Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "lätt som en nattfjäril"

Nyprovat – "lätt som en nattfjäril"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Vi är inne i november och den första lanseringen av tillfälligt sortiment på Systembolaget sker nu återigen på en fredag. Fortsättningsvis kommer det också så förbli. Pär Strömberg har i glappet mellan provningarna sett till att prova det mesta och valt ut det bästa, trots att flertalet viner saknats. Håll till godo - drick mindre men bättre!

Med november kommer elden, Halloween var avskedet till oktober och Alla Helgons Dag välkomnandet av november – ljusen tänder mörkret och eldar flammar när det gamla eldas upp för att ge växtplats åt det nya. Vinrankorna har släppt sin frukt och går sakta in i dvala. Vintersömnen, så viktigt för återväxten. Katarsis, reningen genom att låta dö och väckas till nytt liv. Med den första vårsolen efter sömnen, knopp och hopp om livgivande frukt och en ny årgång av den fantastiska jordbruksprodukten, vinet!

Det råder just nu ett glapp i provningarna av tillfälliga och andra kommande sortiment och lanseringar. Vi vinprovande journalister har hamnat i ett kort limbo mellan Systembolagets arrangemang och de privata provningarna arrangerade av branschkollegorna Gunilla Hultgren Karell, Elke Jung och Maria Collsiöö.

Från och med 5 november sker lanseringarna av tillfälliga sortimentet återigen på fredagar och nästan alla butiker som tidigare har haft nyhetslanseringar som TSE och TSV kommer fortsätta med detta. Som vanligt går det också att beställa önskade viner till de butiker som inte får in tillfälligt sortiment.

GLÖGG

winetable_nyprovat_brännland_ember_gkögg

Brännland Iscider Ember Glögg, Sverige, TSE 94300, 189 kr

Årets fräschaste glögg har anlänt. Klassisk iscider på äpplen av sorterna aroma, kim, mutsu, frida och ingrid marie samt en handfull julkryddor. Kryddigt är det också direkt i nosen, moget äpple, julkryddor, pomerans och Earl Grey thé. Söt och härligt fyllig munkänsla med frisk syra i ett örtigt avslut med ingefära och torkade äpplen. Drickes väl både som sval och som värmd. Gott! (Vinunic, 3000 fl.)

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_hambledon

Hambledon Vineyards Premiere Cuvée, Storbritannien, TSE 90345, 599 kr 

Brittish Fizz med brödiga toner, doft av ljust rostbröd med päron och mogna äpplen. Gröngul fruktig smak, mjukt bubbligt, koncentrerat och mineralstinnt. Avslutet bjuder en frisk och lätt krämigt mineralisk sälta. Initialt är den något vild och burdus men elegant efter en stund i glaset och rent av vacker i slutet. (Quaffable Wines, 480 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_kirchberg

Heymann-Löwenstein Kirchberg 2019, Tyskland, Mosel, TSE 93352, 259 kr

Från Heymann-Löwensteins något mindre kända grosse lage kommer denna petroleumstinna GG. Mindre beryktad än hypade gårdar som Röttgen och Uhlen har den inte fått alls samma mediala uppmärksamhet. Kanske något mindre flirtig än de övriga nämnda och med dess fylliga kraft är det heller inget för nybörjaren. Spicy och koncentrerat, eldigt och med många hästkrafter är det ändå ett grönfruktigt syrapiggt vin som tar för sig. (Brix Wine, 1800 fl.)

Wiinetable_nyprovat_thivin

Château Thivin Beaujolais-Village-Blanc “Marguerite” 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 95684, 199 kr

Det är inte så ofta man ser Beaujolais Blanc på etiketterna då den annars mer populära klassificeringen Bourgogne Blanc är det som når oss i de flesta fall. Sötfruktig doft av gul stenfrukt och citrus, tryck driv i syran med smaker av persika, citrus och äpple i en örtig mjuk textur med finish i frisk mineralitet. (Pompette, 1200 fl.)

Almondo_Bottiglie-in-ordine-32x32-cm_BIANCO-Bricco-delle-Ciliege-Winetable_nyprovat

Giovanni Almondo Roero Arneis Bricco delle Ciliegie 2020, Italien, Piemonte, TSE 90142, 189 kr 

Kul med vitt från Piemonte och speciellt då det är arneis från Roero. Driven fruktig doft fyllt av vita vinbär, gröna äpplen och gröna örter. I munnen hög koncentration och fullmatad syra. Fyllig med aromatisk smak i en örtig och värmande känsla med friska toner. (Budbreak, 1200 fl.)

ORANGEVIN

Grawu-Lato-Clara-2020

Grawü GT.O. 2019, Italien, Trentino,TSE 90038, 379 kr

Spännande och intressant skalmacererad ekologisk gewurztraminer med knallorange färg, hög aromatisk parfym av aprikos och floralt blommig och örtig hårbalsam. Ett udda, speciellt och mycket spännande vin väl värt att testas. Avslutet, lätt som en nattfjäril, bjuder gastronomiskt lockande skalbeska och fnösketorr längd. (Panache, 360 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_cotes-du-rhones_courtedune-black-top_bottle

Domaine Font de Courtedune Côtes-du-Rhône Villages Vieilles Vignes 2019, Frankrike, Rhône, TSE 90345, 169 kr

Syskonen grenache, mourverdre och syrah trivs ypperligt fint ihop på sin ålders höst. Gamla stockar från Villagelägen har gett en mörkt bärig doft av flirtig frukt, svarta oliver och plommon. Mjukt bärig med torr stram tannin i balans med maxad syra, fyllig frukt och saftig textur i ett läskande grönörtigt avslut. (Quaffable Wines, 1620 fl.)

winetable_nyprovat_grangeneuve

Domaine Saint Amant Grangeneuve 2017, Frankrike, Rhône, TSE 90270, 189 kr

Inte sött men rött och gött från Beaumes de Venise i södra Rhône. Skogshallon, fyllig parfym, fyllig och kraftfull med lätt flirtig ungdomligt spjuvrig frukt med svarta oliver och lakritsnoter. Seriös struktur med frisk mineralitet och blandad kompott av garrigueörter i avslutet. De ekologiskt odlade druvorna (utan certifikat) grenache, syrah, carignan och viognier(!) har i en så kallad co-pigmentation gett en helt torr och mycket charmig BdV. (Brix Wine, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_domaine_raspail

Domaine Raspail-AY Gigondas 2018, Frankrike, Rhône, TSE 94209, 279 kr

Favorit i repris från nypopulära Gigondas i södra Frankrike. Gigondas är det enda vinet Dominique Ay och hans barn Anne-Sophie och Christophe gör och de gör det traditionellt och med stor respekt för naturen och deras omgivningar. Koncentrerad doft av mörka bär, mineral och jordskott, stram och tuggig i tannin med lakritshallon, cassis, körsbär och en full näve garrigue med anis, fänkål och lakritsrot. Årgång 2018 har en druvsammansättning av grenache, syrah och mourvèdre som efter pressning fått jäsa ut helt med skalen under fyra veckor. (Panache, 240 fl.)

ornellaia-winetable_nyprovat

Ornellaia Bolgheri 2018, Italien, Toscana, TSV 93244, 1899 kr

Tro och kraft, elegans och makt. En supertuscan som inte behöver skämmas för sig. Silkig doft av mörka plommon och blåbär, smaken är elegant, sammetslen, sirligt och välbalanserad, ett stort koncentrerat vin. Som vanligt är det merlotdominans i blenden med generöst bidrag från cabernet sauvignon och en mindre dos cabernet franc och petit verdot. (Carovin, 700 fl.)

winetable_nyprovat_ridge_estate_cabernetsauvignon

Ridge Vineyards Estate Cabernet Sauvignon 2018, USA, Kalifornien, TSE 95155, 615 kr

Ett till stort vin, en klassiker från anrika vinestaten Monte Bello i Santa Cruz Mountains. Här odlar Ridge Estate hållbart och med tradition. Doften är maffig av svartvinbär, ekfat, fudge, ceder och blyerts i en torr stram och ekfatskoncentrerad smak med fyllig frukt och bra längd. Blenden domineras av cabernet sauvignon, med hjälp av merlot och ett uns petit verdot. Gott nu men lagra några år för bästa resultat! (Wine Affair, 600 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.