Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – primörvänliga vita

Grab a Bottle – primörvänliga vita

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Ingenting säger väl VÅR så mycket som när de ljuvliga primörerna börjar dyka upp, och en delikatess som vi här på Wine Table girigt kastar oss över är såklart sparrisen. Men vad dricker man till? Andreas Grube tipsar om tre prima primörviner som du enkelt hittar på ett Systembolag nära dig.

gobelsburg-langenlois

Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner 2020, Österrike, nr 6287, 129 kr

Den här klassiska firman har producerat vin ända sedan 1171, och ja, nog vet de hur man gör vin alltid. Här bjuds på klassiska grünertoner av päron, färska gröna örter, lime och ett stänk vitpeppar. Piggt, fräscht, välbalanserat och väldigt vårigt i hela sin framtoning. Dessutom till en prislapp som gör att vi glatt utropar: It’s a Bargain!

Grab a Glass

I samarbete med Riedel

champagne glas riedel

Riedel Veloce, Champagne, 2 pack, 699 kr

Riedels champagneglas skiljer sig från övriga druvspecifika glas, eftersom champagne enligt tradition görs av mer än en druva. Glaset framhäver en specifik dryck och inte en specifik druva. Kupan är spetsig nertill, vilket gör att det bildas en ström av bubblor inuti glaset som nästan liknar en pelare. Denna formation är inte bara vacker att se på utan gör också att champagnens ”liv” förlängs. Kupans vida mittparti lyfter aromerna i drycken och den avsmalnande öppningen koncentrerar i sin tur doften till näsan. Öppningen styr även drycken till tungans främre del, vilket gör att upplevelsen av sötma blir större.

1+1=3

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 Reserva Familia, Spanien, nr 7610, 119 kr

Jomenvisst kan man dricka bubbel till sparris och andra primörer, särskilt när det är ett mousserande med lite fyllighet och framfusighet i frukten. Det här är en cava gjord på hundra procent pinot noir och här bjuds på generöst med röda äpplen, ljus nougat, nektarin, mariekex och färsk citrus. Ambitiöst och seriöst för blygsam prislapp.

winkl

Winkl Sauvignon 2020, Italien, nr 2799, 179 kr

Egen och karaktärsfull sauvignon bland från Alto Adige i norra Italien, alldeles nära den österrikiska gränsen. Vinet har legat på sin jästfällning åtta månader vilket bidrar till en härlig munkänsla och fyllighet. Här finns klassiska sauvignontoner som krusbär, svartvinbärsblad och citrus, men också gott om färska örter och gröna päron.

Annons

Substance Cabernet Sauvignon 2019

Substance Cabernet Sauvignon 2019

Land:USA, Washington State
Pris:189 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

Substance Cabernet Sauvignon 2019

Land:USA, Washington State
Pris:189 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

CS står naturligtvis för Charles Smith som är den rockande vinmakaren, men också för Cabernet Sauvignon som är druvan i detta förträffliga röda vin från Washington State. Här fullkomligt mullrar rocken – baskaggarna dånar ut svarta vinbär, basen är mörka plommon, gitarrerna lirar viol och tobak och det sjunger om de rostade faten som balanserar den koncentrerade frukten som svepts i läderrock. Smaken är komplex och vinet har fler dimensioner som träder fram efter varje ny klunk. Mest framträdande karaktär är koncentrerad frukt, solmogna svarta vinbär och rostat fat som balanseras bra av tanninerna. Avslutet är långt, eller som Charles säger: “With a finish that says WTF”.

NR: 74083

Mer grab a bottle

Vintips - Rött vin till grillen
Vintips – gott från Grekland
Vintips - Vin till ostron
Öltips – tre klassiska pilsner
Vintips - Nyheter som kvalat in genom beställningssortimentet 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.