Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "moussen är som att vakna till det nattliga sorlet djupt i sommarens canyon"

Nyprovat – "moussen är som att vakna till det nattliga sorlet djupt i sommarens canyon"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Vad har Luke Skywalker och X-Wing piloter med vin att göra? Kanske ingenting, men det är några astronomiska stjärnviner som lanseras denna veckan. Den första lanseringen av fyra i maj månad där vi bland annat bjuds hypnotiska verk, färgsprakande fyrverkerier och fullblodig aromatik. May the 4th be with you!

Luke Skywalker var en liten bondpöjk från Tatooine som från ödmjuk rookie utvecklades till att bli en av de största Jedi-riddarna galaxerna någonsin skådat. Tillsammans med sina “vänner” prinsessan Leia och Han Solo kämpade Luke mot det onda imperiet, upptäckte sanningen om sitt föräldraskap, och avslutade Sith-imperiets tyranni. Ja, kort och koncist, men känner man inte till Star Wars övriga storyline så är det kanske på tiden att se hela den fantastiska filmserien.

Har vi då några fler X-Wing pilots med oss i denna lansering? Ja, jo, vi har ju det och nedan kan du ta del av maj-månads första tillfälliga lansering. Vi har provat det mesta med ett par undantag av viner av intresse, viner som tyvärr inte varit med på de officiella skribentprovningarna, men som vi tror starkt på. Exempelvis Tondonias Reserva Tinto från 2008 både på magnum och halvpanna och Hervé Villemades Cheverny Rouge, Peter Laurers kabinett och ett par spännande sake. Vi önskar er en fin start på vårens sista månad och ber er ödmjukt men bestämt, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Vincent Careme Vouvray Plaisir Ancestral 2018, Frankrike, Loire, TSE 93578, 199 kr

Ekologisk chenin blanc med aromatisk nos, djupt parfymerad av honung, gul frukt, bivax och ylle. Moussen är som att vakna till det nattliga sorlet djupt i sommarens canyon. Maffig komposition och friskt syrlig, ett riktigt jubelvin! (Panache, 2400 fl.)

VITT VIN

Gilvesy Váradi Furmint 2018, Ungern, Badacsonyi, TSE 95201, 249 kr

Furmint när den mår som bäst. Pigg och alert, frisk och kusligt samtida. Mineraler spökar med sälta, frisk grön frukt och ett långt syrligt efterspel som inte låter sig tämjas. (Handpicked Wines, 600 fl.)

Bisci Vigneto Fogliano 2018, Italien, Verdicchio di Matelica, TSE 93515, 195 kr

Enkel men frisk doft av sommaren vid havet där syrlig och örtigt koncentrerad frukt bjuder extra läskande mineraler och havssälta. Bisci är alla dagar i veckan mitt val till musslor av alla dess slag. Jag tror du hörde mig, ja, det är 100% verdicchio. (Picky Drinks, 2400 fl.)

Cascina Luisin Roero Arneis 2019, Italien, Piemonte, TSE 93516, 179 kr

Frisk som en sommarvind steppar det här vinet in i mina sinnen med ett lasersvärd till syra och en fyllig, läskande och fräsch doft och smak av äpple, citrus, kamomill och örter. Ett rakryggat vin som står som en vakande ängel på sidlinjen till grillen och försommarens primörer. (Panache, 900 fl.)

Maison Rijckaert Pouilly-Fuissé La Roche 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 93344, 289 kr

Subtila förskjutningar mellan smör och vanilj redan i nosen. En något grönörtig och nästan exotisk bjudning i frukten där jag skönjer ananas, cocos och vanilj. En driven frisk syra avslutar för att skölja paletten klar för nästa klunk. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)

Domaine Weinbach Gentil du Clos des Capucins 2019, Frankrike, Alsace, TSE 95637, 199 kr

Fullblodig aromatik med äpple, persika och ekologiskt diskmedel. Smaken är fyllig och kraftig, koncentrerat oljigt och lång i sitt eftermäle där persika och aprikos känns som lika enkla smaker som mångtydiga. En salig blend av riesling, gewürztraminer, pinot gris, pinot auxerrois, chasselas, pinot blanc och muscat har gett en salig smakupplevelse. (The Wineagency, 2400 fl.)

Les Terres du Prince Pinot Blanc 2019, Frankrike, Alsace, TSE 93425, 329 kr

Blyg nos som varsamt närmar sig en blandad korg äpplen. Fylligt och koncentrerat med just äpple i ledartröjan, backat av citrus, honung, bivax i ett friskt örtigt avslut. Druvan är inte chenin blanc som man skulle kunna tro av smakbeskrivningen, utan de mindre ryktbara pinot blanc och auxerrois. (The Wineagency, 240 fl.)

Jean-Marc Brocard Chablis Grand Cru Les Clos 2008, Frankrike, Chablis, TSE 93339, 1199 kr (1500 ml.)

Magnum, magnum, magnum, öppen och precis. Lagom mognadstoner av gul frukt, mogna äpplen, bakad citron, frisk hög syra, markant mineral, tät sälta och ett örtigt avslut som visar sitt tydliga ursprungsuttryck. (Johan Lidby Vinhandel, 200 fl.)

Domaine du Monteillet Condrieu Les Grandes Chaillées 2019, Frankrike, Rhônedalen, TSE 92212, 429 kr

Förvirrad och road insuper jag denna aromatiska och blommiga sommaräng med nytvättade lakan nyss upphängda för exponering av sol och vind. Ett fylligt och fräscht vin med medelsyra där fräschören i stället pratar friskhet. Fin längd på ett ganska annorlunda uttryck men ett mycket gott gastronomiskt vin på druvan viognier. (ClosProbus, 120 fl.)

Turonia Albariño 2019, Spanien, Rias Baixas, TSE 93213, 169 kr

Som en havsbris i ansiktet med mineralsälta och lätt fräschör av grön frukt från marker i gränslandet mellan varmt prunkande grönska och kallt blått hav. Pigg och läskande exotisk frukt med saliverande syror som längtar efter stränder och sommarvärme vid havet. (Picky Drinks, 3000 fl.)

Saurwein Chi Riesling 2020, Sydafrika, Elgin, TSE 93231, 229 kr

Olyckligt namn eller skickligt pr-trick? Ingetdera, och när efternamnet råkar rimma illa med ens karriär kalibrerar man siktet lite extra. Smarrig riesling som är långt ifrån sur. Syrlig visst, men med mjuk söt frukt i perfekt balans med struktur och textur. Avslut som en elektrisk laddning med sprakande fin längd. (Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)

Bouchon Granito Semillon 2019, Chile, Maule, TSE 92336, 249 kr

Aromatisk och initialt reduktiv i doften. Snurra ur glaset och du får sekundära dofter av diesel och bränt gummi som i smaken bjuder koncentrerade och fylliga aromatiska toner med frisk och sällsynt omsorg för flora och fauna. Udda men kul och faktiskt riktigt gott på druvan semillon. Vill du lära något om druva och område, köp och utmana dig själv. (Provinum, 1200 fl.)

RÖTT VIN

Domaine Cosse & Maisonneuve La Fage 2016, Frankrike, Cahors, TSE 93510, 199 kr

Vin Biologique och malbec som är direkt avskalad till kärnan. Djup färg, djup doft, djupt mörka bär, plommon, ceder, cigarrlåda, ekfat, blåa tänder, blå frukt, blå eftersmak, som en blixt från blå himmel över Cahors. (Vintrio Wine, 1800 fl.)

Château Lynch-Bages 2018, Frankrike, Bordeaux, TSE 93509, 1389 kr

En djupt mörk dov färg vägs upp av en exklusiv parfym som en olfaktorisk dröm av ceder, mörkt röda bär, lädersadel, sandelträ och rökelser, åh så rent och snyggt. I munnen föräraras vi av silkiga tannier, mjuk textur i kontrasterande kraft och längd. Högt pris, men har du ekonomi och tålamod har du här ett vin, ärligt och generöst, på en blend av cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot. (Tryffelsvinet, 480 fl.)

Éric Texier Chat Fou 2019, Frankrike, Rhonedalen, TSE 93570, 276 kr (1500 ml)

Naturlig parfymerad charm på “bagnum”, en relativ ny företeelse som snabbfotade Dryckesbutiken varit först med att introducera. Blåbär, skogshallon och viol med söta lakritstoner. Det finns lite funk i bagnumen, men jag har nu provat den 3-4 dagar på raken och det är absolut ingenting som är fel. Stilen är egen och skjut mig va gott det är!
(Dryckesbutiken, 1400 bags.)

Hervé Villemade Cheverny Rouge 2019, Frankrike, Loire, TSE 92352, 189 kr

Inbjudande rödbärig fullt av vilda hallon, fokuserat och koncentrerat, rent och balanserat mellan syra och frukt i ett torrt och vagt grönstjälkigt avlut. Läckert naturligt av pinot noir och gamay. (Vin & Natur, 1200 fl.)

Tornatore Etna Rosso 2018, Italien, Etna, TSE 93579, 159 kr

Lätt rödbärig och rökig doft av rönnbär och tranbär från hög höjd på Etnas sluttningar. Torrt mörkbärig med blå toner i ett utbasunerat umamitätt och rökigt avslut. Ett bättre pris gör denna till veckans bargain. Sammansättning av 95% nerello mascalese och 5% nerello cappuccio, gott! (Handpicked Wines, 6000 fl.)

Fattoria Poggerino Chianti Classico 2018, Italien, Chianti Classico, TSV 93284, 189 kr

Jag känner en enkel värme stiga ur glaset, full av mogna körsbär och soldränkta jordar, mineral, ekfat och färska vildvuxna örter. Med hundraprocentig sangiovese grosso förväntar vi oss inget annat än hög maxad syra, ren och rustik elegans men läskande salinitet i avslutet. Förväntningarna infriade. (Tryffelsvinet, 6000 fl.)

Natale Fantino Barolo Bussi Cascina Dardi Riserva 2013, Italien, Piemonte, TSE 90094, 599 kr

En tid är kommen då Barolos riservas börjar visar upp sig från sin bästa sida. Pigg och alert, friskt rödbärig med rosor och violer, nypon och körsbär i en vidlyftig doft sensation. Fyllig frukt bjuder vacker struktur, blommande rosor och färgsprakande fyrverkerier i eftersmaken. (Panache Sweden, 1200 fl.)

Cantina Menegola Rupestre Sassella 2015, Italien, Lombardiet, TSE 92076, 229 kr

Alpnebbiolo aka chiavenasca från Sassella som är ett av de fem historiska och klassificerade växtlägena i Valtellina och anses vara det främsta. Klassiska markörer av körsbär, rosor, viol, fat, mogen frukt, torkade körsbär, katrinplommon samsas i fin struktur och härligt fyllig längd i en skimrande mångtydighet. (Panache, 2400 fl.)

Cantina Menegola Sassela Riserva 2013, Italien, Lombardiet, TSE 93496, 349 kr

Pigg och ren trots ålder och mogna toner av mörka körsbär, höstlöv och vissnande rosor. Från gamla stockar planterade 1911 i en brant terrasserad vingård. Energiskt, fylligt och maxat till tusen, fullmatat med röd frukt, plommon, körsbär, torkad frukt och höstlöv i mycket bra längd som förmedlar värme och medkänsla. (Panache, 600 fl.)

Clementi Valpolicella Classico 2017, Italien, Venetien, TSE 95127, 179 kr

Lokala storheterna corvina, corvinone, rondinella och molinara i en blend som inte marknadsanpassats med extrahering och mer socker. Istället en ljust röd doft av lätta fat och bär, pigg frisk syra i en snyggt strukturerat lättillgänglig josig stil. Ett modernt sommarvin stöpt i traditionella handlag med naturlig jäst och varsam skalmacerering. Drickes med fördel källarsvalt i stora klunkar ur stora baljor. Valpolicella kan vara bland det mest otrendiga som finns idag men det är vår förbannade skyldighet att visa upp den här sidan av myntet också. (Panache, 3600 fl.)

Álvaro Palacios Finca Dofí 2018, Spanien, Priorat, TSE 95167, 649 kr

Från Álvaro Palacios första förvärvade vingårdar får vi expressiv och exklusiv doft och smak av mörka bär, plommon, körsbär, choklad och örter balanserat med välplacerade fat och ett kryddigt avslut med toner av vanilj och röda bär. Vinet domineras av garnacha med små delar cariñena och garnacha blanca som växer i branta laminerade skifferjordar.(Primewine/Solera, 180 fl.)

Ver Sacrum Garnacha 2019, Argentina, Valle de Uco, TSE 93285, 179 kr

100% garnacha delvis kolsyrejäst, semi carbonic, under sju dagar för att sedan jäsa spontant i stora cementägg på 3 000 liter. Vinet lagras därefter i sju månader i cementägg och gamla franska ekfat innan det buteljeras. Ett hypnotiskt verk där en blyg doft av ljust röda bär möter en virvelvind av fyllig textur med syrliga tranbär och lingon som landar balanserat i ett josigt inbjudande gott avslut. (Handpicked Wines, 1200 fl.)

Ver Sacrum Gloria Garnacha 2017, Argentina, Valle de Uco, TSE 91261, 235 kr

En äventyrare med berget som bästa vän i samklang med “Team Garnachista” som fokuserar på att göra viner på medelhavsdruvor som rycktes upp på 1950-talet och då ersattes med malbec. Argentinsk garnacha har mildare uttryck i doften än i smaken, så initialt även här en blyg nos. Ljust röda skogshallon och gröna örter, syrligt transparent och josigt.
(Handpicked Wines, 240 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.