Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "med isande drag i syran som efter en nysprucken ruta i vintertid"

Nyprovat – "med isande drag i syran som efter en nysprucken ruta i vintertid"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 10 minuter

Årets sista lansering på Systembolaget fylls av bubbel. Tyvärr har en del av de mest exklusiva vinerna inte varit tillgängliga för förhandsprovningar, men vi har provat det mesta och valt ut det bästa även bland vita, orangea, röda, starka och söta viner - det lackar mot jul och nyår, festliga tider, så kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_josefinelust_brutzero

Kullabergs Josefinelust Brut Zero 2019, Sverige, Skåne, TSE 94109, 299 kr

Prova gärna svenska mousserande till helgerna som kommer. Kullabergs Josefinelust är hög kvalitet med aromatisk och inbjudande parfymerad rödbärig doft och påtaglig grapefrukt. Torr och syrlig, örtig med grapefruktig beska i ett friskt avslut. (Kullabergs Vingård, 750 fl.)

winetble_nyprovat_skepparps_grandprix_rose

Skepparps Grand Prix Mousserande Rosé 2020, Sverige, Skåne, TSE 90222, 298 kr

Kul med ett stilrent rosébubbel från Sverige. Även här med påtagligt hög kvalitet. Rödbärig och äpplig i en sval stil med syrlig frukt som röda krusbär och röda vinbär. Avslutet sirligt och snyggt, bara att applådera ett väl utfört värv. (Skepparps Vingård, 1600 fl.)

winetable_nyprovat_brundlemayer_brutreserve

Bründlmayer Brut Reserve, Österrike, Niederösterreich, TSV 91113, 249 kr

Österrike är kanske inte kända för sina mousserande viner men faktum är att de har enastående material att jobbar med. Här en favorit från Bründlmayers terrasserade vingårdar i Langenlois. Blenden består av pinot noir, chardonnay, pinot gris, pinot blanc och grüner veltliner. Äpple, gul stenfrukt och petroleum med bred vass mousse som övergår i mjukt fruktig sötma. En hög syra balanserar ut det hela i ett rent och precist uttryck. (Vinunic, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_duval_leroy

Duval-Leroy Cuvée Prestige Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2007, Frankrike, Champagne, TSV 92440, 559 kr

Familjeägt champagnehus med säte i Vertus, Côte des Blancs med ca 200 hektar vinodlingar. Denna Blanc de Blancs andas chardonnay med doft och smaker av gul frukt, gula päron och inlagd ananas. Moussen är bred och fyllig men med sirlig syra och silkig struktur. Ett torrt saltmineraliskt avslut ger extra komplexitet. (Winemarket Nordic, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_gosset_grande_reserve_brut

Gosset Grand Réserve Brut, Frankrike, Champagne, TSE 95421, 429 kr

Vinhus med lång historia som daterar ända bak till 1700-talet. Mjukt brödig brioche och mandel med citrus och lugn mousse, halvfylligt, sirligt och lätt rökigt mineralisk på de tre huvuddruvorna chardonnay, pinot noir med en mindre andel meunier. Den gamla antika flaskan är bibehållen för att ytterligare lyfta fram den långa traditionen av kvalitet och för att särskilja sig från andra varumärken. (Divine, 2880 fl.)

winetable_nyprovat_philipponnat_grand_blanc

Philipponnat Grand Blanc LV Extra Brut 2000, Frankrike, Champagne, TSE 94257, 1169 kr

Ovanlig Blanc de Blancs från pinotmästarna i Aÿ. Förförisk med sensuella mognadstoner, murrigt och värmande men samtidigt knivskarp kyla och ungdomligt precist. Mogna gula plommon, ljust lättrostat bröd, frisk syrlig fräschör, mjuk silkig mousse och krämig kropp i elegant finish. (Spring Wine, 240 fl.)

winetable_nyprovat_larmandier_bernier_longitude

Larmandier-Bernier Longitude 1er Cru Blanc de Blancs, Frankrike, Champagne, TSE 94096, 519 kr

Biodynamiskt kultiverade vingårdar över ca 15 hektar beläget i huvudsak Vertus men även i Oger, Avize och Cramant. Från familjeegendom som odlat ekologiskt i över 20 år, en pionjär bland odlarchampagnens hållbarhetsvisionärer.
Inbjudande och fagert fruktig nos, bred mousse, väl sammansatt och balanserat mellan hög syra och söt frukt, bakad citron och päron i stor längd. (Wine Trade, 1440 fl.)

winetable_nyprovat_pertois_moriset

Pertois-Moriset Les Quatre Terroirs Grand Cru, Frankrike, Champagne, TSE 94132, 396 kr

Familjeegendom i Grand Cru-byn Mesnil sur Oger som genom tredje generationen borgar över 17 hektar vingårdar i Côtes de Blancs. Denna chardonnay osar friskt av kokos och exotisk frukt, toast, äpple och grape. En bred stor mousse, fyllig och fluffig, brer lite framfusigt ut sig och avslutar det hela lite vilt och excentriskt. (ChampagneHuset, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_cadelbosco

Ca’ del Bosco Cuvée Prestige Edizione 43 Extra Brut, Italien, Franciacorta, TSV 91184, 299 kr

Toppvin från Franciacorta, ett område som utstrålar kvalitet när det kommer till italienskt bubbel. Apelsinseztigt och gulkexigt, balanserat mellan mousse, syra och frukt. Välbyggt och snyggt av chardonnay, pinot nero och pinot bianco med en vibrerande mineralitet som finish. (Tryffelsvinet, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_contratto_millesimato

Contratto Millesimato Pas Dosé 2015, Italien, Piemonte, TSE 90641, 219 kr

Återkommande mousse från La Spinettas händer. Mörkt gul doft av persika och havssalt. Bred stor mousse, frisk syra, skalbesk ton av blodgrapefrukt och avslutande saliverande mineralitet som påminner om ostronskal. (Enjoy Wine & Spirits, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_altalanga_gatinera

Fontanafredda Alta Langa Gatinera 2011, Italien, Alta Langa, TSE 94221, 399 kr

Årgången 2011 låg druvorna 72 månader sur lie från det enda dåvarande vingårdsbetecknade läget i Alta Langa. Ren pinot noir (pas dosé/brut nature) utan tillsatt socker. Initialt något reduktiv men med inbjudande dofter av bakad citrus och gröna äpplen. Bred energisk mousse som känns vass och ung trots sin ålder. Ingen easy drinking aperitif direkt, det här serverar jag till mat, det är ett gastronomiskt vin med tydligt hög svansföring och ren knivskarp elegans.
(Enjoy Wine & Spirits, 600 fl.)

winetable_nyprovat_sugrue_zodo

Sugrue ZODO, Storbritannien, England, TSE 94110, 499 kr

British fizz från lite av en kult-figur inom den smala genren. Dermot Sugrue gör även viner hos Wiston Estate. ZODO står för ZerO DOsage och är således utan tillsatt sötma, knastertorrt. Smågodis doftande med smaker av bokna äpplen, mogen persika och bitter grapefrukt. Mineralisk sälta förgyller ett annars sursyrligt avslut. (Handpicked Wines, 720 fl.)

winetable_nyprovat_harrowandhope

Harrow & Hope Blanc de Noir 2017, Storbritannien, England, TSV 95112, 369 kr

En till brittisk bubblare, ett familjföretag i Marlow, Buckinghamshire som jobbar för att främja ett ekologisk hållbart jordbruk. Wholebunchpressad pinot noir som gett ett välbalanserat men tämligen enkelspårigt bubbel.  Citrus, äpple och fyllig textur med ett mineraliskt torrt avslut. (Top Note Wine, 3000 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_immelen

Kullabergs Immelen 2020, Sverige, Skåne, TSE 93147, 469 kr

Ett av de senaste årens absoluta toppviner från Svenska vinodlare. Immelen 2020 är även den riktigt fin. Frisk och äppledoftande med vita blommor och ängsörter. Stor smakbild med grapefrukt som vinnare i ett skalbeskt och aptitretande avslut. Väldigt ungt och kan må bäst av en tids mognad. (Kullabergs Vingård, 900 fl.)

winetable_Keller_rieslingvinderfels

Keller Riesling von der Fels 2019, Tyskland, Rheinhessen, TSE 95730, 264 kr

Keller gör sällan någon besviken och hans instegsriesling von der Fels är alltid ett välkomnande exempel. Petroleumnos fylld av citrus, limeskal, stenfrukt, vita blommor och örter. Smaken mycket fokuserad och samlad med hög syrlig syra och sirlig frukt. För den som vill dricka nu bered dig på emaljkras, den är ännu alldeles för ung – lagringspotentialen dock, äro utan konkurrens. Elegans är ledord till denna ikoniska vinmakares viner. (Origo Wine Import, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_marcel_deiss_gewurzstraminer

Marcel Deiss Gewürztraminer 2018, Frankrike, Alsace, TSE 95675, 199 kr

Biodynamisk och ekologiskt odlade druvor från vinfilosofen Jean-Michel i byn Bergheim. Med stort fokus på ursprung och terroir och druvans renhet gör han viner som är oemotståndliga i sin kompromisslösa puristiska strävan. Gewürstraminer är ofta en vattendelare bland vinälskare. Här en ypperligt aromatisk och örtig version med aprikos och tät söt frukt där en relativt låg syra ändå ger mycket fräschör. Tätt fylligt och sötfruktigt, örtigt, kryddigt och asiatiska matens bästa vän. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

winetable_nyprovat_vouvray_peu_morier

Domaine Vincent Câreme Vouvray Peu Morier 2019, Frankrike, Loire, TSE 90690, 229 kr

Vincent är en ledstjärna för Vouvray och hållbar vinproduktion. Ekologiskt certifierad, stilren och synnerligen elegant chenin blanc. Här sprängs och trängs honung, ylle och mandel med marsipan och bivax under en elektrisk syra med  vibrerande struktur i ett saliverande, läskande och “savoury finish”. (Panache, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_chablis_chateaudeberu

Château de Béru Chablis Côte aux Prêtres 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 95267, 379 kr

Krutrökigt mineralisk nos av flinta där frukt som citrus och gröna äpplen dominerar bland hasselnötter och torra örter. Tuggig och välstrukturerad med isande drag i syran som efter en nysprucken ruta i vintertid. Otrolig potential men redan nu smarrigt värre. (Vin & Natur, 600 fl.)

winetable_nyprovat_cordier_macon

Domaine Cordier Mâcon-Milly-Lamartine Clos du Four 2020, Frankrike, Bourgogne, TSV 95317, 199 kr

Borde fått plats på min topp tre på grund av det otroligt attraktiva priset. Cordiers Clos du Four är en fenomenal uppvisning av Mâcon med guldfruktig inledning fyllt av kokos, exklusiva fat och franskt smör. Här bjuds en härligt fyllig munkänsla, ett vin som verkligen fyller hela munnen med fet textur, sirlig skärande syra och läskande frukt. Mycket gott och mycket prisvärt. (Tryffelsvinet, 8000 fl.)

winetable_nyprovat_clos_saintabdon

Philippe Colin Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Chaumées Clos Saint-Abdon 2018, Frankrike, Bourgogne, TSV 92010, 599 kr

Mer fin chardonnay med smörig fet doft av gul bakad frukt, exotisk frukt, kokos, smör och nötter. Munkänslan ger ett fylligt intryck med fet textur, skön syra och ett långt elegant avslut. (Concealed Wines, 720 fl.)

winetable_nyprovat_timadams_semillon

Tim Adams Semillon 2017, Australien, Clare Valley, TSV 95580, 169 kr

Endruvsviner på semillon är inte helt vanliga på våra breddgrader. Definitivt inte om de kommer från Australien. Men Tim Adams gör ett kul och spännande vin med just de ingredienserna. Aromatisk floral doft, blommigt, fruktigt och örtigt kryddigt. Det är ett väldigt speciellt vin, parfymerat och eget, men kul att testa. Kallar du dig vinintresserad landar detta i din korg på ferdag. (Johan Lidby Vinhandel, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_voyager_estate

Voyager Estate Chenin Blanc 2020, Australien, Western Australia, TSE 93952, 148 kr

Australisk chenin blanc… har det något att sätta emot Frankrike och Sydafrika? Tittar man på prisklass och kvalitet så är det ett mycket habilt vin med gul stenfrukt, fin munkänsla, frisk syra och mjukt fruktig med grapefrukt, honung och bivax i ett krämigt avslut. Så svaret är ja! (Wicked Wine Sweden, 1800 fl.)

ORANGE VIN

winetable_nyprovat_becker_kalkmergel

Kalkmergel Grauburgunder Weingut Friedrich Becker 2019, Tyskland, Pfalz, TSE 95759, 199 kr

Amber i färgen och amber i själen ett fulländat vin på grauburgunder. Rödbärigt och mineraliskt med sirlig frukt och sjungande syra i en läskande struktur med litet tanningrepp i avslutet. Tänk att pinot gris kan vara så gott, jag blir alldeles salig – ett måsteköp för alla naturdiggare. (Enjoy Wine & Spirits, 1800 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_chasse_spleen

Château Chasse-Spleen 2015, Frankrike, Bordeaux, TSE 94217, 259 kr

Halvpanna från Moulis med ännu lite lagringspotential. Torr stram och träig med mörka bär, svarta vinbär, blåbär och gröna örter. Eleganta fat avrundar och bjuder klass. (Granqvist Beverage House, 480 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_potensac

Château Pontensac 2015, Frankrike, Bordeaux, TSE 94225, 225 kr

Halvpanna från Médoc. Driven doft av svartvinbär och fat, ceder och cigarrlåda, lakrits och kakao. Fin, elegant och stiltypisk. (Granqvist Beverage House, 600 fl.)

winetable_nyprovatCdP_andrebrunel

Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée Domaine André Brunel 2020, Frankrike, Rhonedalen, TSE 93194, 289 kr

Negociantdruvor inköpta med precision och vinmakning enligt egna metoder och visioner. Mörkt koncentrerad rödbärig doft, blåbär, skogshallon, björnbär och chark. Grenachedominans för frukt, ungdomligt vital, smooth and spicy. Klass och elegans, blod och torra tanniner i ett avslut med järnrik mineralitet. (Tryffelsvinet, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_altare_dogliani

Altare Dogliani Altare di Altare Nicholas 2020, Italien, Piemonte, TSE 95758, 179 kr

Garantiköp från unge Nicholas som är upplärd av gurun Ferdinando Principiano. Återkommande dolcetto i den friska ungdomliga stilen. Frisk fruktig inledning av skarpa röda bär, jordgubb och hallon, läskande syrligt, torrt och stramt med tuggiga tanniner, gott och fräscht! (Panache, 6000 fl.)
Släpps också Altare Nebbiolo.

winetable_nyprovat_josetta_saffirio_barolo

Josetta Saffirio Barolo del Comune di Monforte d’Alba 2017, Italien, Piemonte, TSV 91111, 315 kr

Bjässe allokering av härlig Barolo från lovande årgången 2017. Inbjudande doft av nyponros, vildrosor, viol och körsbär. Stramt och torrt men med bjussig syra och frisk frukt och ett floralt örtigt avslut. Sara Vezza är ansvarig för vinerna och etiketterna bygger på Josettas barndomsminnen. När Josetta var liten berättade hennes far sagor om små tomtar som hjälpte till i vingården mot belöning i form av en skvätt vin. Hur julmysigt är inte det? (Tryffelsvinet, 11400 fl.)

winetable_nyprovat_macchiona_lastoppa

La Stoppa Macchiona Rosso 2010, Italien, Emilia, TSE 93161, 389 kr

Lagom brettig inledning med lite hö och stall över fluffig röd frukt. Mogna toner, höstlöv, undervegetation, jord och svamp. Sirligt med smågrusiga tanniner. Mogna småbeska eftertoner av grapeskal. Moget, vuxet och självklart. (Wine Trade, 3600 fl.) Släpper även den vita Ageno Vino Bianco.

winetable_nyprovat_LeDifese

Tenuta San Guido Le Difese 2019, Italien, Toscana, TSE 94246, 219 kr

Instegare hos San Guido fullmatad med körsbär och örter, jordiga tanniner med torr, stram och mineralisk struktur. Rödfruktig med gröna toner av körsbärskärnor och färska örter. (Vinunic, 4200 fl.)
Storasyskonen Guidalberto och Sassicaia släpps också men var inte med på provningen.

winetable_nyprovat_COS

COS Cerasuolo di Vittoria Classico 2017, Italien, Sicilien, TSE 94235, 259 kr

Friskt syrlig doft av röda bär, lingon, tranbär och granatäpple. Smaken likaledes, mörkt rödbärig med rökig mineralitet, hög syrlig bärsyra med smaker av lingon, tranbär och blåbär. Saliverande med mineralrikt efterspel och spännande rökig sälta i avslutet. (Wine Trade, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_carusu

Terrazze dell’Etna Carusu 2017, Italien, Sicilien, TSV 92623, 199 kr

Återkommande klassiker från Etna där Nino Bevilacquas projekt fortsätter att röna framgångar hos vårt monopol. Nu är det årgång 2017 som presenteras med röda bär, rökiga fat och en örtig, kryddig och stram struktur. Umamibuljong och sälta med örtbeska och bittercitrus i avslutet. (Divine, 12000 fl.)

winetable_nyprovat_vegasicilia_valbuena

Valbuena 5º Vega Sicilia 2016, Spanien, Ribera del Duero, TSE 95215, 1295 kr

Tät exklusiv och förväntat fyllig och elegant på en och samma gång. Allt som släpps ur Vega Sicilias källare håller en omåttligt hög kvalitet. Komplex mörk frukt med sammetslen struktur och torra tanniner där frisk syra sitter vid ratten. Mycket välbalanserat redan nu men med en tids väntan kommer detta att bli ren och skär magi. (Janake Wine Group, 800 fl.)

winetable_nyprovat_Macan

Bodegas Benjamin de Rothschild Vega Sicilia Macán 2016, Spanien, Rioja, TSE 92008, 595 kr

Spännande projekt mellan två giganter som gett mörkt röd frukt, röda bär och finurliga fat. I en tät silkig och velvetmjuk textur förnimmer vi en späd kryddighet och en okuvligt fokuserad stramhet i de tuggiga tanninerna. Får man lov att säga att samarbetet har slagit väl ut? (Janake Wine Group, 896 fl.)

winetable_nyprovat_Alion

Alion 2017, Spanien, Ribera del Duero, TSE 90195, 695 kr

Alion årgång 2017 är som vanligt fyllig och tätt fruktig, samtidigt stram med förväntat tuggiga men unga tanniner som lär växa till sig. Syrlig varm frukt känner vi igen men årgången bjuder även på ett extra gott mörktflirtigt spektrum av kakao och anis som avlutar sippen med en längtan efter mer. Har du råd? Köp ett gäng! (Janake Wine Group, 596 fl.)

winetable_nyprovat_ponce

Ponce Bodegas y Viñedos Ponce 2019, Spanien, Manchuela, TSE 92751, 459 kr

Inte är det varje dag man dricker välgjord bobal. Men tur är det att några få vinmakare i världen främjar sina lokala druvor och gör det bästa av dess ursprung. Glädjen här ligger i en ljust röd och frisk blend där en liten del moravia agria gett hallon och färska örter i en syrlig och stram, rejält torr och tannintät historia med tuggiga tanniner och syrligt avslut. (Quaffable Wines, 480 fl.)

winetable_nyprovat_tamberskloof

Tamboerskloof Syrah Kleinood 2019, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 95067, 199 kr

Vingårdsvin på finfin syrah från Stellenbosch. Järnigt mineralisk med tät kryddig röd och mörk frukt, chark och rökiga fat. Totalt har Kleinood 10 vingårdar indelade i 20 separata vingårdslotter. De sköts individuellt och även i vineriet behandlas de olika vingårdslägena separat. Ny bekantskap jag med glädje kommer att följa i framtiden, (Quaffable Wines, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_seghesio_zinfandel

Seghesio Old Vine Zinfandel 2018, USA, Kalifornien, TSV 95337, 349 kr

Bland det bästa man kan önska sig av zin från Cali, fyllig inbjudande doft av mörka bär och fat. Sonoma County är adressen utan tvekan där rökiga fat och mjuk solvarm frukt levererar efter recept. Blåbär tar sen över i en tät och välstrukturerad textur. Klassiker som fler borde upptäcka och förstå skillnaden mellan en ultimat zinfandel och The Ultimate Zin. (Johan Lidby Vinhandel, 3576 fl.)

winetable_nyprovat_hey_malbec

Matias Riccitelli Hey Malbec 2020, Argentina, Mendoza, TSV 92597, 145 kr

Kärt återseende, inte bara för mig utan även för ca 10000 svenskar. Ja, säga vad man säga vill, men Hey Malbec har blivit lite kult och är inte längre bara “Hej blåa tänder”. Det må vara ett ungdomligt vin med pigg doft och smaker av blåbär och plommon i viss juvenil obalans, men det finns driv i syran och schwung i frukten. Sammantaget känns det spritsigt och ungt, men med karaktär. Populärt? Ja! Gott? Ja!  Blå läppar och tänder? Ja! (The Wine and Spirits Collective, 12600 fl.)

SÖTT VIN

winetable_nyprovat_kracher_noble_reserve

Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese, Österrike, Burgenland, TSV 92054, 149 kr

Änglatårar på miniflaska från mer eller mindre ikoniska Luis Kracher. Exklusivt, elegant och vacker poesi där ett knäckigt förföriskt och samlat intryck avslutas i fulländad saffran och ingefära. (Provinum, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_felsina_santo

Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico 2009, Italien, Toscana, TSV 92641, 279 kr

Charmig Vin Santo från en favoritproducent. Kryddig doft av curry och flor. Lanseras på 375 cl halvpanna fylld av söta och kryddiga toner i ett avslut som snackar vitt och brett om koncentrerad torkad söt och julig fruktkompot. (Vinunic, 1500 fl.)

STARKVIN

winetable_nyprovat_niepoort_vintage_port

Niepoort Vintage Port Niepoort Vinhos 2019, Portugal, Porto, TSE, 95715, 749 kr

DJ-ävla god port med mjuk fräsch doft av russin och katrinplommon, kaffe och nötter. Söt och torkad frukt med örter balanserar otroligt snyggt mellan sötma och syra. Visst det kostar en slant, men det är lätt värt det om man vill förstå sig på vintage Port! (Wicked Wine Sweden, 600 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.