Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 20 januari

Nyprovat – tillfälligt sortiment 20 januari

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

Oxveckor och några av de fattigaste dagarna på året står för dörren men vad gör väl det när vinet flödar på den tillfälliga sortimentshyllan? Pär Strömberg har Nyprovat årets första lansering och valt efter allra bästa förmåga. Några viner som inte är provade men som ändå bör tipsas om är Boekenhoutskloof Porseleinberg 2020, Marcel Lapierre Morgon 2021, Saumur Blanc Clos David Arnaud Lambert 2019 och Ministry of Clouds två viner Pinot Syrah 2021 och Mencía 2021.

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_longitude_larmanier_bernier

Larmandier-Bernier Longitude Premier Cru Blanc de blancs, Frankrike, Champagne, TSE 91313, 599 kr

Syrlig doft a grapefrukt, citrus och lätt brödighet. Ett vin som spontanjäst på ekfat och genomgått full malolaktisk fementering för att ge en driven frisk syra med fyllig och fruktig karaktär. Moussen är mjuk och följsam, välbalanserad och läskande frisk med krämig kropp och fin fin längd. Ekologiskt och Biodynamiskt kultiverade vingårdar över ca 15 hektar beläget i huvudsak i Vertus men även i Oger, Avize och Cramant. Från familjeegendom som odlat ekologiskt i över 20 år, en pionjär bland odlarchampagnens hållbarhetsvisionärer. (Wine Trade, 1440 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_k_wechsler

Weingut Katharina Wechsler Riesling Trocken 2021, Tyskland, Rheinhessen, TSE 94092, 169 kr

Kärt återseende av begåvade Katharinas naturliga riesling på hyllan, ännu i en fyndstämplad prisbild och med många flaskor. Ren gulfruktig nos, aromatisk av citrus och päron. Stram tät och syrlig, läskande frisk och piggt mineralisk. Ett riktigt toppvin för pengarna. (Backman Vinhandel, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_philipp_kuhn_kirschgarten

Philipp Kuhn Riesling Kirschgarten Großes Gewächs 2020, Tyskland, Pfalz, TSE 94849, 371 kr

Från fantastiska Kirschgarten som är den äldsta och mest kända vingården i Laumersheim och en av Philipp Kuhns topplägen. På bristningsgränsen fylld av vit persika, gul stenfrukt, petroleum och salinstinn mineralitet. Driven syra, krispig mineral, fet och fyllig med koncentrerad frukt, och lång komplex finish. Ett kontemplation vin som hela tiden ändrar karaktär utan att köra vilse. (Tryffelsvinet, 900 fl.)

winetable_nyprovat_brundlmayer_ried_heiligenstein

Bründlmayer Ried Heiligenstein 1ÖTW Riesling 2020, Österrike, Kamptal, TSE 94845, 299 kr

Ekologiskt odlad riesling från toppläge i Kamptal. Efter jäsningen får vinet vila på jästfällningen fram till sommaren när buteljering sker vilket ger en fyllig ock rik ton. Gulfruktig med gröna toner, hö och örter, stram och torr men ändå med lätt fettma, citrus och äpplefruktig smak i ett krispigt mineraliskt avslut. (Vinunic, 600 fl.)

winetable_nyprovat_cordier_macon_milly_lamartine

Domaine Cordier Mâcon-Milly-Lamartine Clos du Four 2021, Frankrike, Bourgogne, TSV 95317, 241 kr

Cordiers Clos du Four är en fenomenal uppvisning av Mâcon med guldfruktig inbjudande parfym, chardgulfruktig med fat, örter och brynt smör. Koncentrerat fylligt och smakrikt med hög frisk syra rakt genom den feta texturen. Christophe Cordier är negociant dvs att han köper druvor från andra odlare men framställer sitt eget vin. Sedan ett antal år har han även egna vingårdar med egen framställning. Druvorna till detta vin kommer från den 70 år gamla vingården Clos du Four. (Tryffelsvinet, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_de_tracy_pouilly_fumé

Château de Tracy Pouilly Fumé 2021, Frankrike, Loire, TSE 93678, 265 kr

Svartvinbärsblad, gräs, äpple, citrus och örtiga inslag i doften. Syrlig frukt, citrusdominerad av clementin och apelsin med lätt skalbeska i avslutet. För området, en skolboks sauvignon blanc från 30-åriga stockar uppvuxna ur flinta och kimmeridgienlera, vinifierat och lagrat i betong och stål. (Skrubbes Wines, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_rahoul_vignobles_dourthe

Château Rahoul Vignobles Dourthe 2019, Frankrike, Bordeaux, TSV 90629, 198 kr

Ett av mina favoritområden för vita viner i Bordeaux är Graves där detta vin under reglementen från Terre Vitae sett till att vingårdarna är friska och mår bra. Gulfruktig med hö, gräs och smöriga toner, torr men fyllig, läskande frisk med lätt tuggig textur. Längden komplex och lång med nötiga toner och inslag av kokos i ett bivaxigt avslut. Sauvignon blanc och semillon står som värdar för denna komplexitet. (Carovin, 6000 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_basserman_jordan_grauer_burgunder_s_orange

Basserman-Jordan Grauer Burgunder “S” Orange Trocken 2021, Tyskland, Pfalz, TSE 94245, 251 kr

Ekologisk skalmacererad pinot gris, gnistrande rödfärgad som glöder och blöder frukt och mineralitet. Syrlig doft av orangeröd stenfrukt, persika, och aprikos, apelsinzest och örter. Torr och stram med lätta tanniner, bittercitrusbeska, salthaltiga mineraler, aptitlockande och inbjudande generöst. (The WineAgency, 2400 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_morgon_cote_du_py_maison_piron

Maison Piron Morgon Côte du Py 2020, Frankrike, Beaujolais, TSE 95121, 211 kr

Mörkfruktig och bärig nos med inslag av söt piptobak och örter. Läskande syra, frisk med koncentrerad tät frukt, körsbär, hallon, jordgubb, mineral och ihållande längd. Fruktigt, josigt och elegant från ett antal toppvingårdar i området. Familjen Pirons historia i Beaujolais sträcker sig över mer än fyra århundraden, med dess äldsta kända förfäder född i Morgon 1590. Sedan dess har det funnits 14 generationer vinodlare i familjen. (Vintrio Wine, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_bonpas_vacqueyras_le_grand_cartulaire

Bonpas Vacqueyras Le Grand Cartulaire 2020, Frankrike, Rhône, TSV 95640, 169 kr

Mörkt rödbärig doft av syrliga röda bär, viol, plommon och rosor. Kryddigt och örtigt med svartvinbär, plommon, fat, svartpeppar och garrigue-örter. En klassisk blend på druvorna grenache, syrah, mourvédre och cinsault och ett strålande resultat av långvariga partnerskap med omsorgsfullt utvalda vinodlare. (Giertz Vinimport, 12000 fl.)

winetable_nyprovat_cosse_maisonneuve_les_lacquets_cahors

Domaine Cosse & Maisonneuve Les Laquets 2019, Frankrike, Cahors, TSE 93572, 301 kr

Ekologisk Vin Biologique och malbec som är direkt avskalad till kärnan. Mörkt röda bär, svart frukt, lila plommon, viol och lakrits, rök och ekträ. Tät med ännu lätt spretiga och unga tanniner som inte helt är i fas. Ett vin till hyllan för mognad och för att växa i sin rock. Mycket potential att hämta här. (Vintrio Wine, 600 fl.)

winetable_nyprovat_grigolino_dasti_frasca_la_guaragna

Frasca la Guaragna Grignolino d’Asti 2020 Italien, Piemonte, TSE 91817, 202 kr

Ljus flirtig och energiskt med pigg syrlig frukt av körsbär, hallon och blodgrape. Här finns en rejäl dos av torra örter i tät textur utan att kapitalisera på fräschör och friskhet. Druvan grignolino är riktigt härlig, ljus och fräsch men samtidigt delikat, känslig och svårodlad. Detta utsökta exemplar kommer från byn Nizza Monferrato i Asti, Piemonte. (Panache, 2400 fl.)

winetable_nyprovatColle

Colle Florido Erba Salata 2020, Italien, Abruzzerna, TSE 93647, 251 kr

Ren och naturlig montepulciano från vingårdar bestående av totalt fyra hektar mark som ligger i byn Colle Florido mellan Pianella och Moscufo i Abruzzerna. Här bjuds vi på total energi i glaset, mörk frukt, körsbär, plommon, varma mogna blå toner och en inbjudande örtighet. Ett vin gjort med sann förkärlek och respekt till naturen och för ursprunglighet och naturlighet, vilket känns i den sprittande vitala strukturen. Det är dynamik i den här flaskan, syra och elektricitet i fin balans. (Panache, 600 fl.)

winetable_nyprovat_elio_sandri_langhe_nebbiolo

Cascina Disa Elio Sandri Langhe Nebbiolo 2020, Italien, Piemonte, TSE 94231, 264 kr

Frisk aromatik, körsbär, rosor, klarbär och nypon. Torr, sträv och stram av cementtanniner med körsbärskärnig frukt, ungt och läskande friskt syrligt med ett krispigt och fräscht avslut. Riktigt bra och hög klunkabilitet som kommer flyga ur hyllorna. Vem blir först att lägga ut sitt inköp på Instagram? (Budbreak, 804 fl.)

winetable_nyprovat_roccheviberti_rocche_di_castiglione_barolo

Roccheviberti Barolo Rocche di Castiglione 2018, Italien, Piemonte, TSE 92148, 501 kr

Blek i nosen av rosen och körsbärsaromer. Initialt även blygt i frukten men med karaktär och energi i den sträva och strama strukturen. Ännu i sin linda för ett vin som bör sparas och låtas mogna ett rejält antal år innan fullständig upplevelse av dess potential. Legendariskt familjevineri från hjärtat av den legendariska crun, Rocche di Castiglione. Nu får även svenska barolo-kultföljare tömma sina plånböcker. (Budbreak, 360 fl.)

winetable_nyprovat_montessu_agricola_punica

Agricola Punica Montessu 2019, Italien, Sardinien, TSV 95424, 169 kr

Trevligt bordsvin med kopplingar till Sassicaia som vi tipsat om i tidigare års tillfälliga lanseringar. Djup koncentrerad av mörk skogsfrukt, fat och örter, torrt stramt och fylligt. Rik och tät med mjuka tanniner och kryddigt avslut med rosmarin i eftersmaken. Från Isola dei Nuraghi på sydvästra delen av Sardinien en blend av flera druvor med fokus på carignano (cariñena och carignan) med backning av internationella druvorna cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah och merlot som lagrats på franska ekfat. (Vinunic, 10200 fl.)

winetable_nyprovat_Terazze_dell_etna_carusu

Terrazze dell’Etna Carusu 2019, Italien, Sicilien, TSV 92623, 161 kr

Ytterligare en återkommande klassiker, denna gång från en annan ö, nämligen från Sicilien och Etna där Nino Bevilacquas projekt om vulkanpojken Carusu fortsätter att röna framgångar hos vårt monopol. Årgången bjuder återigen merparten nerello mascalese och mindre del nerello cappuccio. Smak och dofter av körsbär, örter, mineral, fyllt av frisk energisk syra, tät, stram umamistinn och fyllig med torra tanniner där en frisk eftersmak av bittercitrus ringer kvar länge. (Divine, 15000 fl.)

winetable_nyprovat_veronica_ortega_quite

Veronica Ortega Quite 2021, Spanien, Bierzo, TSE 94224, 220 kr

Veronica Ortega är på spåret igen, efter årgången 2020 som svajade rejält. Nu även tillbaka med en etikett som påminner om den första Quite. Blålila, reduktiv doft med mörka körsbär, plommon och björnbär. Ungdomligt lätt spretig i textur och balans, men med driv, karaktär och personlighet som gör att det blir högst intressant. Hennes viner kan beskrivas som spontanjästa naturviner utan filtrering eller klarning och med låga halter av sulfiter. Det här vinet är en hyllning till sin far som var matador. I tjurfäktningsringen var ordet quite ett uttryck för hjälp.(Principium Dryck, 2500 fl.)

winetable_nyprovat_vina_bosconia_reserva_2010

R López de Heredia Viña Tondonia Viña Bosconia Reserva 2010, Spanien, Rioja, TSE 90370, 271 kr

Klassiskt med 13 år på nacken. Brunorangerött till färgen med mogen doft av torkade bär, russin, katrinplommon, vanilj och dill. Tät textur och läskande vital i syran men kanske något spretig i strukturen, dock full av energi. Tillgängligt pris för dig som vill prova Rioja i mognadsfas. (Premiumpartners, 6300 fl.)

winetable_nyprovat_simonsig_tiara_2005

Simonsig Estate Tiara 2005,  Sydafrika, Stellenbosch, TSE 93457, 269 kr

Blir det fjärde eller till och med femte gången gillt Tiara ’05 omskrivs i Nyprovat. Vinet skulle ha lanserats förra sommaren men har av olika anledningar stött på patrull och flyttats ett flertal gånger. Tät köttig doft av mogen frukt, svarta körsbär, mogna plommon och mosade björnbär med inslag av torkad frukt och svamp. Ett vin med påtaglig ålder, drickfärdig nu, vänta inte för länge med denna. Fortfarande levande med frisk syra och koncentration i frukt och tanniner men kanske är det på gång att slå över i en något överkokt frukt i avslutet. En klassisk bordeauxblend på cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot. Perfekt jubilarpresent! (Tryffelsvinet, 450 fl.)

winetable_nyprovat_a_tribute_to_grace_greanche

A Tribute to Grace Grenache 2021, USA, Kalifornien, TSV 92689, 279 kr

Inbjudande flirtig jordgubbs- och hallonfrukt, sammetslen mjuk och charmig, klockren fräschör med charmig personlighet, ett riktigt myspysvin från Santa Ynez Valley. A Tribute To Grace Wine Company som startades och drivs av Nya Zeeländskan Angela Osborne är dedikerade till att skapa autentiska uttryck av grenache. Alla viner kommer från singelvingårdar för att bibehålla äktheten och förblir 100% grenache. Druvorna till detta vin kommer från vingårdarna Dorigo i Ballard Canyon och Bassi i San Luis Obispo Coast. (Budbreak, 3480 fl.)

winetable_nyprovat_mendel_cabernet_sauvignon

Mendel Cabernet Sauvignon 2021, Argentina, Mendoza, TSV 95602, 189 kr

Höghöjdsvin från oympade stockar vinifierade av händerna på namnkunnige vinmakaren Roberto de la Mota. Spritiga körsbär och mörk frukt som plommon och svartvinbär backat av kaffe, kakao och vanilj. Frisk och fluffig, trots sin kraft och torra stramhet bjuds en mjuk fruktighet där svartvinbär slår igenom tillsammans med lätt blyertsskav och cederträ i avslutet. (Handpicked Wines, 10200 fl.)

winetable_nyprovat_kaiken_disobedience_francis_mallmann

Kaiken Disobedience by Francis Mallmann 2019, Argentina, Mendoza, TSE 92413, 221 kr

Mörkfruktig med röda läskande syrliga bär. En blend av malbec och cabernet sauvignon som är både fyllig och len med intensivt mogna röda frukter, frisk med tät textur och stram fatstruktur där hög syra och en energisk mineralitet ger ett vibrerande avslut. Tillverkad i samarbete mellan Bodega Kaiken den argentinske kocken Francis Mallmann. (Quaffable Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_cirillo_the_vincent_grenache

Cirillo Estate The Vincent Grenache 2021, Australien, Barossa Valley, TSE 90356, 191 kr

Det nya Barossa och omskrivna Cirillo Estates fina grenache är fylld av doft och smakupplevelser som eucalyptus, mynta och körsbär. Tät och örtig med stram textur och läskande frisk syra, eldig kryddigt av lakrits i eftersmaken, smått unikt och personligt uttryck, smakrikt och kul. (Tryffelsvinet, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_pyramid_valley

Pyramid Valley Central Otago Pinot Noir 2020, Nya Zeeland, Central Otago, TSE 90475, 291 kr

Frisk aromatik av röda och svarta bär, syrlig frukt, jordgubb, björnbär, vildhallon, sandelträ och kryddnejlika med läskande fruktig frisk syra, fylld av energi. Ett relativt ungt vineri som jobbar biodynamiskt i gamla vingårdar. Med några av de äldsta vinstockarna i regionen och höga halter av naturlig humus och organiskt material produceras exceptionella viner av pinot noir här. (Vintedge, 600 fl.)

 

WEBBLANSERING 19 JANUARI

VITT VIN

winetable_nyprovat_domaine_de_la_vougeriaie_vougeot_monopole

Domaine de la Vougeraie Vougeot Premier Cru Le Clos Blanc de Vougeot Monopole 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 93860, 1301 kr

Biodynamiskt odlat från en relativ ung spelare i Bourgogne-gamet, men med några av de finaste av lägen och gamla stockar. Lätt reduktiv rökig ton av knallpulver med gul frukt i inledningen. Tät, fruktig och välbalanserad i både syra, frukt och mineral. Torr med örtkryddigt avslut, tydlig mineralitet och brynt smör i ett långt elegant avslut. (Tryffelsvinet, 180 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_domaine_de_la_vougeraie_nuits_saint_georges_les_damodes

Domaine de la Vougeraie Nuits-Saint-Georges Premier Cru Les Damodes 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 92678, 851 kr

2020 var en fin årgång med bra förutsättningar och balans i både väderlek och nederbörd. Granne med Vosne-Romanée och lagrad på endast 20% ny ek. Mörkfruktig och rökig med dofter av mogna jordgubbar och sandelträ. Hälften/hälften wholebunch har gett mörkfruktiga toner av jordgubb, körsbär med silkiga och runda tanniner, örtig och rökig mineralitet i balans med frisk syra. Komplex och stort med ett lätt eldig och kryddigt avslut. (Tryffelsvinet, 120 fl.)

winetable_nyprovat_domaine_de_la_vougeraie_nuits_saint_georges_clos_de_thorey

Domaine de la Vougeraie Nuits-St-Georges Premier Cru Clos de Thorey Monopole 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 92832, 851 kr

Friskt bärig med mörka inslag av rök och mogna körsbär. Tät och fylligt koncentrerad där en mörkt röd fruktighet drar åt körsbärskärna och gröna toner med vital örtighet och mineralitet i avslutet. Fylligt och komplex. Ingen wholebunch i det här vinet, för att att låta frukten skina före intensitet och kraft. (Tryffelsvinet, 120 fl.)

winetable_nyprovat_domaine_de_la_vougeraie_clos_de_vougeot_grand_cru

Domaine de la Vougeraie Clos de Vougeot Grand Cru 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 92475,  2301 kr

Grand Cru med stort G från en relativt stor appellation. Körsbärsfruktig och jordgubbsbärig med smekande sandelträ, parfymerad och tät i doften med inslag av tobak och rök. Mörk frukt, mörka bär, mogna jordgubbar och svarta körsbär. Tät och silkig med mjuka tanniner, komplex men ren och mycket elegant. (Tryffelsvinet, 60 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.