Smaka på Bordeaux – nio tips från budget till lyx
Lästid: 3 minuter
Bordeaux är onekligen en lika klassisk som pampig vinregion. Men den är också gigantiskt stor, och det går verkligen att hitta viner i mängder av stilar i och många olika prislägen. Wine Tables Andreas Grube guidar här till nio riktigt bra val i olika prisklasser.
VITT & MOUSSERANDE
Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux, nr 54041, 99 kr (BS)
Mousserande vin från Bordeaux? Jomenvisst, det är kanske inte varje dag man dricker det, men man gör alldeles lysande bra crémant här. Just i den här pavan har man använt sig av sémillon och merlot och resultatet är ett vin med grapefrukt, gröna äpplen, lite honung och ett lätt stänk salmiak. Enkelt men bra för pengen.
Sauvignon Blanc de Lurton 2021, nr 4184, 99 kr
Pålitlig producent som gör bra viner i många olika prisklasser. Här serveras en sauvignon blanc i ganska klassisk stil med massor av färska örter, krusbär, vita vinbär, lime och mogna päron. Enkelt men lättgillat utan krusiduller. Perfekt att hala fram som ackompanjemang till en skål rökta räkor eller lite blandade ostar.
RÖTT
Château de Cauze 2019, nr 2491, 199 kr
Ett vin som håller stilen och som fortsätter att imponera i sin prisklass. Hör bjuds på en rejäl dos Sant-Emilion-charm med björnbär, mogna körsbär, mörk choklad, nyrostat kaffe, torkade örter och fatkrydda. Gott nu men får gärna sparas.
Château Pierre de Montignac Médoc Cru Bourgeois Supérieur 2019, nr 2593, 159 kr
Lysande bra exempel på en Bordeaux som visar upp stilen klockrent – utan att kosta skjortan. Ungefär femtio-femtio merlot och cabernet sauvignon och med en smakprofil där du hittar vanilj, kaffe, svarta vinbär, kakao och cederträ. Tydliga men avrundade tanniner och med imponerande längd för pengen.
Château Belgrave 2015, nr 3925, 389 kr
Cirka 75 procent cabernet sauvignon, 23 procent merlot plus en liten skvätt petit verdot i välsvarvad vänstra-stranden-stil. Tydlig karaktär av rostade fat, cigarrlåda, svarta oliver, nymalet kaffe, svarta vinbär och lätt torkade körsbär. Snyggt, pampigt, elegant. Gåt absolut att dricka nu men kommer att belöna den som väntar i några år.
Château La Grave à Pomerol Trigant de Boisset 2016, nr 73445, 699 kr
Bra exempel på Pomerol på den högra stranden i Bordeaux, där merlot är druvan nummer ett och där vinerna kännetecknas av en charmig fyllighet med mycket frukt. Här finns en klassisk palett av mörka plommon, mogna körsbär, svart vinbär, mörk choklad, rostade fat och lite rostade hasselnötter. Mäktigt vin.
Château Latour Les Forts de Latour 2015, nr 94915, 2 899 kr (BS)
Som sagt, riktigt lyxig och högkvalitativ Bordeaux kan ju springa iväg i pris (och då är det här ändå inte i närheten av vartåt det kan barka). Men ja, det är också enormt gott. En unik koncentration och balans med både smakdjup och finess i detaljerna. Ett vin av den här kalibern behöver helst några år på sig för att öppna upp spjällen så lägg undan i källaren ett tag.
SÖTT:
Château Suduiraut 2002, nr 3004, 699 kr
Det är inte en slump att Sauternes är ett av världens allra mest kända område för sötviner. Det här är helt enkelt vansinnigt gott, som nektar för gudar. Här bjuds på torkad aprikos, saffran, honung och marsipangris i klockren balans, dessutom med en pigg och fräsch syra som ger bra skjuts i avslutningen. Njut till vaniljpannacotta med färska bär – gärna hjortron.
Château Menota 2018, nr 4087, 189 kr
Det är inte bara i Sauternes man gör sötviner i världsklass i Bordeaux. Den här pavan kommer till exempel från Graves i sydvästra Bordeaux. Här finns också gott om saffran, aprikos och honung, toppat med sultanrussin, torkade apelsinskal och en tydlig touch av vanilj. Gott till både fruktpajer och salta ostar.
Läs mer:
Grube guidar – lär känna Bordeaux
Annons
Chateau Capet-Guillier 2016
Chateau Capet-Guillier 2016
Ett elegant och komplext lagringsbart rödvin från Saint-Emilion, Bordeaux. Blåfruktig karaktär av mörka körsbär, blåbär och kryddor tillsammans med utvecklade aromer som kaffe, läder och skog bidrar med ljuvliga aromer. Mjuka tanniner och ekfatskaraktär framhäver strukturen. Passar utmärkt till en kantarelltoast, kalventrecôte eller coq au vin.