Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – röda rubiner från Bordeaux

Grab a Bottle – röda rubiner från Bordeaux

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Bordeaux – svindyrt, maffigt och matkrävande? Nejdå, inte alls. De röda vinerna från Bordeaux dricks lika fint på egen hand som till mat, och det behöver heller inte kosta skjortan att få smaka lite på den här vinregionens berömda nektar. Här listar Andreas Grube tre fynd-Bordeaux under tvåhundringen, som dessutom finns på ett Systembolag nära dig.

chateau-de-seguin

Château de Seguin 2019, nr 3958, 109 kr

Visst, ett vin i ganska enkel och okomplicerad stil, men som ändå bjuder på mycket av de klassiska smaker som vi förknippar med just Bordeaux. Här finns de svarta vinbären, här finns de lite gröna örterna, och här finns inslag av både kakao, vanilj och aningen cederträ. Merlot står för 65 procent av innehållet, cabernet för resten. Ett mycket bra exempel på den typen av budget-Bordeaux som finns där ute som levererar mycket vin för pengen.

pierre-de-motignac

Château Pierre de Montignac Médoc Cru Bourgeois Supérieur 2018, nr 2593, 149 kr

Området Médoc ligger norr om själva staden Bordeaux, på den vänstra av de två stränderna. Här är det ungefär 50/50 mellan merlot och cabernet, och i det här vinet finns också en tydlig fatkryddighet efter ett års lagring på fat, varav hälften nya. Doft och smak har kryddiga inslag av kaffe, koriander och mörk choklad tillsammans med mogna plommon, mörka körsbär och svartvinbär. Ge vinet gärna en eller två timmar i karaff för bästa njut.

chateau-de-cauze

Château de Cauze 2018, nr 2491, 199 kr

Det här är ett vin som verkligen imponerade på mig första gången jag fick prova det. Hemvisten är Saint-Emilion på den högra stranden, och här är det merlot som är kungen. Och för en i sammanhanget blygsam prislapp får man en rejäl dos av Saint-Emilions charm i form av mogna vinbär, lite björnbär, mörk choklad, nyrostat kaffe, torkade örter och gott om fatkrydda. Smakrikt och djupt, och på samma gång med massor av finess och elegans. Hatten av. Går att spara ett gäng år för den som vill det, och korkar du upp idag kan det vara bra att ge vinet lite luft.

Annons

Pierre Mignon Harmonie de Blancs Vintage Grand Cru 2010

Pierre Mignon Harmonie de Blancs Vintage Grand Cru 2010

Land:Frankrike, Champagne
Pris:495 ,-
Alkoholhalt:%
Volym: ml

Pierre Mignon Harmonie de Blancs Vintage Grand Cru 2010

Land:Frankrike, Champagne
Pris:495 ,-
Alkoholhalt:%
Volym: ml

En lockande, fräsch och sofistikerad champagne med komplexa inslag av mjukt brödiga toner som ljus toast och bakkryddor, mogna gula äpplen och bakad citron. I munnen en frisk syra som balanserar mjuka pärlande bubblor i en krämig kropp till ett mineraliskt saltbad i avslutet. Servera som aperitif eller till skaldjur.

NR: 76220

Mer grab a bottle

Vintips - Vin till ostron
Öltips – tre klassiska pilsner
Vintips - Nyheter som kvalat in genom beställningssortimentet 
Vintips – Tre perfekta röda burgarviner du inte vill missa!
Vintips - Två nyheter och en ny årgång!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.