Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 14 april

Nyprovat – tillfälligt sortiment 14 april

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Påsken är över och även om många fortfarande är på påsklovsresa så lanserar Systembolaget månadens andra tillfälliga sortiment. Ett släpp som är fullmatat med godsaker med siktet inställt på vår och sommar. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på champagne Saint Reol Grand Cru

Champagne Saint-Réol Grand Cru Brut, Frankrike, Champagne, TSE 90024, 369 kr

En non-vintage med frisk äpplig nos, grapefrukt, krusbär, citrus och brödig av gula kex. Smaker av brioche och lätt rostat bröd, nougat, röda äpplen och röda bär med läskande frisk syra, fyllig krämig textur, bred men mjuk mousse, friskt mineraliskt och riktigt charmigt. (Philipson Söderberg, 3600 fl.)

Flaskbild på det mousserande vinet Quartet

Roederer Estate Quartet, USA, Kalifornien, TSE 91175, 339 kr

Från Louis Roederers biodynamiska projekt i dimhöljda Anderson Valley kommer denna bubbliga nyhet på 60 procent chardonnay och 40 procent pinot noir. Gulfruktig aromatik med citrus, äpple, aprikos och rostbröd, mandelmassa och örter. Torr och bred, men mjuk, mousse, krämig mitt, syrligt efterspel med citrussälta i finishen. (Vinunic, 600 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild på en riesling av Jakob Schneider

Jakob Schneider Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Trocken 2021, Tyskland, Nahe, TSE 95193, 199 kr

Ny bekanskap för mig som jag gärna ser och smakar mer av i framtiden. Gul stenfrukt, gummislang och petroleum, krusbär, påtagligt pigg mineralitet, torr med frisk sälta och grönfruktigt afterspel. Elegant, fräscht och både plats- och druv-typiskt till ett rimligt pris. (Vinunic, 1800 fl.)

Flaskbild på Rabl gelber muskateller

Rabl Gelber Muskateller Langenlois 2022, Österrike, Niederösterreich, TSV 92366, 128 kr

Jag måste vara ärlig och säga att muskateller är svårprovat i en flight bland andra vita friska viner. Den ter sig alltid märklig och udda och är svårfångad. Som solitär, att dricka den på egen hand, är en helt annan upplevelse. Aromatiskt syrlig, floral, gul- och vit-blommig, svartvinbärsblad, grönt gräs, fläder och gula plommon, sommaräng, paraguayo, persikogodis, allt i ett torrt, stramt och syrligt avslut. Ett intressant och inspirerande vin. (Johan Lidby Vinhandel, 9000 fl.)

Flaskbild på Barta Pince furmint

Barta Öreg Kiraly Dülö Mád Furmint 2021, Ungern, Tokaj, TSE 91156, 289 kr

Ekologisk och naturligt odlad och vinifierad furmint från Kungens gamla vingård Öreg Kiraly i ett av området Tokajs allra finaste områden av familjen Barta Pince. Frisk och fyllig, stram men bjussig i frukten, full av mogen söt persika, päron och lime med syrlig och mineraliskt läskande frisk och välbalanserat avslut. (Principium, 420 fl.)

Flaskbild på vinet clos du moulin aux moines les combottes

Clos du Moulin aux Moines Pernand-Vergelesses Les Combottes 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 94621, 439 kr

Ekologisk chardonnay från historisk plats. Gulfruktig med naturliga anslag, energi och vibrationer, syrlig och läskande fylligt med elektriskt gul frukt, nötter, vanilj, kastanj och örter. Läskande frisk med hög syra, välmående i balansen mellan frukt och textur, energi och kraft med elegans i en lätt ton av ananassplit i eftersmaken. (Idyllique, 588 fl.)

Flaskbild på Philippe Colins vin Chassagne Montrachet Le Chaumées

Philippe Colin Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Chaumés Clos Saint-Abdon 2019, Frankrike, Bourgogne, TSV 92010, 591 kr

Komplex och elegant med smörig chadonnay-gul doft av brynt smör och torkade nötter. Frisk äpplesmak med torra mjuka toner, syrlig gul stenfrukt, vanilj, nötter och brynt smör, ananas, grillad citron och mimosablom avrundar en stilren och snyggt paketerad Chassagne-Montrachet. (Concealed Wines, 780 fl.)

Bild på vita vinet Artuke Trascuevas

Artuke Trascuevas 2020, Spanien, Rioja, TSE 95293, 349 kr

Vit modern Rioja från pionjären på fältet av det nya unga Rioja. Syrligt och läskande friskt med personlig karaktär, smaker av päron, citron och lime med mineralisk sälta, helt torrt med fin struktur i en utsökt välplacerad balans. (Quffable Wines, 360 fl.)

Flaskbild på vinet Paul Cluver Estate Riesling

Paul Cluver Estate Riesling 2022, Sydafrika, Western Cape, TSV 95100, 165 kr

Elegant vårvin med gul stenfrukt, persika & päron med fyllig restsötma, salt mineral och stram syra med flirtig och personlig charm. Kvalitetsriesling från Elgin som är denna veckas personliga val till den nu i säsong så eftertraktade vita sparrisen. (Tryffelsvinet, 4200 fl.)

Flaskbild på Trapiche Perfiles Calcareo

Trapiche Perfiles Calcareo Chardonnay 2021, Argentina, Cuyo, TSV 95197 158  kr

Från Tupungato en vaniljglass med gul frukt, citrus, äpple och lätta fat från kalkrika jordar och exeptionella förutsättningar. Fylligt fet i texturen med örtigt kryddig och energiskt avslut som landar i vanilinskt, floralt, fruktsött efterspel. (Spendrup/Spring Wine, 5400 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på rött vin Moric Blaufränkisch

Moric Blaufränkish 2021, Österrike, Burgenland, TSE 92174, 215 kr

Roland Velichs genomlysande och inflytelserika projekt i Burgenland har satt druvan blaufränkish på österrikiska och vinvärldskartan. Blålila av plommon och blåbär, hallon, mörka körsbär och kryddiga örter i en tät, syrlig och tuggig stil med lätta tanniner med stram struktur. Områdesklassiker värd att prova om man inte gjort det tidigare. (Ybenets Wine, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_xavier_gerard_cote_rotie

Xavier Gérard Côte-Rôtie 2019, TSE, Frankrike, Rhône, TSE 92427, 549 kr

Läder och rökt chark, torkade körsbär, tät av mylla, jord och blod, körsbär, plommon och torrt stramt med ihängande rökiga toner. Stiltypiskt floral och pepprig i avslutet, elegant och nästan burgundisk i stilen, men med norra Rhône troget i sin pondus och kraft. Stjärnskottet Xavier Gérard tog över familjegården för 10 år sedan och sedan dess framgångsrikt siktat mot stjärnorna. I huvudsak syrah med en förgyllande skvätt viognier. (Vinunic, 360 fl.)

Flaskbild på L'aigle a deux tetes les clous poulsard

Les Clous Poulsard Dom L’Aigle À Deux Têtes 2020, Frankrike, Jura, 374 kr, Nr 95216

Ljust rödfärgad och rödbärigt parfymerad som i komplexitet mellan syra och strävhet är kompromisslöst fint formulerad på ett poetiskt vis. Vinmagi på hög nivå! Släpper även den vita: Domaine L’Aigle À Deux Têtes Les Clous Naturé 2020, som tyvärr inte provats i årgången, men som har ett gudomligt track record i tidigare versioner.

Flaskbild på chateau de la Chaize röda vin från Brouilly

Château de la Chaize Brouilly la Chaize Monopole 2020, Frankrike, Beaujolais, TSE 90068, 334 kr

Slott och vingårdar med anor sedan 1670 i Brouilly. Här från deras muromgärdade (clos) monopolgård La Chaize. Inbjudande parfym av körsbär, bigarå, örter, hallon och en inte så blyg viol. Läskande frisk syra, torr och strukturerad, med fin tannintextur, örtig med lakrits-, choklad- och hallonsmak i finish med ekfatsknorr, gott! (Johan Lidby Vinhandel, 360 fl.)

Flaskbild på vinet Confidence de Prieure Lichine

Confidences de Prieuré-Lichine 2020, Frankrike, Bordeaux, TSV 95993, 297 kr

Haut-Médoc, Margaux och Cantenac är adressen och således dominerar druvan cabernet sauvignon som trivs extra fint här. 20 procent är dock merlot för den fina blendens skull. Rödbärig, mörkt bärig frukt, svartvinbär, svarta oliver och läder, kakao, vanilj och blyertsväss i stram tuggig tanninstruktur, grönörtig och stjälkig i sin linda. Ett vin med hög framtidspotential. (Domaine Wines, 3000 fl.)

Flaskbild på Domaine de l'Hortus Grande Cuvée

Domaine de l’Hortus Grande Cuvee 2020, Frankrike, Languedoc-Roussillon, TSE 92619, 249 kr

GSM-blend från Pic Saint Loup där mourvèdre, grenache och syrah trivts bra i lera och kalksten. Körsbärsfrukt, vildhallon och cederträiga ekfat, läder och garrigue-örter, lagerblad, lavendel och viol. Mineralisk med frisk syra och tuggiga tanniner i en lång stram koncentrerad eftersmak. (Swedish Wine Cellar, 1200 fl.)

Flaskbild på Alain Brumonts vin Bouscasse Vieilles Vignes

Château Bouscassé Vieilles Vignes A Brumont 2019, Frankrike, Madiran, TSE 94223, 329 kr

Tannat från mästaren av druvan och kingen i Madiran, Alain Brumont. Koncentrerad frukt med täta mörka bär, svartfruktig, täta fat, ceder, läder och tobak i en tight stram struktur, kraftfullt med tighta tanniner, koncentrerad frukt och frisk syra som dansar en mörkrets danse macabre i fullständig balans. (Wine Affair, 600 fl.)

Flaskbild på Sandro Fay's Ca Morei från Valtellina

Sandro Fay Cà Morei Valtellina Superiore Valgella 2019, Italien, Lombardiet, TSE 95005, 339 kr

Nebbiolo, eller chiavennasca, som den heter lokalt, från en av Valtellinas höjdare på hög höjd. Vi har provat en hel del från Sandro Fay genom åren och det är alltid hög kvalitet, tydlig parfym och fullständig balans. Körsbär, rosor, träfat, ceder, sandelträ, örter, kanel och tranbär i en stilfull, ren och läskande syrlig stil med ryggrad av torra tanniner och balanserad fatkrydda. (Budbreak, 1500 fl.)

Flaskbild på Polizianos vin Maria Stella

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Maria Stella 2019, Italien, Toscana, TSV 95489, 215 kr

Stil och områdestypisk med djup doft av mörka bär och cederträ. Körsbärsfruktig med plommon, örter, kryddor, vanilj, tobak och kanel i en stram, tät och syrlig komplexitet som finessrikt drar åt en lätt touch av lakrits och vildhallon i avslutet. (Johan Lidby Vinhandel, 10800 fl.)

Flaskbild på Rocca di Castigliones vin Stielle

Rocca di Castagnoli Stielle Gran Selezione 2016, Italien, Toscana, TSE 94311, 280 kr

En frisk aromatik dominerar den här Chianti Classico klassikern från vingården Stielle. Körsbär och jordig mineralitet, vilda örter och ceder i nosen. Torrt med fin struktur och läskande syra i balans, mineralisk järnrik, saftigt körsbärsfruktig med syrliga bär, grönstjälkiga örter, tät och välstrukturerad i elegant längd. (Gullberg by Stockwine, 6000 fl.)

Flaskbild på Pãcina Toscana 2014

Pãcina 2014, Italien, Toscana, TSE 95261, 248 kr

Ekologisk naturlig ursprungs-sangiovese, lätt brettig med mogen torkad frukt, kärv med tuggiga tanniner, körsbär, örter och järnrik mineralitet. Pãcina hör till ett eget släkte i Toscana som aaldrig lämnade sin tradition. Old school sangiovese som jäser i betong och mognar på fat. De jordrika och naturliga tonerna och den höga tanninstrukturen håller kvar vid essensen av forna dagars Chianti. (Panache Sweden, 1200 fl.)

Flaskbild på Passi di Orma från Bolgheri

Passi di Orma 2021, Italien, Toscana, TSV 90584, 229 kr

Super Tuscan-blend från Bolgheri av 40% merlot, 35% cabernet sauvignon och 25% cabernet franc lagrat på gamla franska barriquer. Svartvinbärs- och körsbärs-fruktig, välbalanserat med toner av plomon, kakao, kokospraliner, choklad och vanilj, fräscht syrligt med täta mogna tanniner. Eldigt kryddigt och lätt rökigt rostad ekfatsfinish. (Carl Wine, 5400 fl.)

Flaskbild på Mastroberardinos vin Taurasi Riserva Radici

Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 2016, Italien, Kampanien, TSE 93943, 459 kr

Ekologisk Riserva lagrad aglianico från mästarproducenten i området, Mastroberardino. Rosor, körsbär och inte helt olik nebbiolo i nosen, tät, stram och tight, Full koncentration, hög syra och torra tanniner ger det här vinet en lång lagringspotential. Eftersmaken, generös med kalla mineraler av järn och varmt blod. (Tryffelsvinet, 600 fl.)

Flaskbild på spanska rödvinet Marta Maté

Marta Maté 2020, Spanien, Kastilien-León, TSE 92600, 259 kr

Ekologisk tempranillo från ett ungt vineri i Ribera del Duero. Täta mörkfruktiga bärtoner, enkel men med charmig finess av röd frukt, dammig mineralitet och vaniljtoner. Stram strukturerad och fyllig och bjussig frukt, frisk och torr med med sträva tanniner och fin längd av vanilj och örter i avslutet. (Swedish Brand, 1200 fl.)

Flaskbild på Artukes Finca de los Locos

Artuke Finca de los Locos 2020, Spanien, Rioja, TSE 95291, 269 kr

Rioja’n’Roll med täta mörkfruktiga bärtoner, finessrikt och personligt, rent och koncentrerat. Modern Rioja på topp från syskonen Arturo och Kika som varsamt knådar fram och formar sin vision av det spanska traditionstyngda arvet i regionen. Hög viskositet, tät och stram, örtig med körsbär och plommon med tydligt sträva tanniner. Ännu ung med långa framtidsplaner. (Quaffable Wines, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_bogle_old_vine_zinfandel

Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel 2020, USA, Kalifornien, TSV 95011, 187 kr

Sex generationer Bogle har brukat jordarna i Clarksburg, Lodi sedan mitten av 1800-talet. Zinfandeldruvorna i det här koncentrerade vinet kommer från Lodi och Amador County, från gamla stockar helt utan konstbevattning. Mörkt blåfruktig doft med smaker av syltiga plommon, blåbär och ekfat, vanilj och kokos. Tuggiga mjuka tanniner, fyllig hög viskositet i ett långt eldigt örtkryddigt efterspel. För den som fortfarande misstror zinfandel och ännu inte upptäckt dess unika charm och värme. (Divine, 6000 fl.)

Flaskbild på vinet Stags Leap Artemis

Stag’s Leap Wine Cellars Artemis Cabernet Sauvignon 2019, USA, Kalifornien, TSE 93955, 599 kr

Klassiker från Napa Valley som i the Judgement of Paris i maj 1976 sopade banan med fransmännen på deras egen hemmaplan. Här grundmurades det som skulle komma att bli den nya generationen av respektfullhet, uppkäftighet och storhetshetvansinnets passionerande vurm som vi bevittnat under de senaste 50 åren. Och, det är förväntat klassiskt med röd frukt, svartvinbär, plommon och cederträ och utsökt fatton. Välbalanserat mellan frukt och syra, textur och de tuggiga tanninerna i strukturen. Fräschör, elegans och kraft! (Vinunic, 1200 fl.)

Flaskbild på vinet Dominius Estate Othello

Dominus Estate Othello 2018, USA, Kalifornien, TSE 90510, 499 kr

Ett av tre bordeauxinspirerade kultviner från Christian Moueix’s Dominus Estate. En blend med rejäl grundstomme i cabernet sauvignon med ett delat tionde av petit verdot och cabernet franc. Fylligt elegant och kraftfullt av svarta vinbär, cassis och mogna körsbär, plommon, ceder, kaffe och vanilj. Friskt syrligt i tät struktur, mycket smakrikt, stort och kraftigt men ack så tjusigt. (Hjo Grosshandel, 720 fl.)

Flaskbild på vinet Las Moras Gran Syrah

Las Moras Gran Syrah 2019, Argentina, Cuyo, TSV 90378, 165 kr

San Juan ligger norr om Mendoza och har på hög höjd görs sval syrah med vitalitet och energi. Mörkt röd frukt och stendammig mineralitet inleder. Rökigt rostad ekfatskaraktär, torr och stram, tät och koncentrerad med ett kryddigt och eldigt fruktigt avslut där en mineralisk torr knorr ger personlighet till finishen. (Philipson Söderberg, 10200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.