Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 18 augusti

Nyprovat – tillfälligt sortiment 18 augusti

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 11 minuter

Det är kräfttider och augustimånen lyste starkt över de första dagarna i månaden. Efter semester och lata dagar sätter vi åter igång livet med jobb och fritidsaktiviteter och kräftskivan brukar vara en välkommen återförening av vänner och familj. De glada sångerna från grannars skivor ekar i kvarteret med skålvrål och glaskross.

“Goda vänner, låt oss fatta glaset,
stämma upp en ljuvlig hyllningssång.
Frid och fröjd skall råda på kalaset,
glädjen varar hela kvällen lång.
Må det glada skämtet alltid trivas,
här i detta sällskaps glada lag.
Låtom oss av druvans safter livas,
spara vattnet till en annan dag”
– Dryckesvisan är en omskrivning av melodin ’Vintern rasat ut’.

Öl och snaps på borden, kräftor kräva dessa drycker, men går det att dricka vin till också? Jajjemen… Mina favoriter brukar komma från västra Loire, närmare bestämt från Muscadet de Sèvre-et-Maine nära staden Nantes vid Atlantkusten. Här görs viner på druvan muscadet som även går under namnet melon de bourgogne. Där Loirefloden mynnar ut i Atlanten ges vinerna en ungdomlig stil med fin sälta, mineralisk friskhet och med frukt som päron, äpple och citrus. De kostar heller inte skjortan vilket är ett plus till skivan med många gäster. Dessutom är de utmärkta ostronviner. Nedan hittar du först tre favoriter på mitt kräftbord och sedan följer tips om goda viner från tillfälliga lanseringen den 18 augusti, samt ett urval av de viner som provats för webb-lanseringen på torsdag 17 augusti.

Porträttbild på Muscadet

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2022, FS 2275, 95 kr

Här bjuds läskande charm till ett synnerligen blygsamt pris. Här sveps du in i toner av hav, citrus och färska örter. Ett aptitretande, friskt och flirtigt fjäderlätt vin att njuta under kräftlampans sken och till grillade ostron med aioli.

Porträttbild på Chateau de Cleray

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2021, FS 2185, 95 kr

Atlantstranden där hav möter floden Loire med sälta, syra, mineralitet och ostronskal. Frukten är sekundär i detta friska saltvattenbad med det är ett underbart livgivande vin – friskt fräscht och vitaliserande. Underbart att sippa på till nyöppnade ostron med endast ett drag av svartpeppar och ett stänk citron på. Druvan heter både melon de bourgogne och muscadet och sitter som hand i handsken till kräftorna.

Porträttbild på Bedouet Le Pallet

Bedouet Le Pallet Muscadet Sèvre et Maine 2020, TSE 91209, 179 kr

Ekologisk melon de bourgogne, även lokalt kallad muscadet (som sagt ovan) med mineralisk havssälta och lätt exotisk gul frukt i nosen. Torr med hög mineralitet, kort i frukten men med fint driv i syra och sälta. En ostronking till vin som även med sin textur matchar västerbottenpajen. Vinet lanserades 7 juli i TSE och finns i skrivande stund i 21 butiker, samt online.

 

Tillfälligt sortiment 18 juli

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Peter & Paul Pet Nat on Skins 2022

Peter & Paul Pet Nat on Skins 2022, Österrike, Weinland Österreich, TSV 92241, 179 kr

Ekologiskt orangevin av lokala förmågorna 40% müller thurgau, 40% frühroter veltliner och 20% gelber muskateller som jäst naturligt på flaska. Jag brukar vara kritisk mot Pet Nat om de inte är helt rena, vilket erfarenheten säger mig oftast är undantag än regel. Här ett fint exempel, aromatiskt av citrus och äppelschampo, diskmedel och örter i nosen. Smaken naturlig och floral, örtigt blommig med lätt stökigt avslut, frisk syra och vass mousse. Helt klart i den volatila skolan, men i mitt tycke, ett rent uttryck. (Sigva, 3600 fl.)

Flaska i kartongbild på Louis Roederer Blanc de Blancs 2015

Louis Roederer Blanc de Blancs 2015, Frankrike, Champagne, TSE 91321, 899 kr

A Champagne Supernova, ett bäst i klassenvin på naturvänligt familjevis med långa anor av dedikation och passion. Brödig nos, citrus, försvarets salva (mandel), bivax och röda äpplen. Stor och krämig mousse med energi och elegans genom frisk hög syra i en synnerligen välbalanserad ekvilibrism av frukt. Drick nu eller spara massa år, vilket som gör dig inte besviken. Årgången 2015 visar här upp sig i sin bästa skrud, ett vin redan tillgängligt men som även har många långa lagringsår framför sig och där den tertiära utvecklingen spås bli än elegantare och vackrare på ålderns höst. De knappa 500 flaskorna lär gå åt illa kvickt trots ökningen på dryga hundralappen sedan förra årgången och inget konstigt med det egentligen med tanke på kronans värde och en värld i ekonomisk turbulens. (Vinunic, 480 fl.)

Flaskbild på Genevieve Méthode Cap Classique 2018

Genevieve Méthode Cap Classique 2018, Sydafrika Western Cape, TSV 92076, 229 kr

Klassiskt och elegant från den passionerat bubbelälskande vinmakerksan Melissa Nelsen i Bot River. När jag för knappt et tår sedan besökte området blev jag först förtjust i hennes till synes enkla mousserande vin. Efter en stund växte det på mig och visade upp en komplexitet värdig vilket toppvin, makat på traditionell metod, som helst. Gulgrönfruktig nos av grapefrukt och citrus med läskande frisk och flirtig struktur. Smaker av gula äpplen, stenfrukt, vit nougat, gula kex och ananas med grapefruktbeska i avslutet bjuder in komplexitet och aptitlighet. (Handpicked Wines, 3000 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild påLes Héritiers Saint-Genys Mercurey 1er Cru Clos Marcilly Monopole Blanc 2019

Les Héritiers Saint-Genys Mercurey 1er Cru Clos Marcilly Monopole Blanc 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 93034, 499 kr

Stilren chardonnay från Côte Chalonnaise och Premier Cru-vingården Clos Marcilly som även är en Monopole.
Typicitet från område och druva av gult äpple, citrus, skirat smör, vanilj och örter. Fylligt och välbalanserat, stort och läskande friskt med tät koncentration. (Granqvist Beverage House, 1200 fl.)

Flaskbild på Château de Rochemorin Blanc 2018

Château de Rochemorin Blanc 2018, Frankrike, Bordeaux, TSE 91123, 229 kr

En sauvignon blanc från Pessac-Léognan från anrikt och välrenommerat vinhus i Graves. Gul frukt, krusbär, svartvinbärsblad, fläder och grapefrukt i nos och på tunga. Välbalanserat mellan frukt och syra och struktur, välgjort med hög kvalitet. Finfint exemplar av vad sauvignon blanc från Bordeaux har att erbjuda. Egendomen Château de Rochemorin består av 21,5 hektar vinodlingar. Slottet har tidigare ägts av filosofen och författaren Charles Louis de Secondat – Baron de Montesquieu (1689-1755) Idag drivs egendomen av Famille André Lurton där André Lurtons son Jaques Lurton har ett övergripande ansvar. (Vinunic, 1200 fl.)

Flaskbild på Celler Piñol Raig de Raïm 2022

Celler Piñol Raig de Raïm 2022, Spanien, Katalonien, TSV 96028, 119 kr

Ekologisk garnacha blanca med ett tionde macabeo från Terra Alta. Ett av tidigare års bästa bargain-lanseringar i TS, endast en tia dyrare än förra årgången, så ännu ett kap. Svala vindar genom området har gett syrlig nos av citrusfrukt, melon, örter, lime, mineral och havets salta droppar. Läskande frisk och tät, fet textur i ren och skär mineralitet med gul frukt, persika, äpple och örter i ett långt avslut. (Sigva, 15000 fl.)

Flaskbild på Marko Tavcar Pietra Malvazija 2020

Marko Tavcar Pietra Malvazija 2020, Slovenien, TSE 90430, 249 kr

Naturligt från Slovenien av druvan mer känd som malvasia, ja ingen större överraskning där, något som  vinet faktiskt är. Gulfruktig stenfrukt som persika och aprikos, blommiga florala toner med smörkola, fudge, vanilj och mjukglass. Läskande med koncentrerad kryddigt och örtigt driv, syrlig frukt och lätt pepprighet i en tät kropp. Ett stort och rustikt vin med kärnfull elegans och finess. Malvasiadruvorna avstjälkas och vinifieras varsamt tillsammans med skalen i tre dagar utan tillsatt jäst. Vinet får sen vila med jästfällningen i cementkar. (Panache, 480 fl.)

.Flaskbild på Temjanika Luda Mara 2022

Temjanika Luda Mara 2022, Nordmakedonien, Povardarje, TSV 93398, 129 kr

Lokala serbiska druvan temjanika, här från området Przolka i Tikvesh i Nordmakedonien. Två viner från samma producent i den här lanseringen, ett vitt och ett rött, men med olika importörer. Hursomhelst är det en bra producent som med energi och passion levererar toppviner till otroligt pri. Syrlig nos, grapefrukt, citrus och lime, gröna äpplen. Torr stram och läskande syrlig, blommig och floral, lätt friskt och energiskt. (Concealed Wines, 4800 fl.)

Flaskbild på Stark-Condé Round Mountain Sauvignon Blanc 2022

Stark-Condé Round Mountain Sauvignon Blanc 2022, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 90177, 179 kr

Ekologiskt odlad sauvignon blanc från Jonkershoek Valley med druvkaraktärstrogna aromer av svartvinbärsblad, nässlor och krusbär, fläder och grönt gräs. Läskande frisk och koncentrerat fruktig av melon, grapefrukt och persika, solmoget och värmande med en svalkande mineralitet och syra där avslutet även bjuder in lite spännande fatkaraktär av vanilj och nötter. Från en passionerad vinfamilj som odlar gamla stockar cirka fem mil öster om Kapstaden. (Wine Affair, 2500 fl.)

Flaskbild på Langmeil Three Gardens Viognier Marsanne Roussanne 2022

Langmeil Three Gardens Viognier Marsanne Roussanne 2022, Australian, Barossa, TSV 94088, 159 kr

Rhôneinspirerad blend av viognier, marsanne, roussanne och clairette från familjen Lindners gårdar i Barossa där man odlat och vinifierat druvor i sex generationer. Floral och gulfruktig nos av citrus och örter med driv i syra och energi i strukturen. Torr med ett långt, örtigt och gulfruktigt avslut. Spännande eget uttryck till bra pris. (Wicked Wine Sweden, 5400 fl.)

Flaskbild på Grace Koshu Privat Reserve 2022

Grace Koshu Privat Reserve 2022, Japan, Yamanashi, TSE 92048, 199 kr

När drack du ett vin på koshudruvan sist? Det hör kanske inte till vanligheterna på våra breddgrader, men det görs inte bara sake i Japan. Det görs även riktigt intressanta och bra stilla vindruveviner, som jag hoppas att vi kommer få se mer av i framtiden. Just den här har vi under ett par kunnat följa och det är intressant. Jag har ett par äldre årgångar i källaren och är nyfiken på dess utveckling. Årgången bjuder aromer av vita plommon, krikon, citrus och umami med strikt syra och stram textur, lätt och frisk men i ärlighetens namn, så här ung, är den relativt blyg. Släpps också ett rött vin från samma producent, Yamanashi de Grace 2021, som jag tyvärr inte provat. (The WineAgency, 1800 fl.)

 

ORANGEVIN

Flaskbild på Sybille Kuntz Organic Orange Riesling 2021

Sybille Kuntz Organic Orange Riesling 2021, Tyskland, Mosel, TSE 92422, 289 kr

Biodynamiskt odlad och skalmacererad ekologisk riesling. Knökat av torkad frukt, aprikos, vinteräpple, nötter och honung. Reduktiv inledning med citrus, ananas, litchi och örter. Vidare i smaken, citrus, aprikos, hög syrlig syra, grapefrukt och pomelo. Vinet har lagrats ett halvår på gamla ekfat. Ekfaten är tillverkade av Sybilles far som var tunnbindare. Det här är ett topp-orange-vin med tydlig Mosel-adress, riktigt gott! (Divine, 4200 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Dorli Muhr Zweigelt Nouveau 2022

Dorli Muhr Zweigelt Nouveau 2022, Österrike, Weinland Österreich, TSE 92794, 199 kr

En flirt med Beaujolais Nouveau måhända? Här med den österrikiska storheten zweigelt (en korsning mellan blaufränkish och sankt laurent) i en ungdomlig blåsprängd och lilatintad, spetsig nos av röda bär, örtté och rosor. Tät med stor fruktighet, läskande syra – en glou glou känsla men med täta tanniner i ett torrt avslut. Från tidigt skördade druvor på riktigt gamla rankor. Vildjäst där hälften av vinet fick ligga på ståltank och resten på gamla fat. Vinet har buteljerats ofiltrerat. (The WineAgency, 1800 fl.)

Flaskbild på Domaine des Marrans Morgon Corcelette 2021

Domaine des Marrans Morgon Corcelette 2021, Frankrike, Bourgogne, TSE 91320, 199 kr

Vi har vid ett par tidigare tillfällen skrivit om Domaine des Marrans viner, från Fleurie och Chiroubles. Nu kommer desas Morgon Corcelette med druvtypicitet från varm gamay och terroirtypicitet från klassisk mark. Örtig och mörkt rödblåbärig nos av jordgubb, svartvinbär och blåbär. Läskande syra, tät frukt och smågrusiga tanniner. Kanske något tunn i kroppen men till ett välvilligt pris. (Vintrio Wine, 1500 fl.)

Flaskbild på Famille Brechet Plateau des Chênes Lirac 2022

Famille Brechet Plateau des Chênes Lirac 2022, Frankrike, Rhône, TSV 92517, 169 kr

Prisvärd jätteallokering av ett, i sammanhanget TS, enklare bordsvin från södra Rhône. Från Lirac med fin terroir och druvtypicitet av 60% syrah och 40% grenache. Mörkt röda bär, viol, rosor och lakrits. Tät och fyllig med tighta unga tanniner, läskande frisk enegisk syra. Laurent Bréchet tog över verksamheten 2010. Vinerna tillverkas i företagets källare i Châteauneuf-du-Pape. Vinmakare är Philippe Cambie. En super bargain! (Swedish Wine Cellar, 16800 fl.)

Flaskbild på Chiara Condello 2020

Chiara Condello 2020, Italien, Emilia-Romagna, TSE 92865, 179 kr

Ekologisk sangiovese som gått från klarhet till klarhet under de senaste åren. Man kan inte annat än att älska viner med unga ambitiösa kvinnliga vinmakare, de är idag ”game changers” och jag älskar dem för det! När jag för första gången provade Chiaras viner blev jag hänförd. Som väldigt ung tog hon över sina föräldrars gård och har med det gjort vinerna därifrån världskända. Djup doft av aromatiska körsbär, parfymerat trä, jord, gröna örter och mineral. Tät och stram med tuffa tuggiga tanniner och stor syra, allt i välmående balans där körsbärsfrukten både är torkad och färsk och örtigheten smeker mineraliteten medhårs. Bra pris för en riktigt bra sangiovese från en mindre känd appellation. För mig ett självklart köp! (Terrific Wines, 5000 fl.)

Flaskbild på Riecine Chianti Classico 2020

Riecine Chianti Classico 2020, Italien, Toscana, TSE 90169, 239 kr

Gaiole-power från utmärkt konditionerade sangiovesedruvor från 25-åriga vinstockar. Kultproducent i den naturliga skolan. Årgången bjuder mogna körsbär, körsbärskärnor, örter, jord och blod. Tät, frisk och  läskande saftig av körsbärkompott, gröna örter, sandiga tanniner och mineralisk finess. Naturligt, visionärt och terroirt-roget till max, i hjärtat av Toscana där engelsmannen John Dunkley med fru Palmina gör terroirdrivna rena tolkningar av druvan sangiovese. (Pompette, 4008 fl.)

Flaskbild på winetable_nyprovat_protos_27

Protos 27 2019, Spanien Ribera del Duero, TSE 94362, 259 kr

”Första årgången av detta vin var 2014. Etiketten är en hyllning till bodegans förflutna då den hette Bodega Ribera Duero och etiketterna hade detta formspråk. Druvorna till detta vin kommer från över 50-åriga rankor som handskördats i små 20 kilos lådor. Efter noggrann sortering vinifieras druvorna med skalkontakt i tre veckor följt av malolaktisk jäsning och lagring 16 månader i franska ekfat”. Orden är Mariano Rodriguez, grundaren till Viña Española, Marianos och Salmantinos Delikatesser och som i decennier levererat spansk mat- och dryckeskultur till Sverige. Detta är en hyllning till Mariano som dessvärre lämnade jordelivet för ett drygt år sedan. Rest in Power Mariano och tack för att vi vinskribenter fått nyttja dina lokaler för våra sortimentsprovningar.
En klassiker som rönt framgångar och medaljskördar sedan starten, nu i händerna på en ny importör med helt andra muskler. Årgången bjuder dofter av mogen frukt, rökig ek, trä och bark, cigarr och mörkt djupt röd frukt, mynta och vanilj. Torr och stram med fylligt schwung i de tuggiga tanninerna som bjuder in i ett långt och rikt smakspektrum av mörkt röd frukt, svart frukt, med tät doft av fat, ceder och vanilj, örter, vanilj, läder och ceder i ett avslut som är långt och generöst. (Vinunic, 4800 fl.) Släpps även i Magnumbutelj för 519 kr.

Flaskbild på Tikveš Vranec Luda Mara 2019

Tikveš Vranec Luda Mara 2019, Nordmakedonien, TSV 93865, 129 kr

Djup Bordeaux-flirtig nos av svartvinbär, plommon, blåbär och cederträ. Smaken fyllig och stor med frisk syra och läskande karaktär som har attributen av ett stort vin. Balans mellan syra och mörk fruktighet, där snygg fathantering är nyckeln, ger vinet en skön vitalitet. Koncentrerat mörkbärig nos, inslag av ceder och läder. Stram och tät med stabil tanningrund och frisk fruktighet. En mini-bordeaux med egen lokal karaktär. Prisvärt är bara förnamnet! (Balkanwines, 7200 fl.)

Flaskbild på Chateau Marsyas B-Qa de Marsyas Rouge 2019

Chateau Marsyas B-Qa de Marsyas Rouge 2019, Libanon, Bekaa, TSV 91902, 209 kr

Mörkbärig och fruktköttig nos med ekfat i ryggen. Stort maffigt, expressivt och energiskt med röda bär, plommon, björnbär, svartvinbär, vanilj och sandelträ. Ett libanesiskt svar på elegant Amarone fast på internationella druvkombon cabernet sauvignon, syrah och mourvèdre. (Enjoy Wine & Spirits, 4600 fl.)

Flaskbild på Pax Mahle_Sonoma

Pax Mahle Sonoma-Hillsides Pax Syrah 2021, USA, Kalifornien, TSE 90173, 599 kr

Medryckande charmigt vin från Sonoma med rökigt järn-osande dofter av chark och lastbil. En stilren amerikansk syrah fylld till bredden av personlighet från fottrampade hela klasar syrah som jäst och sen lagrats i tio månader på cementtank. Kött, eld och blod! Aromatiskt storfruktig och mörkt bärig av svartvinbär, björnbär, blåbär. Stort, mjukt och läskande friskt med koncentrerad frukt i en fin längd av vildhallon och lakrits. (Vinunic, 600 fl.)

 

WEBB-lansering 17 augusti

VITT VIN

Flaskbild på E. Guigal Ermitage Ex Voto Blanc 2020

E. Guigal Ermitage Ex Voto Blanc 2020, Frankrike, Rhône, Nr 93841, 2195 kr (60 fl.)

Vit Ermitage är ganska ovanligt, här i tappning av 90 % marsannae och 20 % rousanne från två plotter buteljerade i endast 5000 flaskor. 2020 var en varm årgång som gett en fyllig tät och inbjudande aromatisk nos, örtig, smörig och gulfruktig med vita blommor och nötter. Fet och smörig, läskande syra med frisk mineralet och fyllig textur. Lång nötig smak med gul frukt, brynt smör och örter. Lagrat på nya ekfat under 30-36 månader. Det finns endast 36 Ha vit Ermitage och totalt produceras cirka 125 000 flaskor i jämförelse med exempelvis i Meursault där ca 2.5 miljoner flaskor produceras. (Wine Affair, 60 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på E. Guigal Ermitage Ex Voto Rouge 2019

E. Guigal Ermitage Ex Voto Rouge 2019, Frankrike, Rhône, Nr 94190, 3849 kr

Från fyra olika vingårdslägen och nästinitill helt avstjälkad syrah med grönörtig och rödfruktig ton, svarta bär och rökig mineralitet. Sting av järn och blod, charkuterier och köttiga lustar. Komplex och stor med kraft och energi, fylligt och expressivt men i fin balans där vildhallon och tranbär blandas med köttiga toner tillsammans med finstilta tanniner där friskhet och fruktighet samarbetar för att skapa magi. (Wine Affair, 60 fl.)

Flaskbild på E. Guigal Côte Rôtie La Mouline 2019

E. Guigal Côte Rôtie La Mouline 2019, Frankrike, Rhône, Nr 93022, 4349 kr

Mörk mogen röd frukt med hög aromatik, stort och kraftfullt. Mörkt och rökig med komplexa torra tanniner och bjussig frukt, läder, choklad, kakao, kaffe, pralin och kryddig örtighet. Läskande fräsch syra och nästintill erotiskt laddad. Lång koncentrerad eftersmak. (Wine Affair, 90 fl.)

Flaskbild på E. Guigal Côte Rôtie La Turque 2019

E. Guigal Côte Rôtie La Turque 2019, Frankrike, Rhône, Nr 91244, 4349 kr

Balanserad nos, rökig med mörkt röd frukt. Koncentrerad frukt med ljusare bär som vildhallon och jordgubb i smaken, tät varm, eldig och kryddig med mjuk mogen tanninstruktur, läskande friskhet med syravurm. Ett torrt avslut med choklad, mocka, kaffe, rökt chark och örter som i kraftfull elegans hänger kvar i oändlighet. (Wine Affair, 90 fl.)

Flaskbild på E. Guigal Côte Rôtie La Landonne 2019

E. Guigal Côte Rôtie La Landonne 2019, Frankrike, Rhône, Nr 90329, 4349 kr

Whole cluster syrah och något vildare och med det lättare i nosen än de två syskonen ovan. Djup koncentration i smaken, mörk frukt, läder och stall, vidare svartvinbär, mörka körsbär, vildhallon, lagerblad, viol och vitpeppar. Otroligt koncentrerad ocvh kanske något återhållen med tät frukt. Eftersmaken komplex och mycket torr men lång och full av energi och liv – ett vin för långlagring och vitalitet i decennier framöver. (Wine Affair, 90 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.