Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – tre vita från Loire som inte är chenin blanc

Grab a Bottle – tre vita från Loire som inte är chenin blanc

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Det råder väl ingen tvekan om att chenin blanc är den okrönta drottningen bland de gröna druvorna i Loire. Då det råder febril Loire-frenesi på Wine Table denna veckan och det kommer att liveprovas både en och annan flaska chenin blanc, skrivas en och annan artikel om densamma så siktar jag in mig på tre andra vita viner med rätt att njutas, från Loiredalens inre östra del ända ut till Atlantkusten och flodens mynning.

winetable_grab_a_bottle_la_desiree

La Désirée Chardonnay 2020, Frankrike, Loire, Nr 6321, 89 kr

Friskt citrus- och äppel-fruktig. Tämligen enkel i sin stil men otroligt ren och välgjord, dessutom enligt tradition, lagrad på sin egen jästfällning, sur-lie. Här finns en elektriskt laddad sälta i mineralen och en syrlig komplexitet som annars sällan hittas i viner under hundringen. Bra frukt, syrligt läskande med friskt avslut. Gott till hårdostar och hummersoppa. Druvan heter chardonnay!

winetable_grab_a_bottle_chateau_du_cleray

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2020, Frankrike, Loire, Nr 2185, 95 kr

Atlantstranden där hav möter floden Loire med sälta, syra, mineralitet och ostronskal. Frukten är sekundär i detta friska saltvattenbad med det är ett underbart livgivande vin – friskt fräscht och vitaliserande. Underbart att sippa på till nyöppnade ostron med endast ett drag av svartpeppar och ett stänk citron på. Druvan heter både melon de bourgogne och muscadet!

Grab a Glass

I samarbete med Riedel.

Vinglas vitt vin riesling

Riedel Veloce, Riesling, 2 pack, 599 kr

Det här glaset är unikt eftersom det passar till både vita och röda viner. Kupans långsmala form och slutna öppning balanserar syran i vita viner genom att lyfta fram druvans fruktighet. Av samma anledning passar det till röda viner med fin syra och balanserade tanniner.

winetable_grab_a_bottle_sancerre_ler_pierris

Roger Champault et Fils Sancerre Les Pierris 2020, Frankrike, Loire, Nr 2259, 189 kr

Vi kliver upp ett par snäpp i både komplexitet och pris. En ren och klassisk Sancerre kan vara oemotståndligt när det serveras svalt och immigt. Frisk och pigg citrusdoft med kalkstenig mineralitet. Frukten har sting av grapefrukt, citruszest och lime med flirt till örtte och örtsalt. Syrligt och svartvinbärsbladigt i ett avslut som är läskande och helt torrt. Ett självklart val till chevre chaud eller till andra syrliga ostar. Druvan heter sauvignon blanc!

Annons

Barolo Albe G.D. Vajra 2019

Barolo Albe G.D. Vajra 2019

Land:Italien, Piemonte
Pris:281 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

Barolo Albe G.D. Vajra 2019

Land:Italien, Piemonte
Pris:281 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

Vajra kännetecknas av en silkig finess där hallon, rosor och körsbär möter sandelträ, svart te och aningen kanel. Och visst finns det klassiska bettet i tanninstrukturen men samtidigt är de snyggt polerade och integrerade, vilket gör att det här är ett vin som definitivt kan njutas redan idag. Slå upp vinet i stora kupor och låt aromerna blomma ut i glaset medan du slänger ihop en krämig svamprisotto eller lägger en entrecote i grillpannan. Får gärna drickas hyfsat svalt, runt 15-16 grader.

NR: 2398

Mer grab a bottle

Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan
Vintips – triss i riesling till vårens primörer
Vintips - Tre viner till vårens primörer
Vintips – tre vårfriska roséer i fast sortiment

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.