Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 21 april

Nyprovat – tillfälligt sortiment 21 april

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Äntligen kom så solen med sina varmt smekande strålar. Trädgården åker på nyrenovering, balkongen städas, gräset ska klippas och alla problem som den tunga snön skapat, ska återställas. Med det kommer det en riktigt fin vårlansering av sprudlande fina viner. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_aphros_phaunus_pet_nat

Aphros Phaunus Pet Nat 2022, Portugal, TSE 93320, 235 kr

Gröngulfruktig inledning av örter och naturligt schampo. Stor vass mousse och hög syra. Friskt och flirtigt av vilda örter, citrus och aprikos och läskande fräschör. Biodynamikern Vasco Croft fortsätter sin resa med årgång efter årgång av kvalitet, hantverk och precision. (Johan Lidby Vinhandel, 4200 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_haut_baigneux_pieces_de_moulins

Domaine Haut Baigneux Pieces de Moulins 2021, Frankrike, Loire, TSE 92712, 229 kr

Ekologisk sauvignon blanc från en misskött liten vingård som visade sig ge fantastisk frukt. 2021 är första årgången av vinet och rankorna är nu sju år. Eftersom sauvignon inte är tillåten inom AOP Azay-le-Rideau där den lilla vingården ligger är vinet klassificerat som en AOP Touraine. Mjuk nos av mogen gul frukt, nötter och smörkola. Driven syra, läskande frisk med torrt avslut. Gulfruktig av kaprifol, örter och honung, ännu ung och klarar många års lagring. Från händerna på i våra kretsar välkända Nicolas Grosbois tillsammans med sin vän Phillipe Mesnier. (Panache, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_les_grand_chenes

Domaine Cathrine et Michel Langlois Les Grands Chênes Cuvée Prestige 2020, Frankrike, Loire, TSE 90073, 199 kr

Coteaux du Giennois är adressen i Sancerre för den här pjäsen op sauvignon blanc. Man bjuds en gul nos fylld av örter, svartvinbärsblad, honung, kaprifol, hibiskus, apelsin. Torrt med hög syra, energiskt och gott med en fin avrundning och intresseväckande nyfiken komplexitet. (Picky Drinks, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_le_grand_rochoy_laporte

Maison Laporte Le Grand Rochoy 2020, Frankrike, Loire, TSE 93986, 309 kr

Mer ekologisk sauvignon blanc från utvalda äldre vinrankor i en av de finaste vingårdarna i Sancerre. Tydligt markerande typicitet av svartvinbärsblad, krusbär, nässlor och passionsfrukt i en tät och jästig smak med smörkola där ett inspirerande mineraliskt avslut ihop med grapefrukt och sälta skickar vibrationer till lustcentrat. (Winemarket Nordic, 480 fl.)

winetable_nyprovat_derthona_la_colomberra

La Colombera Derthona 2021, Italien, Piemonte, TSV 92706, 199 kr

Timorrasso från Colli Tortonesi med rökig och lätt reduktiv inledning, fortsatt syrlig gul frukt, läskande frisk syra och smörkola i ett örtigt avslut. Fler får upp ögonen för det vita vinets Italien och med all rätt. Här finns så mycket oupptäckt och fantastiskt. (Vintedge, 5400 fl.)

winetable_nyprovat_siimpsons_roman_road

Simpsons Wine Estate Roman Road Chardonnay 2021, England, Kent, TSE 93928, 329 kr

Äntligen ett spännande engelskt stilla vin. Gulfruktig typisk chard-nos, mjukt av nötter och vanilj, brynt smör och sirlig hög syra. Mineralisk och nästan spritsig energi i en lång kalksaltig mineralitet som elegant finish. (BWE Brand Wine Estates, 600 fl.)

winetable_nyprovat_tarra_yering_dry_white

Yarra Yering Dry White No. 1 2018, Australien, Yarra Valley, TSE 90512, 379 kr

Reduktiv inledning där en gulgrön frukt tar över i en syrligt och läskande lätt grönstjälkig touch med långt sirligt efterspel. 70 procent semillon och 30 procent chardonnay är receptet av grundaren Dr Bailey Carrodus vars viner och vision, idag under nuvarande vinmakare Sarah Crowe, har gett Australien ett nytt och sofistikerat uttryck av australiensiskt vin som idag klassar egendomens viner bland de främsta i Australien. (The WineAgency, 300 fl.)

 

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_frankie_streekov

Strekov 1075 Frankie 2021, Slovakien, TSE 93978, 269 kr

Ren blåfruktig doft av plommon och bigaråer. Stram i strukturen med josig läskande frisk syra och frukt. Örtigt och tvärtorrt avslut. Ur Zsolt Sütös stolta grova arbetarhänder kommer det renaste av uttryck, helt utan ”funky natty stuff”. Slovakiens stora björn odlar och vinifierar enligt biodynamiska principer, tacka stjärnorna för det!  (Wine Waves, 900 fl.)

winetable_nyprovat_dupond_morgon

Pierre Dupond Morgon Côte du Py 2019, Frankrike, Beaujolais, TSE 93966, 189 kr

Från Duponds bättre lägen en gamay som osar och vibrerar av ingefära och kryddnejlika i nosen. Körsbärsfruktig och örtig med tydlig mineralitet och tät koncentration. Frisk syra och lång bärigt örtig, nästan floral eftersmak. (Berntson Brands, 1080 fl.)

winetable_nyprovat_henri_rebourseau_gevrey_chambertain

Domaine Henri Rebourseau Gevrey-Chambertin 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 94173, 687 kr

Hög burgundisk energi från ett av de ny-hypade vinerierna i Bourgogne. Producenten har dock lång erfarenhet i området  med anor sedan slutet av 1700-talet. Kraftfull och sirlig med körsbär, tranbär, granatäpple, sandelträ och örter. Rustik inledning med elegant finish. Ett vin att låta växa i sitt glas under en kväll, komplex aromatik och vällust väntar den med tålamod. (Provinum Vinhandel, 120 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_des_nages

Château des Nages Vieilles Vignes 2020, Frankrike, Rhône, TSV 92937, 169 kr

Ekologiskt från gamla stockar grenache, mourvèdre och syrah från Michel Gassiers gårdar i det södraste av Rhône-områdena, Costières de Nîmes. Garrigue-örtig med spritade körsbär och röda bär i nosen. Lätt volatil syra med frisk rödbärig koncentration, körsbär, hallon, tranbär med välintegrerade ekfat, kryddor, mineralitet, sten, jord och järn i ett eldigt avslut. (Divine, 12600 fl.)

winetable_nyprovat_brumont_chateau_montus

Brumont Château Montus 2009, Frankrike, Madiran, TSE 94249, 395 kr

Mörk frukt, koncentrerat och komplex mognad med toner av stall, läder och brettig mogen frukt, torkad frukt, undervegetation och svamp. Torra mjuka och fullt mogna tanniner, fräschören finns där tillsammans med fokuserad energi och enrom längd, allt enligt områdesmallen och Madiran- och tannat-style. Inget för nybörjare men en fröjd för den inbitne av Herr Brumonts metoder. (Wine Affair, 480 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_montus_prestige

Brumont Château Montus Cuvée Prestige 2019, Frankrike, Madiran, TSE 94256, 549 kr

Djup doft av mörk frukt, koncentrerat av svarta bär, oliver, vaniljtoner och ekfat i en tät stram struktur med tuggiga tanniner, fyllig frukt och ett örtkryddigt eldigt avslut. Magnifikt, vilken kvalitet, ända ut i porerna! Alain Brumont och hans prodigy Antoine Viery fortsätter att visa vad området Madiran och druvan tannat kan göra för mänskligheten. (Wine Affair, 240 fl.)

winetable_nyprovat_san_fereolo_il

San Fereolo Il Provenciale 2018, Italien, Piemonte, TSE 90070, 249 kr

Nicoletta Bocca gör inte bara fantastisk dolcetto, hennes nebbiolo är också to die for, därav ordleken med namnet, enkelt översatt ”Den från provinsen”. Hälften av druvorna kommer från hennes egen vingård Austri i Dogliani och andra hälften från en vän i Serralunga. Frisk nos, aromatisk av körsbär, tjära, rosor, viol och nyponros. Tät med frisk syra och lätt tuggiga tanniner, genomgående friskhet och lång koncentrerad mörkbärig eftersmak med lätta mognadstoner, otroligt välbyggd och aptitretande. (Panache, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_fontanafredda_barolo_la_rosa_2013

Fontanafredda Barolo La Rosa 2013, Italien, Piemonte, TSE 94333, 899 kr

Färdiglagrad Barolo, kan man säga så? Ja, kanske, för i detta exemplar känns det som att den nåt sin peak. Tegelröd, lätt volatila acetontoner med påtagliga mognadstoner av multna löv, torkad frukt och svamp i nosen men även piggare toner av rosor, körsbär, nypon och tjära. Tät och stram med frisk frukt och frisk syra, livlig och energifylld, mogna tanniner, frisk syra, kanske något tunn i frukten, men levererar ändå fint. (Enjoy Wine & Spirits, 2000 fl.)

winetable_nyprovat_dominio_do_bibei_lalama

Dominio do Bibei Lalama 2019, Spanien, Galicien, TSV 95221, 204 kr

Från Galicien och Ribeira Sacra med besked, ja sant, men hur länge ska vi vänta på mencía-revolutionen? Mörkt bärig med lätt smörkolaton, grönörtigt sträv med toner av fudge och körsbär i ett tvärtorrt avslut. Blenden är med grundstommen av mencía med brancallao, mouratón, sousón och garnacha tintorera. (Terrific Wines, 9000 fl.)

winetable_nyprovat_raul_perez_ultreia_saint_jaques

Raúl Pérez Ultreia Saint Jacques 2020, Spanien, Bierzo, TSE 95298, 181 kr

Inte många har vid Raúl Pérez ålder åstadkommit så mycket och med så många med resultat värda en egen historieskrivning. Ultreia gör mig aldrig besviken med sin parfymerade drivna rödbäriga doft gör han sin mencía i egen majästetisk klass. Volatilt syrlig inledning, rödbärig och örtig. Hög syra, läskande frukt, torra tanniner, körsbär, körsbärskärna, tranbär och lingon i torr stram och frisk finish med mineralisk efterton. (Johan Lidby Vinhandel, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_simpsons_rabbit_hole

Simpsons Rabbit Hole Pinot Noir 2021, England, Kent, TSE 93932, 329 kr

Charmerande personlig och elegant finessrik stilla pinot från UK. Frisk av jordgubb och sandelträ, ljust och rent och tät med tydlig mineralitet, örtig med strama tanniner och fjäderlätt kropp. Läskande frisk och riktigt kul lansering! Engelsmännen lägger sig högt i pris, men med samma jordmån och klimatzon som i Champagne så är svansföringen hög, men med rätta! (BWE Brand Wine Estates, 600 fl.)

winetable_nyprovat_chacra_barda

Bodega Chacra Barda Pinot Noir 2021, Argentina, TSE 90382, 275 kr

Ekologisk pinot från oympade stockar planterade 1990. Reduktiv och lätt volatil inledning. Sursyrlig doft av rabarber och tranbär, tät koncentrerad och sursyrlig smak, rababarber och jordgubb men med tydligt gröna toner. Odlingarna är ekologiska och biodynamiska och växer i ett ganska svalt men torrt mikroklimat som ger några av Sydamerikas allra bästa pinot noir-viner. (Vinunic, 800 fl.)

winetable_nyprovat_moss_wood_amys

Moss Wood Amy’s 2021, Australien, TSE 94242, 239 kr

Aromatisk av friska fräscha röd bär med torra slanka tanniner och frisk syra. Frukten tät av körsbär, svartvinbär och färska örter. Koncentrerat och läskande friskt med täta tanniner och hög syra. Torrt avslut med örtigt bärig finish. I snart 50 år har man gjort vin i Margret River, en flodbädd utdömd för vinodling. Druvorna till detta vin, i huvudsak cabernet sauvignon med mindre andelar merlot, malbec och petit verdot är inköpta från Amys Vineyards norr om den egna estaten. (Quaffable Wines, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_yarra_yering_dry_red_no_1

Yarra Yering Dry Red No 1 2017, Australien, Yarra Valley, Nr 90687, 579 kr

Exklusiv och klassisk Yarra-blend av mestadels cabernet sauvignon, delar merlot, malbec och petit verdot som gett en inbjudande symfoni av svartvinbär, björnbär, cederträ, kryddor och örter med läskande frukt, högoktanig struktur, utan att bli eldigt i ett torrt avslut med välbalanserad längd. (The WineAgency, 300 fl.)

 

SÖTT VIN

winetable_nyprovat_moscato_dasti_vajra

G.D. Vajra Moscato d’Asti 2022, Italien, Piemonte, TSV 90166, 125 kr

Sötfrisk och blommig med fräschör hämtad av gul mjuk frukt, melon, honung, bivax och örter. Gott, sött och charmigt, något för alla att ha hemma till sommarens färska bärdesserter. (Chris Wine, 6000 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.