friskt bärig och örtig med välbalanserad syra och tannintät struktur. (Budbreak, 5400 fl.)

winetable_nyprovat_cadipian

La Spinetta Ca’ di Pian Barbera d’Asti 2019, Italien, Piemonte, TSV 91176, 219 kr

Ännu större allokering i år än förra årets 12000 flaskor. Galet stor TSV från en återkommande favorit. La Spinettas barbera är djupt koncentrerad av mörka bär, körsbär och örter. Sammansatt balanserat och tätt med frisk hög syra och generös frukt i strama tygla där klättrande tanniner avslutas torrt med syrlig frukt i längden. Massor av flaskor, helt OK pris och ett lagringsdugligt vin, drickbart redan nu och ännu bättre om 5 år. (Enjoy Wine & Spirits, 16600 fl.)

winetable_nyprovat_clementi_valpolicella

Vini Pietro Clementi Valpolicella Classico Superiore 2018, Italien, Veneto,  TSE 94450, 179 kr

Saftigt och körsbärsfruktigt med drag av blodapelsin, hallon, örter och en pepprig kryddighet avrundad med sandelträ. Frisk syra, värmande struktur och textur – rent, rustikt och snyggt. Lite som viner från Valpolicella förväntades smaka, innan extrahering och höga sockerhalter med destination den svenska pöbeln tog över. Det här vinet består av 65% corvina och corvinone, 30% rondinella och 5% molinara som vuxit upp ur kalkrika lerjordar och uppbundna i pergola. Efter skörd och vinifiering har vinet fått ligga på stora ekfatsliggare och äldre mindre ekfat i 12 månader innan buteljering. (Panache, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_rupestre_sassella

Menegola Walter Rupestre Valtellina Superiore Sassella 2016, Italien, Lombardiet, TSE 94471, 229 kr

Old school Valtellina på 100% chiavennasca (m.a.o. nebbiolo) från Sassella, ett av de fem historiska och klassificerade växtlägena i området och som dessutom anses vara det främsta. Med färg som en tegelfasad och mogna toner av tjära, körsbär, rosor och nypon är det ingen tvekan om druvmaterialet. Vidare är det hög koncentration och tvärtorrt med frisk syra, mogen frukt och värmande alkohol som lättas upp i ett läskande fruktsyrligt avslut. (Panache, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_barbaresco_rabaja

Cascina Luisin Barbaresco Rabajà 2016, Italien, Piemonte, TSE 92990, 449 kr

Med en total produktion på endast 30 000 flaskor per år, barbera, langhe nebbiolo och lite arneis inkluderat, är det inte en av de större spelarna vi har att göra med. Druvorna till vinet kommer från 45-åriga vinrankor som växer mitt i det amfiteaterlikande Rabajà. Driven och syrlig körsbärsfrukt, tannintät och stram. Inget för nybörjaren, massor för nebbioloälskaren. Lokal, ursprungstypisk och supertraditionell med vansinnig lagringspotential. (Panache, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_romitorio

Castello Romitorio Brunello di Montalcino 2016, Italien, Toscana, TSE 94360, 399 kr

Sedan 1984 har vingården Castello Romitorio åtagit sig att utforska, studera och marknadsföra ursprunget Brunello di Montalcino. Detta möjligt tack vare arbetet av den italienska konstnären Sandro Chia i samarbete med Franco Martini, ansedd Brunello di Montalcino-expert tillika Castello Romitorios källarmästare. Detta band fortsätter idag mellan Sandros son Filippo och Francos son Stefano i en ny generation kunskapstörstare. Intensiv tät och varmfruktig med läskande saliverande syra, inbjudande mogna tanniner och smekande textur i ett rödbärigt koncentrerat avslut. Riktigt gott!
(Gullberg by Stockwine, 600 fl.)

winetable_nyprovat_montessu

Agricola Punica Montessu 2018, Italien, Sardinien, TSV 95424, 159 kr

Från Isola dei Nuraghi på sydvästra delen av Sardinien en blend av flera druvor med fokus på carignano (cariñena och carignan) med backning av internationella druvorna cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah och merlot som lagrats på franska ekfat. Rödfruktig nos, nypon och ros. Läskande syra, generös och flirtig frukt med torr stram struktur där en rökig och torkad ton tar över. Något enkelt kanske, men prisvärt och gott. (Vinunic, 10200 fl.)

winetable_nyprovat_ibbola_romagna

Mutiliana Ibbola Romagna Sangiovese Modigliana 2018, Italien, Emilia-Romagna, TSE 93468, 239 kr

Sangiovese från Emilia-Romagna har vi bekantat oss med tidigare men då genom underbarnet Chiara Condello. Här i en en annan puristisk stil med tydliga tecken av druvan och från en man som kan sin terroir. Körsbär, körsbärskärnor och cassis med torr, stram, syrligt jordig mineral. Finishen är tight, något ogin och vittnar om att lagring är på sin plats. Spontanjäst med enbart vildjäst, lång maceration och lagring på betong med en stor respekt för vinernas naturliga utveckling.
(Wine Affair, 600 fl.)

winetable_catena_zapata_paraje

Bodega Catena Zapata Paraje Altamira Malbec 2019, Argentina, Mendoza, TSV 95738, 149 kr

Fokus på merlot där doften är blå, färgen är blå, smaken är blå och dina tänder, läppar och tunga blir blå. Men det är gott och Catena är en av druvans förkämpar i vinvärlden. Svartvinbär, blåbär, cassis och örter med syrliga mörka bär där avslutet torrt stramt och långt. En skolboksmalbec helt enkelt, dessutom till vänligt pris. (Wine Affair, 11400 fl.)

winetable_nyprovat_catena_agrelo

Catena Agrelo Cabernet Sauvignon 2019, Argentina, Mendoza, TSE 94359, 159 kr

Om det inte rådde tvivel om ursprung och druva i vinet ovan, gäller samma premisser här, fast med en annan druva förståss. Det här smakar mycket och tydligt cabernet sauvignon i sin puristiska form. Svartvinbär, örter och gröna växter, torrt, stramt och kraftfullt. Enkelt måhända, men vad mer behövs när man får druvrent och ursprung, till ett kanonpris dessutom. (Wine Affair, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_carigno_del_maule

Moretta Wines Carigno del Maule Carignan 2019, Chile, Maule, TSE 93318, 249 kr

Chile, Maule, carignan och ett par innovativa och passionerade kvinnor tillsammans med gamla stockar och dry-farming skapar en gemensamhet med ursprunglig urkraft. Röd-blåbärig doft, örtig med inslag av fat. Tät och fruktigt med saliverande syra över välbyggd struktur. Chile ÄR att räkna med som Master of Wine Madeleine Stenwreth proklamerade på sin master class över det nya Chile för ett par veckor sedan. (Remilio, 600 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.