Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Tomtebogatan 5
113 39 Stockholm

Enliters drickglädje enligt Niepoort

Richard Sigray Vinskribent

Idag svämmar marknaden över av misstänkt designade produkter för en urban, mer eller mindre medveten, publik som gärna konsumerar viner med en festlig naturlighetsstämpel. Wine Tables skribent Richard Sigray har nagelfarit Nat'Cool från Portugal.

”Naturally cool and funky” är devisen bakom den kände portugisiske vinmakaren Dirk Niepoorts koncept Nat’Cool. Det låter lite lökigt, för att inte säga ocoolt. Men här finns en rak koppling mellan tanke och handling. Hans idé är att skapa bordsviner av inhemska druvor med tydliga avtryck från växtplats, minimal intervention, låga nivåer svavel, låg alkohol samt en attraktiv prislapp. Och, kanske det mest iögonfallande, vinerna ska endast buteljeras på enlitersflaskor. Såna flaskor är tämligen vanliga idag, men när Nat’Cool lanserades 2016 stack de ut.

Kort sagt, det rör sig om okomplicerade viner som ska avnjutas omgående gärna i glada vänners sällskap. Niepoort ligger bakom varumärket Nat’Cool men bjuder också in andra vinmakare att göra viner under etiketten – så länge de följer hans stipulerade riktlinjer (eller typ, för den första regeln lyder ”inga regler”). I Sverige har vi tidigare sett Nat’Cool-viner från exempelvis Suertes del Marques på Teneriffa.

Idag svämmar marknaden över av misstänkt designade produkter för en urban, mer eller mindre medveten, publik som gärna konsumerar viner med en festlig naturlighetsstämpel. Det hantverksmässiga och hållbara arbetet bakom flaskan kan ibland ifrågasättas. Då är Nat’Cool en välkommen referenspunkt att fästa blicken på.

Två aktuella Nat’Cool på Systembolaget: 

winetable_nyprovat_nat_cool_tinto

Niepoort Nat’Cool Tinto 2021, Portugal, TSE, nr 93717, 149 kr

Druvan baga från Bairrada-regionen i Portugal kan ge ganska kralliga och tanninrika viner. Niepoort är inte ute efter det i detta fallet. Fast druvans karaktär finns var med en rätt så mörk frukt med syrliga körsbär, blåbär, lite anis och pepprighet. Samtidigt fin fräschör med skön parfym och lite gröna stick, troligen från kolsyrejäsningen med hela klasar. Josigt och lättdrucket men med ett litet tanninbett i avslutet. Okomplicerat och ändå mycket vin för pengarna.

winetable_espera_nat_cool

Espera Nat’Cool Castelao 2021, Portugal, BS, nr 57425, 240 kr

Vinmakaren Rodrigo Martins håller till i kustnära Alcobaca strax norr om Lissabon. I hans version av Nat’Cool är det inhemska castelao-druvor som fått macerera under endast två dagar och lagras på ståltank. Det ger ett lätt rödvin med aromer av citrus, tranbär, plommon och björnbär. Frukten går liksom från ljusare till mörkare bär. Här finns dessutom en fin resonansbotten med jordig mineralitet, charkuterier och uppfriskande avslut med sälta. Tanninerna är obetydliga och syran skönt saliverande. Servera svalt.

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.