Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med artisten, konstnären och multientreprenören Petter Alexis Askegren

Någonting att dricka? Med artisten, konstnären och multientreprenören Petter Alexis Askegren

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Han är känd sedan 25 år som Sveriges mest framgångsrika hip hop artist. Han är en multibegåvad konstnärssjäl med unik generositet och ödmjukhet. Han är även en entreprenör som driver både vinimport, restauranger och hotell. "Någonting att dricka" har träffat PETTER.

Ni känner honom som den folkkäre artisten, rapparen och författaren med stort vinintresse. Petters vinresa började med att han firade 15 år som artist genom att släppa en Prosecco och ett alkoholfritt bubbel under sin egen label P.Lex samt att han utbildade sig till sommelier. Sedan dess har många viner tillkommit i hans portfölj och sedan 2013 har han även hand om vinlistan på Hotell Granen i Åre. Vinlistan där är mycket uppskattad och den har vunnit Star Wine List Italian Wine List of the Year 2017 och 2018 och varit nominerad i samma kategori år 2020 och 2022.
Sedan 2020 driver Petter även vinimportfirman Budbreak tillsammans med Gabriel Enning, där de jobbar med producenter som Piero Busso, Giuseppe Mascarello och Girolamo Russo.

Bild på artisten Petter
Petter – Bild: Camilla Cherry

“En av de mest underskattade sportdryckerna måste vara ett glas krispig Moselriesling efter en löprunda”

Du som livslevande multikonstnär och renässansman, hur får du livet att gå ihop?
– För många utanför ser det nog ut som ett enda stort plocke-pinn som gått snett eller någon sorts systemkollaps, men för mig så känns allt väldigt tydligt och självklart. Jag är ambitiös med att planera noga hur jag använder min tid. Mitt konstnärliga skapande, som musik eller måleri, är nästan schemalagda för mig. Jag skissar hela tiden och tar med mig till ateljén när jag sen tänkt att måla, då finns idén och tanken där precis framför mig. Samma sak med musik, jag antecknar ord, rader och plockar upp dom i studion. Där och då hamnar jag mitt i det rätta ögonblicket. Allt annat är logistik och som sagt planering, men vi får ihop det.

Det är fredag idag och du ska kicka igång en händelserik helg, vilken dryck får dig på sprudlande humör?
– Alltid nebbiolo för det är likt en bra kompis. Men nu på senare tid kan jag ofta sukta efter typ riesling eller Champagne. Precis som många går och funderar under dagen vad de ska äta på kvällen så funderar jag på vilken flaska vin vi ska öppna och sen handlar jag mat efter drycken, aldrig tvärtom. En av de mest underskattade sportdryckerna måste vara ett glas krispig Moselriesling efter en löprunda. Låter galet och socialstyrelsens alla varningsklockor ringer, men det är otroligt gott.

Vad måste finnas på din rider list när det är gig?
– Vi kör numera standardgrejerna, jag har turnerat i 25 år och haft alla möjliga tokigheter på rider, allt från trisslotter, gunghästar, bilbanor, vattengevär till roliga leksaker och massor av dryck och mycket sprit. Numera är det mest vatten, öl, Nocco och sen några P-Lex Langhe Nebbiolo. På det packar jag alltid en väldigt stor vinväska med ett gäng bra viner. Fråga mina musiker, mitt band, jag har fullständigt demolerat deras vinsmak de senaste åtta åren. Det dricks mycket bra på en Petter-turné! Fokus Piemonte såklart! Vi kan ibland ha små provningar i logen efter gig.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?
– Jag hade gärna druckit vin och ätit middag med akvarellisten Peter Dahl som jag är ett stort fan av eller kanske Arne Isacsson, han var nog ingen vinkille men fantastisk akvarellist.

Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag är sur eller ser arg ut, jag har ibland ett sådant uppseende. Men jag är en väldigt positiv glad skit som tror det mesta går att genomföra bara man vill och försöker.

Bästa vinbar i Stockholm och dito i världen?
– Jag älskar allt som Daniel Crespi sätter sina bastanta händer på, ja jag är jävig, men karln är ett geni och jag älskar honom. Jag är extra stolt över honom för vi båda är 100% Södermalm och gick i samma skola. Hans egen balkong är inte så dum som vinbar, annars tycker jag Stockholm verkligen levererar på vinbarer generellt nu, det finns något för alla och det är superkul. I världen är min favoritrestaurang just nu i Neive och den heter Umano. Annars tycker jag ju mycket om att besöka Centro Storico i Barolo som alla andra vinnördar som gillar Piemonte. Men det finns så mycket bra överallt.

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl? – Ljus lager, gärna italiensk.
Vin? – Piemonte i mitt hjärta, men jag är öppen för mycket. Lite som musik, är det en bra låt så är det en bra låt, ett bra vin är ju ett bra vin.
Sprit? – Jag gillar Amaro från Lombardiet. Men är ingen spritkille.
Cocktail? – Drinkar på Amaro från Lombardiet.
Raggargrogg? – GT eller Pernod med en isbit.
Festivalbål? – Är ingen båldrickare.
Återställare? – Kaffe och en löprunda, kolsyrat vatten i mängder. Tres och resorb.

Bild på Petter och Alf i Dela en Flaska poddcast
Petter och podd- och författar-kollegan Alf Tumble

Favoritdruva, favoritregion och favoritvin(stil)?
– Nebbiolo är enligt mig världens bästa druva! Därför skrev jag och Alf (Tumble) en bok om det (Nebbiolo – Så funkar det). Du får så mycket kärlek av nebbiolo så det är svårt att klä med ord. Den bjuder på elegans men också motstånd. Absolut, visst, jag älskar vit och röd Bourgogne men pengarna som ska upp på bordet för att få lika stor upplevelse som du får av en ödmjuk vacker Langhe Nebbiolo är inte försvarbart. Det finns fortfarande mycket att hitta av “okej pris” i Bourgogne men en stor del av producenterna har helt tappat det.

Vad bjuder du på för att fira att något stort har hänt?
– Giuseppe Mascarello Monprivato Ca d’Morrisio 2008

Vilket är ditt husvin hemma?
– Nebbiolo i alla sorters kostymer och nivåer. Jag gillar stilen där vinet känns druvrent, inte så mycket fat helt enkelt.

Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– En burgundisk nebbiolo det vill säga, lätt och elegant i stilen men med fina tanniner ihop med en tajarin och ragu.

“Alltid champagne, det är en svårslagen spelare när det gäller att lyfta taket”

 

Bild på en akvarellmålning av Petter för Budbreak
Akvarellmålning av Petter

En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– När det gäller nebbiolo så finns det ingen, jag dricker det lätt med en semla om det behövs. Men jag skulle kunna säga cabernet sauvignon och kaviar, det låter som en dikeskörning.

Vilken ingrediens är den allra svåraste att matcha med vin och vilken är den enklaste?
– Som Daniel Crespi lade fram det “tycker nog att lättast är smör och svårast kryddig, starksöt mat”.

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Alltid champagne, det är en svårslagen spelare när det gäller att lyfta taket!

Vilken fråga om vin får du oftast?
– Hm, många frågor handlar om lagring och dekantering, annars är det mest vinresor och hur man kommer in på diverse vingårdar. Sen finns det alltid någon som frågar om vin som investering, det finns såna appar och sajter som just nu kommunicerar ut vin som investering och jag gillar det inte det för det förstör för alla som vill dricka och älskar vin och inte handlade med det som som aktier. Vinproducenterna gillar det inte heller. Jag brukar säga att drick vinet om du ska köpa det, trist att spekulera i vin.

“Efter det blev jag kanske Giuseppe Mascarellos största privatkund i Sverige, blev frälst på riktigt. Det var en religös upplevelse”

Är det svårt för dig att bli bortbjuden på middag hos andra?Blir de nervösa att laga mat, bjuda på vin till dig?
– Nä det är inte så farligt men jag kommer ytters sällan tomhänt utan tar alltid med något bra vin eller flera viner om inte värden insisterat på att denne ska stå för alla fyrverkerier.

Vinupplevelse, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Jag fick chansen en gång i tiden att dricka två flaskor vin på Centro Storico i Serralunga i Barolo. Det var en Giacomo Conterno Monfortino mot en Monprivato Ca d’Morissio Av Giuseppe Mascarello. Efter det blev jag kanske Giuseppe Mascarellos största privatkund i Sverige, blev frälst på riktigt. Det var en religös upplevelse.

Om man vill ta en spontanare med Petter, var hittar man dig allra säkrast?
– Runt Mosebacke och Mariatorget, det är där jag cirkulerar mest. Eller besök Granen i Åre. Annars är Kosteröarna ett säkert kort sommartid.

Bild på artisten Petter
Petter – Bild: Camilla Cherry

Fakta om Petter Alexis Askegren

 

Bor:  Stockholm/Åre

Familj: Fru och 5 barn

Gör: Artist och textförfattare, konstnär och vinimportör, skriver böcker, dessutom väldigt delaktig i dryck och gastronomi på Hotel Granen i Åre och poddar i Dela en flaska med Alf Tumble.

Aktuell med: Firar 25 år som artist i augusti på Södra Teatern och är just nu med på Liljevalchs Vårsalong. KOmmande utställningar på Wine Mechanics i Göteborg den 11 maj, samt på Kackelstugan, Öland den 4 juni och framåt.

Känd som: Artist och textförfattare, framförallt, inom svensk hip hop.

Kul kuriosa: Målat hela mitt liv sen barnsben och har sedan tio-tolv år lagt mycket tid på det och gör det mer eller mindre dagligen numera.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.