Nyprovat – tillfälligt sortiment 17 mars — Wine Table

Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 17 mars

Nyprovat – tillfälligt sortiment 17 mars

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Nyprovat för tillfälliga sortimentet den 17 mars kommer med mycket gott, både på den vita och den röda sidan. Pär Strömberg har valt ut det bästa av det mesta och tipsar här om veckans bästa köp. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_philipponnat_royal_riserve

Philipponnat Royale Réserve Non Dosé, Frankrike, Champagne, TSE 90352, 459 kr

Helt torr non dosé champagne från ett hus med 500-åriga anor. Inbjudande aromatik av citrus, mariekex och nougat, äpple och bröd. Läskande frisk syra, mjuk bred mousse, fyllig och krämig men helt torr i mittpaletten, energisk läskande lång eftersmak. En mycket lagringsduglig non vintage. (Spendrups/Spring Wine, 2400 fl.)

 

VITT VIN

winetable_nyprovat_groiss_ried_sauberg

Weingut Ingrid Groiss Ried Sauberg Tradition Grüner Veltliner 2021, Österrike, Niederösterreich, TSE 95307, 249 kr

Klassisk grüner veltliner framdrivet av Ingrid som för vidare familjens stolta vinmakartradition med fullständigt fokus på terroir och hållbart jordbruk. Vital och kraftfullt energisk, frisk, tät och fyllig med aromatik av gul stenfrukt och vitpeppar, örter med driven syra och koncentrerad finish. (Spendrups/Spring Wine, 480 fl.)

winetable_nyprovat_savennieres_domaine_fl

Château de Chamboureau Savennières Domaine FL 2019, Frankrike, Loire, TSE 90312, 217 kr

Ekologiskt odlad chenin blanc från klassiska marker där man odlat vin i århundraden. Familjen Fournier har både historik och framtid i sinnet. Gulfruktig doft med ylle och honung, gula blommor och örter i nosen. Driven syra, energisk och vibrerande struktur och textur med ett friskt och fräscht avslut med både ryggrad och pondus. (Brix Wine, 1440 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_fuisse_saint_veran

Château Fuissé Saint-Véran 2021, Frankrike, Bourgogne, TSV 93412, 238 kr

Hypen är besannad, södra Bourgogne och framförallt Mâconnais är en spelare att räkna med och det syns om inte annat så på priset som gått från förra årgångens 189 kr till det aktuella 238 kr på ett år, och visst, det är mycket mer än hype att räkna in i det priset. Hursomhelst är det fortfarande en bargain! Gulfruktigt och välbalanserad med ett rent och uttrycksfullt gulfruktigt uttryck av citrus, lime och äpple, välbalanserat syrligt och fräscht. Ett vin fullt av energi med hög syra och gula smaker, gula äpplen, gul citron och gul exotisk frukt som vänts i brynt smör och örter och gett en tät och fyllig textur med tät torrhet och nästintill en tannin-effektfull struktur där en elegant läskande och energigivande kick ger ett långt fint avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_terres_dorees

Terres Dorées Beaujolais blanc 2021, Frankrike, Beaujolais, TSE 92675, 189 kr

Läskande frisk och tät gulfruktig nos med citrus, örter och gula äpplen. Tämligen enkel i strukturen men trevlig och gästvänlig. Gulfruktig med vita vinbär, gula plommon och färska örter med fyllig och driven syra. Vit Beaujolais hör inte till vanligheterna, men då och då dyker det upp ett exemplar i vårt monopolistiska land och då vill man inte stå utan. Det gäller i synnerhet denna chardonnay från ekologiskt odlade jordar i Charney, strax norr om Lyon, och från händerna på naturliga vinmakarkändisen Jean Paul Brun. (Divine, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_quinta_de_santiago_rascunho

Quinta de Santiago Rascunho 2018, Portugal, Vinho Verde, TSE 92567, 299 kr

Alvarinho som spontanjäst på gamla franska ekfat. Vinet har sedan vilat på faten i totalt 13 månader med regelbunden omrörning av jästfällningen, så kallad bâttonage. Därefter ytterligare ett halvår på flaska innan lansering. En något mer fyllig kropp är resultatet till skillnad från de krispiga vinerna på samma druva vi är mer vana att dricka här i norr.
Tät och fyllig av exotisk frukt, persika, melon, honung, mineraler, lime, örtiga kryddor och mycket havssälta. Vinet har absolut en fräschör och ett krisp och syran är på sin spets. Familjeägda Quinta de Santiago har funnits på samma plats sedan 1899 men den första årgången vin under eget namn var 2012 och såldes så sent som 2014. Idag drivs vineriet av Joana Santiago, med samma energi och driv som sin farmor Mariazinha hade i sin vision för projektet. Det experimenteras också friskt med både amfora-krukor och skalkontakt i vinkällaren. Rascunho betyder skiss på portugisiska och kanske säger det också något om kommande resultat vi har att vänta oss.
(Lively Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_santo_santorini_assyrtiko

Santo Wines Santorini Assyrtiko 2021, Grekland, Santorini, TSV 95934, 219 kr

Salta havsstänk, rökiga mineraler och umami från svart vulkanjord, för den som ännu inte upptäckt Santorinis charm och vinerna därifrån på druvan assyrtiko bör genast slå till här och nu. Frukten är sekundär men ren och otvivelaktigt gul, syran läskande sirlig och frisk med fin struktur och tät textur, koncentrerat och fräscht, med grönstjälkig örtighet, citrus och äpple, havssalt, umami, mineralitet och fullständig energi. (Carovin, 4800 fl.) Kuriosa: I vårt magasin som kommer med Dagens Industri på lördag har vår medskribent Åsa Johansson skrivit en fin artikel om Santorini och druvan assyrtiko.

winetable_nyprovat_creation_reserve_chardonnay

Creation Reserve Chardonnay 2022, Sydafrika, Western Cape, TSV 93504, 199 kr

Chard-fruktig med grillad citron, ananas, nötter, örter, popcorn och fat med läskande frisk syra, koncentrerat örtig med kryddigt och lätt eldigt avslut. Energiskt och elegant på samma gång. Namnet Creation kommer från att paret bakom vinet startade vingården från grunden och planterade alla sin rankor själva på en gammal fårfarm där det aldrig tidigare odlats vin. I dag behärskar Creation över dryga 65 hektar vinmarker i Hemel-en-Aarde och Walker Bay där vingårdarna är belägna på i snitt 350 meter över havet. (Quaffable Wines, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_dix_neuvieme_pearl_morissette

Pearl Morissette Dix-Neuvième 2018, Kanada, Twenty Mile Bench, TSE 95258, 469 kr

Ekologiskt arbete utan certifiering har krattat vägen för denna lätt ekada och nötiga chardonnay som pumpats med klassiska aromer av gul frukt, brynt smör, popcorn och sötmajs där en tät, tight struktur med hög syra och driv i frukten skapat energi och spänst. Kanada är ett vinland på frammarsch, ett av de nya stora att räkna med. Delägaren François Morissette har gedigen erfarenhet från klassiska producenter i Bourgogne och den här TS-lanseringen visar upp två burgundiskt inspirerade viner väl värda att upptäcka för dig som söker nya adresser och uttryck. Förvisso klassiska druvor och metoder, men under helt nya förutsättningar. (Quaffable Wines, 360 fl.)

 

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_domaine_de_la_piolette_saint_amour

Domaine de la Pirolette Saint-Amour 2020, Frankrike, Beaujolais, TSE 92566, 189 kr

Örtig och bärig aromatik med mörkt röda bär, mogna jordgubbar och mörka körsbär. Fullmatad frukt med grusig mineralitet och torra tanniner. Friskt syrlig i koncentrerad balans med en tämligen tuff textur. Avslutet brister ut i hallonlakritstoner. Cementjäst gamay som med hjälp av en gammal teknik kallad “chapeau grillé” fått sin karaktär. Tekniken innebär att druvskalen hålls nere via ett trägaller. (Wine World, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_mommessin_cote_de_brouilly

Mommessin Côte de Brouilly 2021, Frankrike, Beaujolais, TSE 93244, 199 kr

Klassisk gamay med en torr, stram och ovanligt sträv men energifylld syrlig touch med röd bärighet av tranbär, körsbär, lingon och örter i fullblodig mineralitet och balans. Den historiska producenten Mommessin har jag skrivit om tidigare och köpt en del av på grund av deras exceptionella druv- och terroir-typicitet i sina viner. Den här pjäsen, Côte de Brouilly från ”Les Grandes Mises”-serien, produceras i en seriös, burgundisk stil och passar sig såväl för lagring som för att njutas nu. Jag poppar den mer än gärna nu men om man glömmer en panna i källaren kommer man inte direkt att bli ledsen när man finner den om 10 år. (Tryffelsvinet, 600 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_cantemerle

Château Cantemerle 2020, Frankrike, Bordeaux, TSE 90490, 305 kr

Klassiskt från Haut-Médoc och anrika Château Cantemerle. Blålila doft av plommon, blåbär och svartvinbär med tydlig närvaro av ekfat. Ung och stram, tannintät där mörk frukt genomsyrar med energi och ett kryddigt lätt rökigt avslut av mörkrostade fat, ceder, kaffe och kakao ger skäl och valuta för namnet. Lejonparten är cabernet sauvignon med ansenlig dos merlot, kryddat med mindre delar cabernet franc och petit verdot. (Tryffelsvinet, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_luigi_pira_dolcetto

Luigi Pira Dolcetto d’Alba 2021, Italien, Piemonte, TSE 92737, 155 kr

Aromatisk av körsbär, rosenknopp och mörkt röd frukt. Örtig med driven syra och tuggigt smågrusiga tanniner. Torrt avslut med efterklingande mörka bär och gröna örter. Klassiska och anrika familjen Pira fortsätter göra fina viner till bra pris och den här dolcetton är inget undantag. (Origo Wine Import, 2756 fl.)

winetable_nyprovat_barolo_bussia_cascina_dardi

Alessandro e Gian Natale Fantino Barolo Bussia Cascina Dardi Riserva 2015, Italien, Piemonte, TSE 94203, 589 kr

Sedan 1998 driver bröderna Alessandro och Gian Natale Fantino familjeegendomen i Monforte, Barolo. Vingårdarna omfattar åtta hektar och är belägna i hjärtat av Bussia. Årgången 2015 av deras riserva kommer från ömt vårdade gamla stockar i Cascina Dardi och bjuder djup mörkbärig doft av tjära, rosor och mogna körsbär. Välbalanserat i all sin prakt av frukt, syra och stramhet. Mogna tanniner, bredaxlad textur och lång rosenbeklädd eftersmak. Otroligt fin nu, men kommer garanterad utvecklas till omänsklig perfektion. Från 1978 till och med 1997 arbetade Alessandro som oenolog och ansvarig för vingårdarna hos Bartolo Mascarello. (Panache, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_paolo_scavino_barolo

Paolo Scavino Barolo 2018, Italien, Piemonte, TSV 92628, 391 kr

Från familjegården som drivs av pappa Enrico tillsammans med döttrarna Elisa och Enrica. En stadigt återkommande Barolo som sällan gör någon besviken. Ljust tegelröd med doft av tjära, rosor, körsbär och nypon med tydliga ekfatstoner. Torr och sträv med körsbärsfruktiga höga syrliga noter. Lång eftersmak med örter och fatinslag. (Enjoy Wine & Spirits, 4800 fl.) Släpper även fem vingårdsviner i webblanseringen samt Paolo Scavino Barolo Ravera 2018 här i TSE.

winetable_nyprovat_valpolicella_ripasso_clementi

Vini Pietro Clementi Valpolicella Ripasso Superiore 2018, Italien, Venetien, TSE 93999, 219 kr

Vinproduktionen började i liten skala hos Pietro Clementi men utvecklades i början av 2000-talet då man renoverade vineriet. Idag drivs firman av den före detta advokaten Pietros tre barn – Maria, Maurizio och Bernardino. Vinmakare är Enrico Nicolis. Egendomen är från 1600-talet om 20 hektar fördelat över vingårdar och skog. En ripasso långt från det ni normalt ser på hyllan, utan extrahering och uppsockrad juice med djup mörk körsbärsdoft, mjuk och läskande fyllig frukt med silkiga tanniner och ett långt örtigt efterspel. (Panache, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_occhipinti_sp68

Arianna Occhipinti SP68 Rosso 2021, Italien, Sicilien, TSV 95559, 219 kr

Arianna, åh Arianna, vilka viner du gör. En ny omgång SP68 Rosso har landat med inbjudande finparfymerad aromatik av vilda blommor och skogsbär. Årgången måste vara en av de bättre jag provat, så stilren och läskande med sin typiska parfymerade ton som förför och berör. Jag tillhör skaran som vägrar se SP68 som hennes instegsvin, även om det är ett av hennes viner som kostar minst. Arianna jobbar helt enkelt inte på det viset. Den förföriska doften av Siciliens sydsluttningar, utsikten mot ett medelhav som sträcker sig mot Afrikas nordkust. Det är så vitalt och friskt, så mycket energi och charm att man bedåras på stört, gång efter gång. Torr med strama tanniner, hög syra och sjungande friskt avslut. SP68 är namnet på vägen (Strada Provinciale 68) som går igenom vinmarkerna. och består av 70% frappato och 30% nero d’avola från i huvudsak vingården Bombolieri som mestadels består av järnrik röd lerjord. Druvorna odlas ekologiskt (certifierad ECOCERT) och jäsning sker med naturlig jäst. Druvorna avstjälkas och macererar med försiktig pigeage. Druvskalen drar med musten i cirka 15 dagar. Vinifikation utan tillsatser och lagrat ca 6 månader på cementtank. Buteljeras utan klarning eller filtrering men med en liten tillsats SO2. Naturligt, rent och hög WOW-faktor! (Wine Trade, 9000 fl.)

winetable_nyprovat_protos_reserva

Protos Reserva 2017, Spanien, Ribera del Duero, TSV 95234, 269 kr

Från ett komplex år i vingårdarna levererar Protos ändå sin reserva med täthet och fyllig komplexitet. Mörkbärig och solvarm med tertiära aromer av stall, läder och tobak. Smaken är fruktig med mörkt röda och svarta bär, örtig och kryddig av vanilj, fänkål och lakrits. Grusiga tanniner, frisk syra, tät, fyllig och med tydlig mineralitet och ekfatsnärvaro i avslutet. Ett vin som har minst 20 år till av högklassig leverans. (Vinunic, 11 200 fl.)

winetable_nyprovat_gran_faustino_I_2004

Gran Faustino I Gran Reserva 2004, Spanien, Rioja, TSE 95214, 493 kr

En tonårings sista vilda år innan en ny mognadsfas i livet tar vid. Vitalt bärig nos med begynnande mognad i frukten. Ekfat och mörka bär, frisk syra, pigg frukt, koncentrerat och vitalt med  tät tanninstruktur och tuggig textur med vanilj och ceder i eftersmaken, som är både lång och balanserad. (Philipson & Söderberg, 2000 fl.)

winetable_nyprovat_ramnasgras_cinsault_badenhorst

Badenhorst Ramnasgras Cincault 2021, Sydafrika, Swartland, TSE 90045, 275 kr

Inbjudande parfymerad och härlig cinsault från en av mina favoritproducenter i Swartland. Syrlig nos av tranbär, lingon och körsbär med liknande smakbild där vi även förnimmer färska örter i  läskande frisk och fräsch, lätt volatil, i smakrikt rödbärig längd. Ett riktigt pangvin på en druva som välförtjänt får mer och mer uppmärksamhet. Den som följer mig här känner till min vurm för Adis viner och denna kommer garanterat hem till källaren. (Tryffelsvinet, 840 fl.)
Läs mer om Sydafrikansk cinsault här!

winetable_nyprovat_tokara_directors_reserve

Tokara Director’s Reserve 2020, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 95969, 239 kr

Bordeauxinspirerat av lejonparten cabernet sauvignon med mindre delar petit verdot, merlot och en välavvägd kryddning av cabernet franc och malbec som lagrats ett år och tio månader på franska ekfat. Doft och smak omisskännligt av svartvinbär, mörka plommon, kaffe, vanilj, brödkryddor och ceder. Torr, stram och fokuserad med ännu unga tanniner, som gjort för en tids lagring. (Nigab, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_a_tribute_to_grace_grenache

A Tribute to Grace Grenache 2021, USA, Kalifornien, TSV 92689, 279 kr

A Tribute To Grace Wine Company som startades och drivs av Nya Zeeländskan Angela Osborne är dedikerade till att skapa autentiska uttryck av grenache. Druvorna till detta vin kommer från vingårdarna Dorigo i Ballard Canyon och Bassi i San Luis Obispo Coast. Inbjudande flirtig jordgubbs- och hallonfrukt, sammetslen och mjuk med charmig fräschör, ett riktigt myspysvin av högsta personlighet och kvalitet. (Budbreak, 3480 fl.)

winetable_nyprovat_pearl_morissette_racines_du_ciel

Pearl Morissette Racines de Ciel 2021, Kanada, Creek Shores, TSE 95268, 399 kr

En sval och elegant cabernet franc, den druva som ena ägaren François Morisette anser vara den mest lämpade för Ontarios klimat. Betydligt lägre prissatt än förra årets årgång som var 2018 och kostade 70 kr mer. Har du inte provat tidigare så passa på. Energiskt ljusröd frukt, full av syrliga bär som tranbär och körsbär, hög syra, läskande och välstrukturerat. (Quaffable Wines, 360 fl.)

winetable_nyprovat_el_burro_malbec_natural

Bodega Santa Julia El Burro Malbec Natural 2022, Argentina, Mendoza, TSE 90464, 139 kr

Jag blir alltid skeptiskt inställd när det skrivs ut “naturligt” på etiketten som företrädelsevis är tecknad av vinmakarens barn. Som att andra viner inte skulle vara en naturlig produkt? Det är inte helt sällan viner faktiskt är rena påhitt men de flesta seriösa vinproducenter jobbar med en naturlig produkt, vindruvor som förädlas till vin genom det mänskliga hantverket vinmakeri. Med det sagt så har jag skrivit om det här vinet ett par gånger tidigare och det följer sina föregående årgångar med ung blå frukt, plommon och blåbär med lätt sötma i en varmfruktig bärig smak med täta unga tanniner och en torr men mjuk finish. (We & Wine, 5200 fl.)

winetable_nyprovat_zuccardi_malbec_concreto

Familia Zuccardi Concreto Malbec 2021, Argentina, Mendoza, TSE 92495, 276 kr

Från en av Argentinas största familjeägda vinproducenter som med seriöst hållbarhetstänk och med ekologiska och etiska certifierade viner idag är en framträdande aktör på den internationella vinscenen. Zuccardis gör även Santa Julia vinerna, som exempelvis ovan nämnda vinet El Burro. Här en något elegantare malbec med en reduktiv inlening av blåsvart frukt, björnbär, mörka plommon, blåbär, svartvinbär och fat i en torr och stram kostym av hög viskositet. (We & Wine, 480 fl.)

winetable_nyprovat_jose_zuccardi_malbec

José Zuccardi Malbec 2019, Argentina, Mendoza, TSE 92834, 349 kr

Elegant och stilren malbec med ett uns cabernet sauvignon, ett väl förspänt och välbalanserat kraftpaket. Tight och stram, sträv med kraftfull mörkt röd och blåfruktig textur, mineraliska toner, kryddig av kaffe, kakao och mörk högprocentig mörk choklad. Tuffa tanniner, fräsch mörkblå frukt och frisk syra vittnar om hög kvalitet och mycket bra lagringspotential. (We & Wine, 480 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.