Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "ett vackert avslut i en mineralisk rökridå."

Nyprovat – "ett vackert avslut i en mineralisk rökridå."

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Redan dags för augustis tredje och sista småpartisläpp och den här veckan finns det gott om höstlegender att plocka ur det digra utbudet. Här listar Pär Strömberg det mesta av det bästa – från storslagen champagne via ett antal fantastiska vita viner till en naturligt bubblande rosé och ett gäng kraftfulla och stilrena röda. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_philipponnat_1522

Philipponnat Cuvée 1522 Grand Cru LV Extra Brut 2000, Frankrike, Champagne, Nr 93138, 1399 kr

500-årsjubilerande Philipponnat bjuder upp till dans i denna fantastiska blend av 60% pinot noir och 40% chardonnay. Mogna toner av undervegetation, ostkant, svamp, vanilj, träiga fat och skalade rostade hasselnötter. En fyllig bred och kraftfullt syrlig mousse lyfter det vitala i denna 22 åring som annars åtnjutit en mognad med värdighet. Struktur och textur drar åt det krämiga fylliga med syrlig frukt och lång eftersmak där autolytiska toner av valnötsbröd, brioche, kavring och vit nougat hänger i som en never ending story… Exklusivt och charmigt, välbalanserat och drickmoget – bra köp om du hinner få tag i en! (Spring Wine/Spendrups, 120 fl.)

winetable_nyprovat_vincent_joudart

Vincent Joudart Special Club 2018, Frankrike, Champagne, TSE 93345, 496 kr

I Fèrebrianges odlar den perfektionistiske Vincent Joudart sina 8 hektar med chardonnay, pinot meunier samt pinot noir och gör utmärkt champagne med fin balans och renhet. Med stor del blå druvor och lång lagring gör han fylliga viner med mycket karaktär. I denna Special Club bjuds vi rågbrödig doft med inslag av citrus och äpple i en stor och bred mousse, friskt syrligt och varmt krämigt. Det låter som en motsägelse, men det är mycket välbalanserat med en charmigt ungdomligt syrlighet i avslutet. Special Club står för lyxcuvéer från små odlare i Champagne i en sammanslutning som som utmanat de stora husen sedan tidigt 70-tal. (ChampagneHuset, 3000 fl.)

Larmandier-Bernier Terre de Vertus 1er Cru BdB 2015, Frankrike, Champagne, TSE 94488, 699 kr

Med över 20 år i den lilla exklusiva skaran av ekologiska och biodynamiska odlare i Champagne gör Pierre och hans familj unika uttryck för området. De har sina lägen i premier cru-byn Vertus, där vineriet ligger, och resten fördelat över grand-cru byarna Vertus, Oger, Avize och Cramant, med fokus på chardonnay. Denna Blanc de Blancs från finfina årgången 2015 har gett en mogen brödig doft av brioche och gula kex med citrus och äpple som även fyller på i smakbilden. Krämig och fyllig i perfekt balans mellan syra, frukt och mousse. Mästerligt god! (Wine Trade Sweden, 1200 fl.)

nyprovat_vinyes_de_can_sala

Agricola Casa Sala Vinyes de Can Sala Brut Nature 2015, Spanien, Cava, TSE 93547, 399 kr

Från spanska vinkungligheterna i familjen Ferrer som producerat vin i mer än 150 år med 18 generationer av vinodlingspassion. José María Ferrers farföräldrar var exempelvis grundarna av Freixenet. Traditionellt hantverk med naturliga föresatser har gett denna exklusiva Cava en koncentrerad fruktig parfym med inslag av autolytisk-karaktär av gula kex och ljust bröd. Smaken bjuder mer mogna toner och frukt som citrus, äpple, grape i en djup och fyllig, bred mousse med spikrak syra. Druvorna parellada och xarel-lo delar på ansvaret. (Wicked Wine, 480 fl.)

MOUSSERANDE ROSÉ

nyprovat_winetable_fuchs_und_hase

Fuchs und Hase Pet Nat Rosé 2021, Österrike, Kamptal, TSE 90532, 189 kr

Ekologiskt och helt naturligt odlad och vinifierad gelber muskateller, grüner veltliner och müller-thurgau i ljust rödrosa färgton med friskt bärig nos, charmerande mousse och pigg syra. Lustfyllt rödbärig med röda äpplen, blodgrapefrukt och vildplockade örter. Hög syra, läskande somrigt med torr örtig finish. Rent, naturligt och gott helt enkelt!
(Enjoy Wine & Spirits, 1800 fl.)

MOUSSERANDE SÖTT VIN

winetable_nyprovat_bra

Bera Vittorio e Figli Moscato d’Asti 2021, Italien, Piemonte, TSE 93953, 181 kr

Naturligt sött, lätt brusande med låg alkohol, what’s not to like, liksom? Inbjudande lätt parfymerad av vita blommor och söt honungsslungad frukt. Röda äpplen, gul stenfrukt, floral och örtig med sötfrisk frukt i en syrlig välbalanserad mousse. Aprikos, persika, smultron, vanilj, honung och kaprifol i avslutet. Den här till jordgubbstårta eller till madeleinekakor, mama mia! (Wine Trade, 3600 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_haardt_riesling

Müller-Catoir Haardt Riesling 2021, Tyskland, Pfalz, TSV 91250, 189 kr

Ekologisk riesling med typisk aromatik av päron, melon och persiska med en örtig touch. Stenfrukt och päron i smaken, syrligt friskt, tätt och torrt, salinerande mineraliskt med grönfruktigt syrligt läskande avslut. Müller-Catoir är pionjärer inom reduktiv vinframställning i Tyskland med långsam försiktig pressning, lång skalkontakt som jäser i rostfria ståltankar vid något varmare grader än vanliga jäsningstemperaturer.
(The Wine and Spirits Collective, 9120 fl.)

winetable_nyprovat_thomas_pico_pattes_loup

Thomas Pico Pattes Loup Chablis 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 94597, 345 kr

Ekologiskt naturligt med vagt oxiderad inledning, gul stenfrukt, stendamm, kolasnöre och örter. Friskt syrlig, fet, fyllig och läskande ren mineralisk sälta. Sjukt gott. Unge Thomas Pico ärvde mark av sin far i Courgis strax utanför Chablis och har sedan dess excellerat i den naturliga sfären av området stora. (Wine Trade, 1440 fl.)

winetable_nyprovat_guigal_condrieu

E. Guigal Condrieu 2020, Frankrike, Rhône, TSE 93471, 439 kr

Ännu ung och något outvecklad, men en friskt syrlig och gulfruktig lovande framtid anas. Örtig och floral, bivax och bittercitrus, och även om blommigheten inte slagit ut ordentligt än är det en komplex och fylligt fet texturell historia. 100% viognier med hopp om framtida finess, elegans och kraft. Köp och spara till julens gravlax. (Wine Affair, 240 fl.)

winetable_nyprovat_guidal_hermitage_blanc

E. Guigal Hermitage Blanc 2018, Frankrike, Rhône, TSE 93452, 459 kr

Hermitagen vi alla väntat på har lite mer mognad och utveckling på manchetten än tidigare. Här är det marsanne i huvudroll med en uns av roussanne som gett djupt gul, nästan guldfruktig doft med äpple, citrus, mineral, fat och vanilj i en tät, örtig och rökig finish av chark, rökt korv och enbär. Smaken domineras av gul stenfrukt som aprikos och persika med äpple, bivax och honung i en tät och koncentrerad textur av nötig bivaxkaraktär med avslut i en hög frisk och lång syrafräschör. (Wine Affair, 240 fl.)

winetable_nyprovat_barco_del_corneta

Barco del Corneta Verdejo 2019, Spanien, Kastilien-León, TSE 94557, 229 kr

Ekologisk och naturlig verdejo, fjäderlätt med kraftfull energi. Inledningsvis en jästig doft av druvjuice och oxiderade äpplen, gulfruktig i en saltmineralisk inledning, påbackat av mogna äpplen, citrus, nötter och maraconamandlar. Friskt men fylligt och komplex i ett syrligt och torrt avslut. (Wine Dog/Happy Dog Dryckeshandel, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_nat_cool_branco

Niepoort Nat Cool Branco 2021, Portugal, TSE 93581, 149 kr

Ofiltrerat och grumligt i 1-liters flaska, doft av gräs hö, volatila syror och krusbär, frisk syrlig med lätt fadd torr eftersmak. Jag tar med den för att jag tror att många attraheras av dess lättillgängliga och busiga stökighet. Enlitersflaska till lågt pris och relativt stor allokering tillsammans med etikett och namn gör sitt. Det röda är ett bättre val om det är stabilitet du är ute efter. (Wicked Wine Sweden, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_yomatari

Domaine Ligas Yomatari 2020, Grekland, Pella, TSE 93418, 249 kr

Ekologiskt på lokala druvan rhoditis, gulfärgad av skalmaceration med doft och smak av granbarr, kåda och gul stenfrukt, en retsina-light. Torr stram med juiciga syror och läskande efterspel. Eftersmak av färska granskott och örter. Ett kul men udda vin med 15 dagar på ”resin pine” hartskåda. Udda, men gott och framförallt lärorikt för den nyfikne. (Vintedge, 420 fl.)

winetable_nyprovat_savage_white

Savage White 2020, Sydafrika, Western Cape, TSE 94539, 299 kr

Sauvignon blanc och semillion i ett bättre partnerskap i paritet med sådana där effektiva och synkade duo-roddare eller dito kajakpaddlare i valfritt OS. Elektriskt syrlig doft, vita blommor och äppelciderjästigt. Smaken är frisk och fräsch av vit persika, vilda örter och citrusfrisk syra. En välplacerad och snygg reduktion är på plats med rökig mineralitet och vag ekfatsinfluens. Freshness på flaska från en av Sydafrikas stora visionärer. Mer om vinmakaren Duncan nedan i texten om Savage Red. (Budbreak, 420 fl.)

winetable_nyprovat_badenhorst_keldersten

Badenhorst Family Wines Kelder Steen 2021, Sydafrika, Swartland, TSE 93570, 379 kr

Kelder Steen från Adi Badenhorsts ekologiska och exklusiva single vinyard-serie och ett av Sydafrikas bästa viner på chenin blanc enligt Tim Atkins MW. Steen är det gamla lokala namnet för chenin blanc som inte längre används i samma utsträckning. Aromatiskt med fyllig driven doft av honung och gul stenfrukt, gula plommon och vita blommor. Fyllig textur, krämigt av honung, persika, aprikos och vilda örter med sval citrus-hög syra, koncentrerat, solvarmt värmande och otroligt fokuserat. (Tryffelsvinet, 360 fl.)

winetable_nyprovat_walter_scott_bois_moi

Walter Scott Chardonnay Bois-Moi 2020, USA, Oregon, TSE 94587, 295 kr

Modernt från Willamette Valley med frisk syrlig doft av syrlig frukt, gulfruktig, citrus, smör, nötter och knallpulverskott från reduktion. Smörigt ekad chardo-gul frukt, frisk citrus, tät och fyllig, smakrik och maffig och med välbalanserad syra, frukt och struktur. ‘Bois-Moi’ betyder ‘Drick Mig’ och det är väl det de flesta som köper denna flaska kommer att göra. Namnet är taget och ihopplockat av två andra personer men det är makarna Erica Landon och Ken Pahlow som sedan2008  driver Walter Scott Winery. (Wine Affair, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_greystoe_chardonnay

Greystone Chardonnay 2020, Nya Zeeland, Canterbury, TSE 93508, 249 kr

Ekologiskt chardonnay från Waipara Valley. Smörig chardonnay-gulfruktig, koncentrerat av nötter och mandel, fet av skirat smör och vanilj. Chard-gul stenfrukt, tät, fet och vaxig med nötter och vanilj i ett koncentrerat och långt fylligt avslut. Greystone korades till titeln “Vineyard of the Year” i ”New Zealand Organic Wine Awards” år 2016 och är idag erkända som en av Nya Zeelands absolut främsta vinproducenter. Namnet kommer från den unika kalkstensgrunden som rankorna växer i och den familjeägda vinfirman, som producerade sitt första vin 2008, ligger på den Nya Zeeländska Sydöns östkust.(Vintedge, 600 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_la_piade_vinsobres

Domaine Chaume Arnaud La Piade Vinsobres 2020, Frankrike, Rhône, TSV 95628, 149 kr

En ekologiskt odlad druvblend som består av grenache, syrah, cinsault och mourvèdre, jäst och lagrats på betong. Med syrlig rödbärig och fruktig doft med djupt rödlila färg och ungdomligt kraftfull och koncentrerad struktur där mörk frukt mörkt röda bär och vildvuxna örter går över till en stram tannintät textur där driven läskande syra med örtigt avslut, lakrits och rökig chark  förgyller ett nyanserat avslut. Mycket vin för liten peng och stor allokering så bara att prova på! (Johan Lidby Vinhandel, 14400 fl.)

winetable_nyprovat_guigal_cote_rotie

E. Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2018, Frankrike, Rhône, TSE 93432, 539 kr

Köttig röd frukt, rökta charkuterier och järnig mineralitet i en tät, fyllig och kraftfull stil med mjukt handslag och lena tanniner. Brända fat och mörkt koncentrerad frukt i kompromisslös svärta, rustik elegans med många skikt i en virtuos förening mellan lejonparten syrah och en smekande floral del viognier. Torrt i avslutet med power i ryggsäcken. Brune et Blond refererar till att druvorna odlas på två olika slätter i Côte-Rôtie, Brune för syrah och Blonde för viognier. (Wine Affair, 600 fl.)

winetable_nyprovat_cote_rotie_vernay

Georges Vernay Côte-Rôtie Blonde du Seigneur 2018, Frankrike, Rhône, TSE 93796, 699 kr

Exklusiv och elegant med rustika rökiga toner av chark och eld där frukten är aningens söt och saknar den fräschör som annars återfinns i bättre flaskor från området och kanske speciellt från årgången. Torr mineraliskt stenrökig med mörkt röd och svart frukt, det är ändå ett riktigt habilt och snyggt vin på syrah och aningens viognier. (Heritage Wines, 180 fl.)

winetable_nyprovat_paul_prieur_sancerre_rouge

Domaine Paul Prieur & Fils Sancerre Rouge 2019, Frankrike, Loire, TSE 94847, 199 kr

Svårdefinierad men förtrolig pinot med mörkt rödlila färg och ungfruktig doft av plommon, svartvinbär och blåbär. Saftig och läskande syra med ett torrt avslut av svart bärighet och grönkvistiga örter. En rustikt elegant pinot där man kan lära sig ett och annat i en blindprovning. (Gullberg by Stockwine, 840 fl.)

winetable_nyprovat_fontanafredda_barolo_proprieta

Fontanafredda Barolo Proprietà 2016, Italien, Piemonte, TSE 92389, 599 kr

Från Fontanafreddas egen MGA, vingården som i en amfiteater omringar vineriet. Friskt rosenparfymerat, viol, mogna körsbär och nyponrosor i en tätt, stramt och välbyggt historia med driv i syra och mogna tanniner. Ett långt stramt men fräscht örtigt och kryddigt avslut rundar av finishen. Fontanafredda visar igen varför de är så bärande i området. Druvtypicitet och terroir för folket, ett vin att upptäcka och njuta av redan nu. (Enjoy Wine & Spirits, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_produttori_del_barbaresco

Produttori del Barbaresco 2018, Italien, Piemonte, TSE 92446, 349 kr

Klassiskt från ett av de bättre kooperativen i Piemonte. Ren och frisk körsbärston med välintegrerade fat, driv i syran och knastertorra tanniner. Rökiga fat, röda bär, körsbär, rosor, nypon, viol, tätt strukturerad med sötfruktig syrlig frukt. Stenkrossad mineralitet och fin örtig längd, en fin nebbiolo som lovar mycket gott för framtiden. (Arvid Nordquist Vin och Sprithandel, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_arianna_ochipinti_ik_frappato

Arianna Occhipinti Il Frappato 2019, Italien, Sicilien, TSE 93784, 319 kr

Kanske är detta undantaget som bekräftar regeln? Jag har tyvärr inte haft möjlighet att prova Ariannas frappato från 2019, och det är nog första gången jag tar med ett vin här som inte är Nyprovat. Men, jag har köpt, druckito ch njutit av Ariannas exceptionella vinmaking på druvan sendan den första årgången jag smakade 2008. Importörens ord lämnar mig inte oberörd heller:
– strukturen, elegansen och energin denna frappato får av Vittorias terroir och Ariannas handlag gör oss otroligt glada… och matinspirerade! Ja det landade lagom till skogens svampar!
Jag kommer köa kl. 10.00 för att lägga ytterligare en årgång i min källare. Livets vin! (Wine Trade, 900 fl.)

winetable_nyprovat_benanti_etna_rosso

Benanti Etna Rosso 2020, Italien, Sicilien, TSV 95445, 169 kr

Ursprungstypicitet manifesterat i lokala druvor, Benanti har varit föregångare i boomen av Etna Rosso. Aska och röda bär, vulkanjord och mineralitet. Frisk och härligt josig, torr med bra tanningrepp utan att tappa klunkvänlighet. Vi bjuds också en dos umami och salta stenkrossmineraler i avslutet. Stor allokering, bra pris, bra köp. De lokala druvorna då? Ja, ni gissade rätt, nerello mascalese och nerello cappuccio, (Vintedge, 13200 fl.)

Castro Ventosa Valtuille Cepas Centenarias 2019, Spanien, Bierzo, TSE 93563, 379 kr

Exklusiv poängplockare från geniet Raúl Pérez och hans unika blend av mestadels mencia, en liten del alicante bouschet och en liten men avgörande dos blandade gröna druvor kryddat med ett par procent bastardo. Syrligt parfymerad inledning, väl sammansatt och balanserat mellan frukt, syra och tanninstruktur. Bra vin för pengarna. Erhöll dessutom 98 poäng av 100 möjliga av Luis Gutiérrez på Robert Parker Wine Advocate den 31/1 2022, för den som går igång på sånt. För mig räcker det att det är ett jäkla smarrigt och högkvalitativt vin. (Wine Affair, 300 fl.)

winetable_nyprovat_nat_cool_tinto

Niepoort Nat Cool Tinto 2021, Portugal, Bairrada, TSE 93717, 149 kr

Enliterflaska fyllt av ett rött vin på den lokala druvan baga. Ungdomlig med frisk parfym av röda och blåbär, friska skogsbär och syrliga körsbär. Läskande josigt med torrt strukturerat avslut. Kanske är konsumenten ämnad att vara ika ung som uttrycket, namnet och etiketten inräknat, men faktum är att detta rödpang faktiskt kommer landa även hemma hos denna blivande 50-åring. (Wicked Wine, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_savage_red

Savage Red 2019, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 94543, 299 kr

Straight outta Stellenbosch, ett favoritvin från begåvade och dedikerat passionerade vinvisionären Duncan Savage .Jag hade äran att få närvara vid en vinmakarlunch och provning för ett par månader sedan på Restaurang Agnes. Duncan är både vinfilosof och en rascal surfer dude. I oktober besöker jag honom på plats i Sydafrika unde Cape Wine mässan, mer om det vid ett senare tillfälle. Vinet är grippy och kaxigt med tät koncentrerad eldigt kryddig ton. Mörkt rödsvart frukt med bett i tanninerna och en fokuserad komplexitet som lyfter det naturliga till det eleganta och ett vackert avslut i en mineralisk rökridå. (Budbreak, 528 fl.)

winetable_nyprovat_pax_north_coast_syrah

Pax North Coast Syrah 2019, USA, Kalifornien, TSE 94586, 339 kr

Inbjudande röd och blåbärig köttig doft, med inslag av kryddor och fat. Tätt fruktig och syrligt bärig med söt tobak, russin, jordgubb och bigarå. Vinet har mognat mestadels i cementtankar men en liten del har lagrats på neutrala franska ekfat. Vinet buteljeras utan filtrering. År 2000 grundades Pax Wine Cellars med fokus på syrahdruvans outnyttjade potential och inköpta druvor från svala vingårdar i Sonoma County och Mendocino. Exklusivt och snyggt! (Vinunic, 420 fl.)

winetable_nyprovat_lodge_hill_shiraz

Jim Barry Lodge Hill Shiraz 2019, Australien, Clare Valley, TSE 93707, 159 kr

Plats och druvtypsikt så det förslår, benchmark för Clare Valley Shiraz med eucalyptus, mynta, basilika och rosor, tätt påhejat av köttfruktig syrlig bärfrukt, tätt, torrt och fylligt med lång eftersmak som avrundas i ett järnigt mineraliskt stramt powerpack. (Wine Affair, 4200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.