Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "vinet, eller berättelsen om vinet"

Nyprovat – "vinet, eller berättelsen om vinet"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 10 minuter

Höstens intåg blir påtaglig när jobbet drar igång på allvar och skolorna uppgraderar sina elever med en årskull och värmen äntligen kommer. En hel sommar går man och väntar, begynnande förhoppningar om midsommar (som förvisso var fin i år), semesterveckorna i juli som regnar bort och man lär sig aldrig. Kassan är dessutom tom, lagom till augustis andra lansering av tillfälliga sortimentet och den mest intressanta webblanseringen på länge. Bara att bita ihop, nästa sommar ska jag erinra mig dessa ord och ha välfylld plånbok, med solen i ögonen och ungarna i skolan samtidigt som jag från hammocken klickar hem godhet efter godhet... yeah right!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_charles_Heidsieck_blanc_de_millenaires_2007

Charles Heidsieck Blanc de Millènaires 2007, Frankrike, Champagne, TSE 93317, 1699 kr

En hundring mer än sist, när 2006 släpptes, är inget att bråka om. Champagne Charlie består som toppvin bland Champagnes giganter. Kraft, elegans, energi, ren distinktion och precision. En smakprofil är nästan onödig, vinet, eller berättelsen om vinet, säger er att det är gott, förbannat gott och kvaliteten och framtida potential för utveckling är skyhög! Har du dessutom någon eller något att fira från året 2007 är prislappen en baggis. (Provinum Vinhandel, 360 fl.)

winetable_nyprovat_sebastien_brunet_le_naturel_vouvray

Sébastien Brunet Le Naturel Vouvray Pet Nat NV, Frankrike, Loire, TSE 93341, 189 kr

Ekologiskt och fullödigt naturligt med doft och smak av gul frukt, honung och ylle i fin mousse, friskt syrligt med fyllig krämig konsistens och saltstänkt mineralitet i avslutet. Den lilla egendomen utanför byn Chancay har gått i arv i flera generationer och de har aldrig använt pesticider eller konstgödsel. Sébastien tog över sin pappas gård redan 2006 och har sedan dess utvecklat sina viner magnifikt.(Wine Trade, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_cremant_de_savoie_quenard

André et Michel Quenard Cremant de Savoie Extra Brut NV, Frankrike, Savoie, TSE 93754, 189 kr

Läskande alpbrus från supersmarriga druvan jacquère. Doften drar inbjudande åt sommar, nytorkat hö och gul frukt, färska örter och vegetativa mineraliskt rökiga inslag. Frestande läckert med frisk syrlig och bred mousse. Ett vin som ger tuppskinn på armen efter första klunken, sen brakar festen igång! (Panache, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_susumante_larchetipo

L’Archetipo Susumante 2021, Italien, Apulien, TSE 94045, 179 kr

Egensinnigt rosé från Salice Salentino fyllt av smultron och vildhallon med en bred sötfrisk mousse – fylligt och läskande på en och samma gång, ett riktigt härligt bubbel. Biodynamisk odlat sedan år 2000 med inspiration och influenser av Masanobu Fukuokas filosofi kring jordbruk. Kolla priset och antalet flaskor och slå ihop ett och annat så får du bra biobrus till hösten. (Panache, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_zanotto_rude_col_fondo

Zanotto Rude Col Fondo Vino Frizzante Bianco NV, Italien, TSE 93876, 199 kr

Naturlig col fondo från en samling frifräsare om köper druvor och gör spännande intryck i vinvärlden. Col fondo är en naturlig prosecco pet nat om det går att förklara det så och vara krass. Druvan glera som efter första jäsning i ståltank sedan får jäsa en andra gång på flaska i nedkylda rum. Man låter sen jästfällningen ligga kvar i vinet utan degorgering eller filtrering. Vinet blir därmed grumligt då de döda jästcellerna ligger kvar i vinet. Det här fenomenet är ingen defekt, utan bidrar till den speciella stil och smak en riktigt col fondo har. I denna tappning av Rude finner jag en frisk citrus och örtdoftande doft med brettiga övertoner, något vilt som tar över smaken som med tid troligen kommer att musa ur inom kort efter öppnandet. Men va fan, kyl ner, poppa upp och sug i dig den innan musen hinner säga pip och du är in for a treat! (Vinoliv, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_omaggio_pet_nat

Puerto Ancona Omaggio Pet Nat 2021, Argentina, TSV 95672, 189 kr

En mysig flaska vin, som en saga men där slutet kanske inte riktigt faller alla på läppen, ett slut där någonting skaver och inte riktigt är uttalat. Soft och smak av gul frukt, gräs och vilda gröna örter  i en fyllig och krämig textur med bred mousse, frisk syra och fruktigt avslut som spricker av persika, gula plommon, aprikos och något märkligt oidentifierbart artificiellt i eftersmaken. Spännande att prova för den äventyrlige! (LarCap, ? fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_joh_jos_prum_kabinett

Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Kabinett 2020, Tyskland, Mosel, TSE 94594, 329 kr

Moseldynamik för den som vill upptäcka den äkta varan från Tysklands kanske mest kända vinområde. Nedan två från samma producent, en gigant bland giganterna i området. Kabinetten från Wehlener Sonnenuhr är en av mina favoriter. Syrlig doft av gul stenfrukt och gröna örter med en elektrisk syra, frisk och sötfruktig av persika, gula plommon och ugnsbakade äpplen. (Tryffelsvinet, 1980 fl.)

winetable_nyprovat_joh_jos_prum_spätlese

Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Spätlese 2018, Tyskland, Mosel, TSE 94595, 399 kr

Spätlesen håller likvärdigt hög klass som kabinetten i min bok med frisk driven doft, nästan stickig av krusbär och päron men som mjukas upp av mogna gröna äpplen och färska gröna örter. Fylligt och majestätiskt av mogen söt frukt, frisk syra och oändlig lagringspotential. (Tryffelsvinet, 540 fl.)

winetable_nyprovat_joh_jos_prum_auslese

Joh. Jos. Prüm Graacher Himmelreich Auslese 2013, Tyskland, Mosel, TSE 94596, 449 kr

Auslesen kickar alltid butt och med namnet är detta inte mindre än himmelriket buteljerat. Sötfrisk doft av äpple och  honung i en stilren, tät, fet och, ursäkta ordvalet, läcker, läskande floral och sötfruktigt avslut där frisk syra sjunger som syrsor och cikador i sommarnatten. (Tryffelsvinet, 540 fl.)

winetable_nyprovat_tesch_königsschild

Weingut Tesch Königsschild 2020, Tyskland, Nahe, TSE 93571, 189 kr

Tesch bjuder alltid på kvalitet och märkbar mineralitet. Doft av marknadsgodis, marmelad, gul stenfrukt och gråpäron vägs och balanseras upp av en mineraliskt saltstänkt, fokuserad och saliverande syrlig kropp. Gula äpplen och päron, syrligt friskt, floralt flirtigt, stenigt mineralisk med värmande gula plommon i avslutet. (The Wine and Spirits Collective, 1500 fl.)

winetable_nyprovat_weinbach_pinot_blanc

Domaine Weinbach Pinot Blanc 2020, Frankrike, Alsace, TSE 93730, 235 kr

Ekologisk megaklassiker med anor från Alsaces ursprung. Ett domänvin ren i doften av gulfruktig citrus och stenfrukt. Stram men fyllig i sin feta textur och syrligt sötfruktig där mogen varm gul stenfrukt, speciellt persika visar riktningen hela vägen in i kaklet. (The Wineagency 600 fl.)

winetable_nyprovat_cabidos_gaston_phoebus

Château de Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng 2019, Frankrike, Sud-Ouest, TSE 94588, 179 kr

Från Comté Tolosan, har du hört om det förut? Kanske, kanske inte men det är ett habilt område för petite manseng, även det ett namn som flugit de flesta förbi. Hursomhelst, ett vitt vin med mörkt gul färg, doft av vete och råg, gula blommor och hittepåfrukt. Det här är ett udda vin, fyllig och fet, torr och tung med sötfruktigt äpple, mogna bokna äpplen, vegetativt, floralt med diskreta toner av spannmål. Dock, skall medges, är det ett riktigt spännande vin och faktiskt ganska gott. (Moestue Grape Selections, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_raig_de_raim

Celler Piñol Raig de Raïm 2020, Spanien, Katalonien, TSV 96028, 109 kr

Ekologisk garnacha blanca med ett tionde macabeo från Terra Alta. Gulgrönsyrlig frukt, hög driven syra, nästan spritsig på tungan, gulfruktig och citrusfrisk med örtiga hötoner av gräs, klöver och vilda blommor. En frisk syra rider ut de torra tanninerna och lyfter en fyllig och småfet mättad och kraftull syrastinn lirare in ett fräscht och aptitligt avslut. (Sigva, 15000 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_love_you_bunches_orange

Stolpman Vineyards Love You Bunches Orange 2021, USA, Kalifornien, TSE 93393, 229 kr

Santa Barbara Countys experimenterande älsklingar är tillbaka med ett skalmacererat orange vin. Det lär bli rusning och huggsexa bland de instagramande vinhaggorna där ute då etiketten bara är sååå fin. Men vinet är inget att vifta bort, det är ett habilt vin med spritsig doft av rabarber, jordgubb och citruszest. Wholebunch pressat med spritsig frisk syra, bittercitrus, aprikos, jordgubb och blodgrapefrukt. (Gullberg by Stockwine, 1800 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_santenay_la_comme

Domaine Louis Lequin Et Fils Santenay La Comme 1er Cru 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 93632, 449 kr

När viner från mer kända områden och gårdar i Bourgogne börjar bli svåra att både få tag i och att betala för upptäcks andra skatter från platser som tidigare stått i skuggan. Santenay är en sådan adress vi redan bekantat oss med under vårens släpp och som vi kommer att få se mer av. Familjen Lequin har ett anmärkningsvärt förhållande till byn Santenay som ligger i södra änden av Côte de Beaune, då de har brukat marken här sedan 1604. Parfymerat av jordgubb och sandelträ, välbyggt, stramt och syrligt med välintegrerade tanniner och balans i syran, gott. (Idyllique, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_francois_villard_certitude

François Villard Crozes-Hermitage Certitude 2019, Frankrike, Rhône, TSE 92127, 199 kr

François Villard var tidigare kock som skolade om sig till sommelier och sen gick all in i vinets värld. En stor favorit hos undertecknad sedan många många år och hans Côte-Rôtie Le Gallet Blanc är i sin stil ett av de bästa vinerna i området. Hans Crozes-Hermitage har stiltypisk rökig, köttig körsbärsdoft, med smaker av vild syrlig körsbärfrukt, vilda örter, björnbär, svarta vinbär, bigarråer, rökta charkuterier, fat, vanilj och kryddor. Avslutet är torrt och långt med animaliska toner, mineralisk stenkross och chark. (Tryffelsvinet, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_marcillac_les_cros

Domaine du Cros Marcillac Les Cros 2020 Frankrike, Sud-Ouest, TSE 94590, 149 kr

Domaine du Cros är en fjärde generationens familjeegendom som drivs av Philippe Teulier tillsammans med sonen Julien. De har 22 hektar vingårdsmark och är den absolut viktigaste fristående producenten i hela appellationen. Lokala druvan Fer Servadou i en Cabernet Franc-lik stil som smakar så där rustikt, härligt superfranskt. Marcillac är ett otroligt prisvärt vin, friskt rödbärigt av hallon och jordgubb i en torr stram struktur med aptitlig örtbeska i avslutet. (Pompette, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_rovero_gustin

Rovero Barbera d’Asti Gustin 2019, Italien, Piemonte, TSV 95503, 199 kr

Körsbärsfruktig barbera med inslag av ekfat och örter med hög maxad syra, smak av syrliga bär, lingon, tranbär, moreller och körsbär i ett läskande syrligt och torrt avslut. Fratelli Roveros historia sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet. Firman drivs idag av bröderna Franco, Claudio, Michelino och hans son Enrico som även är vinmakare. Förutom vin producerar man även grappa. Egendomen drivs enligt ekologiska principer. (Mälardalens Frukt & Grönt, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_fontanafredda_barolo_riserva

Fontanafredda Barolo Riserva 1982, Italien, Piemonte, TSE 90509, 1982 kr

En pigg 40-åring från anrika och klassiska Fontanafredda. Tegelorange i färgen med mogna toner av höstlöv, undervegetation, svamp och ostkanten på en lagrad parmesanost. Men här finns ändå livs levande syra och smaker av tjära, rosor och körsbär där frukten går mot en övermognadsfas, så drick och njut nu, inget att hålla på så mycket längre till. (Enjoy Wine & Spirits, 360 fl.)

winetable_nyprovat_beragna_ka_mancine

Ka Manciné di Repaci Roberta Beragna 2021, Italien, Ligurien, TSE 93976, 199 kr

Från Ligurien och den lilla byn Soldano kommer denna lilla pärla till vin på lokala druvan rossese. Beragna är fylld av körsbär och jordgubbstoner med inslag av torkad örtkrydda och peppar. Smaken är juicy och frisk med krispig syra och mineraliska toner. Det är ett helt unikt vin som är fängslande och lockande på samma sätt som storasyskonet nebbiolo kan vara. Skördat för hand från högt belägna terrasserade gårdar med utsikt över medelhavet. (Brix Wine, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_la_dula_sierra_de_tolono

Sierra de Toloño Rioja La Dula 2020, Spanien, Rioja, TSE 93531, 219 kr

Garnacha med fräsch rödbärig ren doft. Frisk syrlig frukt med smaker av mandelblom, jordgubb, söta hallon och färska örter. Hög läskande syra, torra tanniner, ungdomligt och levande. 2019 utsågs vinmakaren och grundaren Sandra Bravo till Best young winemaker av Tim Atkins. I den kalkstensrika jorden på 650 meters höjd får Sierra de Toloños vin sin fräscha karaktär. Här finns klar luft, styrka och hälsa. Välkommen till det moderna och unga Rioja. (Provinum Vinhandel, 600 fl.)

netable_nyprovat_longridge_ekliptika

Longridge Ekliptika 2019, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 92108, 199 kr

Ekologiskt och biodynamiskt brukade jordar har gett liv åt denna bordeaux-blend på cabernet franc, merlot, petit verdot och cabernet sauvignon genom hantverk av visionären Jasper Raats. Tung kraftfull men elegant doft av mörka körsbär, röda plommon och vanilj, rökiga ekfat och dill. Tät, fyllig och kraftfullt koncentrerat, kryddigt het och eldig men välbalanserat och snyggt. (Concealed Wines, 5400 fl.)

winetable_nyprovat_hedges_red_mountain

Hedges Family Estate Red Mountain Red 2019, USA, Washington State, TSV 93016, 239 kr

Fat och mörkt röd frukt i nosen med smaker av körsbär, svarta vinbär, ceder, peppar, kaffe, vanilj och choklad. Köttigt stort med tuggiga tanniner, fylligt och långt, en riktigt grymt grillvin! Familjen Hedges, eller som det senare skulle komma att heta Hedges Family Estate, började sin vinkarriär i slutet av 1980-talet i Sverige. Rättare sagt, det var via en listning på monopolet här som allt tog fart. Här har svenske vinmakaren Lars Torstensson också haft en del med i spelet. (Terrific Wines, 5400 fl.)

winetable_nyprovat_stolpman_syrah

Stolpman Vineyards Estate Grown Syrah 2020, USA, Kalifornien, TSV 91304, 215 kr

Stolpman Vineyards ligger bakom de hett eftertraktade vinerna Love You Bunches som även de släpps vid denna lansering. Här ett bevis på vad de annars har för sig i Ballard Canyon. En syrah med sötsyltig mörktrödbärig doft, köttig och järnrikt mineralisk. Tät och kraftfull, fyllig och välbalanserad, köttig frukt, rökig mineralitet och lång kryddig eftersmak. Hett till grillen även det. (Gullberg by Stockwine, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_love_you_bunches

Stolpman Vineyard Love You Bunches Carbonic Sangiovese 2021 USA, Kalifornien, TSE 93266, 229 kr

Santa Barbara County och sangiovese with love. Ett återkommande älsklingvin på sociala medier. Spritsig och frisk doft av vildhallon, tranbär och granatäpple. Lätt vibrerande elektrisk syra, balanserad friskfruktig av körsbär, äpple, hallon och jordgubb, lätt spritsig på tungan av kolsyrejäsningen, där hela klasar pressats varsamt. Det hela avrundas i ett friskt syrlig med torrt avslut med mjukt sandpapprade tanniner. (Gullberg by Stockwine, 6000 fl.)

Jag har även provat genom ett antal av torsdagens (18/8) webblanseringar med fokus den på spanske vinfilosofen Telmo Rodríguez och den italienske diton Paolo Bea:

Bokningen är öppen mellan 18 augusti 2022, kl 10:00 – 18 augusti 2022, kl 23:59 och man kan endast beställa som inloggad med registrerat konto hos Systembolaget.

Paolo Bea Arboreus 2016, Italien, Umbrien, Nr 92243, 499 kr

Orange, mosad aprikos, periskopuré, gula plommon, tätt, stramt torrt, med tanninrik struktur, frisk läskande syra, komplex och fascinerande. (Panache, 312 fl.)

Paolo Bea Pipparello 2015, Italien, Umbrien, Nr 93158, 699 kr

Syrligt nästan VA doftande körsbärsfruktigt, tätt stramt koncentrerat och tuggia tanniner, Syra lyfter frukten, torrt och moget. Komplex och rutsikt. (Panache, 156 fl.)

Paolo Bea Pagliaro 2015, Italien, Umbrien, Sagrantino di Montefalco, Nr 93653, 899 kr

WEBB syrlig VA, körsbär, vildhallon, torrt stramt och tuggiga tanniner frisk syra läskande frukt, inget nybörjarvin.
(Panache, 120 fl.)

Paolo Bea Cerrete 2011, Italien, Umbrien, Sagrantino di Montefalco, Nr 94189, 1299 kr

VA, aceton, körsbär, torrt stramt extremt sträva tanniner, frisk syra och hungrig frukt ett vin för framtiden.
(Panache, 96 fl.)

Pago La Jara 2018, Spanien, Kastilien-León, Toro, Nr 92534, 399 kr

Syrlig ungdomlig doft av tranbär, vinbär och färska örter. Torr med frisk syra. Ung men komplex struktur och textur. Torra tanniner och bittercitrus i avslutet. (Wine Affair, 84 fl.)

Telmo Rodriguez Pegaso Arrebatacapas 2019, Spanien, Cebreros, Nr 93256, 495 kr

Från hög höjd på ca 1100 möh. Ljus, pigg och rödbärigt josig doft, saftigt av syrliga färska körsbär, vildhallon i torr stram mineralrökig stil med långt avslut. (Wine Affair, 24 fl.)

Falcoeira “A Capilla” Telmo Rodriguez 2019, Spanien, Galicien, Valdeorras, Nr 92066, 525 kr

Läskande pigg fruktig doft, ungdomlig örtig med syrligt rödbärig med hög syra. Beskörtig med inslag av tjära och rök, eldigt skaldiskt avslut och den enda av dem som kändes något oren – kanske till och med på väg mot musighet. (Wine Affair, 84 fl.)

As Caborcas Telmo Rodriguez 2019, Spanien, Galicien, Valdeorras, Nr 95707, 525 kr

Klockrent mineralrik och tvär där frukten är mörk med tjära och grönaktiga, kartiga paprikatoner. Kolstybb, torv och tjära i smaken men ren och snygg frukt med elegant finish. (Wine Affair, 96 fl.)

O Diviso Single Vineyard Telmo Rodriguez 2019, Spanien, Galicien, Valdeorras, Nr 92180, 695 kr

Rödfruktig elegant mineralrik och grönörtig. Mörka röda bär, torr stram och eldig med läskande frisk syra, fjäderlätt men med en inneboende tyngd och kraft med sammetslena tanniner. (Wine Affair, 72 fl.)

Bodegas Lanzaga – Telmo Rodriguez La Estrada 2019, Spanien, Rioja, Nr 92637, 659 kr

Superklassisk vinmakning av en supermodern vinstil. Fieldblend med lejonpart tempranillo samt graciano mfl. Luftig och flirtig doft av blåbär och mörka körsbär, rosor och svarta plommon. Torr stram men inbjudande fruktig och drickvänlig redan nu. (Wine Affair, 72 fl.)

Bodegas Lanzaga – Telmo Rodriguez El Velado 2019, Spanien, Rioja, Nr 92630, 695 kr

Fieldblend på mestadels garnacha och tempranillo. Dov av rödsvart frukt och bär. Smaken lyfts upp en ton av vildhallon med fullt fokus på syran. Torrt, stramt och otroligt flirtigt och elegant med värmande avslut. (Wine Affair, 48 fl.)

Bodegas Lanzaga – Telmo Rodriguez Tabuerniga 2019, Spanien, Rioja, Nr 93340, 895 kr

Inbjudande parfym, rödbärig och örtig med bra spännvid mellan ungdomlighet och åldringspotential. Blåbär, vildhallon, svartvinbär med mjuka tanniner, hög syra och läskande josighet men också fyllig kropp och helt torrt i avslutet.(Wine Affair, 45 fl.)

Bodegas Lanzaga – Telmo Rodriguez Las Beatas 2019, Spanien, Rioja, Nr 92947, 1795 kr

En sammetslen och mjuk velvet devil. Koncentrerad och elegant, mörkt rödbärig, fyllig med mogna tanniner och mogen frukt i ett mineraliskt välbalanserat och nobelt avslut. (Wine Affair, 24 fl.)

Molino Real Telmo Rodriguez 2018, Spanien, Andalusien, Malaga, Nr 93031, 395 kr (500 ml)

Sött bergsvin i otrolig balans mellan syra och sötma där frukt som citrus, aprikos och persika dansar koordinerat med vita blommor och nyplockade vårörter. Charm till tusen! (Wine Affair, 84 fl.)

Domaine Georges Vernay Condrieu Coteau de Vernon 2019, Frankrike, Rhône, Condrieu, Nr 93663, 1259 kr

Inbjudande parfym, gulfruktig, citrus, örter, äpple, tät komplex, fyllig fet och bedårande vitblommig viognier. (Heritage Wines, 36 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.