Lilla romskolan del 4: Perfekta kombinationer
Lästid: 2 minuter
Mångfacetterad – från vit till mörk, från ung till vällagrad – och smakrik med en rik palett av nötter, muscovado, choklad och vanilj. Sockerrörsspriten rom blir allt trendigare, men är också stundtals svårnavigerad. I en serie artiklar lär vi ut grunderna vad gäller rom: produktion, olika stilar, och givetvis hur den njuts bäst. Här i den fjärde och sista delen av Lilla romskolan ska vi fokusera på klockrena matchningar och smakkombinationer!
I samarbete med Handpicked Wines.
Ok, förhoppningsvis har ni nu läst de tre första delarna i Lilla romskolan – och om ni inte har det hittar ni dem här– och har lite koll på hur rom görs och varför den smakar som den gör.
Nu återstår bara det som egentligen är det allra härligaste med drycken; att njuta av den.
Rom är ju i allra högsta grad en sprit som står stadigt på egna ben och med fördel njuts rakt upp och ner på egen hand, antingen rumstempererad precis som den är, eller on the rocks för den som vill det (fungerar extra bra om det är en rom som är lite lättare i stilen, både fräscht och friskt).
Men om man ändå vill ha någon slags tilltugg, hur ska man tänka då? Det allra mest självklara som dyker upp är såklart allehanda typer av choklad, fudge, kola och liknande sötsaker. Här har vi smaker som i mångt och mycket speglar det du har i glaset: kakao, vanilj, kokos, sirap och nötter, till exempel. Även just nötter i olika former är klockrent som tilltugg, både färska och rostade, liksom andra typer av chokladdesserter som chokladpudding eller chokladpannacotta. Eller varför inte en maffig Mississippi Mud Pie med ett glas rom som sällskap. A match made in heaven.
En lite mer ovanlig matchning som faktiskt fungerar lysande bra är ost. Slå upp en vällagrad mörk rom i glaset och servera en blåmögelost till det. Vi lovar att du inte kommer bli besviken. Även en hyfsat lagrad cheddar eller gruyère kan vara klockrent, men då kanske till en något fruktigare och lite blommigare rom.
Vankas det någon form av grillat eller barbecue är den rena romen också perfekt att ta fram, och då får det gärna vara en långlagrad sprit igen. Här möter den fatiga kryddan upp de brända tonerna i köttet, samtidigt som romens rondör balanserar upplevelsen i munnen.
När vi ändå pratar mat: testa också att använda romen som en krydda i matlagningen. En liten skvätt i såsen, i marinaden när det vankas grillkväll, eller en några droppar i den långkokande högrevsgrytan kan lyfta fram fantastiska smaker.
Är du ett fan av att då och då blossa på en cigarr har du också den perfekta matchningen i ett glas rom. Romen är kryddig nog att möta upp den kraftiga röksmaken, och samtidigt så finns den runda munkänslan och de söta övertonerna som polerar bort de hårdaste kanterna och den ibland lätt obehagliga bitterbeska som cigarren kan lämna efter sig. Låt valet av cigarr styra stilen på romen: en kryddig och lite rivig cigarr kan behöva något långlagrat som partner, medan en rundare och mer chokladbetonad cigarr också går bra med en blommig och fruktig rom.
Cocktails då, det ska vi väl inte glömma? Nejdå, och där är ju möjligheterna oändliga. Givetvis har vi läskande klassiker som exempelvis Mojito, Daiquiri och Dark and Stormy, men testa också att byta ut bourbon och whisky i spritstarka klassiker som Manhattan och Old Fashioned. Kul, intressant – och gott!
Till sist, glöm inte att våga experimentera och låta dina egna smaklökar visa vägen. Kanske kommer du att njuta mest av de klassiska kombinationerna, eller så hittar du någon ny, oprövad, väg.
Läs mer:
Har du missat de första tre delarna i Lilla romskolan? Då har du de artiklarna här!
- Lilla romskolan del 1: Så gör man rom
- Lilla romskolan del 2: Stilar och länder
- Lilla romskolan del 3: Rom och lagring
WINE TABLE