Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på 12 bubblande favoriter

12 bubblande favoriter

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Slå på feststämningen och låt bubblorna dansa! Andreas Grube bjuder här på tolv klockrena tips mousserande vin att poppa i tre kategorier – budget, mellan och lyx. Perfekta smakupplevelser för de kommande högtiderna och festerna att avsluta året med. Skål till glädje och lyx i varje droppe!

BUDGET

Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia, nr 2216, 127 kr

Jodå, visst är det här en cava, men den är gjord helt och hållet på den röda druvan pinot noir. Här finns gott om både röda bär, blodapelsin, ljus nougat och mariekex, toppat av lite färska örter. Gott både på egen hand och till såväl kantarelltoast som färska skaldjur.

rotari-brut-2015

Rotari Brut Reserva 2015, nr 7567, 139 kr

Ett italienskt kvalitetsbubbel av imponerande hög klass för den här blygsamma prislappen. Här bjuds på färsk citrus, krispiga äpplen, brioche och hasselnötter. Smaken balanserar mycket elegant mellan sval stramhet och de lite fylligare mognadstonerna.

beaumont-des-crayeres

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, nr 7891, 289 kr

Alltjämt en av de bästa i klassen när det gäller champagne i det här prisspannet. Pigg, lätt och krispig i stilen, samtidigt med en fin backdrop av ljus choklad, croissant och rödäpplighet. Budgetchampagne som ändå andas lite exklusivitet.

 

MELLAN

pierre-peters_vintips_wine-table

Pierre Peters Cuvée de Réserve, nr 7350, 439 kr

Alltså, här snackar vi aperitifchampagne så det står härliga till. Laserskarp syra, läskande mineraltoner, massor med färskpressad citrus och gröna äpplen, men också lite kex och aningen ljus choklad. Ljuvlig blanc de blancs som får smaklökarna att stå i givakt.

charles-heidsieck

Charles Heidsieck Brut Réserve, nr 77522, 539 kr

Gillar du din champagne i rik och komplex stil, med både breda smaker av brioche, nougat, rostat bröd, och pigga nyanser av mineralitet och solmogen citrus. Jamen då så, här har du ditt vin. Välbalanserat, elegant, smakrikt och vansinnigt gott. Dessutom under femhundringen. Bingo!

gosset-rose

Gosset Grand Rosé Brut, nr 7405, 559 kr

Riktigt snygg roséchampagne tycker jag, charmig, tillgänglig och bara löjligt mumsig. Här bjuds på rikligt med röda vinbär, smultron och blodgrape, vilket matchas snyggt med fylliga nyanser av nötter och smörig croissant.

roederer-vintage

Louis Roederer Brut Vintage 2014, nr 76510, 799 kr

Rejält lyxig champagne i välskräddad och elegant kostym, där husets personliga stil får fullt spelutrymme: Här snackar vi mogna gula äpplen, smörig brioche, mjölkchoklad och nötter, allt omslutet av en mjukt krämig mousse. Ja, ni hör ju… God att dricka redan idag men kan absolut sparas i bra många år.

 

LYX

ruinart

Ruinart Blanc de Blancs, nr 88291, 849 kr

Här har vi alltså en så kallad Blanc de Blancs, en champagne enbart gjord på chardonnay. Rejält frisk, krispig och läskande i stilen, med syrliga gröna äpplen, citrustoner och lättrostad toast. Klockren aperitifskumpa som får smaklökarna att ställa sig i givakt.

pol-roger-bdb

Pol Roger Blanc de Blancs 2013, nr 88285, 869 kr

Jodå, Pol Roger får vara med på ytterligare en plats i det här urvalet – dessutom med ett vin från samma år. Och ja, här betalar vi en hundring extra, men får en upplevelse som bjuder på mer än så. Det här är ett riktigt snyggt hantverk med precision och fokus, och en otroligt snygg balans mellan det läskande syrliga och det mogna breda. Kan med fördel ligga till sig lite i källaren.

belle-epoque

Perrier-Jouët Belle Epoque Brut 2013, nr 87914, 1 599 kr

En champagne där både innehåll och butelj andas dekadent lyx och storslagen fest. Härligt gulfruktig i smakprofilen, med gott om apelsin, aprikos och gula äpplen. På toppen också marsipan och vit choklad, tillsammans med en nästan gräddig mousse. Ljuvligt, kort och gott.

bollinger-grande-annee

Bollinger La Grande Année Brut 2012, nr 7579, 1 899 kr

Onekligen en storslagen och pampig champagne med husets typiska breda botten och rika smakprofil. Här finns gott om rostat bröd, lätt rostade hasselnötter, mogna gula och röda äpplen, ljus nougat och lite apelsin. Samtidigt fint sjung i syran och en eftersmak som ligger kvar och kittlar gommen länge. Kan sparas länge men också väldigt god och tillgänglig redan idag.

krug

Krug Grande Cuvée, nr 7494,  2 449 kr

Om jag bara skulle få dricka en enda champagne i resten av mitt liv så skulle valet nog falla på just Krug. Jag älskar den här djupa smakrikedomen, de finessrika detaljerna, den suveräna balansen – och eftersmaken som bara pågår och pågår i munnen. Stiligt, pampigt, lyxigt.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.