Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "ett vin som klipper luggen på vem som helst"

Nyprovat – "ett vin som klipper luggen på vem som helst"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Vi har kommit till sista sommarmånaden augustis första lanseringar i det tillfälliga sortimentet. I vanlig snurrig ordning har en del viner tillkommit medan andra försvunnit ur den uppställning vi provade tidigare i sommar. Vi på Wine Table gör iallafall vårt yttersta för att ni läsare ska få så uppdaterad och korrekt information som möjligt. Fredagens lansering innehåller några riktiga kap, ett stort antal prisvärda och flera attraktiva viner. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_bames_buecher

Domaine Barmès-Buecher Cremant d’Alsace Brut Nature 2019, Frankrike, Alsace, TSE 92259, 199 kr

Ekologiskt och biodynamiskt brukad egendom i över 20 år. Brödig doft med inslag av gul stenfrukt, äpple och citrus. Bred mousse, syrlig frukt och sötfruktig eftersmak. Domaine Barmès-Buecher ligger i hjärtat av Alsace bara några kilometer från Colmar och Eguisheim. Här producerar de viner som är en sann återspegling av de vingårdar de förvaltar, tack vare högkvalitativa druvor, odlade med omsorg och respekt. Vinerna och filosofin bakom dem reflekterar det känsliga förhållandet som förbinder vinstock, terroir, årgång och människa. (Panache, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_AUS-petnat

Alta Alella AUS Pét-Nat Rosé 2021, Spanien, TSE 90403, 169 kr

Ekologisk Pet Nat av druvan mataró (monastrell/mourvèdre) från Alta Alella tillknäppt av en kronkapsyl. Lätt rödbärig flirtigt körsbärig nos med hintar av grapefrukt från vingårdar på 150-300 meters höjd där egendomen omgärdas av en naturpark. Alta Alella Mirgin är en av de omsorgsfulla producenterna som med passion och energi satsar fullt ut på hållbarhet, ekologi och på viner framställda med minsta möjliga påverkan. (Handpicked Wines, 1500 fl.)

winetable_nyprovat_greystone_pet_nat

Greystone Petillant Naturel 2021, Nya Zeeland, North Canterbury, TSE 94629, 199 kr

Pet Nat på riesling från namnkunniga Greystone vi annars känner bäst genom deras viner på pinot noir. Syrlig frukt, grapefrukt passionsfrukt, citrus och äpple. Hög syra, bred mousse. Greystone korades till titeln “Vineyard of the Year” i “New Zealand Organic Wine Awards” år 2016 och är idag erkända som en av Nya Zeelands absolut främsta vinproducenter. Namnet kommer från den unika kalkstensgrunden som rankorna växer i och den familjeägda vinfirman, som producerade sitt första vin 2008, ligger på den Nya Zeeländska Sydöns östkust. (Vintedge, 2400 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_beurer_riesling

Weingut Beurer Riesling Trocken 2021, Tyskland, TSE 90435, 249 kr

Bagnum med gröngult vitt vin som doftar och smakar ljuvligt av päron, krusbär, gul stenfrukt och mineralisk sälta med frisk syra och fin torr längd. Gott och behändigt för dig som vill ha ett bra vin på påse till picknicken eller i båten. Gamle BMX-cyklisten Jochen Beurer återspeglar sin personlighet i sina viner, de är fulla av ren, sprudlande energi. Beurers vingårdar hittas i branta sluttningar och ligger på en mängd olika kalksten från olika åldrar. Han använder bara inhemsk jäst och konverterade helt till biodynamiskt odlande 2008. (Dryckesbutiken, 1800 fl.)

mandelpfad-riesling-grosses-gewaechs-knipser

Knipser Mandelpfad Riesling Grosses Gewächs 2019, Tyskland, Pfalz, TSE 94593, 399 kr

Intensiv parfym av gul stenfrukt, melon och päron. Syrlig frukt, hög mineralitet med fokus och koncentration men i en ungdomlig linda som behöver tid. Weingut Knipser gör även ett av mina favoritroséer, Clarette Rosé Trocken och deras devis “We are Pfalz people, we don’t put our wines on a throne, but on the dining table. For us, the best combination is a great bottle of wine, with good friends in the perfect location, and to that we raise our glass” säger mycket om denna GG, skål och njut! (Wine Stain, 300 fl.)

winetable_nyprovat_jamek_frauengarten

Josef Jamek Ried Frauengarten Grüner Veltliner Federspiel 2020, Österrike, Wachau, TSV 96048, 199 kr

Fjäderlätt vingårdsvin från österrikisk klassproducent. Djup doft av gul stenfrukt, päron och krusbär. Smaken fylld av äpple, krusbär, och vitpeppar i frisk läskande syra med torr stram struktur. Tillverkad av mogna druvor där det maximala restsockret för dessa, så kallade federspielviner, är 4 g/l. (Heba Food & Beverages, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_bencze_riesling

Bencze Birtok Élevage Prolongé Riesling 2019, Ungern, Balaton, TSE 93555, 259 kr

Ofiltrerat med en gröngul färg bjuds en intressant nos av gult hö, gul frukt och vilda örter. Smaken desto renare av citrus, persika och gröna örter. Syrligt läskande och torrt strukturerat. Kanske svårt att hitta rieslingen här men det är ett mycket intressant och gott vin som klipper luggen på vem som helst. Efter att ha anskaffat endast ⅓ hektar startade István Bencze sin vingård 2011. Redan från dag ett har han arbetat ekologiskt och under 2014 introducerade han även biodynamiska inslag. Idag är alla vinmarker ekologiskt och biodynamiskt certifierade. (Wine Waves, 900 fl.)

winetable_nyprovat_megyer_furmint

Megyer Furmint 2019, Ungern, Tokaj, TSV 90461, 159 kr

Återkommande ungersk stolthet på lokala druvan furmint, uppvuxen i ungerska ekfat om 500 liter. Doftar mogna päron, burkpäron, exotisk frukt och citrus. Frisk med viss utvecklad mogen ton och smak av äpple och örter i syrlig koncentrerat och kraftfull stil, fyllig och fet. Tror på bra lagringspotential, det modesta priset till trots. (Winepartners Nordic, 7200 fl.)

winetable_nyprovat_egiaenea

Bizkaibarne Egia Enea 2020, Spanien, Baskien, TSV 96205, 145 kr

Bizkaiko Txakolina är ofta syrliga lättdruckna viner som passar till det mesta i tapasväg. Det är inte för inte vinerna serveras på toppkrogarna i Bilbao och San Sebastian. Egia Enea visade inte upp en så charmig sida på sortimentsprovningen då den gav överdriven reduktiva toner, volatil syra och märklig oxidativ smak av curry och äpple med platt fall i avslutet. Jag är nyfiken av mig av naturen och misstänkte att det här vinet inte köps in som TSV om det är så här platt och obalanserat. Sagt och gjort köpte jag en flaska för eget hemmaprov och jag hade rätt. Visst är det reduktion initialt, även VA står för dörren men balansen finns där och frukten och komplexitet i det syrliga och läskande. Ett bra köp med andra ord och därmed ett kval in på listan här. (Winepartners Nordic, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_xisto_ilimitado

Luis Seabra Xisto Ilimitado Branco 2020, Portugal, Douro, TSE 94496, 189 kr

Illuster portugis som belyser det nya Douro. Vinmakaren Luis Sebra, som i år firar 10-årsjubileum för sina egna viner, jobbade tidigare hos vinvärldsstjärnan Dirk Nieepoort. Tidigare har vi skrivit om hans röda viner, men här kommer ett fantastiskt exemplar av vad de vita går för. Inbjudande av örter, äpple och citrus, välbalanserat och elegant. Ett riktigt fint hantverk på lokala druvorna rabigato, síria, gouveio och viosinho. Prisvärt likaså! (Pompette, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_marimar_la_masia_chadonnay

Marimar Estate La Masía Chardonnay 2019, USA, Kalifornien, TSE 93954, 369 kr

Från Don Miguel Vineyards i Russian River Valley kommer denna solmogna chardonnay med kraftfylld aromatik av gul frukt, persika, banan, kokos, ananas och popcorn, precis som det ska vara. Koncentrerad fyllig och tät med kraftfullt guldfruktig smak, schwung i syran och med mineraliska saltlaktrits- och flinta-toner i avslutet. Läskande men välstrukturerat och torrt, kraftigt och volymiöst. (The Wine and Spirits Collective, 600 fl.)

winetable_nyprovat_mendel_semillon

Mendel Semillon 2021, Argentina, Uco Valley, TSE 94778, 159 kr

Torrt höghöjdsvin på bordeaux-druvan semillon, ett hantverk av namnkunnige vinmakaren Roberto de la Mota. Druvorna till vinet kommer från 73 år gamla stockar belägna i tre olika vingårdar, Altamira, La Consulta och San Carlos som ligger 1 100 m över havet. Produktion är endast 12 000 flaskor per år. Smak och doft av citrus, mandelblom och gul tropisk frukt, koncentrerat och fylligt. (Handpicked Wines, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_smith_sheth_cru_albarino

Smith & Sheth Cru Heretaunga Albarino 2021, Nya Zeeland, Hawke’s Bay, TSE 93344, 199 kr

Livlig, smakrik albariño från Howell Vineyard i Bridge Pā och samarbetet mellan Steve Smith MW och Brian Sheth. Handskördat, wholebunchpressat, barriquejäst och lagrad på sin jästfällning. Halmstråfärgad med uppfriskande aromatik av citron, lime och mogen nektarin. Smaker av kaprifol och stenfrukt blandas med en subtil sälta av mineralisk havsbris, örtig och vagt grönkartig men fyllig med hög syra i balans med koncentrerad smakrik frukt. (JPC Wines, 1200 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_cullen_amber

Cullen Wines Amber 2020, Australien, Margaret River, TSE 91165, 269 kr

Älskar verkligen det här vinet från de biodynamiska odlarna i Margret River. Vinmakaren Vanya Cullen räknas idag till en av världens främsta och har vunnit otaliga priser och utmärkelser. Ljust gul till färgen med doft och smak av gul stenfrukt och örtschampo, syrligt och läskande välbalanserat mellan syra och tanniner och frukt i välbyggd struktur och textur, på en blend av sauvignon blanc och semillon. (Provinum Vinhandel, 360 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_terre_d_argile_janasse

Domaine de la Janasse Terre d’Argile 2020, Frankrike, Côtes-du-Rhône-Villages, TSV 90196, 194 kr

Från berömda egendomen Domaine de la Janasse, en angenäm blend på grenache, syrah, mourvèdre och carignan. Vildvuxna hallon, körsbär och garrigue, mycket floral och vegatativt inbjudande doft. Stram med fokus i frukt och syra, välbalanserat medsolmogen frukt och täta torra tanniner i fin längd. Bra vin i stor allokering till vettigt pris. (Budbreak, 10200 fl.)

winetable_nyprovat_marechal_savigny

Maréchal Savigny Les Beaune Vieilles Vignes 2017, Frankrike, Bourgogne, TSE 94592, 359 kr

Jordgubb, ekfat och syrlig frukt i nosen. Mörk och sötfruktig med jordgubb, körsbär, sandelträ och fina saftiga tanniner. Sammetslen koncentration och textur. Claude Marechal äger inte några av de största vingårdarna i Cote d’Or, men sedan hans möte med Bourgogne-legenden Henri Jayer på 1980-talet har han trots det producerat eleganta och hållbara viner från sin blygsamma position bakom mer berömda Dujac, Ponsot och Sauzet. (Picky Drinks, 360 fl.)

winetable_nyprovat_mas_du_notaire_maitre

Mas du Notaire Maître 2020, Frankrike, Costières de Nîmes, TSE 94832, 189 kr

Bra prisat rödpang med adress Costières de Nîmes. Familjevineri i fem generationer som har herresäte i södra Rhône där druvkombon smakar av sin terroir. Klassisk syrah, mourvèdre och grenacheblend, för årgången något spretigt parfymerat men med väntade röda bär och örter. Spridda skurar av mineral, röda bär, röd frukt och solvarma kryddor gör det ändå till ett säkert köp. (Picky Drinks, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_valiano

Valiano Chianti Classico 2019, Italien, Toscana, TSV 92565, 149 kr

Platstypisk Chianti Classico med jord och blod, körsbär, vilda örter, ekfat med läskande syra, frisk och ren med avslut i stendammig mineralitet. Vingården har levererat vin (Poggio Teo) till Nobelmiddagen för ett par år sedan. Egendomen Valiano i Castelnuovo Berardenga, strax öster om Siena, är även familjen Piccinis bostad. Stor allokering, bra pris, bra köp! (Enjoy Wine & Spirits, 13200 fl.)

winetable_nyprovat_vigne_rada

Vigne Rada Riviera Cannonau di Sardegna 2019, Italien, Sardinien, TSE 93633, 199 kr

Klassiskt sardinskt rödvin tolkat av Vigne Rada med stil och elegans. Lokala druvan cannonau (granache) bjuder smaker av röda frukt och körsbär med tydlig tanninstruktur. Blekt rubinfärgad, syrlig bärdoftande av granatäpple och tranbär, fylligt och syrligt med strama tanniner och läskande fruktsyra i ett avslut som är mjukt, elegant och solvarmt med lätt balsamisk ton. Gott! (Segerstrom Wines, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_envinate_albahra

Viticultor Envínate Albahra 2020, Spanien, TSE 92812, 159 kr

Ett favoritvin från den tighta och progressiva vimakargruppen Envinate på garnacha tintorera, en druva vars fruktkött också är rött, alltså inte bara skalen, som växer som ‘bushvines’ på 800 m höjd. Rent och avskalat, ingen tillsatt jäst, delvis avstjälkat, delvis jäst med hela klasar, på betongtank. Frisk rödbärig doft med örter och mineralitet. Josigt och läskande med stram struktur, mogen frukt och örtigt rödbärigt avslut – riktigt gott och dessutom larvigt prisvärt. (Wine Trade, 1392 fl.)

winetable_nyprovat_remelluri

Remelluri Reserva 2006, Spanien, Rioja, TSE 93501, 349 kr

Ett perfekt drickfärdigt riojavin, moget med ansenlig ålder. Tät mogen murrig doft av mörka bär. Mogna toner, animaliskt blodigt mineralisk, mörkt röda bär och vaniljtoner, tätt och stramt med levande frukt och vital syra, välbalanserat och kraftfullt. Remelluri är en familjedriven vingård och en av de äldsta i Rioja, med anor från 1596, omsorgsfullt skött sedan 1967 av familjen Rodriguez. De var även först i Rioja med att buteljera vinet på plats, så kallad “single vineyard”, på samma sätt som i Bordeaux. Idag sköts vingårdarna enligt biodynamiska principer och vinvärldskändisen Telmo Rodriguez är tillbaka vid rodret efter många internationella turer. (Wine Affair, 600 fl.)

winetable_nyprovat_roodekrantz_1954

Roodekrantz Single Vineyard 1954 Old Vines Cinsaut 2021, Sydafrika, Paarl, TSV 90600, 169 kr

Från Windmeul Winery och 100% cinsault eller som man lokalt benämner det, cinsaut (tidigare hermitage). Tämligen enkel men friskt rödfruktig och pigg i sin bärighet och syra med inslag av körsbär, hallon och blodapelsin. Stram och sträv med tuggia tanniner. (Edrington, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_J Alberto Bodega Noemia

Bodega Noemia J Alberto 2021, Argentina, Patagonien, TSE 94777, 359 kr

Svalt och terroirdrivet från producenten bakom det mer Sverige-bekanta vinet A Lisa. Plommon och blåbär i en sötfruktig nos, med likaledes smaker av blåbär, blå plommon och örter i ett torrt och stramt strukturerat kraftpaket. Odlas enligt biodynamiska principer av en av landets mest kända producenter av seriös malbec. Vingården som ägs och drivs av Hans Vinding-Diers, kusin till Peter Sisseck. Få producenter har betytt så mycket för att höja statusen och renommé för Patagonien i Argentina som Bodega Noemía. De var en av de första producenterna i Argentina att arbeta uteslutande efter biodynamiska principer och kartlägga sin terroir. (Valid Wines, 360 fl.)

CIDER

winetable_nyprovat_pomologik_replicanr

Pomologik Replicant Pinot Noir 202, Sverige, TSE 11674, 35,90 kr

Lågalkoholig dryck på pinot noir uppmixat med den finaste äppelcider det vill säga att enna cider på Aromaäpplen har fått jäsa tillsammans med skal från pinot noir-druvor. Rödbärig och friskt äpplig med knastrig syra och finlirande mousse – servera svalt för stora sommaklunkar! (Vintedge)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.