Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "livet är för kort för att dricka dåligt vin"

Nyprovat – "livet är för kort för att dricka dåligt vin"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Decembers första lansering i tillfälliga sortimentet bjuder på idel godbitar och vi börjar ana ett större fokus på mousserande viner inför kommande helger. Pär Strömberg har Nyprovat sig igenom en del av utbudet och valt ut det bästa för er.

Med november i ryggen kastar vi oss rakt in i adventstider och snö på gator och torg. Kanske får vi äntligen en vit jul och allt det där man drömde om som liten? Sortimentsprovningarna haltar fortfarande mellan de privata initiativen och Systembolagets journalistprovningar. Snart hoppas vi på en bättring där alla viner som lanseras kommer att få provas innan de tar plats på hyllan. Vi är en ganska liten men dedikerad skara utvalda som har möjligheten att prova alla de drycker som monopolet släpper ut på sin marknad. Vi blir den enda kanal för er konsumenter när det kommer till den förhandsguide och de vintips man gärna får innan man väljer sin flaska. Hur ska man annars kunna veta vad som är bra eller inte? Man får inte provsmaka på plats innan köp och Systembolagets smakbeskrivningar är allmängiltiga deskriptioner som lämnar ytterligare en del att önska. Men hittar du din skribent som gång på gång tipsar om viner som passar din smakprofil, stanna kvar och var inte blyg att kontakta oss för frågor. När allt kommer omkring så är livet för kort för att dricka dåligt vin, i alla fall under vår devis, drick mindre men bättre.

Några viner jag är nyfiken på och som jag utan att ha provat dem kan rekommendera på grundval av tidigare årgångar och producentkännedom är följande: Pierre Péters Cuvée Spéciale Les Chétillons 2014, Pichler-Krutzler Riesling Ried Pfaffenberg Alte Reben 2019, Mas de Daumas 2019, A Tribute to Grace Grenache 2020, Allgrini La Poja 2016, Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Asinone 2018, Seghesio Cortina Zinfandel 2018 och Creation Reserve Pinot Noir 2019.

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_riesling_sekt

Weingut Peter Jakob Kühn Riesling Sekt 2017, Tyskland, Rheingau, TSE  94130, 229 kr

Naturlig Sekt på druvor från biodynamiska och ekologiskt odlade vingårdar spridda i Rheingau. Vinmakaren Peter Jakob har vi bekantat oss med vid ett par tidigare lanseringar och denna mousserande riesling går som hand i handske med hans övriga stilrena profil. Rökig mineralitet med charkdoft i en vagt örtig och kryddig stil där frukt av päron och citrus lirkar med bivax och jästiga toner som curry och flor i avslutet. Gastronomiskt läckert. (Brix Wine, 3600 fl.)

Diebolt Blanc de Blancs Millesimé 2013_winetable

Diebolt-Vallois Diebolt-Vallois Blanc de Blancs 2013, Frankrike, Champagne, TSE 94103, 455 kr

Från charmiga och smått blyga Jacques Diebolt med dottern Isabelle en inbjudande och murrig chardonnay. Doft av bröd, nybakad brioche, nougat och mogna äpplen. Mjuk krämig mousse med frisk syra, kall citrus och en varmt lyxig krämig och charmant, floral och blommig ton av pomerans. Jäsning sker i ståltankar vid låg temperatur. Det här vinet degorgerades i november 2020 efter att det vilat på sin jästfällning i i hela sju år innan. (The Wineagency, 360 fl.)

winetable_nyprovat_deutz_rosé_champagne

Deutz Brut Rosé Vintage 2015, Frankrike, Champagne, TSE 94129, 649 kr

Deutzmetal i blekt laxrosa inramning med en brödig och kexig inledning i nosen som sjunger med volymiös äppelkaraktär. Lit väl vass och stor mousse för min smak men frukten och karaktären i övrigt är läskande bärigt syrlig med fin komplex längd. (Swedish Brand, 360 fl.)

winetable_nyprovat_joly_champagne

Joly Cuvée Spéciale Millésime 2016, Frankrike, Champagne, TSE 92095, 399 kr

Joly står inför ett generationsskifte och sönerna Aurélien och Maximilien, som båda har studerat vinodling och vin vid Lycee Viticole de la Champagne i Avize, får idag mer och mer inflytande över vinerna. Men här är det fortfarande pappa Remy som basat över årgången där mjukt rostbröd, mineralisk stendamm och pärontoner dominerar nosen. Bred och stor men mjuk mousse, torr, syrlig och fyllig med citrus och äppliga toner i eftersmaken. Joly har sina vingårdar på kullarna runt Troissy i närheten av Epernay. Kuriosa: Eftersom Joly mest odlar druvan meunier köpte Systembolaget in deras enda vin som inte innehåller den druvan. Fruktiga inslag från terroiren gör ändå vinet Joly’igt! (Sanler Wine, 396 fl.)

winetable_nyprovat_pietramore

Pietramore Métode Ancestrale Trebbiano 2020, Italien, Abruzzerna, TSE 94131, 149 kr

Från Abruzzo en Métode Ancestrale från biodynamiskt odlade vingårdar i IGT Colli Aprutini. Här bjuds vi ett partypang av rang med inbjudande aromatik av citrusfrukt, gul stenfrukt, persika och lime. Smakrikt och läskande med viss skalbeska, mjuk mousse och sirlig syra i en aptitretande längd. Nyårsaftonens nya stjärna! (Panache Sweden, 7200 fl.)

winetable_nyprovat_raventosiblanc_manuel

Raventós i Blanc Manuel Raventós 2013, Spanien, TSE 90291, 599 kr

Somliga hävdar att RiB är Spaniens främsta mousserande vin. Bortanför och högt ovan Cava svävar de i en egen division. Vi bjuds in till dans med grapefrukt, citrus och grön melon, i en virvlande hög syra som en frisk och fräsch sommarbris men med fyllig kropp och tyngd, som en ballerina med tyngdlyftarbälte. Mjukt mousserande i ett elegant och vältaligt efterord. (Lively Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_gramona_celler_batlle

Gramona Celler Batlle 2010, Spanien, TSE 90485, 649 kr

Ännu ett spanskt mousserande vin med triumfens sötma under bältet. Citrusfruktig nos, bred mousse och fyllig textur med smak av bakade äpplen och grillade citroner där mörka brödiga toner kommer i kapp i eftersmaken. Exklusivt, seriöst och mycket välgjort. (Terrific Wines, 420 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_logan_clementina

Logan Clementine De la Mer 2021, Australien, Central Ranges, TSE 90075, 159 kr

Glatt återseende av Logans hyllning till sin dotter Clementine. Aromatiskt parfymerad i nosen av aprikos, persika och färska örter. Hög syra och sirlig mineralitet med lätt sälta i avslutet. Kanske är det årgångsvariation, men jag anar att orden ‘de la mer’ i namnet har något större inverkan denna årgång än tidigare. (Johan Lidby Vinhandel, 6000 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_dominedeshuards

Domaine des Huards Ouvrage 2016, Frankrike, Loire, TSE 94133, 269 kr

Kända för sina viner på den mindre kända druvan romorantin har denna sjunde generation av familjen Gendriers odlat biodynamiskt i Cheverny sedan 2004. Pinot noir dominans med inslag av gamay har gett ett mycket friskt och bärigt vin med grusiga tanniner, lätta stråk av lakrits och mineralitet i en finstämd avslutning. Gott! (Divine, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_saint_joseph

Domaine Jean-Claude Marsanne Saint-Joseph 2019, Frankrike, Rhônedalen, TSE 90665, 299 kr

Maffigt men elegant uttryck från mycket prisvärd Saint-Joseph. Tidigare sålde familjen sin syrah till Jean-Louis Chave men buteljerar tack och lov under eget namn. Tung och rökigt mörkt köttig och fruktig doft av bred och tät frukt. Sammetslen textur, samtidigt lätt grusiga torrt sträva tanniner och en lång koncentrerad eftersmak med mineral och järn. (Quaffable Wines, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_amos

Val di Sole Amos 2019, Italien, Piemonte, TSE 94125, 229 kr

Val di Sole föddes 2015 som ett passionsprojekt för vinälskande paret Kyriaki och Giuseppe när de köpte sin första vingård på den Italienska motsvarigheten till Blocket. Det var 0,5 hektar med övergivna äldre nebbiolorankor i en brant sluttning uppe i Roero. Till vardags arbetar Kyriaki med tunga algoritmer till AI och Giuseppe säljer akvariefiskar, men varje ledig sekund spenderar de i sin vingård som nu vuxit till sig. Amos är gjort på nebbiolodruvor från sandig och väldigt kalkrik jord vilka efter skörd har pressats och fått jäsa utan tillsatt jäst i två veckor på skalen innan vinet drogs om till cementtank där det vilade fram till buteljering. Naturlig, ung, och dynamisk nebbiolo, nyfikenhet och precision. Fruktdriven med djupt mörka bär, lakrits och örtig ton, juicy läskande med driven syra och koncentrerad men lättsam struktur. Gott och spännande och redan upplockat av några av världens vassaste vinimportörer, så att få 1200 flaskor till Sverige är bara att applådera! (Panache, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_rossodeidardi

Alessandro e Gian Natale Fantino Rosso dei Dardi 2019, Italien, Piemonte, TSE 94124, 189 kr

Inbjudande parfym av röda bär, rosor och körsbär, örtig och fräsch med härlig drinkabilitet med syrlig friskhet i eftersmaken. Från en familjeegendom i Monforte som drivs av bröderna Alessandro och Gian Natale Fantino som vi stiftat bekantskap med vid tidigare lanseringar. Bröderna arbetade från 1978 till 1997 som enologer och ansvarade för vingårdarna hos Baroloproducenten Bartolo Mascarello. Detta är en 100 % nebbiolo från Langhe nedklassad till en Rosso. Mycket prisvärt och mycket gott. (Panache, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_martinet_bru

Mas Martinet Martinet Bru 2019, Spanien, Priorat, TSE 92476, 239 kr

Garnacha (peluda och negra), cariñena, syrah, cabernet sauvignon och merlot i blend som domineras av den förstnämnda. Från odlingar som angränsar till det något svalare Montsant, där vinmakerskan Sara Pérez låter syran ta plats för ett friskare och mer lättillgängligt uttryck än övriga syskonviner i Priorat. Flirtig med ljust bärig ton, lätt och sirlig med tanninstrukturerat och eldig textur med inslag av mörkare frukt, kryddor, lakrits och fat. (Vinovativa, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_mendel

Mendel Cabernet Sauvignon 2020, Argentina, Mendoza, TSV 95602, 179 kr

Tät och kraftfull med djupt mörka frukttoner i elegant paketering. Djupt koncentrerad och elegant frukt med balanserade inslag av kryddor, kaffe, kakao och lakrits. Höghöjdsvin från oympade stockar i händerna på namnkunnige vinmakaren Roberto de la Mota. (Handpicked Wines, 7200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.