Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Klackarna i taket – på söndag firar vi Vinets dag

Klackarna i taket – på söndag firar vi Vinets dag

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Klackarna i taket - vi firar Vinets dag på söndag. Maja Berthas går till botten av hyllandet av vinhelgonet St Vincent.

Vinets dag är en av många högtidsdagar som på senare år tagit plats i den svenska almanackan. Det stora officiella utropandet av denna festlighet tar sitt avstamp år 2014 då Svenska Vinakademien lät champagnekorkarna skjutas ur flaskorna för att få svenska folket att dricka bättre. Man tänkte sig en hyllning av vinet, en hommage till alla hårt arbetande vinbönder och en lovsång till dryckens kulturhistoriska värde. Men givetvis är det inte bara vi svenskar som drar korkarna ur buteljerna just denna dag utan runt om i världen (åtminstone i Europa) gör vinälskare samma sak för att hylla ett av vinvärldens stora skyddshelgon St Vincent.

Så blev St Vincent vinets beskyddare

Historien säger att St Vincent, diakon i kyrkan i Saragossa, i början på 300-talet föll offer för den dåvarande romerska kejsarens religiösa förföljelser av kristna i Spanien. Efter många timmar av tortyr och efter flertalet försök att ta diakonen av daga, vägrade alltjämt densamme att avsäga sig sin tro. Tillslut lyckades dock hans banemän att dra den sista sucken ur bröstet på martyren och slängde sedan hans döda kropp i havet. En förfärlig historia som sedermera resulterade i tillskrivningen av Vincent som helgon – men hur kom det sig att han just blev vinets beskyddare? Ja, teorierna och historierna är många och vissa hävdar att det var St Vincents uthållighet och livskraft under livets sista timmar som fått vinbönder i hela Europa att känna tillhörighet. En slags sinnebild för vinrankans outtömliga kraft, eller kanske rent av som en liknelse av vinodlarens ständiga kamp mot naturens krafter?

En annan legend, som närmast liknar en saga, är den om St Vincent’s åsna. Enligt denna sägen ska St Vincent stannat till för att samtala med några lokal vinodlare allt medan helgonets åsna glupskt mumsade i sig av rankornas unga skott. Året därpå ska skörden varit något utöver det vanliga och därmed tillskrev man den fyrbenta kompanjonen uppfinnandet av beskärningen.

På söndag fyller jag glaset med något riktigt gott och även om min religiösa sida är en aning begränsad så kommer jag ändå att skänka den käre St Vincent en andäktig tanke.

Kvällens vin:

winetable_vinets_dag_louis_roederer_collection_244

Louis Roederer Collection 244, Frankrike, Champagne, Nr 7602, 280 kr (375 ml)

Varför inte satsa på något stort i litet format? Louis Roederer Collection 244 på halvflaska är läckert frisk med små begynnande mognadstoner som lägger en matta av hasselnötter, acaciahonung och montelimar över tungan. Med hela 46% reservvin (några med lite ekfat i ryggen) är detta en lisa för själen och den perfekta hyllningsdrycken till Vinets dag.

Pssst! om ni inte får tag på den lilla buteljen finns ju Louis Roederer Collection 243 i helflaska på betydligt fler hyllor. Happy Hunting! 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.