Grab a Bottle - tre utesittarviner - WineTable

Grab a Bottle - tre utesittarviner

Linda Pérez Grundare, chefredaktör

Kritvita vidder, knallblå himmel och citrongul sol. Såklart vill vi vara ute nästan hela tiden. Och en liten lunch eller middag under bar himmel, behöver inte ligga långt bort. Från rosévin under glittrig sol till crémant som bubblar runt lägerelden. Här är tre utesittarviner – ladda varmt och vänd näsan mot solen.

Les Lauzeraies Tavel 2019, Frankrike, Tavel, nr 2724, 129 kr

I trädgården eller på innergården. Bordet på den soligaste platsen, dukat för fyra med fårskinn och rustikt porslin. Dricksglas fulla av glittrigt, mörkt rosa vin och en rykande het fisk och skaldjursgryta intill. Dofter av saffran, vitlök, tomat, timjan och havets sälta sveper som den ljuvligaste av kontraster till vinet som genom grenache och cinsault doftar som sommarens jordgubbar, vildhallon, färska örter och blodapelsin.

Langlois Crémant de Loire Brut, Frankrike, Loiredalen, nr 7404, 149 kr

Hela vår trädgård är en potentiell vinkylare. Det har stoppats ner flaskor både här och där och nu undrar man nyfiket om det är någon flaska vi glömt bort. Den lär i alla fall dyka upp vad det lider. Till helgen ska det kylas bubblor och frågan är om man inte ska ta och grilla ett par ostron? Kanske toppa dem med ett citronigt smör med scharlottenlök som får ligga i skalen och brynas medan ostronen grillas i ett par minuter. Detta medan vi står runt ”lägerelden”, skålar och bubblar av mineraltoner, lätt brödighet, fruktig charm och pigg fräschör!

Logan Weemala Shiraz Logan Wines 2019, Australien, New South Wales, nr 2522, 119 kr

Vinterbad och vintergrill. Det hela blev som tvärtom och det är väl ändå uppfriskande. Vinterbadandet gör man dock bäst i att smyga med nuförtiden – för att inte reta upp alla de som inte håller huvudet kallt men gärna simmar runt i sociala flöden och stör sig. Så, låt oss istället bryta isen med en shout out för vintergrill och vintervin. Efter att ha bastat och absolut inte vinterbadat tar ni varsitt glas fruktig, lätt kryddig shiraz med ut på småprat medan lammracks, grönsaker, citron, rosmarin och hela vitlökar kommer i glödhet form. Jag känner dofterna hela vägen hit och vinet är ett fynd – saftiga björnbär, svarta vinbär, peppar och en hint av viol värmer både kropp och knopp.

Annons

Masi Campofiorin 2017, Italien, Venetien, nr 5123, 139 kr

Intill romantikens hemstad Verona och de vackert böljande vingårdarna i Venetien plockas druvorna corvina, rondinella och en liten del molinara till Masi Campofiorin. Vinet som tillverkas genom Masis kända dubbeljäsningsmetod, där jäst vin från färska druvor får jäsa en andra gång med en femtedel halvtorkade druvor. Här förenas tillgänglighet med kraft och påfallande god struktur. Vinet är fruktigt rikt, samtidigt friskt och balanserat med en lagringspotential på 10 till 15 år. Perfekt till en smakrik Pasta Bolognese med färsk basilika och lagrad parmesan.

 

Mer grab a bottle

Grab a Bottle – bubbliga viner med smygande vårkänsla
Grab a Bottle – tre viner och kärleken till pizza
Grab a Bottle - tre franska pärlor
Grab a Bottle – tre snabba Italianos
Grab a Bottle – från vårkänslor till snöyra

Se våra klipp från YouTube

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.