Nyprovat tillfälligt sortiment 12 april 2024 — Wine Table

Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat tillfälligt sortiment 12 april 2024

Nyprovat tillfälligt sortiment 12 april 2024

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 12 minuter

Våren verkar äntligen ha tagit fart, jag har plockat fram både grillen och moppen så nu blir det åka av, både på sopade vägar och bland grillkolen. Systembolaget verkar innehåller ligga på latsidan, fredagens släpp innehåller inte mindre än 48 exklusiva viner i olika färg, form och upplagor. Vi på Wine Table har naturligtvis plockat fram de bästa vintipsen till dig och Pär Strömberg har Nyprovat det mesta. Håll till godo och komihåg drick mindre men bättre.

Gå direkt till..

Webblansering 11 april

Förra torsdagen den 4 april blev inställd på grund av Systembolagets webb-kollaps. Så nu på torsdag görs ett nytt försök med bland annat GG’s från Wittman, Tio Pepes toppsherrys, Catena Zapatas bästa viner, Elio Grassos vingårdsbarolo, Artukes prestigeviner, likväl toppers från Albeit och By Farr. Tillkommer är Giueseppe Mascarellos range, toppvinerna från Catena Zapata, Koomilya, Il Caberlot och Moss Wood.

MOUSSERANDE VIN

En glasflaska med Champagne Didier Michel Premier Cru Blanc de Blancs Brut, ett champagne från Champagne i Frankrike

Champagne Didier Michel Premier Cru Blanc de Blancs Brut

Produkt från Frankrike, Champagne

art nr 95216

750 ml

12.5%

399 kr

Tämligen enkel men prisvärd champagne av hundraprocentig premiercru-chardonnay. Citrus, äpple, ananas och gula kex i nosen. Stor fluffig mousse med smaker av ananas och citrusfrukt med frisk syra och läskande fräschör i en helt torr men fruktig finish. (Vinia, 6 000 fl.)

En glasflaska med Franck Bonville Unisson Grand Cru Blanc de Blancs, ett champagne från Champagne i Frankrike

Franck Bonville Unisson Grand Cru Blanc de Blancs

Produkt från Frankrike, Champagne

art nr 92927

750 ml

12.5%

499 kr

Elegant grandcru-chardonnay, grönäpplig med syrlig nos och fin autolytisk gul kexighet. Sirligt och syrligt driv i frukten med en mjuk men intensiv mousse. Nougat och sötfruktig finish med mandel i eftersmaken. Prisvärd strukturerad elegans! (Wine Group Sweden, 480 fl.)

VITT VIN

En glasflaska med Keller Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel 2022, ett vitt vin från Rheinhessen i Tyskland

Keller Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel 2022

Produkt från Tyskland, Rheinhessen

art nr 92994

750 ml

8.5%

291 kr

Toppvin som förtjänar sitt namn i guld endast vid exceptionella årgångars resultat i gårdarna. I nosen sötmogen gul stenfrukt. Smaken är friskt energisk, tät och fyllig av gul stenfrukt med syrligt läskande hög syra och fin balans mellan söt mogen frukt och en livgivande, energiskt elektrisk mineralitet, omsorgsfullt utmejslad av krita och kalksten. (Origo Wine Import, 3 196 fl.)

En glasflaska med Château Fuissé Saint-Véran 2022, ett vitt vin från Bourgogne i Frankrike

Château Fuissé Saint-Véran 2022

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 93412

750 ml

13%

259 kr

Energisk aromatik, elektrisk av gul frukt, citrus och örter i ren koncentration, ett toppenvin med alla markörer av skir mineralitet och sälta, som ännu är betalbart, trots en markant prisökning över de senaste två åren. Läskande fräschör och energi, bra driv i frukten som ger äpple och citrus, apelsinzest och örter, fat, brynt smör och nötter i en fyllig kropp i en nätt fet textur och lång eftersmak. (Johan Lidby Vinhandel, 4 200 fl.)

En glasflaska med Domaine Cordier Saint-Veran Clos à la Côte 2022, ett vitt vin från Bourgogne i Frankrike

Domaine Cordier Saint-Veran Clos à la Côte 2022

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 94783

750 ml

14%

349 kr

Ännu ett vin från en av mina absoluta favoritproducenter i södra Bourgogne. Gulfruktigt syrligt, stramt och välbyggd med balanserad frukt, fet textur och energisk syra. Eftersmaken påminner om doften i min mormors kök där det ofta hängde eterneller på tork, kamomill, nötter, äpple, skirat smör och vanilj. Otroligt prisvärt och otroligt gott! (Tryffelsvinet, 1 200 fl.)

En glasflaska med Maison Rijckaert Macon Lugny Les Crays Vers Vaux 2022, ett vitt vin från Bourgogne i Frankrike

Maison Rijckaert Macon Lugny Les Crays Vers Vaux 2022

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 94589

750 ml

13%

291 kr

Gröngulfruktig med sprakande energi, fyllig tät och välbalanserad mellan hög frisk syra och koncentrerad frukt i en strukturell och lång mineralisk eftersmak av nötter, vanilj och brynt smör i fin kalaspuffig längd. Florent Rouve fortsätter utforska mindre kända lägen i Maconnais. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

En glasflaska med Jean Fournier Clos du Roy Marsannay Blanc 2021, ett vitt vin från Bourgogne i Frankrike

Jean Fournier Clos du Roy Marsannay Blanc 2021

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 95126

750 ml

12%

399 kr

Inbjudande aromatisk chardonnay från en av Bourgognes yngsta appellationer. Gulfruktig med nötig karaktär, skirat smör och örter i nosen. Läskande fräschör, tät och fyllig med energi och pondus. Stenfruktig med läskande stenig och smågrusig mineralitet med redig textur. Massor av gott för pengarna! (Pompette, 216 fl.)

En glasflaska med Cascina Luisin Roero Arneis 2022, ett vitt vin från Piemonte i Italien

Cascina Luisin Roero Arneis 2022

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 95049

750 ml

13.5%

181 kr

Lille Luigis vita på lokala arneis är ett vin många wine lovers borde få upp ögonen för och prova. Pris och kvalitetsratiot är i topp. Örtig gulfruktig nos med läskande hög fräschör, hög frisk syra och fyllig kropp balanserat med en torr finish som även bjuder på somriga toner med förförisk sälta och mineralitet. Utöver Roero arneis produceras även lite dolcetto, barbera, langhe nebbiolo och barbaresco, totalt blir det ca 40 000 flaskor om året. Naturligt och rent. Från och med 1998 upphörde de med en rad åtgärder som rening och filtrering, tillsättning av jäst i vinifieringen och användning av konstgödsel. (Panache, 3 000 fl.)

En glasflaska med Artuke Trascuevas 2021, ett vitt vin från Rioja i Spanien

Artuke Trascuevas 2021

Produkt från Spanien, Rioja

art nr 94613

750 ml

13%

379 kr

Vit modern Rioja'n'Roll från en av pionjärerna för det nya Rioja. Balanserad nos av gul frukt och örter, fat och vanilj. Inte så att det slår över utan väldisponerat och ett mycket snyggt och precist bygge. Syrlig låg finish Örtig gulfruktig med inslag av fat, vanilj, brynt smör och nötter. Honung, örter, gul exotisk frukt, torrt, balanserat och gott. Artuke är en del av producentgruppen Rioja'n'Roll, en sammanslutning vinodlare och vinmakare som vill framhäva produktion av terroirviner med tydlig identitet där de ser sig själva som förvaltare av ett arv snarare än någonting annat. (Quaffable Wines, 360 fl.)

En glasflaska med Santo Wines Santorini Assyrtiko 2022, ett vitt vin från Kykladerna i Grekland

Santo Wines Santorini Assyrtiko 2022

Produkt från Grekland, Kykladerna

art nr 95934

750 ml

13.5%

229 kr

Kooperativ med 1200 små odlare på Santorini, svårt att tro att det går ihop på en så pass liten ö. Assyrtiko från svarta vulkanjordar. Läskande frisk och flirtig med toner av havsvindar och saltstänkta svarta vulkaniska stränder. Gul stenfrukt och vita vinbär, stenkrossad mineralitet i tvär torr finish skapar ett charmig och energiskt sommarvin. (Carovin, 4 800 fl.)

En glasflaska med Saurwein Chi Riesling 2023, ett vitt vin från Western Cape i Sydafrika

Saurwein Chi Riesling 2023

Produkt från Sydafrika, Western Cape

art nr 90031

750 ml

11.5%

249 kr

Syrlig och flirtig energi, personligt och charmigt från en av Sydafrikas klarast lysande kvinnliga vinstjärnor. Aromatisk inbjudande vacker av stenfrukt, mineral och viss ton av kerosen. Välbalanserat och energiskt där allt på plats, gul frukt, sirlig mineralisk sälta, form, struktur och textur. Exceptionell koncentration i längden. Jessica Saurwein ger sina viner energi och harmoni genom “non-interventional” vinmakning och naturlig jäsning. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)

En glasflaska med Sandhi Sta Rita Hills Chardonnay 2021, ett vitt vin från Kalifornien i USA

Sandhi Sta Rita Hills Chardonnay 2021

Produkt från USA, Kalifornien

art nr 94601

750 ml

13%

369 kr

Rajat Parr och Sashi Moorman fortsätter skapa burgundisk magi i Kalifornien. Svalodlad ekologisk chardonnay, reduktiv, gulfruktig med rökig mineralitet. Energisk med kraft, fyllnad och pondus med en eftersmak av popcorn, skirat smör och ananas. Stort, passionerat och elegant. (The WineAgency, 1 800 fl.)

En glasflaska med Shafer Vineyards Red Shoulder Ranch Chardonnay 2022, ett vitt vin från Kalifornien i USA

Shafer Vineyards Red Shoulder Ranch Chardonnay 2022

Produkt från USA, Kalifornien

art nr 94339

750 ml

15%

659 kr

Från Los Carneros ett kraftpaket från klassiska Shafer. Gul stenfrukt i nosen, elegant och frisk med otrolig fräschör, solmogen frukt, hög syra, energi och balans. Förra årgången hade mer rödbäriga toner som saknas här, men inte mig emot. Det rödbäriga får du gott om nedan i Shafers röda range som också lanseras samma dag. (Vinunic, 900 fl.)

En lättare glasflaska med La Oveja Torrontés Natural 2023, ett vitt vin från Cuyo i Argentina

La Oveja Torrontés Natural 2023

Produkt från Argentina, Cuyo

art nr 92522

750 ml

13.5%

149 kr

Jag blir alltid skeptiskt inställd när det skrivs ut naturligt på etiketten som företrädelsevis är tecknad av någon på vineriets barnbarn. Som att andra viner inte skulle vara en naturlig produkt? Det är inte helt sällan vinerdyker upp som faktiskt är rena påhitt. Men de flesta seriösa vinproducenter jobbar med en naturlig produkt, vindruvor som förädlas till vin genom det mänskliga hantverket, kallat vinmakeri. Med det sagt så har jag skrivit om det här vinets syskon El Burro Malbec ett par gånger tidigare och när man känner till att Santa Julia är etiketten som Zuccardi ligger bakom, så kan i alla fall jag andas ut. Ekologisk torrontés från Mendoza. Aromatiskt blommigt och örtigt med vaga toner av örtschampo och flädersaft. Torrt och stramt med mjuka tanniner och smaker av aprikos och persikopuré i ett rent och örtigt avslut. (We & Wine, 2400 fl.)

En glasflaska med Vickery Eden Valley Riesling 2023, ett vitt vin från South Australia i Australien

Vickery Eden Valley Riesling 2023

Produkt från Australien, South Australia

art nr 93579

750 ml

11%

149 kr

John Vickery har gjort vin av druvan riesling sedan 1951. 2007 tilldelades han Medal of Order of Australia för sin service till vinindustrin som oenolog, särskilt genom utvecklingen av innovativa metoder för produktion av rieslingviner. Stenfrukt och mineral i nosen, sursyrlig stenfrukt med citrus och gröna äpplen. Sötfruktig och friskt floral aromatik, parfymerad smak, gul stenfrukt, örter och gräs. Hög syra drivet och personligt! (Provinum Vinhandel, 7 200 fl.)

En glasflaska med Brokenwood Wines ILR Reserve Semillon 2017, ett vitt vin från New South Wales i Australien

Brokenwood Wines ILR Reserve Semillon 2017

Produkt från Australien, New South Wales

art nr 93452

750 ml

11%

489 kr

Det vita flaggskeppsvinet är en hyllning till mannen som introducerade vitt vin på Brokenwood. Det görs endast i de absolut bästa årgångarna av druvor från stockar som planterades i Trevene Vineyard 1926. Vinet får ingen kontakt med ek och släpps först sex år efter skörd. Exklusiv semillon, floral och läskande friskt syrlig och gulfruktig med örter, bra struktur och lång syrlig finish där hög syra och torr textur tronar. Brokenwood Wines grundades 1970 som ett hobbyprojekt av tre vinroade advokater från Sydney. Idag klassas den femstjärniga egendomen som en av Australiens bästa. (The Wineagency, 144 fl.)

En glasflaska med Swan Bay Chardonnay 2022, ett vitt vin från Victoria i Australien

Swan Bay Chardonnay 2022

Produkt från Australien, Victoria

art nr 10857

750 ml

13%

175 kr

Från The Scotchmans Hill Group i Geelong, en platstypisk chardonnay med lätt reduktiv inledning där tändsticksplån varvas med gulfruktiga aromer av äpple och citrus med hög syra och mineralitet. Syrlig söt frukt som just nu inte är varken i fas eller balans och dessutom med en bitter bismak. Avslutet är dock läskande av litchi och carambola, brynt smör, örter, nötter i en grönkvistig mineralisk finish. Lätt spretigt, men har jag har provat tidigare och fått bättre intryck, så den är värd sin plats på listan. (Divine, 3 600 fl.)

En glasflaska med Dog Point Vineyards Chardonnay 2021, ett vitt vin från Marlborough i Nya Zeeland

Dog Point Vineyards Chardonnay 2021

Produkt från Nya Zeeland, Marlborough

art nr 94824

750 ml

14%

289 kr

Ekologiskt odlad med low-intervention, hands-off-filosofi i en personlig, kompromisslös stil. Parfymerat av gul stenfrukt, ekfat och popcorn, majs, brynt smör och örter. Energiskt syrlig och exotisk frukt med torra tanniner och nötigt avslut. För den som gillar sin chardonnay extra allt. (Valid Wines, 480 fl.)

ROSÉVIN

En glasflaska med Omaggio Pet Nat Syrah Rosé 2023, ett rosévin från Argentina

Omaggio Pet Nat Syrah Rosé 2023

Produkt från Argentina

art nr 90233

750 ml

13%

221 kr

En mysig flaska vin, som en saga men där slutet kanske inte riktigt faller alla på läppen, ett slut där någonting skaver och återigen inte riktigt är uttalat. Men mousserande syrah från Puerto Ancona måste provas, varför inte? Med rödfruktig jästig nos och örter, vass syra, vassa bubblor och något ogin syra, men med frisk bärighet i ett helt torrt avslut. (LarCap, 4 200 fl.)

ORANGEVIN

En glasflaska med Milan Nestarec Oragech 2022, ett vitt vin från Tjeckien

Milan Nestarec Oragech 2022

Produkt från Tjeckien

art nr 94636

750 ml

12.5%

221 kr

Skalmacerarad pinot blanc, sauvignon blanc, palava och traminer från Moravský Žižkov i kommunen Okres Breclav, södra Moravia, cirka 23 mil sydost om huvudstaden Prag. Lysande orangefärgad, ofiltrerat suddig med dofter av aprikos, örter och florala surölstoner. Ett torrt vin med lätt tanninstruktur, hög syra, läskande rent och charmigt pangigt! Ett måste i sommar för alla som gillar kul! (Wine Waves, 6 000 fl.)

En glasflaska med Aconchego da Aldeia Pezga Branco 2021, ett vitt vin från Alentejo i Portugal

Aconchego da Aldeia Pezga Branco 2021

Produkt från Portugal, Alentejo

art nr 92932

750 ml

12%

219 kr

Svårtytt och svårspårat vin att finna information om, men vinet är orange med aromatiska toner av mörkt gul frukt, exotiska toner såsom mogen mango, grillad eller kanderad citron och örter. Floral och blommig smak, naturligt vibbande med läskande syrligt frukt som tas ned lite av toner av hö och gräs, annars dominerad av äpple, citrus aprikos och örter. Torrt med lätt tanninstruktur, frisk syra där frukten uppfattas som lite platt. Osäker blend som fostrats i amfora. (Quaffable Wines, 480 fl.)

RÖTT VIN

En glasflaska med Rosi Schuster Aus den Dörfern Rot 2021, ett rött vin från Burgenland i Österrike

Rosi Schuster Aus den Dörfern Rot 2021

Produkt från Österrike, Burgenland

art nr 93625

750 ml

13.5%

199 kr

Burgenlandblend av största delen rotburger med mindre andelar blaufränkisch och sankt laurent som lagrats på foudre. Reduktiv, mörkbärig, svettigt örtig nos. Rödfruktigt och mörkbärigt, syrligt, tätt och koncentrerat med torrt avslut. Rosis son Hannes driver vingården sedan länge nu, med varligaste hand och egen vision producerar han fina viner som dessutom kommer till bra pris. (Johan Lidby Vinhandel, 2 400 fl.)

En glasflaska med Nicolas Grosbois Litron 2022, ett rött vin från Loiredalen i Frankrike

Nicolas Grosbois Litron 2022

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 94390

1000 ml

13%

192 kr

Enlitersglädje med syrligt rödbärig nos, grönörtiga inslag och vått vårgrus. Tät, koncentrerad och fyllig med tuggiga tanniner, mörkt koncentrerad frukt och grustät mineral i en grönörtig och knastertorr finish. Med Litron vill Nicolas, känd från La Cuisine de ma Mere-vinet, visa upp en lättare sida av cabernet franc från Bourgeuil. Vi får således ett okomplicerat vin där vinglädje är ledord. Precis som med de andra vinerna från familjen Grosbois är vinet ekologiskt certifierat och varsamt vinifierat med naturlig jäst och med en mindre mängd svavel tillsatt först vid buteljering. (Panache, 1 800 fl.)

En glasflaska med Jean-Maurice Raffault Chinon Le Puy 2021, ett rött vin från Loiredalen i Frankrike

Jean-Maurice Raffault Chinon Le Puy 2021

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 90341

750 ml

13%

269 kr

Älskvärt återkommande vin där vi fått en ny årgång välgjord cabernet franc ur händerna på den 14:e generationen av familjen Raffault, där allt sker med respekt för natur och ursprung. Tung nos av svart frukt och ekfat, ceder och vanilj. Stram och torr lättfotade taniner, svartfruktig med gröna örter. Grönkvistig och ännu ung, så ge den lite extra luft eller tid. Låter det kärvt? Det är det, men också försvinnande gott. For the love of Chinon, köp och prova! (Vinunic, 600 fl.)

En glasflaska med Jean Fournier Clos du Roy Marsannay Rouge 2021, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Jean Fournier Clos du Roy Marsannay Rouge 2021

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 95127

750 ml

13.5%

399 kr

Lätt krutrökig inledning, snyggt reduktiv med mörka svarta bär, körsbär och sandelträ. Frisk med hög fräschör, körsbär, hallon och lakrits med rökig puff, flintig och grusig mineralitet, mjuka tanniner och lång mörkbärig finish. Elegant och fördjävla prisvärt! (Pompette, 240 fl.)

En glasflaska med Jean Foillard Morgon Côte du Py 2022, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Jean Foillard Morgon Côte du Py 2022

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 95239

750 ml

12.5%

341 kr

Klassisk naturlig gamay från en pionjär inom det naturliga skrået. Återigen en underbart skinande årgång, full av smultron, vildhallon och örter i ljuv parfym och smak. Tät och varm, men frisk och pigg, välbalanserad och stilren. Hundraprocentig! (Wine Trade, 8 800 fl.)

En glasflaska med Château d'Anglès Grand Vin 2021, ett rött vin från Languedoc-Roussillon i Frankrike

Château d'Anglès Grand Vin 2021

Produkt från Frankrike, Languedoc-Roussillon

art nr 93392

750 ml

14.5%

199 kr

Klassiskt från La Clape i Languedoc-Roussillon och en vinmakare med förflutet hos Château Lafite Rotschild. Druvblenden av mourvèdre, syrah och grenache har gett en svartfruktig och mörkt rödbärig, lätt rökig nos med örter och cederträ. Stram med tuggiga tanniner, hög syra och läskande frisk frukt. Koncentrerat och storstilat till bra pris. (Vinunic, 6 000 fl.)

En glasflaska med Château Laplagnotte-Bellevue 2020, ett rött vin från Bordeaux i Frankrike

Château Laplagnotte-Bellevue 2020

Produkt från Frankrike, Bordeaux

art nr 92186

750 ml

15%

301 kr

Ekologisk och biodynamisk merlot med en fjärdedel cabernet franc från Saint-Emilion med en ägarinna med förflutet hos Chéval Blanc. Svartvinbär, läder, ceder, trä, tobak, björnbär och örter. Koncentrerat och kraftfullt med energi och fyllig frukt, lena och mjuka men torra lätt greppiga tanniner, hög syra och lång koncentrerat blåfruktig finish. (Granqvist Beverage House, 2 400 fl.)

En glasflaska med Gaja Dagromis 2019, ett rött vin från Piemonte i Italien

Gaja Dagromis 2019

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 91314

750 ml

14%

849 kr

Gajas Barolo är kanske mindre känd än deras Barbaresco men ingen skugga skall falla på Dragomis för det. Exklusiva nebbiolodruvor från Serralunga och La Morra med ljus roströd färg och friska aromer av viol, körsbär, rosor, bergamott och tjära. Koncentrerat fylligt och välbalanserat. Stort och kraftfullt med fyllig energi och örtig, floral och svartfruktig lång koncentrerad finish, välbalanserat och elegant. Gaja är tveklöst ett av Italiens mest kända och dynamiska vinhus. Angelo Gaja hade en framträdande roll i moderniseringen av Piemonte genom införandet av allt från temperaturkontrollerade rostfria ståltankar, kortare macerationstid med lagring i mindre franska barriquer. (Lively Wines, 600 fl.)

En glasflaska med Isole e Olena Chianti Classico 2020, ett rött vin från Toscana i Italien

Isole e Olena Chianti Classico 2020

Produkt från Italien, Toscana

art nr 94697

750 ml

14%

279 kr

Prova på historien om en pionjärs passion för att återuppliva det vi idag åtnjuter som revolutionen i Chianti Classico. Paolo de Marchi jobbade i ett knappt sekel för att skapa Isole e Olena för att sedan sälja det till EPI Group (Charles Heidsieck & Biondi Santi mfl.), tillfreds med vad han åstadkommit för framtiden. Initialt en blyg nos som smyger sig på med körsbär, jord och animaliska toner. Fyllig smak, varmfruktig av söta körsbär, örter, jord, blod och mineraler. Torra strama tanniner, energi och kraftfull Castellina in Chianti/Barberina Val d’Els power i en fylligt lång finish. Över 80 procent sangiovese med mindre delar canaiolo och syrah. Toppköp! (Moestue & Cask, 480 fl.)

En glasflaska med Passi di Orma 2022, ett rött vin från Toscana i Italien

Passi di Orma 2022

Produkt från Italien, Toscana

art nr 90584

750 ml

14.5%

249 kr

Merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc från sandiga jordar i Bolgheri lagrat i franska barriques är receptet för att skapa en så kallad supertoskanare. Mörkbärig och svartfruktig med tydlig eknos. Mjuk len textur, frisk syra med koncentrerad frukt av svartvinbär och blåbär. Floralt och örtigt, torrt och stramt med tighta grusiga tanniner, eldigt, fokuserat och koncentrerat i en eldigt kraftfull finish. (Carl Wine, 4 800 fl.)

En glasflaska med Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino 2018, ett rött vin från Toscana i Italien

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino 2018

Produkt från Italien, Toscana

art nr 94696

750 ml

14.5%

749 kr

Från Gajas underbara vingårdar i Montalcino. Koncentrerad exklusiv aromatik av körsbär, jord och blod, örter och mineral. Stort och komplext, energiskt och koncentrerat mörkröd frukt, eldig och örtigt kryddigt, otroligt välbalanserat och självklart supersmarrigt. (Lively Wines, 1 200 fl.)

En glasflaska med Mengoba Mencía de Espanillo 2020, ett rött vin från Kastilien-León i Spanien

Mengoba Mencía de Espanillo 2020

Produkt från Spanien, Kastilien-León

art nr 90244

750 ml

13.5%

339 kr

Mencía från Bierzo med tydlig rödfruktig och bärig nos, örtigt, floralt, blommigt och rosenkindat. Sursyrlig frukt, frisk hög syra med torra tanniner som tyvärr bråkar lite med varandra om uppmärksamheten. Men no worries, det är en läskande frisk mencía-stil, tydligt quaffable om du frågar mig. (Quaffable Wines, 480 fl.)

En glasflaska med Artuke Paso las Mañas 2021, ett rött vin från Rioja i Spanien

Artuke Paso las Mañas 2021

Produkt från Spanien, Rioja

art nr 94642

750 ml

14%

359 kr

Ekologiskt odlad tempranillo där modernt och urklassiskt möter post metamodernism. Rökig, finlirande rödbärig och svartfruktig nos. Eldigt, kryddigt och tvärtorrt med tighta tanniner, torrt stramt och rent, grönkartigt med körsbärskärnor och söt frukt i ett långt koncentrerat avslut av kaffe, kryddor, komplext och magnifikt. (Quaffable Wines, 480 fl.)

En glasflaska med Torres Mas la Plana 2019, ett rött vin från Katalonien i Spanien

Torres Mas la Plana 2019

Produkt från Spanien, Katalonien

art nr 93372

750 ml

14.5%

589 kr

Från Penedès, Torres flaggskeppsvin på ren cabernet sauvignon, ståltanksjäst och lagrad på nya franska ekfat. Smakar franskt med spansk brytning eller spanskt med fransk accent. Välbyggt i alla beståndsdelar, läskande friskt strukturerat texturellt balanserat, ett riktigt bra vin liksom, men är det kanske lite... själlöst? Är det kanske årgången, är det något annat? Kanske bara jag som hade en dålig dag, för Mas la Plana brukar inte svika, ens på själanivå. (The Wine & Spirits Collective, 900 fl.)

En glasflaska med David & Nadia Grenache Noir 2022, ett rött vin från Western Cape i Sydafrika

David & Nadia Grenache Noir 2022

Produkt från Sydafrika, Western Cape

art nr 90077

750 ml

13%

319 kr

Äkta paret från Swartland som alltid gör charmanta viner bevisar sig igen, deras grenache noir är en av mina storfavoriter. Inbjudande aromatik av röd varm och mogen frukt, bär som jordgubb och hallon och massor av örter. Stort, stramt och energiskt med en läskande fräschör som gör vinet otroligt klunkvänligt - samtidigt är det välstrukturerat med seriös textur och tighta tanniner - ett seriöst vin; glou glou med struktur från en i stort sett enskild vingård (även om årgången bjuder in ett par till gårdar) i Paardeberg norr om Malmesbury där odlingarna sköts enligt ekologiska och hållbara metoder. Regionen Swartland har utvecklats till något av ett centrum för innovation i vad som kallas det Nya Sydafrika i vinsammanhang. David och Nadia Sadie är klart lysande stjärnor i just det sammanhanget. (Quaffable Wines, 480 fl.)

En glasflaska med Shafer Vineyards One Point Five 2021, ett rött vin från Kalifornien i USA

Shafer Vineyards One Point Five 2021

Produkt från USA, Kalifornien

art nr 93722

750 ml

15%

1229 kr

En Napa-beauty från två vingårdar i klassiska Stags Leap som består av cabernet sauvignon med ett uns malbec. Svartvinbärsfruktig med koncentreras elegans av snygga dyra fat, kraft, energi och pondus. Torra tanniner i en stram kostym som sitter åt över breda axlar. Ren och floral med lavendel, röda bär, rostade fat, svartvinbär, choklad, ceder och plommon, stilrent putsad för ett långt framtida liv. Släpps gör även mytomspunna Relentless 2019, en hövding i sin finaste form där syrah bär kronan och petite sirah spiran, som jag tyvärr inte haft möjlighet att prova i aktuell årgång. (Vinunic, 600 fl.)

En glasflaska med Shafer Vineyards TD-9 2021, ett rött vin från Kalifornien i USA

Shafer Vineyards TD-9 2021

Produkt från USA, Kalifornien

art nr 93897

750 ml

15%

799 kr

Shafers publikfriare och något mer lättillgängliga stil som bygger på dominans av merlot med cabernet sauvignon och malbec som ryggrad, bjuder ändå ett bombastiskt intryck. Stort fylligt och elegant med extroverta toner av svartvinbär, plommon och björnbär. Ett örtigt och kryddigt kraftpaket med buljongumami, mineralstinn med tuggiga mogna tanniner i en läcker lång finish. (Vinunic, 600 fl.)

En glasflaska med Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir 2021, ett rött vin från Kalifornien i USA

Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir 2021

Produkt från USA, Kalifornien

art nr 94616

750 ml

13%

429 kr

Reduktiv och inbjudande aromatiskt rödbärig av jordgubb och sandelträ. Elektrisk energi, saliverande friskt, rent och elegant med både tydlig finess, markant kraft och torra smågrusiga tanniner. Ihärdig lång koncentrerad eftersmak av örter och rena röda bär, mycket gott. Druvorna fick jäsa enbart med hjälp av den naturliga jästen i öppna jäskar i betong och trä. Cirka trettio procent hela klasar användes där merparten av druvorna kommer från Domaine de la Côtes vingårdar, men en liten andel har även hämtats från den legendariska vingården Sanford & Benedict. (The WineAgency, 1 800 fl.)

En glasflaska med Achaval-Ferrer Malbec 2022, ett rött vin från Cuyo i Argentina

Achaval-Ferrer Malbec 2022

Produkt från Argentina, Cuyo

art nr 93005

750 ml

14.5%

201 kr

Från Mendoza med mörk doft, svartfruktig av svartvinbär, plommon och björnbär, trä och örter. Torrt, stramt, tuggigt och elegant balanserat mellan frukt, syra och struktur. Ett riktigt grillpang som gör sig fint i källaren fram till sommarens grillkvällar. (Solera, 11 004 fl.)

En glasflaska med Clairault Margaret River Cabernet Sauvignon 2020, ett rött vin från Western Australia i Australien

Clairault Margaret River Cabernet Sauvignon 2020

Produkt från Australien, Western Australia

art nr 95041

750 ml

14%

211 kr

Från Margret River söder om Perth i sydvästra Australien. Klassiskt och välbyggd men inte så mycket mer att skriva hem om. Svartvinbär, blå plommon, hallon och blåbär i en stram och tight struktur med tuggiga tanniner mot mjuk solmogen frukt i en lång torr finish. (Concealed Wines, 4200 fl.)

STARKVIN

En glasflaska med Granvinhos Colheita Dalva Porto 1991, ett starkvin från Douro i Portugal

Granvinhos Colheita Dalva Porto 1991

Produkt från Portugal, Douro

art nr 90189

750 ml

20%

489 kr

Årgångsport med över 30 år på nacken. Aromatiskt mogen oxidativ nos av bokna äpplen, curry, nötter, honung och örter. Utvecklad mogen smak, kraftfull och energisk med honung, smörkola och bakade äpplen. (Granqvist Beverage House, 240 fl.)

Till förra lanseringen av tillfälligt sortiment på Systembolaget 5 april 2024

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.