Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vinlådor och distanshandel

Vinlådor och distanshandel

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 12 minuter

Vi har valt ut några importörer och nätvinshandlare som gör ett fantastiskt jobb för alla oss som inte vill dricka mer, men däremot bättre. Vi har valt att lyfta detta för att tillgången på vin bör inte begränsas av lagar och förordningar satta under opåverkbara premisser. Hållbart val från Systembolaget är ett bra initiativ, men ohållbart i en ständigt skiftande världsordning. Pär Strömberg har jagat rätt på de som väljer en annan väg att gå och resultatet tyder på en växande skara.

Pandemin må vara över men oroligheter i krigsdrabbade österland ställer till problem i leverantörskedjorna när det gäller allt från glas till aluminium. Vinmakare och producenter ute i Europa möter med ens ett nytt kaosartat dilemma. Är det inte väderomställningar och klimatförändringar eller nedstängningar på grund av pandemi, så är det brist på råvaror. Vin finns, men inget att tappa upp det i. Vin finns inte men efterfrågan finns. Det är en wicked wicked world just nu.

Kvalitet framför kvantitet

Men, aldrig ska vi lämna alla de passionerade vinmakare som söker nya vägar att på ett innovativt sätt förmedla livets dryck. Inte heller ska vi glömma alla distans- och nätvinshandlare som lyfter in kvalitet framför kvantitet i ett monopolklimat som inte alltid är så välplanerat. Systembolagets nya märkning “Hållbart val” är ett fint och bra initiativ, men vad händer nu när det enda sättet att sälja vin på i Sverige blir otillåtet eller inte premiereas, på grund av hållbarhetsprinciper? Innovation saknas inte, inte eller ambition, men problemet består av restriktioner, framförallt i valet av förpackningar där pappersemballage, glasflaskor och aluminiumburkar värderas efter miljöavtryck snarare än av tillgång i en het efterfrågan. Resurserna för dessa hållbara val räcker inte till vad det gäller materiella värden och vem drabbar det?

Under och efter pandemin har flertalet importörer öppnat upp sina viner som annars varit reserverade för restaurangsortiment och erbjudit dem, antingen via beställningssortimentet eller via privatimport hos Systembolaget. Svenska konsumenter kan nu beställa ett mycket större antal viner än tidigare och i ungefär i samma takt som antalet boxviner på Systembolaget ökar, ploppar det upp passionerade nätvinshandlare som lyfter in kvalitet framför kvantitet. Det må vara svårt att få ihop logiken i allt det här, denna dance macabre, men där vi måste låta det fria ordet låta oss vara öppna för reflektioner och kritik i frågan.

För alla som vill dricka bättre – men inte mer

Nedan har vi valt ut några importörer som gör ett fantastiskt jobb för alla oss som inte vill dricka mer men bättre. Vi har valt att lyfta detta för att tillgången på vin inte bör begränsas av lagar och förordningar satta under påstått opåverkbara premisser. Som konsument kan vi göra mer för världens vinbönder via andra kanaler i tider som dessa, än att exempelvis följa direktiv beslutade på förordningar utsatta i “en annan tid”. Det är svårt att vända en kryssningsfärja i en liten damm men med en roddbåt kan du navigera dig genom distraktionen utan några som helst problem. Låt oss hjälpa er på traven!

Vi har valt att se bortanför det generella utbudet som vårt svenska monopol erbjuder. Visst och absolut måste handel inom Sverige ske på sina premisser, men flera av dessa aktörer är registrerade i ett annat land och lyder således under EU:s reglementen och lagar.

Vinlådor med väl utvalda viner

Oftast kommer vinerna i dessa vinlådor som tre- eller sexpack. Ibland med en blandad kompott, ibland med tema. En annan gång kan det vara fokus på producent eller årgång, men nästan alltid är det väl ombesörjda och väl utvalda viner. Som bonus brukar det ligga med ett dokument över vinernas mer tekniska detaljer samt vad som passar att äta till. Vi har provat igenom ett antal blandlådor och bjuder sen på en diger lista av vinhandlare som gör allt de kan för att göra livet lite godare och lite bättre. Håll till godo och kom alltid ihåg, drick mindre men bättre!

winetable_vinlåda_winetrade

WINE TRADE

Sex stycken riktiga go-to viner som representerar både Wine Trades vision som importör men som också blir en nyckel till att förstå konceptet bakom deras nyöppnade vinbar Bar Ninja på Katarina Bangata 29 i Stockholm. Frankrike, Italien och Spanien är länderna de flesta av deras vinbönder kommer från. Angelino Maule, Sebastian Brunet, Calabretta och Chateau Cambon har alla funnits med i portföljen en längre tid, nästan alla från starten för ca 15 år sedan. De nyare producenterna Fedellos och Envinate är stjärnskott som hittat hem både hos importören och hos oss vinskribenter, liksom en stadig skara konsumenter. Ninjalåda 2022, nr 55879, 1339 kr

winetable_vinlåda_jurtschitsch

ENJOY WINE & SPIRITS

Unika vinlådor i begränsad upplaga. Premiumlåda 1 – Jurtschitsch från Österrike är först ut i en löpande serie lådor.

Efter hög efterfrågan från våra kunder lanserar vi under våren 2022 premiumlådor från några av våra främsta producenter. I vinlådorna hittar du noga utvalda viner som vanligtvis inte går att köpa på Systembolaget. Lite mer småskaligt, med genomgående hög kvalitet och givetvis passande för säsongen. Varje unik låda finns i begränsad upplaga, så missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och följa oss på sociala medier för att få information om kommande lanseringar. Jurtschitsch är kända i Sverige för sina mycket prisvärda och uppskattade J-viner, rosé och riesling. Här får du två årgångar från två topp-vingårdslägen på druvorna grüner veltliner och riesling, samt två mousserande viner av ytterst personlig och charmig karaktär. Premiumlåda 1 – Jurtschitsch, nr 56473, 1392 kr

Winetable_vinlåda_champagnebutiken

CHAMPAGNEBUTIKEN

MY-Wine och Champagnebutiken.net drivs av två entusiaster: Mats Granö och Ylva Maria Thompson som tar hem utvalda viner och champagner för er med livliga smaklökar och nyfiken näsa. De gästspelar på barer och restauranger med sin Champagnebar och arrangerar vinprovarmiddagar och erbjuder vinprovningar för både företag och privatpersoner.
På Champagnebutiken presenterar de ett gediget urval av hantverks och odlarchampagner som beställes, antingen i hela lådor om 6 flaskor, som blandlåda med olika viner eller färdiga vinlådor. I min låda beställde jag Didier-Ducos Absolu Meunier, Gimonnet-Gonet Tusen & En Natt Blanc de Blancs Grand Cru NV, Didier Herbert Mailly Grand Cru NV, Bouquin Dupont Vieille Réserve Blanc de Blancs Grand Cru 2014-2015, Voirin-Jumel Cuvée 555 Blanc de Blancs Grand Cru Brut och Domaine Lagille Rosé Fleur De Meunier Brut NV, en salig blandning av idel toppviner. På hemsidan finns även några få utvalda viner av andra ursprung. Hög kvalitet och personlig service.

Pris och smakexempel: Tusen & En Natt Blanc de Blancs Grand Cru NV, Frankrike, Champagne, 349 kr (best. om 6 fl. på butik.champagnebutiken.net) Döpt efter drömmarnas och sagornas nätter och en kabel-TV-produktion från 90-talet. Ylva Maria Thompsons chardonnay från odlaren Gimonnet-Gonet är en fröjd i glaset.

MY-Wine Club anordnar provningar och exklusiva resor för små grupper, samt möjlighet att handla vin med medlemsrabatt.

winetable_vinlåda_winedog

WINE DOG

Wine Dog och deras alter ego Happy Dog säljer vinlådor och lösa flaskor både genom Gassås (se länk nedan) och Systembolaget. Fokus ligger på Spanien och Portugal och det är värmande och rörande viner som varsamt väljs ut.

I denna låda har vi valt ut 6 olika flaskor med alla gemensamt att de är gjorda på druvan garnacha. En druva som förr mest användes i blends men som nu har blivit erkänd för att kunna stå på egna ben, ibland omnämnd som ”Medelhavets pinot noir”. Druvan är otroligt bra på att lyfta fram sitt ursprung och det blir därför extra skoj att kunna visa upp vilka otroligt olika viner det går att göra på druvan. Det här är små producenter som gör viner med omsorg och kärlek till ursprunget och vissa viner tar vi endast hem för denna låda. Vi reser från Valdejalón, till Calatayud, tar en sväng förbi Rioja för att sen sticka till Katalonien och avsluta i bergen Sierra de Gredos utanför Madrid. Vi hoppas ni ska tycka om resan och upptäcka nya favoriter från detta spännande vinland. Vinerna går sen att beställa i hela lådor om 6 flaskor om man önskar.
Spanska Garnachalådan, nr 53566, 1296 kr

winetable_vinlåda_herr_carlsson

HERR CARLSSONS

Vi älskar när det dyker upp nya pigga importörer som förgyller utbudet med smarriga kvalitetsviner. Nyligen släpptes denna roliga blandlåda med sex olika viner från Toscana som alla bjuder på karaktär, dricknjut och ursprung.

Herr Carlssons Lilla Vin- och Lanthandel är ett litet familjeföretag som importerar vin, olivolja, pasta och andra läckerheter från, i första hand, områdena Chianti Classico, Montalcino, Montepulciano och Montecucco i Toscana, Italien. Intresset är speciellt stort för områdenas vin- och olivproduktion. I Herr Carlssons Lilla Vinlåda hittar du alla de viner som de just nu har på Systembolaget. Härligt välproducerade, genuina och välsmakande viner från deras favoritregion Toscana. I lådan hittar du La Combarbias Vino Nobile Di Montepulciano Riserva 2016, Fattoria Rodanos Chianti Classico Vigna Viacosta 2016 och Mon Nené Cabernet Sauvignon 2017, De Triachis Toscana Rosso Morganti 2012, Monte Bernardis Chianti Classico Riserva 2018 och Croce di Febos Vino Nobile di Montepulciano 2017. Alla viner går även att beställa styckvis via Systembolaget. Herr Carlssons Lilla Vinlåda, nr 56387, 1896 kr

winetable_vinlåda_pompette

POMPETTE

Pompettes främsta uppgift är att förse Sveriges restauranger med hantverksmässiga och okonstlade viner. Vinbönderna de representerar arbetar i små volymer och hittar sällan vägen in till monopolets volymbaserade sortiment. ”Det är inte rimligt att man ska behöva gå på krogen för att dricka gott vin. Vi vill dricka gott vin hemma” är deras motto och nya webbsidan Pompette.eu släpper därför limiterade vinlådor på löpande band.

I dagarna släpptes en rykande färsk låda från favoriterna i Lazio. Abbia Nòva är en frisk fläkt och deras livfulla, energirika vinstil uppdaterar det traditionella uttrycket till en mer modern och läskande form. En perfekt balans av det gamla och nya Italien. Abbia Nòva utgörs av vännerna Daniele och Pierluca och håller till i den lilla byn Piglio i Lazio. I huvudsak kultiveras den lokala druvsorten cesanese d’afille och i de vulkaniska jordarna återfinns vinstockar som är upp mot 80 år gamla. Allt arbete sker efter biodynamiska principer och i källaren tillsätts varken jäst eller svavel. Jäsningen sker spontant med naturliga jäststammar och lagring sker på en noga utvald kombination av cement, lera, stål, glas och fat.
Abbia Nòva: 2021 Senza Vandalismi Bianco x2, 2019 Senza Vandalismi Rosso x 2 och 2020 Piglio Rosso DOCG x 2, 1320 kr

VIN & NATUR

Vin & Naturs fokus ligger i att förmedla vin med stark känsla av ursprung, personlig karaktär och ärligt uttryck. Vinbönderna de arbetar med ser styrkan i frukten de odlar och marken de brukar där deras mål är att göra levande viner utan eller med så lite tillsatser som möjligt. Levande viner som ger lust till mer! Beställning för privatkunder görs online på Systembolagets hemsida genom beställningssortiment eller privatimport. De har alltid några olika artiklar tillgängliga i beställningssortimentet, blandade lådor eller 6-pack med favoriter. För privatimport går det bra att plocka fritt, utan minimikrav och information som pris och frakt finns på hemsidan. I dagarna släpptes Vin & Natur Orange no 11. Lamoresca Bianco 2020, Léo Dirringer Fleur de Peau 2020 och Sassaras Esotico 2020. Tre flaskor orange guld, nr 56604, 870 kr

GULLBERG BY STOCKWINE

Gullberg by Stockwine är kända för sin portfölj med idel toppviner och enstaka roliga och äventyrliga ditos. Nu har de lanserat en vinlåda där en extern värd har låtit plocka ur deras portfölj. “Min låda rymmer fyra stycken noggrant utvalda hantverksmässiga och biodynamiska viner som jag hoppas sätter tonen för din vår”. Orden kommer från Gullbergs samarbetspartner till just denna lådan, vinfluencern @vintugg. Piu Piu Pet Nat, Bodegas Cueva Orange 2018, GDG Gamay 2020 och Cornin Mâcon-Chaintré bildar en pigg, kul, överraskande och inte så jäkla högtravande kvadrat av viner, men som för all del passar de första grillkvällen, till parkhänget och för kvällar med småprat med dina bästa vänner på en balkong i maj. Mycket vinglädje, helt enkelt! Vintugg X Gullberg, nr 56445, 988 kr

ANORA

Den 6 april lanserades en lyxig samlingslåda i 60 exemplar som endast går att köpa i Sverige.
Under locket hittar du L’Etoile, Le Soleil och La Temperance från Arcaneserien. Vinerna är framtagna i mycket begränsad upplaga och vinet La Temperance går bara att få tag på i denna låda. Arcane är en vinserie där samtliga viner kommer i limiterade upplagor. Vinerna är helt fokuserade på en årgång, en druva eller terroir och kan ofta inkludera mycket innovativa blandningar och ovanliga vinmakartekniker. Ordet Arcane som ofta förekom bland alkemister betyder ungefär hemligt, mystiskt, kunskap som är föga känd eller behärskas av få. Xavier Vignon är en förgrundsfigur och pionjär i Rhône och en av Frankrikes mest innovativa vinmakare där framtid och hållbarhet är ledorden.
​​​​​​​Xavier Vignon Arcane blandlåda, nr 56418, 750 kr

Andra importörer med spännande vinlådor för hemleverans:

DRYCKESBUTIKEN

Dryckesbutiken är en importör som vi håller varmt om hjärtat, tack vare sin trogna stil och sitt förhållningssätt till sina vinbönder. Dryckesbutiken har levererat vin av högsta klass till landets toppkrogar och med ett ständigt hållbart tänk. Samtliga viner har odlats genom småskaligt, naturligt jordbruk – alla är särskilt utvalda för att möta sommarens smaker. Ofta hittar man deras lådor i samarbeten med Wine Finder, länk längre ned. Men med stadiga lanseringar i tillfälliga sortimentet hoppas vi även kunna beställa hem deras viner via SysBo.

CAVISTE

Caviste grundades 2011 och har gått från underdog till en av de riktiga trendsättarna vad det gäller att leverera ärliga viner från ambitiösa franska och italienska vinbönder. Caviste lanserar kontinuerligt nya spännande upptäckter och gamla favoriter. Varje CAV-lansering innehåller ett urval om sex flaskor, oftast två eller tre olika viner, som valts ut tillsammans med aktuell producent ur dennes sortiment. Bra prisbild och alltid riktigt bra leverans, både i vinet som fram till dörren. Här gäller dock att vara med i nyhetsbrevet och att hinna med att trycka på beställ så fort en ny låda kommer upp. De ryker fortare än Lucky Luke drar mot sin skugga. Panache är syskonbolag som levererar viner till Systembolaget.

KRAN

Kran är inte längre uppstickaren vi skrivit om tidigare. Med sommelier Fredrik Lundberg och vinhandlare Oskar Skoog vid rodret har de säkrat en stadig position för import och försäljning av toppviner från klassiska områden. De två har gedigen kunskap och passion i ryggen. Här handlar det om viner som de normalt bara köper in till sina restauranger och som fyller några av världens mest intressanta och fulländade vinkällare. Med KRAN ges en inblick i den mer exklusiva världen och alla de intressanta viner som ofta är svårtillgängliga för privatpersoner.

VINLÅDAN

Småskaligt, nischat och ekologiskt. Ny låda för varje årstid, inga bindningstider och leverans direkt till dörren. Vinerna kommer från Europa med fokus på Frankrike, Italien, Tyskland och Österrike. De köper vinerna direkt från vinbonden, utan mellanhänder eller grossister. Kommer med en mycket informativ vinmeny med recept.

FRIA VINER

Fria Viner är en nyfiken naturvinhandel som vill göra det enklare för dig att dricka roligare, naturligare viner. Och att komma närmare människorna som gör dem. Tillsammans med småskaliga vinmakare väljes och säljes noggrant utvalda och limiterade naturvinslådor som inte går att köpa någon annanstans i Sverige. Från deras jord och händer – direkt till din dörr.

FANWINE

Fanwine vill hjälpa till att upptäcka vinvärlden. Fanwine hjälper dig att upptäcka och handla vin. Anslut dig med andra till någon av de aktuella projekten. De hittar den producenten du önskar och tar hem vinet till dig. De vill lyfta fram producenterna och vinfansen. Här hittar du till exempel viner från populära importören Allegresse.

LA CULTURE

”På grund av Sveriges alkoholmonopol har mindre vinproducenter svårt att hitta hem till er. Vi tycker detta är synd då du som konsument också borde få uppleva dom härliga intressanta viner som vi får prova på våra resor runt om i Europa. Därför finns vi, La Culture, för att du enkelt, smidigt och till en vettig peng skall få njuta av kvalitativa viner från vinbönder som inte minst värnar om sitt vin men även om jorden som dom brukar”.

LUNDGREN WINES

Lundgren Wines distribuerar naturliga viner från ca 50 vinproducenter från Balearerna och Europa och har laglig export till Sverige för privatpersoner (dörr till dörr med DHL). De driver dessutom en av Palmas hetaste vattenhål för naturliga viner, Bar La Sang.

WINE FINDER

Att handla i Winefinders vinbutik är lika enkelt och smidigt som att handla i vilken butik som helst. Dessutom slipper du bära hem varorna. Allt du behöver göra är att välja vin och lägga in en beställning av vin och transport, betala och luta dig tillbaka. Resten sköter dem och transportbolaget. Här hittar du en hel drös med allt från outletprisade viner till högkvalitativa rariteter.

VERUM VINUM

Vin från småskaliga producenter som vill sprida ordet om regioner som ligger dem väldigt varmt om hjärtat som t.ex. norra Italien och Portugal. Verum Vinums portfölj består av både klassiska viner och nytänkande producenter med den gemensamma nämnaren att vinerna håller högsta kvalitét. Bland deras producenter hittar man både vinmakaren som gör sitt yttersta för att låta druvan och terroir uttryckas till fullo utan för mycket påverkan och producenter som med finess i både vingården och vineriet sätter sin egen prägel på vinet.

För uthämtning på Systembolaget:

WINE WAVES

Wine Waves har fokus på viner från ”The Other Europe”. Vill du ha tillgång till viner från vinländer på frammarsch så är det hit du skall vända dig. Wine Waves fokuserar på att lyfta fram små kvalitetsproducenter från Europas något mindre kända vinländer som exempelvis Ungern, Slovenien, Grekland, Rumänien och Tjeckien.

BALKAN WINES

“Vårt mål som vinimportör är att vi ska vara det första alternativet för den svenska vinkonsumenten för vin från Balkan”. Detta når Balkan Wines genom ett gediget nätverk av både duktiga sommelierer, vinmakare och vinskribenter hemmahörande inom regionen. Det är med deras alltid uppdaterade insikter som Balkan Wines kan erbjuda kvalitetsviner och inte minst, löpande och på ett intresseväckande sätt, förmedla vad som händer och sker inom Balkan ”the New Old Wine region” för den svenska vinkonsumenten. Flaskor kan beställas styckvis genom beställningssortimentet på Systembolaget.

JORDMÅNEN

Jordmånen importerar viner som görs av vinmakare som värnar om vår moder jord, utan tillsatser eller manipulation. Viner som är goda, levande och överraskar, vin så som det ska vara och så som det har gjorts sedan urminnes tider. Vi samarbetar med sex olika vinmakare i dagsläget; Philippe Brand (Alsace), Giorgio Nicassio (Puglia), Old Boy Wine Negociant (Veneto), Pistis Sophia (Abruzzo), Franco Terpin samt Denis Montanar (Friuli). Beställningssortiment samt privatimport.

Listan kan naturligtvis göras lång, men här är ytterligare ett antal vinhandlare/importörer som erbjuder färdigförpackade och/eller egenkomponerade lådor:

Agrell & Hartley

Words & Wines

Johan Lidby Vinhandel

Franska Vinkompaniet

Gassås Wine

Terroir Viner

Terreno

X-Wine

Vivino

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.