Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "kombinationer som öppnar en helt ny värld"

Nyprovat – "kombinationer som öppnar en helt ny värld"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Att längta tillbaka till svarta stränder och vita byar där allt smakar vulkanrök, mineral och vit persika. Eller att öppna en flaska som vibrerar av rosor, körsbär och nyponbuske? Veckans tillfälliga lansering bjuder karaktär, ärlighet och glädje.

Tillfälligt sortiment 16 februari 2021

Tjugoåtta små bokstäver kan placeras i så många olika kombinationer att en helt ny värld uppenbarar sig: Det finns folk där, som inte syns!* Och det finns vin där, smaker, dofter, texturer och strukturer, förnimmelser och övertygelser. Språket kan naturligtvis användas i metaforiska sammanhang men dess sammanhang bör ha med ämnet att göra, i alla fall när vi pratar om vin. Det är heller inte flest ord som vinner, att säga något sparsamt men tydligt är en konst i sig. Vulgariteter undanbedes och göra sig icke besvär, inte i vår vinvärld.

Shakespeare använder i sina samlade verk 29 066 olika ord. Strindberg använder 119 288 olika ord i sina romaner och dramer. Det betyder inte att Strindberg är fyra gånger så duktig språkligt sett**. Men det kan beskriva en skillnad i tanke och vision. Jag älskar att läsa och att skriva och språket har för mig blivit ett sätt att hantera upplevelser i en återuppstående kanon för att beskriva och förmedla mina sinnens akrobatiska volter, inte för att bemästra eller chockera. Att beskriva sinnesupplevelser med språk och i form av kvalitetsbedömningar kan ha sitt pris och kanske inte alltid upplevs i paritet för läsaren/konsumenten av vinet. Men ärlighet brukar som bekant vara längst och vi kan skriva under på att vi provar alla viner vi skriver om och vi skriver om de viner vi själva skulle köpa och hälla upp i våra egna glas – så, skål ta mig fan och kom ihåg, skriv mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

valentin_winetable

Valentin Leflaive Verzenay Grand Cru Extra Brut NV, Frankrike, Champagne, TSE 90489, 599 kr

Ny bekantskap från Verzeney, i alla fall för mig. Bourgognebjässen Olivier Laflaive i samarbete med Erick de Sousa visar att de kan göra kvalitetsvin även i Champagne. Gula äpplen och gula kex, stram hög syra med äpple och citruskartig knastertorr och läskande friskhet på 100 % pinot noir. Egen stil värd att upptäckas. (Johan Lidby, 840 fl.)

Pierregimonnet_winetable

Pierre Gimonnet Special Club 2014, Frankrike, Champagne, TSE 93277, 619 kr

Odlarchampagne från bröderna Olivier och Didier med deras 2014-lansering genom Club Trésors. Gimonnets Special Club är en fullständig smakbomb. Kex och gula äpplen dominerar smaken där en krämig mjuk mousse balanserar den fina syran. Så gott man kan förvalta chardonnay med bra grogrund och noggrant hantverk. (Champagnehuset, 840 fl.)

VITT VIN

HorstSauerAmLumpen_winetable

Horst Sauer Am Lumpen 1655 Riesling GG 2018, Tyskland, Franken, TSE 93174, 349 kr

Du skulle ha varit med när jag gjorde lumpen… ett stående skämt bland mina svågrar när nåt tufft står på spel. Här blir man istället tufft bemött av päron och äpple i nosen med en sidovagn av vag petroleum i sann Franken-stylie. Läskande syror och frisk frukt i längden lyser upp den lite dova rekryten från ett toppenvingårdsläge. (Amazing Wines Hedberg & Wising, 480 fl.)

Domäne_winetable

Domäne Wachau Riesling Smaragd Ried Achleiten 2019, Österrike, Wachau, TSE 92980, 299 kr

Jag är inte sen att hylla den Österrikiska vinskatten. Ofta prisvärt i förhållande till kvalitet. Wachau odlar högkvalitativt i kiselrika jordar. Kraftfull intensiv arom av päron, vita blommor och vitpeppar. Torrt och friskt läskande med örtigt avslut. (Prime Wine/Solera, 1800 fl.)

oxer_winetable

Oxer Wines Marko Gure Arbasoak 2019, Spanien, Bizkaiko Txakolina, TSE 93176, 199 kr

Återkommande favorit som alltid bjuder upp till glädjedans. Inbjudande doft, mjukt sötvarm frukt, svalsyrligt och slankt med frisk lång eftersmak av citrus, mandel, mineraler och vita blommor. Druvblenden går knappt att utläsa, 45 % hondarribi zuri zerratia (petit courbu), 40 % hondarribi zuri (gros courbu) och 15 % izkiota txikia (petit manseng), men Oxer Bastegita har vinifierat dem med bravur sedan 1999 i Bizkaiko Txakoli, Baskien. (Terrific Wines, 3600 fl.)

ArgyrosCuvéeMonsignori_winetable

Argyros Cuvée Monsignori 2017 Grekland, Santorini, TSE 93183, 325 kr

Ett av mina absolut bästa minnen är en tripp till Santorini när min kära mor Brita fyllde 50 år. Det var ett par år innan mitt intresse för vin väcktes till liv på riktigt, men jag kommer ihåg middagarna med de friterade små fiskarna och de immiga glasen fyllda till bredden av vin på den lokala druvan assyrtiko. Jag längtar tillbaka till de svarta stränderna och de vita byarna där allt smakar vulkanrök, mineral och vit persika. Monsignori är ett fantastiskt vin med koncentrerat fyllig, komplex, kryddig och syrlig smak full av mineral och havssälta i avslutet. (Handpicked Wines, 600 fl.)

PearlMorisette_winetable

Pearl Morisette Metis Blanc Proprietary Blend 2017, Kanada, Niagara Peninsula, TSE 93226, 349 kr

Kanada är ett vinland på frammarsch, ett av de stora nya att räkna med. Ena delägaren François Morissette har gedigen erfarenhet från klassiska producenter i Bourgogne. Denna TS-lansering visar två burgundiskt inspirerade viner väl värda att upptäcka för dig som söker nya adresser och uttryck. Förvisso klassiska druvor och metoder, men under helt nya förutsättningar. Vagt brettig i nosen med mogen ananas, äpple, fat och syrlig frukt. Kryddigt eldigt, men ändå svalt, något tunt och sirligt citrusfruktig och nötsmakande chardonnay med fin fathantering. (Quaffable Wines, 360 fl.)

RÖTT VIN

Strekov_winetable

Strekov 1075 Little Fred #6 n/v, Slovakien, TSE 93171, 134 kr

Halvflaska på återseende från handlingskraftige visionären och charmören Zsolt Sütö. Här bjuds det massor av blåbär och svarta vinbär i fyllig och koncentrerad stil med ett syrligt och bärigt avslut. Alibernet, dunaj och portugieser heter druvorna som strömmar ur flaskan när du poppar kronkapsylen. (Wine Waves, 2000 fl.)

DoglianiBase_winetable

Dogliani Base 5 2019, Italien, Piemonte, TSE 95499, 139 kr

Stor lansering till fantastiskt pris av ett vin baserat på 5 vinmakares “överblivna” druvor. Inte vilka överblivna druvor som helst från ett gäng grymma vinbönder. Basecinque har en ungdomlig inbjudande parfym, frisk och syrligt rödbärig. Stramt och svalt strukturerat med josig, körsbärsfuktig och förförisk smak, helt torr med långt avslut. Vinifieras av Nicoletta Bocca på San Fereolo och buteljeras sedan av Pecchenino. Enbart ståltank och svingott! (Panache, 6000 fl.)

Dolcettod'Alba_winetable

Azienda Agricola Falletto (Giacosa) Dolcetto d’Alba 2019, Italien, Piemonte, TSE 93219, 289 kr

Bruno Giacosas Falletto visar här upp en läcker dolcetto med rödbärig doft. Med kraftig struktur och torr stram textur blir den bjussiga frukten en skolboks dolcetto från Alba. Kul idé är att köpa denna och ex. Base 5 och jämföra, inte äpplen och päron, heller inte äpplen och äpplen. Däremot att jämföra de bådas underfundiga konstellation och njuta det samtal om vin kan ge. (Quaffable Wines, 240 fl.)

Nebbiolod'Alba_winetable

Bruno Giacosa Nebbiolo d’Alba 2018, Italien, Piemonte, TSE 93222, 399 kr

Du ser priset och ryggar tillbaka, men tro mig, det är mer krut i den här nebbiolon från Alba än i många storasyskon från mindre nogräknade konkurrenter. Körsbärsfruktig med vibrerande noter av rosor och nyponbuske, slankt men välstrukturerat, stramt men mjukt rödbärigt och av absolut högsta klass! (Quaffable Wines, 240 fl.)

Susucaru_winetable

Frank Cornelissen Susucaru Rosso 2019, Italien, Sicilien, TSE 93359, 249 kr

Vinet vi tidigare kände som Contadino. Årets upplaga kommer i en stor allokering till Sverige. Aromatiska dofter av blodapelsin, syrliga röda bär och umami. Den belgiske contrairisten bjuder som vanligt på pigg och juicy lättklunkad vulkanläsk. Knappa tanniner och undflyende noterbar alkohol ger en oumbärlig klunkabilitet! (Vin&Natur, 7440 fl.)

ChâteaulaBrande_winetable

Château la Brande Tradition Cabernet Franc 2018 Frankrike, Bordeaux, TSE 92572, 169 kr

Ekologisk ingång till ett endruvsvin på cabernet franc från Fronsac. Så här smakar det på plats om du till och med lägger mer kulor än så här på kassadisken. Mörkt röd frukt, smörkola och gröna örter, ceder, cigarrlåda, rödsvarta och blåa bär. Mycket smak och områdestypisk karaktär för priset. (Arvid Nordquist, 1800 fl.)

Maître_winetable

Mas du Notaire Maître 2018, Frankrike, Rhône, TSV 93223, 189 kr

Familjevineri i fem generationer som har herresäte i södra Rhône där druvkombon smakar av sin terroir. Klassik syrah, mourvèdre och grenacheblend som gett en kraftfull röd- och svartvinbärs-gelédoft med smak av garrigue, örter och svartvinbär. Mustigt och kraftigt med mörka toner och mörkt rökig eftersmak från nyhippa området AOP Costières de Nîmes. (Picky Drinks, 1200 fl.)

RLópezdeHeredia_winetable

R López de Heredia Viña Tondonia Vina Bosconia Reserva 2008, Spanien, Rioja, TSE 91313, 259 kr

Känns som att man inte kan bomma att skriva om dessa släpp av lagrade viner från Tondonia. De är så genomgående bra och välgjorda, men kanske inte alltid det mest intressanta och spännande som lanseras. Dock är vi glada att Systembolaget ser till att äldre årgångar kommer på hyllan emellanåt. Som sig bör fullmatat av fat, vanilj och rediga mogna röda bär, multen svamp och vegetativa toner. Syrligt stram och ungdomligt frisk och pigg trots sin ålder. (Janake Wine Group, 5000 fl.)

ChâteauKefraya_winetable

Château Kefraya 2016, Libanon, Bekaa, TSE 93013, 199 kr.

Libanon går från klarhet till klarhet med de viner vi får möjlighet att upptäcka. Efter alla landets katastrofer har folket lyft samhället gång på gång och vi ser åter en ny fantastisk vision hos vinmakarna i Bekaadalen. Ett besök i områdets vingårdar står högt upp på min önskelista. Mörk mogen frukt med djupa toner av plommon och björnbär i omhuldande fat. Ett fylligt värmande vin på en internationell druvblend av cabernet sauvignon, syrah, cabernet franc och cinsaut med ett lent mörkt och tjockt maffigt avslut. Många flaskor, bra pris, bara att upptäcka nytt. (Carovin, 4000 fl.)

Kutch_Winetable

Kutch Sonoma Coast Pinot Noir 2018, USA, Kalifornien, TSE 93242, 429 kr

Har man träffat Jamie Kutch och hans förtjusande familj är det, hans bakgrund som börshaj till trots, svårt att inte gilla The Kutch Family. De är lika fina som vinerna de gör och det menar jag med handen på hjärtat. Jag har skrivit om deras viner tidigare och denna årgång  är ljuvligt parfymerad med rödbäriga toner av jordgubb och smultron. Så rent och så snyggt. Underbar munkänsla, saliverande syra, ren vacker frukt och förföriskt gott. (The Wineagency, 600 fl.)

PearlMorisette_winetable

Pearl Morisette Racines du Ciel Cabernet Franc 2018, Kanada, Creek Shores, TSE 95536, 469 kr

En sval och elegant cabernet franc, den druva som ena ägaren François Morisette anser vara den mest lämpade för Ontarios klimat. Kul att jämföra med andra cabernet francs som släpps denna vecka. Kanadensiskt vin är vi inte direkt bortskämda med och även om prislappen skräms är det värt det. Frisk röd doft, syrliga röda bär, ungdomliga men fokuserade tanniner, lite obalans mellan syra och frukt men overall en fullfjädrad Maple Leafs som förhoppningsvis blir husvin hemma hos Mats Sundin. (Quaffable Wines, 360 fl.)

CraggyRange_winetable

Craggy Range Te Muna 2018, Nya Zeeland, Martinborough, TSE 92192, 269 kr

Biodynamisk topproducent som jag bör skriva hem om. Fulländad smakprofil med jordgubbar, örter, söt frukt och söta bär med en viss skalbeska i eftersmaken. Det här är bra men i min smakreferens endast OK. Jag noterar det gedigna arbetet bakom detta vin men tror att det är en stilfråga för mig som gör att jag kanske ändå inte kommer att lägga min budget här. Med det sagt, vänner av denna stil är in for a treat! (Divine, 1800 fl.)

CraggyRange_winetable

Craggy Range Gimblett Gravels Syrah 2018, Nya Zeeland, Hawkes Bay, TSE 92231, 279

Mer övertygad blir jag här där ursprungets fina karaktär från Gimblett Gravels lyser igenom i syrahfrukten. Biodynamik kan ge så energiska uttryck och här finner jag en elektriskt sirlig och syrlig röd frukt med örtiga och mineraliska toner över den strama strukturen. Jordens strama och torra miljö har paradoxalt gett extremt livfull frukt. (Divine, 360 fl.)

SÖTT/STARK VIN

VintagePort_winetable

Taylor’s Vintage Port 2018, Portugal, Douro, TSE 95539, 899 kr

Älskare av portvin, se hit! Det må vara en prislapp man ryggar för om man inte har en plånbok av stål men den nektar som formligen strålar ur flaskan med mörka svarta bär, torkade druvor, förförisk sötma och det djupt fruktiga och eldiga avslutet ger mersmak du aldrig någonsin tidigare fått av söta russin och piptobak.
(Vinunic, 600 fl.)

*Lotta Lundberg om En cowboy lämnar stan av Conny Palmkvist
**ISOF.se

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.