Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 26 maj

Nyprovat – tillfälligt sortiment 26 maj

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 11 minuter

Pingst- och Morsdag-helg, det firar vi med ett rejält släpp i tillfälliga sortimentet. Pär Strömberg har provat det mesta och valt ut det bästa. Stort fokus på vitt och rosé och med hög procent viner från Sydafrika. Håll till godo, gör visa val och kom ihåg, drick mindre men bättre!

FRUKTVIN

Flaskbild på Bergskär lingon

IDUNN Norsjö Bergskär Ett torrt vin av lingon 2021, Sverige, Västerbotten, TSV 70697, 192 kr

Fantastiska eldsjälarna bakom IDUNN lanserar ytterligare ett kvalitetsvin av ekologiskt skördade lingon där en skogsmurrig och mysig doft ger oss en fyllig nos av skogsbär och smak av hög syrlig frukt i läskande och fräsch stil, smak av lingon, tranbär och blodapelsin, strukturerat med lätt bärsötma i avslutet. (New Nordic Beverage, 3600 fl.)

 

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Skepparps Grand Prix Solaris

Skepparps Grand Prix Solaris 2021, Sverige, TSV 93740, 299 kr

Svenska mästarna av mousserande vin har börjat få konkurrens från flera håll i landet, men än så länge håller de fortet. Skepparps Vingård har förvaltat sin solaris väl och är det en möjlig touch av svensk lokal terroir vi börjar kännas vid? Nosen fylls av grapefrukt och svartvinbärsblad som i smaken adderas av passionsfrukt med fina bubblor och skön läskande syra med lätt sursyrlig och artificiell frukt i avslutet. Ett otroligt habilt svenskt vin som borde passa, om inte mamma på söndag, så till studentens lyckliga dar! (Skepparps Vingård, 4200 fl.)

Flaskbild påVan Volxem 1900 Brut

Van Volxem 1900 Brut 2016, Tyskland, Mosel, TSE 92360, 339 kr

Vi har lärt känna Romans vision för sina viner genom åren och det är en enormt imponerande kraftansamling. I hans mousserande vin kommer inte druvan riesling helt till sin rätt, kanske för att jag jämför med hans stilla vita viner, kanske för att sekt på riesling är en utmaning att få till och kanske för att man jämför med andra mousserande viner, framförallt när det kommer till årgångs-betecknade sådana. Med det sagt så är det här ett gott vin. Örtig lätt gräsig nos med gul stenfrukt, äpple, gula kex och örter. Torr och stram med hög syra och vass mousse med seglivad äpplig eftersmak. (The Wine Agency, 480 fl.)

Flaskbild på Zahel Ein Wildes Gläschen Pét-Nat Gemischter Satz, 2022

Zahel Ein Wildes Gläschen Pét-Nat Gemischter Satz 2022, Österrike, TSE 94160, 199 kr

Ekologisk field blend av en hel uppsjö av österrikiska lokala druvor. Samplanterat och samjäst som gett en naturlig nos av oxiderade äpplen, frisk syra med örtschampo, röda bär och lätt nötiga toner. Flaskan jag provade kändes inte helt i form och risken är att den var lite för vild med potential att gå i mus. Men jag älskar det Zahel gör och jag älskar deras viner, så även om denna Pét-Nat inte kliade min rygg så får den ändå bra betyg. (Quaffable Wines, 2400 fl.)

Flaskbild på Moltès Crémant d’Alsace Brut Millésimé, 2017

Moltès Crémant d’Alsace Brut Millésimé 2017, Frankrike, Alsace, TSE 90574, 239 kr

Ekologiskt odlad chardonnay, pinot noir och pinot blanc utgör den här pjäsen som inleder med lätt brödig nos, fyllig av örter och gul stenfrukt, smörkola, rostbröd och vanilj, citrus, äpple och gula kex. Mjuk torr mousse, frisk men kort. Smaken drar mer åt det grönfruktiga med kartigt bäriga toner och citrus. Syrlig frukt och läskande frisk syra, välbalanserat och energifyllt, stramt men med bjussig frukt i generös fyllighet och långt avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 1200 fl.)

Flaskbild på Muni Epoque

Muni Daniele Piccinin Epoquè 2019, Italien, Veneto, TSE 94277, 229 kr

Gulfruktigt av äpple, citrus, honung, vita blommor och lyxigt rostbröd, med syrlig hög syra, tuggig struktur, tät, frisk och på samma gång energisk. Lokala druvan durello har odlats och vinifierats enligt naturlagarnas alla regler (som inte finns). Gott festligt och läskande friskt. Framställs enligt champagnemetoden, jäst utan tillsatt jäst på ståltank samt en liten del på äldre franska ekfat (runt 10 procent) med en pied de cuve på samma druvor som använts till vinet, fast som fått torka sedan skörd. (Panache, 1800 fl.)

Flaskbild på Soalheiro Bruto Barrica

Soalheiro Bruto Barrica 2018, Portugal, Vinho Verde, TSE 92260, 229 kr

Alvarinho från Minho som dras med samma stigma som rieslingbubblet ovan. På pappret och i teorin borde det vara klockrent men det är något som gnager, som faller bort från de stilla vinernas charm av dessa druvor och det är inte bara bubblorna som gör det eller inte gör det. Hursomhelst, det är välgjort och välbalanserat av gula plommon, citrus, lime och gula krikon med tät syrlig frukt i en fyllig textur med ett lätt exotiskt grönörtigt och mineraliskt avslut. (Ward Wines, 1500 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild på Les Terres Turones Montlouis Sur Loire Chenin Sec

Les Terres Turones Montlouis Chenin Sec 2020, Frankrike, Loire, TSE 90420, 199 kr

Chenin blanc från 30 till 45 åriga vinrankor som växer i flintarik jord i paret Dominique och Phillipe Ivancic’s egendom Domaine de la Croix Mélier där man arbetar efter naturliga principer med respekt för såväl natur som tradition och är ekologiskt certifierade. Gul frukt och ylle i nosen. Tät fyllig och energifylld med mineralisk sälta och skarp syra. Eftersmaken hänger med länge och vittnar om gul stenfrukt, aprikos, äpple, honung och bivax. Stilla Montluis är gott! (Panache, 900 fl.)

Flaskbild på Muni Montemagro

Muni Daniele Piccinin Montemagro 2020, Italien, Venetien, TSE 94278, 199 kr

Rent hantverk på den rasande syrliga lokala druvan durello uppvuxen på hög höjd ur en extremt mager kalkstensrik lera som liknar vitt skiffer. Mjuk nos av gul frukt, honung och kaprifol, nötter och syrliga gulvita bär. Torr och stram med fokuserad koncentration i frukten. Friskt syrlig och läskande med ett livsbejakande, uppsluppet och briljant avslut. Liten produktion på cirka 8000 flaskor, naturligt hantverk, hyfsat stor svensk allokering till ett löjligt bra pris, jo jo minsann! (Panache, 1800 fl.)

Flaskbild på Adegas Terrae Carallan Albarino

Adegas Terrae Carallán Albariño 2022, Spanien, Galicien, TSV 92180, 159 kr

Albariño från Rías Baixas som vilat på sin jästfällning i cirka fyra månader vilket gett ett fylligt, floralt och blommigt intryck av exotisk frukt med havssälta, passionsfrukt och citrus i ett torrt och mineraliskt strukturerat avslut. Relativt ung producent som jag inte har så stor koll på än. Men, fin start, så välkommen till Sverige. (Quaffable Wines, 7200 fl.)

flaskbild på anselmo mendes expressoes

Anselmo Mendes Expressões 2019, Portugal, Vinho Verde, TSE 92653, 279 kr

Ännu en alvarinho, men som du ser med annan stavning och annat ursprung. Gemensamt är att de båda har vilat på sin jästfällning där Expressões fått en regelbunden bâttonage under en betydande längre tid än kollegan från Spanien. Det här har gett ett ännu fylligare och mer komplext uttryck av druvan. Gula plommon, vit frukt, vit persika och mineralisk havssälta i nosen. Fylligt, med toner av att ha legat på sin jästfällning, vilket adderat exotisk frukt, kokos, ananas och vanilj till det gulfruktiga vinet som även presenterar en lång fin mineralisk sälta i avslutet. (Stellan Kramer, 700 fl.)

Flaskbild på Seasalter Sauvignon Blanc

Groote Post Vineyards Seasalter Sauvignon blanc 2022, Sydafrika, Darling, TSV 90059, 179 kr

Aromatisk havsnära och svalodlad sauvignon blanc med ett tionde semillon. Tydliga druvtypiska toner av svartvinbärsblad, passionsfrukt, krusbär och fläder med hög syra och läskande mineralisk sälta. Tät och fyllig med lång syrlig eftersmak. Kanske är det en stilfråga för vattendelaren sauvignon blanc, men i Sydafrika håller de aromatiken i styr. (Wine Affair, 4800 fl.)

Flaskbild på Paul Cluver Estate Riesling

Paul Cluver Estate Riesling 2022, Sydafrika, Western Cape, TSV 95100, 165 kr

Personligt och charmigt av riesling från svala och oceannära Elgin. Gul stenfrukt, persika och päron med finmaskad fjäderlätt restsötma som ger fyllnad till den annars strama syrliga och mineraliska strukturen. Druvorna till detta vin kommer från en 30 år gammal vingård belägen 300 meter över havet. Egendomen ligger cirka sju mil sydost om Kapstaden och har varit i familjens ägo sedan 1896. Idag drivs egendomen av Paul och Songvei Cluver samt deras fem barn. (Tryffelsvinet, 4200 fl.)

Flaskbild på Reyneke Reserve White

Reyneke Reserve White 2020, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 93231, 249 kr

Efter förra årgångens något dämpade intryck har Johans vin återfunnit sin elektriskt inbjudande aromer, strålande av örter och gul stenfrukt, fyllig av mogen grapefrukt, örter och hummelhonung i en stram men generöst kraftfull energi. Biodynamisk och veganmärkt sauvignon blanc, handskördad och pressad med hela klasar. Spontanjäst och lagrad i franska ekfat samt en tid på ståltank innan buteljering. (Tuesday Wine, 600 fl.)

Flaskbild på Restless River Ava Marie Chardonnay

Restless River Wines Ava Marie 2020, Sydafrika, Hemel-en-Aarde Valley, TSE 90679, 379 kr

Senaste årgången av Ava Marie på Systembolaget var 2018, då i en mindre allokering och ett inte anmärkningsvärt lägre pris. Således är det här släppet en otrolig bargain som dessutom kommer i ett större antal flaskor och på fler butiker. Frågan är varför endast vinet Ava Marie släpps, och inte fler av Restless Rivers helt otroliga viner? Sverige, ni ÄR redo för det, för det är ett av släppets absoluta höjdare. Naturlig singel vineyard chardonnay från en liten men mycket dedikerad vinproducent. Aromatisk gulfruktig och generös doft. Drivande syra med frukt i form av gul stenfrukt och citrus. Mjuk varm honung mot spetsig mineralisk sälta och silkeslent tanningrepp i kindroten. Torr men fräsch i vibrerande struktur som avslutas med inbjudande örtsälta. Chardonnay från en 2.06 hektar stor (liten) single vineyard. Skördat för hand och långsamt pressade hela klasar, jästa på fransk ek (varav fem procent nya) och i amforor. Vinet ligger sedan på sin egen jäst (sur lie) i elva månader med efterföljande vila på ståltank i tre månader innan flasklagring i 18 månader före försäljning. Craig och Anne Wessels är dessutom ett otroligt charmigt power couple som vi vill se mer och mer av här i Sverige! Med en ny muskelkraftig importör kanske det äntligen sker. (Vinunic, 600 fl.)
Läs gärna min artikel om Restless River från en tid tillbaka då de representerades av fantastiska Wine Rebels!

 

ORANGEVIN

Flaskbild på Strekov 1075 Supkac

Strekov 1075 Šupkác 2021, Slovenien, TSE 94159, 259 kr

Naturlig orangefärgad welschriesling som utan klarning, utan filtrering och utan tillsatt svavel har gett en örtig inledning med aprikos och naturliga jästtoner i nosen. Vidare är det tvärtorrt och stramt med lätta tanniner och frisk syra där eftersmaken vibrerar av aprikos, persika och brödjäst. Ur Zsolt Sütös stolta grova arbetarhänder kommer det renaste av uttryck, helt utan ”funky natty stuff”. Slovakiens stora björn odlar och vinifierar enligt biodynamiska principer, tacka stjärnorna för det! (Wine Waves, 1200 fl.)

Flaskbild på Grawü Pinot Grigio

Grawü Pinot Grigio 2021, Italien, Trentino-Alto Adige, TSE 94275, 279 kr

Här vid Alpernas fot gör Leila Grasseli och Dominic Würth (Gra-Wü) makalöst spännande och välbalanserade viner utifrån naturliga förutsättningar och helt utan användning av bekämpningsmedel, tillsatser eller kommersiell jäst. Pinot grigio-druvorna växer på mellan 350 och 600 meters höjd med mängder av olika mikroklimat. Jag har hyllat tidigare årgångar och även 2021 är ett kanonvin. Orangefärgad av skalmacerationen med doft och smak av röda bär och örter, blodgrape, grapefrukt, äpple, pomelo och blodapelsin i dynamisk energi och nobelt hög syra, läskande friskt med polerad tanninstruktur och tät textur. (Panache, 1200 fl.)

 

ROSÉVIN

Flaskbild på Georg Breuer GB Spätburgunder Rosé

Georg Breuer GB Spätburgunder Rosé 2022, Tyskland, Rheingau, TSV 95719, 149 kr

Örtig fruktig nos av vildhallon, smultron, mynta och polkagris. Hög frisk syra, tät och fruktig, läskande mineralisk med ett rent friskt och bärigt avslut. Druvorna kommer från spridda delar av Breuers vingårdar i Rüdesheim, Rauenthal och Lorch. Theresa Breuer leder företaget framåt med smittande entusiasm och oåterkallelig precision. Bra pris, stor allokering, gott vin – you do the math! (Vinunic, 14000 fl.)

Flaskbild på Bründlemayer Zweigelt Rosé

Bründlmayer Zweigelt Rosé 2022, Österrike, Niederösterreich, TSV 96081, 139 kr

Ekologiskt odlad zweigelt, sprungen ur branta terrasserade vingårdar nordväst om Wien. Syrligt rödbärig nos, stram med frisk syra och lätt bärighet av smultron, vita vinbär med grapefrukt och örter som i sin relativa enkelhet och till priset sett, blir ett riktigt stabilt köp. (Vinunic, 7200 fl.)

Flaskbild på Fournier Sancerre Les Belles Vignes

Fournier Sancerre Les Belles Vignes 2022, Frankrike, Loire, TSV 93760, 169 kr

Veganvänlig pinot noir från vitvinsområdet Sancerre, fylld och frisk av smultron, örter och polka i nosen. Tät och stram med frisk frukt och fräschör i syran. Smultron, rabarber, blodapelsin och örter som efter syrakicken leder mot något mer sötfruktig i avslutet. Öppna gärna ögonen för regioner som normalt sett inte är kopplade till rosé, men som har otroligt hög standard på sina druvor och låt dig förföras av högkvalitet och mindre generiska roséviner. (Provinum Vinhandel, 6000 fl.)

Flaskbild på Sperino Rosa del Rosa

Sperino Rosa del Rosa 2022, Italien, Piemonte, TSE 90364, 199 kr

Från Coste Della Sesia av nebbiolo och lokala vespolina. Smultron, granatäpple, persika och polkamint i en sötfriskt fruktig, men helt torr, koncentration. Fräschör i syran, lätt med viss energi och kraft. En lite udda roséfågel. Vinet Rosa del Rosa uppstod då delar av vingårdarna är för kalla för att de blå druvsorterna ska mogna full ut, så istället för att använda dem till röda viner började man göra rosé. (Lively Wines, 1500 fl.)

Flaskbild på Condé by Chiara Condello Sangiovese Rosé

Condé by Chira Condello Sangiovese Rosé 2022, Italien, Emilia-Romagna, TSE 92853, 139 kr

Chiara Condello har vi skrivit om tidigare och hennes rosé under föräldrarnas flagg är en ekologisk sangiovese, läskande frisk och energisk rosé där körsbärsfrukt, hallon, örter och mineralitet, syra och sälta ger en otrolig skjuts i vinet. Chiara och andra vinmakare i Emilia-Romagna behöver stöd i översvämningskatastrofen som nyligen skakade området. Obvious köp! Druvorna kommer från ursprungsområdet IGT Forlì (Indicazione Geografica Tipica). (Terrific Wines, 3600 fl.)

Flaskbild på Monteraponi Rosato

Monteraponi Rosato 2022, Italien, Toscana, TSE 92432, 189 kr

Prisvärd ekologisk sangiovese med rötterna djupt ner i Raddas mylla. Frisk bärig nos, rödbärig av jordgubb och vildhallon med läskande frisk hög syra och välmående balans. Avslutet ger en elektrisk stöt på tungan som mynnar ut i en lång frizzy bubbly-bärig eftersmak. (Lively Wines, 1600 fl.)

Flaskbild på Chivite Las Fincas rosado

Chivite Las Fincas Rosado 2022, Spanien, Navarra, TSE 92545, 129 kr

Smultronfrisk med söta mogna jordgubbar, svulstiga trädgårdshallon och mogna körsbär. Läskande frisk med hög syra och lätt saltad mineralitet, där även rabarber och blodapelsin förnimms. Mestadels garnacha med mindre delar tempranillo från en av Spaniens äldsta bodegor. Las Fincas Rosé är framtaget i samarbete med familjen Arzak som driver en 3-stjärnig Michelinkrog i San Sebastián. (The Wine and Spirits Collective, 4800 fl.)

flaskbild på raul perez los arrotos del pendon

Raúl Pérez Los Arrotos del Pendón 2022, Spanien, Kastilien-León, TSE 92901, 169 kr

Raúl Pérez rosé går i en mer gastronomisk riktning, mörkare till färgen och med matvänliga kvalitéer. Mörkt rödbärig, blåbär, skogshallon, blodapelsin och syrliga bär som lingon och tranbär med vilda örter i en tät och koncentrerat järnmineralisk eftersmak som håller i länge. Från lokala druvan prieto picudo, som är känd för att ge mycket färg, från cirka 100 år gamla vingårdar som ligger 800 meter över havet. (Johan Lidby Vinhandel, 3000 fl.)

 

RÖTT VIN

flaskbild på franz keller oberberger bassgeige

Franz Keller Oberbergen Bassgeige Erste Lage Spätburgunder 2020, Tyskland, Baden, TSE 94434, 266 kr

Elegant och välavvägt reduktiv inledning med doft av röda bär, krutrök och stenig mineral. Saftigt läskande syra, energisk med nästan elektriska vibrationer på tungan. Svartvinbär, hallon, lakrits, blåbär, plommon, ja en fullständig kompot av väl utvald frukt i enastående balans. (Johan Lidby Vinhandel, 1056 fl.)

flaskbild på chateau la reyne l'excellence

Château la Reyne L’Excellence 2021, Frankrike, Cahors, TSV 95994, 198 kr

Malbec från Cahors ur kalkstensrika jordar på terrasserade vingårdar som jäst på cementtankar och lagrats på ekfat. Mörkt blåbärigt med björnbär och svarta plommon, grönörtiga stjälkiga toner, läder, tobak och cederträ i tydlig men balanserad fatkaraktär. (Swedish Wine Cellar, 6600 fl.)

Flaskbild på felsina spa pagliarese

Fèlsina Spa Pagliarese Chianti Classico 2020, Italien, Toscana, TSE 94146, 189 kr

Klassisk Classico fylld av körsbär, jord och blod med torr, stram örtig smak med körsbärskärnig torrhet, fräscha tanniner och sötfruktigt mineraliskt efterspel. Blend av 90 procent sangiovese med fem procent mammolo och fem procent canaiolo från vingårdar i kommunen Castelnuovo Berardenga nära San Gusmè i de södra delarna av Chianti Classico. Jäst i rostfria ståltankar och lagrat på stora ekfat innan buteljering. (Vinunic, 6000 fl.)

Flaskbild på det röda vinet Son Antem Vespre från Mallorca

Son Antem Vespre 2021, Spanien, Mallorca, TSE 93727, 299 kr

Vespre betyder kvällsbön eller afton på den lokala dialekten. Vespre är uppbyggd av ung syrah och monastrell och går under klassificeringen IGT Mallorca. Druvorna är planterade och uppvuxna ur kalkhaltig jord, jästa separat, sort för sort, där cirka hälften jäste som hela klasar (wholebunch). Vinet är läckert parfymerat av mörka körsbär, torrt och stramt strukturerat med flirtig frukt, läskande syra och hallon/lakritstoner med en vagt grönörtig stjälkig touch som med lite tid mjuknar och mognar i glaset. Ett ungt vin, men med mycket personlighet och redan väldigt harmoniskt. (Johan Lidby Vinhandel, 1800 fl.)

flaskbild på david & Nadia grenache

David & Nadia Grenache noir 2021, Sydafrika, Swartland, TSE 90393, 319 kr

Från ännu ett äkta power-par som gör vin tillsammans i Sydafrika en frisk, läskande rödbärig och josig elektrifierad brisering av körsbär, hallon, jordgubb och örter med fruktigt stringent syra – energifylld och väldigt klunkvänligt – årets sommarpang och ett kärt återseende från en i stort sett enskild vingård (även om årgången bjuder in ett par till gårdar) i Paardeberg norr om Malmesbury där odlingarna sköts enligt ekologiska och hållbara metoder. Regionen Swartland har utvecklats till något av ett centrum för innovation i vad som kallas det Nya Sydafrika i vinsammanhang. David och Nadia Sadie är klart lysande stjärnor i just det sammanhanget. (Quaffable Wines, 480 fl.)

Flaskbild på Blackwater wine Sophie

Blackwater Sophie Cinsaut Cabernet Franc 2021, Sydafrika, Western Cape, TSE 92215, 249 kr

Hälften cinsaut och hälften cabernet franc med inbjudande aromatik, grönkartig och mörkt rödbärig med mineraliska toner och sandelträ. Läskande frisk och fruktig med fatkaraktär. Charmigt och gott och en nyhet för mig. Cinsautdruvorna kommer från ett litet vingårdsläge i Darling planterad med över 40 år gamla bush vines. Cabernet franc kommer från Helderbergs slutningar i Stellenbosch. Årgång 2021 är den andra årgången av Blackwater Sophie. Vinet har fått sitt namn efter vinmakaren Francois Haarsbroek dotter och producerades för första gången 2020 vilket är Sophies födelseår. (The Wine Agency, 480 fl.)

flaskbild på Kanonkop Paul Sauer 2019

Kanonkop Paul Sauer 2019, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 92012, 449 kr

50-årsfirande Kanonkop Wine Estate bjöd på en rejäl tillställning i Chantilly strax utanför Paris i förra veckan. Jag var där och fick möjlighet att prova en vertikal från starten till idag. En helt otrolig upplevelse. Paul Sauer är ett hyllningsvin till den tidigare legendaren som grundade det som idag är Kanonkop och som drivs av hans barnbarn Johann och Paul Krige. Vinmakaren är ännu en legendar i den sydafrikanska vinnäringen, nämligen Abrie Beeslaar, som trots modest ålder redan utsetts till “The Best Winemaker of the Year hela tre gånger. Dessutom var det han om satte Kanonkop på vinvärldskartan med sitt vin “Paul Sauer 2015” som blev det första sydafrikanska vinet att få 100 av 100 poäng av den världsberömde vinskribenten och Master of Wine Tim Atkin. Vinet är en klassisk Bordeaux-blend av 75 procent cabernet sauvignon, 14 procent cabernet franc och 11 procent merlot. Ett fylligt och sammetslent elegant och imponerande strukturerat vin med blåröd frukt, örtigt och kryddigt av vanilj, choklad och tobak med begynnande läder och cedertoner i avslutet. Otroligt stort och energiskt, charmerande och vackert som så här i sin linda bör få en rejäl schwung i karaffen. Kan lagras oändligt! (Nigab, 840 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.