Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Tomtebogatan 5
113 39 Stockholm

Klackarna i taket - nu firar vi Vinets Dag

Maja Berthas Vinskribent, liveprovare

Klackarna i taket - nu firar vi Vinets Dag. Maja Berthas går till botten av hyllandet av vinhelgonet St Vincent.

Vinets dag är en av många högtidsdagar som på senare år tagit plats i den svenska almanackan. Det stora officiella utropandet av denna festlighet tar sitt avstamp år 2014 då Svenska Vinakademien lät champagnekorkarna skjutas ur flaskorna för att få svenska folket att dricka bättre. Man tänkte sig en hyllning av vinet, en hommage till alla hårt arbetande vinbönder och en lovsång till dryckens kulturhistoriska värde. Men givetvis är det inte bara vi svenskar som drar korkarna ur buteljerna just denna dag utan runt om i världen (åtminstone i Europa) gör vinälskare samma sak för att hylla ett av vinvärldens stora skyddshelgon St Vincent.

Historien säger att St Vincent, diakon i kyrkan i Saragossa, i början på 300-talet föll offer för den dåvarande romerska kejsarens religiösa förföljelser av kristna i Spanien. Efter många timmar av tortyr och efter flertalet försök att ta diakonen av daga, vägrade alltjämt densamme att avsäga sig sin tro. Tillslut lyckades dock hans banemän att dra den sista sucken ur brösten på martyren och slängde sedan hans döda kropp i havet. En förfärlig historia som sedermera resulterade i tillskrivningen av Vincent som helgon – men hur kom det sig att han just blev vinets beskyddare? Ja, teorierna och historierna är många och vissa hävdar att det var St Vincents uthållighet och livskraft under livets sista timmar som fått vinbönder i hela Europa att känna tillhörighet. En slags sinnebild för vinrankans outtömliga kraft, eller kanske rent av som en liknelse av vinodlarens ständiga kamp mot naturens krafter?

En annan legend, som närmast liknar en saga, är den om St Vincent’s åsna. Enligt denna sägen ska St Vincent stannat till för att samtala med några lokal vinodlare allt medan helgonets åsna glupskt mumsade i sig av rankornas unga skott. Året därpå ska skörden varit något utöver det vanliga och därmed tillskrev man den fyrbenta kompanjonen uppfinnandet av beskärningen.

Idag fyller jag glaset med något riktigt gott och även om min religiösa sida är en aning begränsad så kommer jag ändå att skänka den käre St Vincent en andäktig tanke.

Kvällens vin:

winetable_vinetsdag_detorenfusion

De Toren Fusion V 2018, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 95473, 359 kr

En riktigt kraftfull klassiker från Stellenbosch som har det där lilla extra. Fullmatad med mörka frukter, rostade fat, cigarr och en stor näve med pennväss! Vinet. Behöver rejält med luft så dekantera några timmar innan och servera till en stor och saftig köttbit.

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.