Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 10 februari

Nyprovat – tillfälligt sortiment 10 februari

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Nöden är uppfinningarnas moder och det är i tider som dessa vi kommer att upptäcka och lära oss om nytt. Jag hjälper er på traven med guidning till de bästa köpen i lanseringen av tillfälligt sortiment på fredag. För sakens skull har han även slängt med ett par godbitar från webb-lanseringen på torsdagen den 9 februari. Håll till godo, upptäck nya vinmarker och njut, men bara av det bästa och naturligtvis med måtta.

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_juvé_and_camps_cava_reserva

Juvé & Camps Reserva de la Familia 2018, Spanien, Cava, TSV 93114, 199 kr

Ekologisk Cava med ljust strågul färg, inbjudande frisk aromatik, något mogen av persika, grapefrukt, melon, citrus och marknadsgodis med lätt ljust brödig ton. Syrlig stor bred mousse, örtigt och fruktigt med helt torrt avslut. Eftersmaken vagt besk av gula plommonskal, brioche och en lätt örtig touch. (Vinunic, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_von_buhl_riesling_sekt

Von Buhl Riesling Sekt 2019, Tyskland, Pfalz, TSV 97050, 201 kr

Tysk Sekt marscherar framåt och vi får ta del av fler och bättre exempel år efter år. Von Buhl kan sin sak och har valt riesling som råvara. Brödig lätt jästig inledning med äpple och persika, citrus och lime. Bred mousse, finbubbligt pärlande med knastrigt hög syra. Sötfriskfruktig eftersmak med ren torrma avslutar kalaset. (Premiumpartners/The Wine Room, 4200 fl.)

winetable_nyprobvat_lanson_le_black_label_reserve

Lanson Le Black Label Réserve, Frankrike, Champagne, TSE 56382, 579 kr

Le Black har visat sig bli en riktigt spelare att räkna med när Lanson höjer tennisnätet något och bollar på hög nivå med oss. Klassiskt i nosen, brioche och sursyrlig gulfruktig citrus och äpple i en tät koncentrerad och fylligt krämig textur med tydliga brödtoner, nougat och röda äpplen.  Tät fokuserad och smakrik med energi och läskande frisk syra i eftersmaken. (Moestue Grape Selections, 1440 fl.)

 

VITT VIN

winetable_nyprovat_van_volxem_saar_riesling

Van Volxem Saar Riesling 2021, Tyskland, Mosel, TSV 92713, 191 kr

Favorit i repris från en komplicerad årgång som visat prov på vinmakeriet. Van Volxem klarade den med bravur och vinvärldens egen He-Man Roman Niewodniczanski tummar inte på kvalitén. Frisk nyanserad aromatik av päron, örter och gul stenfrukt. Med en mineralisk träffsäkerhet, där sälta och stenkross möter söt solvarm frukt i hög välbalanserad syra, får man ett vin med klockren energi. Finishen är gulfruktigt syrlig, torr och oändlig. (The WineAgency, 12000 fl.)

winetable_nyprovat_nik_weis_bockstein_kabinett

Nik Weis St.Urbanshof Bockstein Kabinett 2021, Tyskland, Mosel, TSE 95147, 200 kr

Prisvärd kvalitetskabinett med örtig och fruktig koncentrerad doft av gul stenfrukt, persika, päron och lime med mineraliska toner och en lätt puff av petroleum. Tät, fyllig, nästan fet textur, fruktigt syrligt av persika och söta päron med friska mineraliska syror som bjuder triumf över det torra i avslutet. Mycket charmigt, mycket gott! (The Wine and Spirits Collective, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_sybille_kuntz_kabinett_trocken

Sybille Kuntz Riesling Kabinett Trocken 2020, Tyskland, Mosel, TSE 95169, 261 kr

Ekologisk och biodynamisk riesling som skördats sent enligt prädikatet Kabinett och som skalmacererats och vinifierats till angenäm torrma. Söt nos av päron, äpple, persika, örter och mineraler. Tät fyllig och oljig med kraftfullt fruktig smak, driv i syran, energisk struktur, kraft och elektricitet med solvarm stenfrukt, persika, päron, örter och salt mineralitet i välmående balans. Frisk lång eftersmak med koncentrerad örtig fruktighet. (Divine, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_sybille_kuntz_spätlese_trocken

Sybille Kuntz Riesling Spätlese Trocken 2020, Tyskland, Mosel, TSE 95235, 351 kr

Ekologisk och biodynamisk riesling som skördats sent enligt prädikatet Spätlese med lågt skördeuttag och som även den skalmacererats och vinifierats till angenäm torrma. Tät koncentrerad och oljig med stenfrukt, päron, äpple och exotisk gulfruktig fyllig smak med hög syra i total balans, torrt och läckert. Friskt mineraliskt i avslutet som även bjuder en vagt bittersyrlig aptitretande touch. (Divine, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_molitor_bernkasteler_badstube_spätlese

Markus Molitor Bernkasteler Badstube Spätlese 2019, Tyskland, Mosel, TSE 95149, 221 kr

En i raden av absoluta toppviner från Markus Molitor i Mosel. Tydligt aromatik av stenfrukt, krusbär, äpple och päron. Tät och fyllig med oljig petroleumkaraktär, fet och energisk. Hög syra i koncentrerad sötläskande frukt av vit persika, florala element, välbalanserad och energisk genialitet som sipprar in i begärets slutna rum. (The WineAgency, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_bernkasteler_lay_auslese

Markus Molitor Bernkasteler Lay Auslese 2019, Tyskland, Mosel, TSE 95148, 381 kr

Bernkasteler Lay håller med vit persika och päron i en sötfruktig kompott med petroleum, örter och en lätt skalbitterbeska i avslutet. Sötfruktigt med hög välbalanserad syra, mogen frukt, torkad frukt, äpple, apelsinsal, citrus, persika, aprikos och medicinalörter. (The WineAgency, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_zeltinger_schlossberg_auslese

Markus Molitor Zeltinger Schlossberg Auslese Weingut 2019, Tyskland, Mosel, TSE 94960, 760 kr

Toppläge som tränger en del mognad och bör bida sin tid. Vid dags dato, sprängd av petroleum, grapefrukt, melon, persika och kartiga äpplen i fullödig, koncentration med bittersyligt aptitretande avslut. (The WineAgency, 900 fl.)

winetable_nyprovat_molitor_zeltinger_sonnenuhr_trockenbeerenauslese

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Trockenbeerenauslese Golden Capsule 2019, Tyskland, Mosel, TSE 95155, 1226 kr

Exklusiva droppar på halvflaska med tät, oljig och fet textur, sötfruktig med exceptionellt hög syra i en änglatårars alldeles underbara balans. Sjok av honung, kaprifol, persika och saffran bär syran i en mjukt följsamt vacker och förförisk trygg famn. En halvpanna flytande guld med modest alkohol. (The WineAgency, 240 fl.)

Keller Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel 2021, Tyskland, Rheinhessen, TSV 92994, 271 kr

Toppvin som förtjänar sitt namn i guld endast vid exceptionella årgångars resultat i gårdarna. Frisk ren doft av äpple och citrus, sötmogen frukt, hög och frisk syra i balans, läskande livgivande och energiskt elektrisk mineralitet omsorgsfullt utmejslad av krita och kalksten. Wohoo, ett måsteköp! (Origo Wine Import, 3200 fl.)

winetable_nyprovat_loimer_langenlois_seeberg

Loimer Langenlois Seeberg Grüner Veltliner 2021, Österrike, Kamptal, TSV 90218, 201 kr

Ekologisk grüner med stenfruktig doft av persika, päron, krusbär, örter och vitpeppar. Smaken är fyllig och gult stenfruktig med solmogen vit persika, grillad citron, gröna florala örter, krusbär, grapefrukt och lime. Hög maxad syra mot stram frukt i en elegant mineralitet, fint balanserat och välpaketerat med ett angenämt vitpepprigt avslut. (Lively Wines, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_pichler_krutzler_pfaffenberg

Pichler-Krutzler Ried Pfaffenberg Riesling 2021, Österrike, Niederösterreich, TSE 95160, 189 kr

Österrikiskt “power-couple” med rötter djupt i den lokala vinnäringens mylla. En riesling med örtig karaktär, päronfruktig, med piggelintoner och syrligt Granny Smith-äpple. Fyllig och frisk med bra syra och söt frukt i fin balans. “Vi gör inte vinerna, vi tillåter dem att födas och utvecklas”, säger paret Pichler-Krutzler och menar att med känsla och intelligens i stället för teknologi komma i närheten av att göra storartade viner. Joråminsann! (The WineAgency, 600 fl.)

winetable_nyprovat_cordier_vers_cras

Domaine Cordier Pouilly-Fuissé Premier Cru Vers Cras 2020, Frankrike, Bourgogne, TSV 90613, 399 kr

Macôndynamik där Premier Cru-klassen lyser i fullödig kraft och energi. En svindlande besvärjelse av gulfruktig elegans, gul stenfrukt, grillad citrus, hasselnötter, smör, örter och vaniljfat. Koncentrerat och elektriskt, fylligt och maffigt med en otrolig grace och flärdig känsla. (Tryffelsvinet, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_benanti_etna

Benanti Etna Bianco 2021,Italien, Sicilien, TSE 90608, 199 kr

Ett vin på carricante från Etnas vulkaniska jordar som varit med på tre olika provningar vid tre olika tillfällen, där mina provningsanteckningar inte synkats med varandra. Tillfälle 1. Hög syra, syrlig frukt, umami och mineralitet, sälta och krispig frukt. Tillfälle 2. Citrus, frisk sälta och mineral. Tät, fruktig och friskt syrlig med umami och koncentrerad frukt. Tillfälle 3. Frisk mineralitet, citrus, tät och koncentrerad med umami och stenkrossad mineralitet. Spännande och utmanande att göra en utvärdering av vinet? Well, noteringarna talar för sig själv och det är ett kvalitativt och gott vin, så… (Vintedge, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_vinedos_lo_abarca_no_2

Viña Casa Marin Viñedos Lo Abarca No. 2 Sauvignon Blanc 2022, Chile, Aconcagua, TSV 94206, 151 kr

Ny bekantskap för mig och kanske något jag normalt sett inte skulle springa benen av mig för i första taget. Men här finns en hel drös av like’ability. Svartvinbärsblad, krusbär, nässlor, ogräs och örter i en aromatisk druvtypisk kavalkad. Frisk och mineralrik med krispig syra, läskande frukt och syrlig avslut. Ett mycket karaktärsfullt och piggt vin som ligger fint i prisbild och kommer i stor allokering. Somrigt och fräscht! (New Frontier Wines/Quaffable Wines, 5000 fl.)

 

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_ziereisen_tschuppen

Weingut Ziereisen Tschuppen Pinot Noir 2019, Tyskland, Baden, TSE 90507, 186 kr

Personlig pinot från toppläget av branta sluttningar och ett av de charmigaste vinmakarparen i Tyskland, Hanspeter och Edeltraud i byn Efringen-Kirchen, Baden. Inbjudande parfym av mogna jordgubbar, hallon, mörka körsbär, mineral, örter och sandelträrökelse. Tät och fruktig, driven i både syra och energi, torrt strukturerat, ungt och kartigt men ändå elegant på ett annorlunda rustikt vis. Smarrigt till bra pris! (Johan Lidby Vinhandel, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_mommessin_saint_amour

Mommessin Saint-Amour 2021, Frankrike, Beaujolais, TSE 92856, 219 kr

Charmbomb från Cru Saint-Amour, perfekt köp för Valentines nästa vecka. Örtig och rödbärig med inslag av körsbär, jordgubb och lakritsrot. Flirtigt rödbärig, tät, koncentrerad och läskande på samma gång. Komplex och driven, sötfruktig och sältigt mineralisk, med umamitouch i avslutet. Förföriskt! (Tryffelsvinet, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_vieux_telegraphe_chateauneuf_du_pape

Domaine du Vieux Télégraphe Châteauneuf-du-Pape La Crau 2020, Frankrike, Rhônedalen, TSE 90632, 829 kr

Kanonpåve! Télégraphe visar återigen vilken otroligt kvalitetsspelare det är. Fluffig rödbärsdoftande inledning, stort och kraftfullt men med elegans och frächör, fylld av örtig och mineralisk kraft i tät struktur och textur. Druvblenden består av grenache noir, mourvèdre, syrah, cinsault och clairette, välgjort, välsmort och ohejdbart elegant! (Moestue Grape Selections, 120 fl.)

nyprovat_winetable_altare_barbera

Altare Barbera 2020, Italien, Piemonte, TSE 92151, 199 kr

Barberadruvorna till detta vin kommer från några rader med 63-åriga vinrankor som växer den järnrika jordmånen terra rossa i Dogliani. Efter skörd och pressning fick vinet jäsa på druvskalen i fyra veckor med enbart naturlig jäst i gamla 500-liters ekfat innan vinet drogs om till cement där det fick vila i 10 månader fram till buteljering. Vag initial reduktiv nos med körsbär, rosor och örter. Ett friskt och läskande driv bygger den höga energiska syran och det är ungdomligt juvinlt och glou glou utan att tappa greppet. Småskaligt hantverksvin, men solen lyser även på liten stuga. (Panache, 480 fl.)

winetable_nyprovat_ratti_barolo_marcenasco

Ratti Barolo Marcenasco 2018, Italien, Piemonte, TSV 92601, 341 kr

Ljust tegelröd med doft av tjära och rosor, körsbär och örter. Tät energisk och koncentrerad men redan tillgänglig och fräsch. Rattis Marcenasco lagras väldigt fint men är alltid ett av de vinerna man snabbast kommer åt, dessutom prisvärt och med stor allokering. Landar nog en eller ett par på min hylla, då årgången visar sig från sin allra bästa sida. (Vinovativa, 8400 fl.)

winetable_nyprovat_cleto_chiarli_lambrusco

Cleto Chiarli Lambrusco del Fondatore 2021, Italien, Emilia-Romagna, TSV 91140, 139 kr

Sprudlande lätt pärlande rött vin med frisk rödbärig doft av smultron, rosor, citrus och skogshallon. Frisk och hög syra, lätt mousse och sprittig karaktär Friskt, drivet och tvärtorrt. Ett måste för den som inte trillat in i Lambruscosfären än. Bra pris, stor allokering, bara att prova på! (Valid Wines, 15000 fl.)

winetable_nyprovat_pietroso_rosso_di_montalcino

Pietroso Rosso di Montalcino 2020, Italien, Toscana, TSE 93990, 251 kr

Med anor från 1363 i stenrik jord gör ”Delfos” arvingar en vansinnigt bra rosso. Initierad och koncentrerat av körsbär, jord, örter och mineral. Torr, stram och tät, kanske något oförlöst men driven av körsbärskärnor, lätt järnig mineralitet och jordiga örter. Välbalanserat mellan frukt och syra, lång fin körsbärsmineralisk eftersmak. Lufta och njut nu eller spara några år. (Vintedge, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_vina_pedrosa

Bodegas Hnos. Perez Pascuas Viña Pedrosa Reserva 2017, Spanien, Ribera del Duero, TSE 95002, 323 kr

Hundraprocentig tinto fino, mörkt rödbrun med doft av spritade körsbär, läder och ceder, tobak och rök. Torrt stramt och tuggit med välrökta fat, charkuterier och Fuet. Mörk röd frukt, vanilj, dill, cederträ, ek och mossa, mogna toner, torkad frukt, gnissliga tanniner, grusig mineralitet och ängslig syra. Lång dillig eftersmak med lakrits och vanilj. (Viña Española, 4864 fl.)

winetable_nyprovat_markvart_janos_kadarka

Márkvárt János Kadarka 2021, Ungern, Pannon, Szekszárd, TSE 93225, 161 kr

Ljust rött, friskt parfymerad av blåbär tranbär, röda vinbär, jordgubb, vildhallon och smultron. Driven syra, torr med tuggiga tanniner, flirtigt och energiskt med ungdomlig juvenil frukt rakt in i ett långt smakrikt efterspel. Rent och läskande snyggt! Kadarka är en kul druva för den nyfikne att upptäcka. (Johan Lidby Vinhandel, 720 fl.)

winetable_nyprovat_dandelion_march_hare_mataro

Dandelion Vineyards March Hare of the Barossa Mataro 2020, Australien, Barossa, TSV 94234, 199 kr

Sakta kryper Dandelions viner mig in på skinnet. De är mer hjärtliga och ärliga än vad skenet först bedrar. Här en ren mataro, lokalt namn för mourvèdre/monastrell med mineralisk stenkross, körsbär och örter. Varm frukt, mogen och tät med plommon, körsbär och jordgubb. Fatkaraktär i backspegeln ger ett torrt och soligt avslut. (Tryffelsvinet, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_heartland_dolcetto

Heartland Dolcetto 2020, Australien, Langhorne Creek, TSE 90124, 149 kr

Mörkbärig aromatik med inslag av mineraler. Tät av mörk frukt och läskande frisk syra, struktur och textur går hand i hand med mjuka mogna tanniner. Solmogen frukt med elegant och finessrik ren fräschör från vin-kingen och en av Barossas stora, Ben Glaetzer. Vineriet drivs av solenergi och sköts enligt hållbara principer men utan certifiering. Angenäm prislapp dessutom! (Mondo Wine/Solera, 1200 fl.)

 

TS WEBB 9 FEBRUARI

VITA VINER

winetable_nyprovat_molitor_erdener_treppchen_auslese_white

Erdener Treppchen Auslese*** White Capsule Markus Molitor 2019, Tyskland, Mosel, TSE 94392, 757 kr

Tydlig rieslingkraft med äpple, florala inslag, vita blommso i en torr och stram stil med varm söt frukt, och långt mineraltätt eftersläp. (The WineAgency, 120 fl.)

winetable

Zeltinger Sonnenuhr Auslese*** White Capsule Markus Molitor 2019, Tyskland, Mosel, TSE 94381, 847 kr

Skolboksriesling med vit stenfrukt, krispig mineral av sten och grus med sötfruktig bittercitrus, passionsfrukt, clementinskal och ett sjungande floralt avslut. (The WineAgency, 120 fl.)

winetable_nyprovat_molitor_graacher_himmelreich_auslese

Graacher Himmelreich Auslese*** Green Capsule Markus Molitor 2019, Tyskland, Mosel, TSE 94948, 757 kr

Tät fyllig och oljig, grönfruktig riesling med krusbär, lätt omogen persika, gröna päron, energi och mineral. Välbalanserat och inbjudande men skulle nog behöva lite mer tid för att blomma ur den något tillknäppta snipigheten. (The WineAgency, 120 fl.)

winetable_nyprovat_molitor_zeltinger_sonnenuhr_spätlese

Zeltinger Sonnenuhr Spätlese Markus Molitor 2019, Tyskland, Mosel, TSE 94959, 240 kr

Reduktiv med petroleumstråk, sötfruktig riesling, persika och päron med välbalanserad maxad saliverande syra, otroligt gott till ett fantastisk bra pris. Den här borde ingen missa, men tyvärr kommer många att bli utan! (The WineAgency, 120 fl.)

winetable_nyprovat_molitor_zeltinger_shlossberg_auslese

Zeltinger Schlossberg Auslese Weingut Markus Molitor 2019, Tyskland, Mosel, TSE 94960, 760 kr

Sötfruktig riesling med toner av persika, honungsmelon och kaprifol i balanserad frisk syra. Varmfruktig och lång saffranston i avslutet. (The WineAgency, 900 fl.)

winetable_nyprovat_molitor_zeltinger_sonnenuhr_auslese

Zeltinger Sonnenuhr Auslese*** Golden capsule Markus Molitor 2019, Tyskland, Mosel, TSE 94961, 846 kr

Tät, söt och oljig riesling med täta band mellan honungsmelon, saffran, mogna persikor, aprikos och gula plommon. Stort och vackert. (The WineAgency, 480 fl.)

 

RÖDA VINER

winetable_nyprovat_ziereisen_rhini

Ziereisen Rhini Pinot Noir 2019, Tyskland, Baden, TSE 95007, 431 kr

Vingårdsvin från familjen Zireisen med tät aromatik, stort och elegant med fokuserad nos av jordgubb, körsbär, örter och välplacerad ek. Koncentrerad och tät, hög stram, välbalanserat och energigivande driven syra och frisk bärighet. (Johan Lidby Vinhandel, 180 fl.)

winetable_nyprovat_elio_sandri_barolo_riserva

Cascina Disa Elio Sandri Barolo Riserva Vigna Disa 2016, Italien, Piemonte, TSE 95003, 801 kr

Riserva från kultproducent, fylld av rosor, körsbär, nypon, undervegetation, skogsmark och tjära. Klassiskt, torrt och stram med mogna tanniner och tät frukt. Mycket gott. (Budbreak, 120 fl.)

winetable_nyprovat_la_jota_howell_mountain

La Jota Howell Mountain Cabernet Sauvignon 2018, USA, Kalifornien, TSE 92072, 1495 kr

Klassisk och exklusiv Napa-cab, mörk tät och koncentrerad med dyra fat, svartvinbär, ceder läder och humidor. (Lively Wines, 60 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.