Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 21 juli

Nyprovat – tillfälligt sortiment 21 juli

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Det är mitt i högsommaren och det andra och sista av juli månads lansering av tillfälligt sortiment på Systembolaget. Det är stort fokus på röda viner, med många fina exemplar från Italien och USA. Pär Strömberg har Nyprovat de flesta och valt ut de bästa för att göra era val lite smidigare och lättare. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Genevieve Cap Classique

Genevieve Méthode Cap Classique 2018, Sydafrika Western Cape, TSV 92076, 229 kr

Klassiskt och elegant från passionerat bubbelälskande Melissa Nelsen i Bot River. När jag för knappt et tår sedan besökte området blev jag först förtjust i hennes till synes enkla bubbliga vin. Efter en stund växte på mig och visade upp en komplexitet värdig vilket toppvin på traditionellt metod som helst. Gulgrönfruktig nos av grapefrukt och citrus. Läskande frisk och flirtig, gula äpplen, vit nougat, gula kex och ananas med aptitlig grapefruktbeska i avslutet. (Handpicked Wines, 3000 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild på Kullabergs K

Kullabergs Vingård K 2021, Sverige, Skåne, TSE 93009, 689 kr

K är ett torrt botrytisvin på PIWI-druvan solaris, gulfruktig med krusbär, melon och saffran, välbalanserat och fylligt, rikt och koncentrerat på alla sätt, smakrikt, mineraltätt, fin struktur och energisk med den svenska touchen av solaris vi lärt oss tycka om – gott och snyggt men oj vad dyrt! Ja, men det är också ett alldeles speciellt vin, där endast de speciellt utvalda botrytisangripna druvorna, vinifierat och lagrat enligt konstens alla regler på ståltank och nya franska ekfat. 2018 och 2021 är de enda årgångar hittills som fått ädelrötan med tillräckligt hög kvalitet. Ytterligare ett genidrag från Sveriges mest bedydelsefulla vinmakare K Felix G Åhrberg. (Kullabergs Vingård, 500 fl.)

Flaskbild på Jamek Stein am Rain

Weingut Josef Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2022, Österrike, Wachau, TSV 90163, 189 kr

Klassisk och välgjord grüner veltliner från klassisk producent. Elegant och fjäderlätt av gul stenfrukt, melon, persika, päron och vitpeppar. Driven syra med lätt skalbeska i avslutet. (Heba Food & Beverages, 3600 fl.)

Flaskbild på Domaine Laroche Chablis Les Montmains

Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Montmains 2021, Frankrike, Bourgogne, TSV 96146, 309 kr

Elegant och finstämt av storheterna och förebilderna för många i området. Laroche leder utvecklingen framåt och skapar högstämd kvalitet rakt igenom. Den här 1er Cru från Les Montmais har allt det där man önskar i en klassiker. Inbjudande av gul frukt, örter och kalkrik mineralitet. Tät och fyllig, nästan fet i strukturen, backat av sälta och minerlitet, lätt touch av smörkola i avslutet. Prisvärd premier cru och mycket lagringsdugligt. (Vinordia, 3600 fl.)

Flaskbild på Chateau de Rochemorin Blanc

Château de Rochemorin Blanc 2018, Frankrike, Bordeaux, TSE 91123, 229 kr

En sauvignon blanc från Pessac-Léognan från anrikt och välronommerat vinhus i Graves. Gul frukt, krusbär, svartvinbärsblad, fläder och grapefrukt. Välbalanserat mellan frukt och syra och struktur, välgjort med hög kvalitet. Finfint exemplar av vad sauvignon blanc från Bordeaux har att erbjuda. Egendomen Château de Rochemorin består av 21,5 hektar vinodlingar. Slottet har tidigare ägts av filosofen och författaren Charles Louis de Secondat – Baron de Montesquieu (1689-1755) Idag drivs egendomen av Famille André Lurton där André Lurtons son Jaques Lurton har ett övergripande ansvar. (Vinunic, 1200 fl.)

Flaskbild på Valle Reale Vigneto Di Popoli

Valle Reale Vigneto di Popoli 2019, Italien, Abruzzerna, TSE 90159, 299 kr

Ekologisk ståltanksjäst trebbiano på sin egen jäst från Vigneto di Popoli, en vingård på bara en hektar belägen på 350 meters höjd i bergen. Frisk och nyanserad med gröngul frukt, läskande och frisk, tät och fyllig med kropp och stunns, lätt sälta och mineralitet. (The WineAgency, 1200 fl.)

Flaskbild på bastion de la luna

Forjas del Salnés Bastion de la Luna Albariño 2021, Spanien, Rías Baixas, TSV 96008, 189 kr

Från druvan albariños omtvistade ursprungsplats, runt byn Meaño i hjärtat av Salnés, Rías Baixas. Inbjudanade aromatik av exotisk frukt, havssälta och mineralitet. Driv i syran, energisk lätt sötfruktig av melon och litchi, välbalanserad i torrhet, syra och sälta. Rodri Mendez odlar sina ursprungstypiska druvor med traditionella metoder. Vinkmakare är kultförklarade Raúl Pérez och det är med glädje jag noterar det stora antalet inköpta flaskor till ett otroligt attraktivt pris. Blir lätt ett gäng flaskor hem till min källare. (Wine Trade, 10000 fl.)

 

ORANGEVIN

Flaskbild på Barbara Fores_abrisat

Celler Bàrbara Forés Abrisa’t 2021, Spanien, Katalonien, TSE 92861, 259 kr

Ekologiskt garnacha blanca som skalmacererats under 10 dagar följt av sex månader på amfora tillsammans med sin jästfällning. Vagt oxidativ med toner av aprikos och persika, tvärtorr med stram tannin och frisk syra i ett långt nyanserat och örtigt avslut. Manuel Sanmartín och Carmen Ferrer driver Celler Bàrbara Forés som ligger i Gandesa i Terra Alta, Katalonien. Namnet på firman är taget efter Carmens farmor och familjen har varit verksamma inom vinbranschen i sex generationer. (Vingaraget, 720 fl.)

Flaskbild på Hoof & Lur Moschofilero

Troupis Hoof & Lur Moschofilero 2022, Grekland, Peleponnesos, TSE 92791, 175 kr

Lokala druvan moschofilero från Arcadia på halvön Peleponnesos med doft och smak av syrligt örtschampo och röda bär, blodapelsin och citrus, lätt stökigt naturpang för vurmaren av dylika viner. Det här är en tolkning av moschofilero som vinmakarnas fäder och förfäder minns det, med skalkontakt, spontanjäsning, ofiltrerat och med minimalt med sulfiter. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar som ligger 700 meter över havet i Litharakia. Vinrankorna är 26 år gamla. Området Arcadia har fått sitt namn efter Arcas i den grekiska mytologin, jägare och son till Zeus och Callisto och sedemera kung över Arkadien. Området var enligt myten hem till den flöjtspelande guden Pan, bara en sån sak! (Amazing Wines Hedberg & Wising, 3000 fl.)

 

ROSÉVIN

Flaskbild på Dominio Del Aguila Picaro Clarete

Dominio del Aguila Picaro Clarete Picaro Clarete 2020, Spanien, Ribera del Duero, TSE 90428, 299 kr

En återkommande favorit är denna Clarete från en fieldblend på hög höjd av visionärer som jobbat hos både Vega Sicilia och DRC. Det är rosa med det är inte en rosé, det är en Clarete där blå och gröna vinsorter skördas och jäses tillsammans. Druvorna i denna blend är tempranillo, bobal, garnacha och albillo. Doft och smak i excess av hallon, vanilj och smultron, smöriga fat och mjuk gräddigt anslag i avslutet. Mycket läckert! (Terroir, 480 fl.)

Flaskbild på Garage Wine Co. Old Vine Pale

Two Winters Garage Wine Co. Old Vine Pale 2021, Chile, Maule, TSE 92418, 199 kr

Reduktiv, lätt jordig mineralisk ton med körsbär och smultron i denna naturliga blend av carignan och mataró. Rödbärig josig och läskande friskt fräscht med struktur och tanniner. Driv i syra och energi! Rosévin eller rött vin? Det är den stora frågan. Enligt vinmakarna Derek och Pilar kan det vara båda delarna men helt klart ska Old Vine Pale drickas svalt och det är ett perfekt alternativ till traditionell rosé när lite mer “bett” i vinet önskas. (Handpicked Wines, 1200 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Domaine de la Janasse

Domaine de la Janasse Terre d’Argile 2021, Frankrike, Rhône, TSV 90196, 199 kr

Från berömda egendomen Domaine de la Janasse, Côtes-du-Rhône-Villages med en angenäm blend på grenache, syrah, mourvèdre och carignan. Mörkt rödfruktig med fylligt mjuk textur. Örtig, kryddig och mineralisk, sötfruktig med sammetslent avslut av lakrits och hallon. Bra vin i stor allokering till vettigt pris. Gott! (Budbreak, 12000 fl.)

Flaskbild på Haut Medoc Giscours

Chateau Giscours-Labarde Haut-Médoc Giscours 2019, Frankrike, Bordeaux, TSE 92534, 299 kr

Négociantvin av lejonparten cabernet sauvignon med något mindre del merlot, fullmatat av klassiska toner och noter med röda bär, plommon, svarta vinbär, ekfat, ceder och sandelträ. Tvärtorrt men friskt syrligt och svartfruktigt med tobak, choklad och kaffe i en lång koncentrerad eftersmak. (Granqvist Beverage House, 1200 fl.)

Flaskbild på Rinaldi Rocche Dell'Annunziata

Francesco Rinaldi e Figli Barolo Rocche dell’Annunziata 2019, Italien, Piemonte, TSE 92162, 679 kr

Urläcker nebbiolo från den lovande årgången 2019 och familjen Rinaldis 1,1 hektar i Rocche. Tidigare har vinet från den här gården alltid blandats med i deras bas-Barolo ända fram till 2018 då endast en botti buteljerades separat. Det här är alltså den andra årgången av det här vinet och av de 4000 flaskor som gjorts har 600 kommit hit. Kraftfull energisk parfym av mogna körsbär, rosor, viol och tjära, ren mörkt röd mustig frukt i nosen. Stort och fylligt med kraftigt koncentrerad frukt. Körsbär, rosor, nypon, lakrits, vildhallon och viol. I finishen hänger en syrlig mineralitet och en touch av gröna örter kvar, vilket tyder på, att trots vinet är ungt och läskande friskt tillgängligt nu, kommer det leva och utvecklas otroligt fint. Allt är liksom redan på plats men kan bara växa och bli ännu finare. (Brix Wine Consultans, 600 fl.)

Flaskbild på La Ghirlandi Chianti Classico

Bindi Sergardi Chianti Classico La Ghirlanda 2021, Italien, Toscana, TSV 90149, 209 kr

Charmig sangiovese från en vingård belägen i en skog i Castelnuovo Berardenga. Mjuk mörkrödfruktig nos med jord och köksörter. Mineralisk och energisk, tät och sötfruktig sangiovesefrukt, torr med fin tanninstruktur och långt bärigt eftermäle. Greppiga tanniner och jordig mineralitet ger ett rustikt utryck i elegansen från frukten. Egendomen förskaffades av Niccoluccio Bindi 1349, samma år som digerdöden bröt ut i Norge, bara för att ge lite perspektiv på historien. (Vinoliv, 7200 fl.)

Flaskbild på Diamine Podere Giocoli

Podere Giocoli Diamine 2022, Italien, Toscana, TSE 92415, 429 kr

Ekologisk Chiantiblend av sangiovese, canaiolo, colorino, malvasia och trebbiano, presenterat i en för området klassisk tvåliters-bastfiaschi. Ett lätt fruktig och bärigt sommarpang med naturligt anslag i passande format, perfekt för sommarbuffén eller till parkhäng. Lätt kropp, juicy och lättklunkat utan att tappa seriositet då en tydlig mineralitet och stramhet kryddar tanninerna som håller allt i balans och schack. Kul och spännande för den nyfikne! (Dryckesbutiken, 1500 fl.)

Flaskbild på Tenuta Belguardo

Tenuta Belguardo 2019, Italien, Toscana, TSE 94351, 329 kr

Rödfruktig med blålila inslag och tydlig distinkt fatkaraktär. Fin struktur, läskande frisk syra, mineralitet med mogen frukt och bärkompott i en lång elegant eftersmak. En supertuscan från anrika Marchesi Mazzei som förfogar över välrenommerade vingårdar både i Toscana och på Sicilien (se nedan). Här i Maremma, på den soliga medelhavskusten, trivs de internationella druvorna cabernet franc och cabernet sauvignon som i samarbete med en hårt arbetande vinfamilj skapat detta vin. (Vintedge, 3600 fl.)

Flaskbild på Casadei Cannonau Le Anfore

Tenuta Casadei Cannonau Le Anfore 2021, Italien, Sardinien, TSE 92858, 229 kr

Ekologisk grenache från Sardinien vinifierat och lagrat i amforas av unga stjärnskottet Elena Casadei. Inbjudande parfym av mörk söt frukt, tobak och sötlakrits. Läskande fräschör, bjussig frukt, energi och personlighet. Ett stort vin med kraftfullt uttryck men som ändå behåller elegans och flärd. Cannonau är den lokala synonomen för grenache och druvan står faktiskt för hela 20 procent av det vin som tillverkas på Sardinien. Garanterat bra köp! (Brix Wine, 2400 fl.)

Flaskbild på Marchesi Mazzei Doppiozeta

Marchesi Mazzei Doppiozeta 2019, Italien, Sicilien, TSE 94360 289 kr

Från ovan nämnda Marchesi Mazzeis proejkt på Sicilien, en nero d’avola från vingården Zisola beläget i Noto i närheten av Syracusa. Syrlig röd frukt i fatkaraktär med smörkola och färska örter. Stram och läskande frisk frukt med mörka körsbär, salvia ceder och svart té med tuggiga tanniner och energi i avslutet. (Vintedge, 1200 fl.)

Flaskbild på Lamoresca Rosso

Lamoresca Rosso 2021, Italien, Sicilien, TSE 90170, 269 kr

Ekologiskt naturvin från Filippo Rizzo i Catania på sydöstra Sicilien med Etna endast som referenspunkt i horisonten och gamla stockar av druvorna nero d’avola, frappato och grenache. Lätt volatil syra i inledningen med röda bär, körsbär och klingande mineralitet, florala toner och massor av röda rosor i ett torrt stramt men rent och läskande friskt syrligt bett, naturligt och otroligt gott från de äldsta stockarna och ett urval av de allra bästa druvorna. (Vin & Natur 900 fl.)

Flaskbild på Donkiesbaai Grenache

Rust en Vrede Donkiesbaai Grenache Noir 2021, Sydafrika, Olifants River, TSV 13066, 189 kr

Från svalt klimat och hög höjd i Piekenierskloof i distriktet Citrusdal Mountain och regionen Olifants River, så många fina namn samlade där! Fruktigt bärig nos av hallon, jordgubb, körsbär och blodapelsin, friskt och välbalanserat. Munkänslan och smaken har en vibrerande läskande syra, fullmatat frukt, örter som fijnbos och eucalyptus med en inbjudande lätt vitpepprig och finstrukturerad tanninstruktur i avslutet! (The WineAgency, 3600 fl.)

Flaskbild på Robert Hall Paso Robles

Robert Hall Paso Robles Cabernet Sauvignon 2020, USA, Kalifornien, TSV 95150, 219 kr

Svartvinbär, blåbär, björnbär, fat, ceder, choklad, tobak, rökig mineral och chark, tät och fruktig med strama men silkiga tanniner i en lång och bjussig eftersmak. Ett stort men elegant vin som har sin naturliga plats vid sommargrillen. (The Wine Team Global, 6000 fl.)

Flaskbild på Double Canyon

Double Canyon Columbia Valley Cabernet Sauvignon 2019, USA, Washington State, TSV 95000, 289 kr

Svartvinbärsfruktig med tydliga ceder och ekfatstoner, vanilj, kokos, lakritsviol och peppriga örter i en tät och högst fokuserad längd. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Horse Heaven Hills och Red Mountain. Området kännetecknas av ett torrt ökenlandskap med många soltimmar, heta dagar och kalla nätter, mallen för den här typen av vin. (Johan Lidby Vinhandel, 3600 fl.)

Flaskbild på Love you bunches carbonic sangiovese från Stolpman

Stolpman Vineyards Love You Bunches Carbonic Sangiovese 2022, USA, Kalifornien, TSE 92515, 249 kr

Santa Barbara County och sangiovese with love. Ett återkommande älsklingvin på sociala medier. Mörkt rödbärig med örtiga inslag i nosen, smaken som vi känner den, tät och fruktig men med mindre spritz än tidigare årgångar. Stram och läskande som vanligt där allt avrundas i ett friskt syrlig men torrt avslut med mjukt sandpapprade tanniner. (Gullberg by Stockwine, 6000 fl.)

Flaskbild på Cristom Mt Jefferson Cuvée

Cristom Mt Jefferson Cuvée Pinot Noir 2021, USA, Oregon, TSE 90414, 369 kr

Från Eola-Amity Hills en biodynamiskt odlad pinot noir som, dessutom växer ur vulkanisk jord och erbjuder ett maximalt uttryck av druvkaraktär och terroir i Willamette Valley. Aromatisk parfymerad av jordgubb och sandelträ, torr elegant och läskande frisk med ren frukt, täta tanniner i en otroligt välmående balans. Snyggt! (Fine Wines Sweden, 1800 fl.)

Flaskbild på Alfa Crux Corte

Alfa Crux Corte 2013, Argentina, Uco Valley, TSE 92285, 339 kr

Limited edition-viner utvalda från de bästa och finaste av druvor och lägen för att visa upp den unika terroiren i El Cepillo genom blenden tempranillo, malbec och merlot, dessutom med tio år på nacken. Mörkt svartfruktig med svarta oliver, tapenade, lakrits, choklad och tobak. Nyanserad och komplex kraft, men mjukt fyllig och tät i en andlig kostym. (Rewine, 1800 fl.)

Flaskbild på Langmeil Valley Floor Shiraz

Langmeil Valley Floor Shiraz 2020, Australien, Barossa Valley, TSE 90127, 249 kr

Mörkt röd frukt, cederträ, fatinslag, mynta och eucalyptus. Läskande syra, tät fyllig och örtig med mycket smak, stort och maffigt men jag saknar den sista elegansen och det sammetslena från tidigare provade årgången 2019. Så om du gillar områdets viner på shiraz, ge den här en extra vända luftning om den ska drickas nu annars inväntar du elegansen som kommer komma inom ett par år. Väldigt mycket druva och terroir för pengarna, rustikt och energiskt. (Wicked Wine, 4200 fl.)

Flaskbild på Logan Weemala Pinot Noir

Logan Weemala Pinot Noir 2022, Australien, Orange, TSV 90251, 144 kr

Härlig svalodlad pinot noir från hör höjd med frisk parfym av syrliga jordgubbar och vilda smultron till otroligt bra pris, en riktig superbargain! Örtkryddig med syrlig röd frukt, tallbar och grankåda med stram med läskande syra, ren frukt med lätta tanniner, utan att tappa någon som helst fokus och energi. Syskonvinet Weemala Shiraz ligger sedan ett par år tillbaka i fasta sortimentet. Peter Logan, som också är vinmakare, driver vineriet tillsammans med sin fru Hannah. Egendomen omfattar 102 hektar och ligger i distrikten Orange och Mudgee. (Johan Lidby Vinhandel, 12492 fl.)

Flaskbild på Coriole Negroamaro

Coriole Negroamaro 2022, Australien, McLaren Vale, TSE 91305, 189 kr

Den italienska druvan negroamaro hittar vi normalt sett i varma Puglia, här i McLaren Vale och hos Coriole är negroamaro en sen mognad druvsort som visar upp de klassiska parfymerade dragen fast med finstämd elegant syra och fräschör. Årgången bjuder en flirtigt parfymerad nos av mörka söta moreller, amaro och örter, med smaker av röd frukt, körsbär, mineral och örter i en tät stram och läskande frisk fruktig stil med skönt vibrerande syra och energi i efterspelet. (Johan Lidby Vinhandel, 1800 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.