Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Piemonte – ett av världens mest älskade vinområden

Piemonte – ett av världens mest älskade vinområden

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

I det nordvästra hörnet av Italien ligger ett av världens mest älskade vinområden – Piemonte. Häng med på en rundtur till de olika appellationerna och lär känna regionen bättre tillsammans med Maja Berthas.

Det är som om vinkännare, sommelierer och skribenter närmast får en liten tår i ögat när man nämner ord som Barolo, Barbaresco, nebbiolo och Alba. Men i samma andetag så skruvar man lite på sig när bubbel från Asti kommer på tal, fast detta är en av de största succéerna i modern tid med över 100 millioner producerade flaskor.

Men vi börjar med några av de mest kända stilla, röda, vinerna runt staden Alba.

Barolo DOCG

Detta är kanske den mest kända appellationen av alla och denna DOCG inbegriper elva stycken byar som alla har sin egen karaktär och stil. La Morra sägs vara den mest parfymerade medan t ex Serralunga d’ Alba är mera strukturerad och lagringsduglig. Men den genomgående beskrivningen av dessa viner sägs vara den omisskännliga blandningen av rosor och asfalt – nebbiolos unika personlighetsdrag.

För att få vara en del av Barolo DOCG krävs också en viss typ av vinmakning. Reglerna säger att vinerna måste lagrats minst 38 månader varav 18 månader på fat och ska du kunna hävda statusen av ”Riserva” så är det 62 månader som gäller. Men kontroverserna har varit många.

Under 80-talet blossade det så kallade Barolo-kriget upp mellan traditionalister och den mera moderna vågen. Det handlade i grund och botten om att den gamla skolan tyckte att Barolo-vinerna skulle vara lika otillgängliga och ogästvänliga som dom alltid varit, där det krävdes lång lagring för att tämja vinet och göra det njutbart. Den mer moderna skolan, å andra sidan, ansåg att vinerna skulle göras i en stil där drickvänligheten var mer omedelbar. Fortfarande idag finns viner i båda stilar och faktum är att de flesta producenter numera kan anses vara en blandning av de två skolorna. Men att Barolo-vinerna genomgick en revolution med modernisterna i spetsen, är det inget att orda om.

piemonte

Barbaresco DOCG

Detta område ligger strax nordöst om staden Alba och är, precis som Barolo, en hyllning till nebbiolo. Barbaresco har dock ett aningen varmare klimat och druvorna tenderar att mogna tidigare än i systerappellationen Barolo. Det bidrar främst till att dessa viner är mjukare, rundare och mera fruktdrivna. Dessutom är jordkompositionen en annan, där en mera näringsrik mylla gör att vinerna från Barbaresco inte blir riktigt lika tannindrivna. Man delar ungefär samma smakprofil som Barolo men vinerna härifrån drar åt det mer eleganta hållet, utan att för den skull tumma på lagringspotentialen.

Barbera d’Alba DOC

Dessa viner görs i ett större område runt staden Alba och här ligger fokus på den färgintensiva druvan barbera – som också är Piemontes mest planterade. Vinerna är fruktdrivna, relativt mjuka med en hög syra och en distinkt kryddighet.

Även om den större massan av vin tenderar att dra åt det ungdomliga bäriga hållet så görs även en del mera seriösa exempel som flörtar med de mer hyllade appellationerna.

Vid sidan av ovanstående appellationer finns det ju en gäng andra kända vinområden som i allra högsta grad är värda ett omnämnande.

Barbera d’Asti DOCG

Detta område fick sin DOCG-status 2008 och inom denna produceras viner under en relativt bred paroll. De enklaste varianterna är lätta, friska, fruktiga och oftast oekade medan de lite mer seriösa är rikare i stilen och med en utstuderad elegans.

I en jämförelse mellan Alba och Asti sägs det att vinerna härifrån tenderar av vara mer mineraldrivna, ha en klarare färg och en mera finessrik profil.

Moscato d’Asti DOCG

Denna ljuvliga lilla dryck är ej att förväxla med områdets andra mousserande vin, Asti Spumante. Även om de båda görs på samma aromatiska druva (moscato bianco) så är just Moscato d’Asti en sötare, lätt bubblande version som heller aldrig har en alkoholhalt överstigande 5,5%.

Vinet har en distinkt floral karaktär som oftast för tankarna till flädersaft, smultron och pärondricka. Att döma av vinets popularitet så är det tydligt att Moscato d’ Asti är på frammarsch (precis som spumante-varianten). Från 2020 till 2021 växte specifikt denna kategori med 10% och exporten står för nästan 90% av produktionen – och det är amerikanerna som klunkar i sig mest!

 

Annons

Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto Organic 2021

Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto Organic 2021

Land:Italien, Piemonte
Pris:211 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto Organic 2021

Land:Italien, Piemonte
Pris:211 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Ett ekologiskt vin på druvan dolcetto från klassiska egendomar i hjärtat av Piemonte. Finstämt, lätt och fruktigt med mörka körsbär, örter och ljuva sötlakritstoner – mjuka tanniner och frisk, uppiggande syra. Slå upp i stor kupa till mustig bolognese, krämig lasagne eller en bricka med italienska ostar.

NR: 57707
 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.