Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Tomtebogatan 5
113 39 Stockholm

15 bubblande favoriter

Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Ahh, inget säger väl fest, lyx och firande som ett glas bubbel. Andreas Grube bjuder här på 15 klockrena tips mousserande vin att poppa i tre kategorier – bargain, mellan och lyx – till de stundande högtiderna och festerna. Skål!

BUDGET

1+1=3_cava

Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia, nr 2216, 119 kr

Jodå, visst är det här en cava, men den är gjord helt och hållet på den röda druvan pinot noir. Här finns gott om både röda bär, blodapelsin, ljus nougat och mariekex, toppat av lite färska örter. Gott både på egen hand och till såväl kantarelltoast som färska skaldjur.

boschendal

Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir, nr 7889, 120 kr

Ambitiöst mousserande från Sydafrika gjort på den traditionella metoden – eller Cap Classique som det heter här. Härligt bred och fyllig med smaker av såväl gula äpplen, grapefrukt och mandarin. Klockrent för pengen – It’s a Bargain, som vi säger här på Wine Table!

rotari-brut-2015

Rotari Brut Reserva 2015, nr 7567, 129 kr

Ett italienskt kvalitetsbubbel av imponerande hög klass för den här blygsamma prislappen. Här bjuds på färsk citrus, krispiga äpplen, brioche och hasselnötter. Smaken balanserar mycket elegant mellan sval stramhet och de lite fylligare mognadstonerna.

beaumont-des-crayeres

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, nr 7891, 249 kr

Alltjämt en av de bästa i klassen när det gäller champagne i det här prisspannet. Pigg, lätt och krispig i stilen, samtidigt med en fin backdrop av ljus choklad, croissant och rödäpplighet. Budgetchampagne som ändå andas lite exklusivitet.

palmer-co

Palmer & Co Brut Reserve, nr 7372, 299 kr

Skickligt och pålitligt champagnehus som med den här skumpan bjuder på en klassisk upplevelse med allt man vill ha av pigga syror, krispiga äpplen, mineralitet och avrundande nougattoner. Bra allroundchampagne som passar de flesta smaker.

 

MELLAN

pierre-peters_vintips_wine-table

Pierre Peters Cuvée de Réserve, nr 7350, 389 kr

Alltså, här snackar vi aperitifchampagne så det står härliga till. Laserskarp syra, läskande mineraltoner, massor med färskpressad citrus och gröna äpplen, men också lite kex och aningen ljus choklad. Ljuvlig blanc de blancs som får smaklökarna att stå i givakt.

charles-heidsieck

Charles Heidsieck Brut Réserve, nr 77522, 469 kr

Gillar du din champagne i rik och komplex stil, med både breda smaker av brioche, nougat, rostat bröd, och pigga nyanser av mineralitet och solmogen citrus. Jamen då så, här har du ditt vin. Välbalanserat, elegant, smakrikt och vansinnigt gott. Dessutom under femhundringen. Bingo!

gosset-rose

Gosset Grand Rosé Brut, nr 7405, 529 kr

Riktigt snygg roséchampagne tycker jag, charmig, tillgänglig och bara löjligt mumsig. Här bjuds på rikligt med röda vinbär, smultron och blodgrape, vilket matchas snyggt med fylliga nyanser av nötter och smörig croissant.

henriot-2008

Henriot Millésimé Brut 2008, nr 77710, 609 kr

Alltså, hallå – har du missat den här champagnen har du verkligen missat något! Något av en doldis som verkar flyga under mångas radar, men det här är inget mindre än ett fullmatat toppfynd, dessutom redan hyfsat fint utvecklad med lite torkad frukt och mogna äpplen. Lysande gott.

roederer-vintage

Louis Roederer Brut Vintage 2014, nr 76510, 659 kr

Rejält lyxig champagne i välskräddad och elegant kostym, där husets personliga stil får fullt spelutrymme: Här snackar vi mogna gula äpplen, smörig brioche, mjölkchoklad och nötter, allt omslutet av en mjukt krämig mousse. Ja, ni hör ju… God att dricka redan idag men kan absolut sparas i bra många år.

 

LYX

ruinart

Ruinart Blanc de Blancs, nr 88291, 715 kr

Här har vi alltså en så kallad Blanc de Blancs, en champagne enbart gjord på chardonnay. Rejält frisk, krispig och läskande i stilen, med syrliga gröna äpplen, citrustoner och lättrostad toast. Klockren aperitifskumpa som får smaklökarna att ställa sig i givakt.

pol-roger-bdb

Pol Roger Blanc de Blancs 2013, nr 88285, 729 kr

Jodå, Pol Roger får vara med på ytterligare en plats i det här urvalet – dessutom med ett vin från samma år. Och ja, här betalar vi en hundring extra, men får en upplevelse som bjuder på mer än så. Det här är ett riktigt snyggt hantverk med precision och fokus, och en otroligt snygg balans mellan det läskande syrliga och det mogna breda. Kan med fördel ligga till sig lite i källaren.

belle-epoque

Perrier-Jouët Belle Epoque Brut 2013, nr 87914, 1 450 kr

En champagne där både innehåll och butelj andas dekadent lyx och storslagen fest. Härligt gulfruktig i smakprofilen, med gott om apelsin, aprikos och gula äpplen. På toppen också marsipan och vit choklad, tillsammans med en nästan gräddig mousse. Ljuvligt, kort och gott.

bollinger-grande-annee

Bollinger La Grande Année Brut 2012, nr 7579, 1 499 kr

Onekligen en storslagen och pampig champagne med husets typiska breda botten och rika smakprofil. Här finns gott om rostat bröd, lätt rostade hasselnötter, mogna gula och röda äpplen, ljus nougat och lite apelsin. Samtidigt fint sjung i syran och en eftersmak som ligger kvar och kittlar gommen länge. Kan sparas länge men också väldigt god och tillgänglig redan idag.

krug

Krug Grande Cuvée, nr 7494,  1 839 kr

Om jag bara skulle få dricka en enda champagne i resten av mitt liv så skulle valet nog falla på just Krug. Jag älskar den här djupa smakrikedomen, de finessrika detaljerna, den suveräna balansen – och eftersmaken som bara pågår och pågår i munnen. Stiligt, pampigt, lyxigt.

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.