Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "inre mystik i en yttre gestaltning"

Nyprovat – "inre mystik i en yttre gestaltning"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 12 minuter

Pär Strömberg har inför höstens första lansering i tillfälliga sortimentet valt att fokusera sin lista av tips på anden i glaset. Anden som lever i det besjälade vinet, något som endast kan förnimmas och skönjas på en metafysisk nivå i den oändliga jakten på vinets väsen.

Anden besjälar vinet och ger upplevelsen en metafysisk nivå som en industriell vinprodukt inte kan mäta sig med. Att det finns bra och kvalitativa industriellt framställda viner är ett absolut fakta. Men anden bör vara med vid tillverkningen av vin. Man kan benämna det på flera olika sätt, med passion och filosofi, som hantverksmässigt, naturligt eller småskaligt (om det applicerar på vingårdens storlek) eller i fallen där människans inverkan på vinet endast följt naturens egen väg. Jag har återigen provat mig fram och försökt fånga varje flaskas väsen på ett eller annat vis. Utan anden och själen i vinet saknas upplevelsen av det metafysiska, alltså det som ligger bortanför våra sinnen. Att försöka fånga det är den oändliga jakten på vinets väsen. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre.

CIDER & BLANDDRYCKER

pomologik_wt

Pomologik Natur/Kultur 2019, Sverige, Strängnäs, TSE 10203, 249 kr

Från äpplen skördade både i Skåne och i Sörmland, en salig blend av de bästa sorterna för balans mellan syra och sötma. med. Det är en ambitiös cider som Johan och Pomologik har mustat och jäst men kanske också den vildaste och bångstyrigaste jag smakat hittills. Men det är gott, onekligen är det oemotståndligt i sin syrligt och strävstramt fräscha inledning som med visst svårsmält hög syra och torrma gör att kinderna drar ihop sig, salivet släpper totalt och läpparna krullar sig. Kanske inget för nybörjaren men definitivt ett steg i rätt riktning för svensk hantverksdryck. (Vintedge, 432 fl.)

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_roland_champion_SCGC

Roland Champion Special Club Grand Cru 2017, Frankrike, Champagne, TSV 90479, 496 kr

Lätt brioche-brödig och kexig doft med smak av blommig citrus och rik äppelfrukt där en fylligt gräddig mousse och läskande syra tar mig med på en resa mot finishen. Ett mycket kvalitativt från en familjeodlare i högrankade byn Chouilly i Côte de Blancs. Här produceras mycket god champagne framförallt på chardonnay precis som i denna Special Club med årgång 2017. Under varumärket Special Club finns idag 29 vinodlare som alla är medlemmar i Club Trésors de Champagne. (ChampagneHuset, 4800 fl.)

PierrePaillard_wt

Pierre Paillard Les Grande Récolte Collection Privée 2008, Frankrike, Champagne, TSE 90174, 726 kr

Stor champagne med en 55/45 uppdelning av chardonnay och pinot noir. Mogen och lagrad fin jästig brödton med röda och gula äpplen och frisk citrusfrukt. Bred, kraftfull och syrligt vass mousse. Torr och syrlig med markant och elegant eftersmak. Biodynamisk odlarchampagne där vi får mycket vin för pengarna, priset till trots. (Climatwines Hill & Montes, 474 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_horst_sauer_silvaner_GG

Horst Sauer Am Lumpen 1655 Silvaner Großes Gewächs 2020, Tyskland, Franken, TSE 55279, 349 kr

Toppsilvaner med krutig mineralitet och pigg citruston i nosen över gul och grön frukt. Frisk sprittande syra, läskande saliverande och rikt fyllig. Idag drivs familjefirman Horst Sauer av dottern Sandra som tagit över det mesta av källararbetet. De rankas som en av de viktigaste spelarna i Franken och vi är glada att se deras toppviner återigen på den tillfälliga hyllan. (Amazing Wines Hedberg & Wising, 480 fl.)

horstsauer_wt

Horst Sauer Am Lumpen 1655 Riesling Großes Gewächs 2020, Tyskland, Franken, TSE 94599, 349 kr

Från samma kvalitetsproducent som ovan fast deras GG riesling. Högkvalitativt och rent med primärt päron och krusbär och gröna örter i både doft och smak. Citrussyrligt, torrt och mineralrikt med en lätt sälta i en frisk och fräsch avslutning. Bra pris för GG i Franken, kanske pga inte lika populärt område som andra, dock riktigt bra! (Amazing Wines Hedberg & Wising, 480 fl.)

winetable_nyprovt_rabl_steinhaus_rote_erde

Rabl Riesling Steinhaus Rote Erde 2019, Österrike, Kamptal, TSE 94779, 219 kr

Den röda jordens riesling har gett friska toner av citrus, gräs och vita vinbär, äpple och vagt av citrus men välbalanserat mellan mjuk söt frukt och frisk krispig syra. Stenfruktig av persika i en solig värmande frukt med sval syra och välbalanserat i örtigt och kryddigt avslut med krutig mineral. (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

RBO_wt

Domaine Weinbach RBØ Riesling La Butte du Calvaire ø Intrant 2020, Frankrike, Alsace, TSE 93799, 429 kr

Koncentrerad reduktiv doft av smörkola och gul stenfrukt, fylligt syrligt och otroligt välbalanserat. Naturligt anslag och läckert stukturellt med syrlig  touch och fet textur. Domaine Weinbach ligger vid foten av berget Schlossberg, närmare bestämt intill Clos des Capucins, en muromgärdad vingård på 5 hektar som helt ägs av familjen. Den nämns i skrift så tidigt som år 890 och drevs på 1600-talet av Capucinermunkar, därav namnet. (The Wineagency, 180 fl.)

winetable_nyprovat_louis_michel_chablis

Louis Michel & Fils Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2021, Frankrike, Bourgogne, TSV 96138, 359 kr

Syrlig mineralisk doft av citrusfrukt och gröna äpplen. Hög frisk syra, mineralisk stensälta och fylligt långt syrligt avslut. En skolbokschablis från premier crun Montée de Tonnerre. Domaine Louis Michel & Fils ligger i hjärtat av Chablis, i det område som munkarna först började odla vin i under 1100- talet. Familjen Louis Michel har en lång tradition av vinodling och har producerat vita viner på platsen sedan 1850. (Ward Wines, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_mercurey_faiveley

Domaine Faiveley Mercurey Clos Rochette Monopole 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 94739, 299 kr

Från Côte Chalonnaise och en monopolvingård i Mercurey kommer denna chardonnay fylld till bredden av exotisk frukt som ananas, kokos, gul stenfrukt, citrus och vanilj. Stram och fyllig på en och samma gång med en gulfruktig, smörig och vitblommig finish. Löjligt gott till löjligt bra pris. Ett vitt vin från Bourgogne som man fortfarande kan betala för är en ynnest, dessutom otroligt lagringsbart. (Vinunic, 990 fl.)

winetable_nyprovat_montelapio_fiano_di_avellino

Villa Matilde Montelapio Fiano di Avellino 2020, Italien, Kampanien, TSV 90032, 150 kr

Här en god fiano som jag lärde känna under förra årets lansering, kanske med inspiration av vinskribentkollegan Sofia Anders vurm för druvan? Samma pris som då, en något större allokering och ett något vassare vin. Syrligt gulfruktig nos med smak av grönt äpple, sälta och mineralitet, tämligen enkel och lätt men med stram torr finish med frisk ihållande kryddighet i avslutet. Fiano är en fascinerande syditaliensk grön druva som är känd för att åldras med värdighet. Vi är inte så bortskämda med vita viner från Kampanien så återigen ett välkommet återbesök i tillfälliga sortimentet. (Nigab, 8000 fl.)

winetable_nyprovat_newton_johnson_albarino

Newton Johnson Albariño 2021, Sydafrika, TSE 90008, 199 kr

Spansk/portugisiska storheten albariño/alvarinho i sydafrikansk tappning från kvalitetsproducenten Newton Johnson. Syrligt örtig doft av äpple och citrus med exotiskt inslag i en torr frisk syra med fyllig textur, välbalanserat gott i avslutet. ”A Taste of Heaven Awaits You” står det vid infarten till familjen Newton Johnsons egendomar. Det är kanske inte jag rätt person att skriva under på, jag som älskar Slayers andra fullängdare Hell Awaits från 1985. Det jag dock kan skriva under på är att det här är ett riktigt välgjort vin. (Wine Affair, 600 fl.)

winetable_nyprovat_sandhi_chardonnay

Sandhi Central Coast Chardonnay 2020, USA, Kalifornien, TSE 94598, 245 kr

Gulfruktig och örtigt floral, vagt reduktiv med smörkola, äpple, citrus och smöriga popcorn i inledningen. Fyllig, egensinnig och karaktärsfull. Matig med citrus, äpple och exotiska toner, välbalanserat solmoget fruktig med frisk syra och läskande mineralitet och mycket gott. Rajat Parr och Sashi Moorman fortsätter skapa burgundisk magi i Kalifornien. Massor av otyglad energi, lägg undan ett par år och få 100 % utdelning. (The Wine Agency, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_roaring_meg

Mount Difficulty Wines Roaring Meg Riesling 2021, Nya Zeeland, Central Otago, TSV 91138, 149 kr

Det svåra bergets vineri har gjort ett mindre svårt vin. Visst, vag petroleum inledningsvis men det är ju det som folk gillar. Vidare, gul stenfrukt och päron i ett sötfruktig, friskt syrligt och torrt avslut. Hittar även smörkola, gröna örter och honung i ett floralt blommig och sötfriskt avslut. Central Otago är Nya Zeelands, och ett av världens, sydligaste vinområden. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i utkanten av staden Cromwell. (Vinia Sweden, 3600 fl.)

ORANGEVIN

MVO_wt

Domaine Weinbach MVØ Macération Vogelgarten ø Intrant 2020, Frankrike, Alsace, TSE 93834, 349 kr

Orangerosa skalmacererat vin på de lokala favoriterna gewurztraminer och pinot gris. Syrlig doft, rödbärig och gulfruktig av vildhallon och aprikos, örter och bittersöt citrus. Fyllig fet och stramt syrligt med ett örtigt, kryddigt bittert bett i det torra avslutet, ett vin med inre mystik i en yttre gestaltning. Domaine Weinbach var tidigt förespråkare för naturnära odling och redan 1998 började man bruka 8 hektar enligt biodynamiska principer. Sedan 2005 är alla deras vingårdar biodynamiska, och samtliga Weinbachs viner är idag certifierade såväl ekologiskt (Ecocert) som biodynamiskt (Demeter). (The Wineagency, 300 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_chat_sauvage

Chat Sauvage Pinot Noir Rüdesheim 2019, Tyskland, Rheingau, TSE 92575, 379 kr

Toppvin från krispiga Rüdesheim med burgundiska influenser som format dessa druvor till något oemotståndligt. Svartfruktig med inslag av jordgubb, körsbär och vildhallon, sandelträ och ekfat. Läskande josig med stenig mineral, torra tanniner och fyllig kropp, komplex och snyggt av Schulz & Schöttle som odlar ekologiskt utan certifikat. Det här är ett vin som jag spår vinner en hel del på lagring. Förvisso gott redan nu, men vänta och se om du inte är alltför otålig. (Brix Wine, 600 fl.)

winetable_nyprovat_puszta_libre

Claus Preisinger Puszta libre! 2021, Österrike, Burgenland, TSE 94677, 169 kr

Naturligt, friskt rödbärigt av körsbär, tranbär och viol, bra pris, josigt och läskande ungdomligt. Ett riktigt piggt och naturligt läskande härligt vin, servera svalt i stora kupor och du har, du vet – vin de soif – glou glou och allt det där.. Claus Preisinger gjorde sitt första vin när han bara var 20 år gammal och utökade snabbt de 3 hektaren av sin familjs vingårdar vid sjön Neusiedlersee i Burgenland till 19 ha. Idag odlar han enligt biodynamiska principer och är en viktig del i Burgenlands vinutveckling. (Veritabel Vin/Vinstereo, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_morgon_corcelette

Domaine Louis-Claude Desvignes Morgon Corcelette 2021, Frankrike, Beaujolais, TSE 94162, 199 kr

Charmig Morgon med gamays förtecken av svart & rödbärig doft, hallon & lakrits och örtigt med läskande hög syra. Kanske något vag i frukten för årgången men tvärtorr och ren. (Gullberg by Stockwine, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_faiveley_mercurey

Domaine Faiveley Mercurey La Framboisière Monopole 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 94738, 339 kr

Exklusivt till bra pris, verkligen värd sitt pris i kvalitet kontra kostnad. Örtigt aromatiskt med jordgubb och svartvinbär, körsbär och integrerad fatkaraktär. Syrligt rödbärig frukt, torr med lätt sandiga tanniner. Snyggt, rent och platstypiskt. Mercurey är en otrolig guldgruva just nu för den som vill få en bra fix bourgogne. Syskonen Erwan och Eve Faiveley, vilka är sjunde generationens vinmakare på domänen, äger omkring 120 hektar över hela Bourgogne och är med det en av de största ägarna av Grand Cru och Premier Cru-klassade vingårdar i hela regionen. (Vinunic, 540 fl.)

winetable_nyprovat_coursodon_silice

Domaine Coursodon Saint-Joseph Silice 2019, Frankrike, Rhône, TSE 94826, 349 kr

Rökig syrah med örtig doft där mörka körsbär bär frukten innan mineraliteten kommer. Mörkt rödfruktig med koncentrerad frukt och rökig mineralitet, örtig och pepprig med köttig doft av mörka körsbär, björnbär och järn. Stort, elegant och fokuserat. Familjesonen och vinmakaren Jerome är mycket noggrann i sitt arbete ute i vingården och menar att ”det är summan av alla små detaljer som gör skillnaden”. Det är tack vare denna noggrannhet och den ständiga strävan efter förbättring som skapat Coursodon. (Provinum, 300 fl.)

winetable_nyprovat_clos_puy_arnaud

Clos Puy Arnaud Grand Vin 2019, Frankrike, Bordeaux, TSE 90570, 449 kr

Ett fantastiskt Bordeauxvin från en fantastisk årgång som spås blir något extra. Djup aromatik av svartvinbär och blåbär med en järnig mineralitet och en vagt brettig stallighet. Mjuk och len i textur och struktur med hög syra och frisk fruktighet. Mogna tanniner och lång koncentrerad eftersmak där man med viss kunskap plockar de tre beståndsdelarna, framförallt merlot, men där cabernet franc och cabernet sauvignon lurkar fint i bakvattnet. (Panache, 240 fl.)

winetable_nyprovat_pauillac_chateau_latour

Pauillac de Château Latour 2017, Frankrike, Bordeaux, TSE 91314, 899 kr

Klassiskt så det förslår, med sylvass stringens i uttrycket, känslan och druvblenden. Eller vad sägs om den unika precisionen i valet av 52.9% cabernet sauvignon, 39.9% merlot, 7.2% petit verdot? Djup koncentrerad doft av plommon och svartvinbär i en mjukt och värmande, stilren och torrt stram tannintät textur avslutande i hängande smaker och förnimmelser av rökelse, ceder, sandelträ, ekfat, vanilj och mörkt röd frukt. Elegans för lagringshyllan. (Tryffelsvinet, 420 fl.)

winetable_nyprovat_di_fatto_moferrato_rosso

Azienda Agricola Tacchino Di Fatto Monferrato Rosso 2018, Italien, Piemonte, TSV 91187, 159 kr

Albarossa, barbera, dolcetto och cabernet sauvignon från familjegård i Monferrato. Doft av aromatiska röda bär, körsbär, rosor, viol och tjärade fat. Torr och stram med täta tanniner där en frisk syra lyfter den annars lätt anonyma  frukten. Ett enkelt bordsvin i kategorin bättre för pengen. (Valid Wines, 7200 fl.)

winetable_nyprovat_voerzio_priavino_dolcetto

Roberto Voerzio Dolcetto d´Alba Priavino 2020, Italien, Piemonte, TSE 94039, 199 kr

Mörkt rödbärig med rosor och mogna körsbär, syrlig och tät med läskande syra och torra tanniner. Ekologiskt utan större ingrepp i processen, Roberto har dessutom återgått till sina stora ekfat i sann piemontesisk postmodernism. En klassisk dolcetto med frukt och livgivande energi i fokus. (Backman & CO vinhandel, 1380 fl.)

FrancoMolino_wt

Franco Molino Barolo Villero Riserva 2013, Italien, Piemonte, TSE 94635, 499 kr

Från Molinos som vi lärt känna genom förra årets fasta listning. Nu med sin riserva från fina årgången 2013. Tegelröd av ålder med mognadstoner, höstlöv, undervegetation, skogspromenad om hösten, utblommade rosor, tjära och mogna körsbär. Torr stram mogen frukt, torkad frukt, hög syra och örtigt kryddigt avslut. Franco Molino är en familjeägd egendom i Barolo som idag drivs av fjärde generationen genom Silvana Molino och omfattar drygt tio hektar vingårdar i byarna Barolo och La Morra. (Vinoliv, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_trinchero_noce

Trinchero Noce 2018, Italien, TSE 94675, 179 kr

Volatil inledning som man kan veva ut glaset eller låta vinet luftas en timma eller två. Syrlig doft av röda och svarta bär, sötfruktigt av mogna hallon, plommon och körsbär. Syrligt torrt och komplex och ännu mycket ungt med tanke på de reduktiva vinmetoderna som Ezio tillämpar. Men OH! vilket vin.
Noce kommer från övervägande del nyplanterade vinstockar. Trinchero förlorade över 5 Ha vingårdar till flavecence dorée under perioden 2010-2014, och de har återplanterat från 2015 till idag. 2018 är den första årgången av vin som mest har druvor från dessa nya vinstockar. Det är samma vingård som tidigare gick dels till Vigna del Noce, dels till Terra del Noce. Dessa två viner tillverkas fortfarande av äldre vinstockar – Vigna del Noce från vinstockar planterade 1929 i skiftet Mortisio som fortfarande är i produktion, medan Terra del Noce (och vinet Barslina, som endast tillverkas sporadiskt) kommer från vinstockar i åldern 50- 70 år i Vigna del Noce och Barslina. Vinet är givetvis Barbera d’Asti Superiore, men Ezio bryr sig inte om att bråka med Valoritalia om vad som är “typiskt” Barbera d’Asti, och har därför nedgraderat alla viner som inte är Terra del Noce till Vino Rosso (även Vino Bianco) och Vigna del Noce, som behåller DOCG-klassificeringen. Källaren började buteljera vin under egen etikett 1952, och hade buteljeringskod AT-1, och var därmed den första källaren i Astiområdet att buteljera under egen etikett när registret skapades. Källaren drevs då av Serafino och Giacomo Trinchero, som var Ezios farbror respektive farfar – och det är härifrån beteckningen “Fratelli Trinchero” kommer. Efter Giacomo tog Renato, som var Ezios far, över. Han dog för många år sedan, och Ezio driver gården ensam men tillsammans med Monica, som har varit hans assistent i minst 25 år. (Wine Trade, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_a_rina_etna_rosso

Girolamo Russo ‘a Rina Etna Rosso 2020, Italien, Sicilien, TSV 92456, 219 kr

Tegelröd till färgen med inbjudande syrlig rödbärig doft av tranbär, granatäpple, men också av mogna körsbär och rosor, umami och vulkansten. Stramt men läskande gott. Ny årgång på instegsvinet från producenten som namngett sitt vineri till äran av sin hädangångne far. Guiseppe Russos vinodlingar ligger på 650-780 möh runt byn Passopisciaro på vulkanen Etna. Bra återköp av Sysbo, och ett vin som, enligt mig, borde ha en plats i fasta sortimentet. (Budbreak, 7200 fl.)

winetable_nyprovat_malleolus_emilio_moro

Malleolus Emilio Moro 2019, Spanien, Ribera del Duero, TSV 92470, 319 kr

Mörkt rödfruktig med vanilj och ektoner, ett torrt och stramt vin med unga tuggiga tanniner, örtigt och friskt syrligt med svartbärigt avslut på druvan tinto fino mer känd som tempranillo. Det här var ett av nyligen hädangångne Marios (importörens) favoriter från det moderna Ribera del Duero. Druvorna till detta vin kommer från vinrankor som är mellan 25 och 75 år gamla. Druvorna plockas för hand och sedan jäser druvmusten i rostfria ståltankar med egenproducerad jäst. Vinet lagras sedan på franska ekfat i 18 månader.  (Viña Española, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_villa_de_corullon

Descendientes de J Palacios Villa de Corullón 2020, Spanien, Bierzo, TSE 92338, 399 kr

Reduktiv i nosen men där röda bär, örter och vildvuxna röda blommor strax tar över. Torr och stram med fin syra och välbyggd balanserad struktur och textur, komplext och rustikt, elegant och stilrent i sin ungdomlighet. Arvingarna till J. Palacios, Alvaro och systersonen Ricardo Perez, gör här en härligt strukturerad mencía i Bierzo. (Prime Wine/Solera, 800 fl.)

tillfälligtsortiment_winetable_nyprovat_danilandi_lasuvasdelaira

Las Uvas de la Ira Daniel Landi 2020, Spanien, Kastilien-La Mancha, TSE 94666, 259 kr

Superhärlig garnacha på tillfälligt återbesök. Frisk och fruktig, ren och fräsch med otrolig klunkabilitet, en tanninrik vuxenläsk med personlig karaktär. Läskande druvjuice från granitjordar i Sierra de Gredos. Biodynamisk odling och mycket gamla stockar. “Vredens druvor” vinifieras i hela klasar helt utan tillsatser och vinet lagras därefter 10 månader på franska foudres (större ekfat). Odlingen sker även enligt ekologiska principer. Gott, rent och naturligt helt enkelt. John Steinbeck skulle vara nöjd. (Wine Trade, 396 fl. )

winetable_nyprovat_tiara_simonsig

Simonsig Estate Tiara 2005, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 93457, 269 kr

Tät köttig doft av mogen frukt, svarta körsbär, mogna plommon och mosade björnbär med inslag av torkad frukt och svamp. Ett vin med påtaglig ålder, drickfärdig nu, vänta inte för länge med denna. Fortfarande levande med frisk syra och koncentration i frukt och tanniner men kanske är det på gång att slå över i en något överkokt frukt i avslutet. En klassisk bordeauxblend på cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot. (Tryffelsvinet, 450 fl.)

winetable_nyprovat_mullineaux_syrah

Mullineux Syrah 2019, Sydafrika, Swartland, TSV 90153, 229 kr

Här är visdom nödvändig, för det är tal om ett mänskligt under och ett mänskligt nummer. Årgången bjuder otroligt driv i syran direkt i nosen, rödbärig och örtig med mineraliska inslag. Inbjudande frisk smak av rena körsbär, plommon och örter, läskande läckert och elegant sammansatt, välbalanserat och kryddigt i avslutet. Komplexiteten är driven av en torr tuggig tannin och en frisk syra som är ypperligt välbalanserat gentemot varandra. Seven, Seven, Seven is my name! Från sju vingårdar med olika terroir. Fyra av vingårdarna ligger på sten och skiffer. Två av vingårdarna växer som bushwine i granitbaserad jord. Den sjunde vingården är planterad på järnrik jord. Bara en sån sak! (Terrific Wines, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_la_cuadrilla

La Cuadrilla Stolpman Vineyards 2020, USA, Kalifornien, TSE 93533, 229 kr

Från Ballard Canyon med kärlek för druvor, ursprung och rena viner.  Mjukt parfymerat av röda bär och vilda örter. Hallon, jordgubb, körsbär, färska örter, torrt med mjuka tanniner och frisk syra, välbalanserat och gott. Vinmakaren Kyle Knapp är tillsammans med ägarfamiljen, Peter och Jessica Stolpman, dedikerade till förnuftigt jordbruk och vinframställning där de vill skapa livfulla, platsspecifika viner som lyser av ursprung och druvrenhet. Här i en lyckosam blend på 70% syrah, 15% grenache och 15% sangiovese.(Gullberg by Stockwine, 1800 fl.)

nyprovat_winetable_a_lisa

A Lisa Bodega Noemia 2021, Argentina, Patagonien, TSV 95527, 199 kr

Patagoniens stolthet, ett kraftpaket på malbec och liten del merlot. Ungt lila med dofter och smaker av plommon och blåbär, björnbär och örter i en stram stil med tuggiga tanniner, vital syra och söt frukt, flirtiga örter, mjuk och generös. Odlas enligt biodynamiska principer av en av landets mest kända producenter av seriös malbec, Hans Vinding-Diers. Rent och snyggt, inga bekämpningsmedel eller kemikalier används i vingården. Lanseras även på Magnum (1500 ml.) för 398 kr. (Valid Wines, 9000 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.