Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 27 januari

Nyprovat – tillfälligt sortiment 27 januari

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Äntligen kom januarilönen lagom till årets andra lansering av exklusiva viner i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Det mesta är Nyprovat av Pär Strömberg i sedvanlig ordning med undantag för två stekheta viner som saknats på sortimentsprovningarna. Det gäller The Sadie Family Wines Columella 2020 och Silver Oak Cabernet Sauvignon 2018, båda väl värda att uppsöka om ekonomi och möjlighet finns. I övrigt, kom i håg, drick mindre men bättre och håll till godo, skål!

VITT VIN

winetable_nyprovat_max_ferd_richter_kabinett

Max Ferd Richter Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2021, Tyskland, Mosel, TSE 92698, 191 kr

Klassisk moselriesling från familjeproducent med anor från 1600-talet. Päron, citrus, gula äpplen, örter, stenig mineral, hög syra ,torrt och sötfruktig vuxenläsk utan kolsyra. Kabinett är ett så kallat prädikat som ges till tyska viner vars druvor nått en viss sockerhalt vid skördetillfället. (Vintedge, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_wagner_stempel_grauburgunder

Wagner Stempel Grauburgunder 2021, Tyskland, Rheinhessen, TSV 92676, 147 kr

Prisvärd ekologisk pinot gris i egen stil och tolkning med stor allokering för den svenska törstande marknaden. Aromatisk nos, gulfruktig och örtig med energisk syra, vibrerande textur, läskande frisk och ren. Bra pris och stor allokering. (Moestue Grape Selections, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_geheimrat_j

Weingüter Wegeler Geheimrat J Riesling Trocken 2020, Tyskland, Rheingau, TSV 93394, 269 kr

Ursprungstypisk och charmig riesling med stenfrukt, persika och citrus med torr, stram och läskande frisk syrlig frukt där en mineralisk sälta krispar till avslutet. Wegeler odlar i princip bara riesling och stor möda läggs ned på att bevara druvans unika karaktär. (Giertz Vinimport, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_trimbach_frederic_emile

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2014, Frankrike, Alsace, TSV 95708, 477 kr

Vinhuset Trimbach’s prestigefyllda signaturvin återkommer nu som exklusiv lansering. Ett gastrovin som balanserar fyllig aromatisk doft av gul stenfrukt, honung och kaprifol med lika fyllig komplex textur. Här finns toner av exotisk frukt, kokos och vanilj, tät och högst sötsyrlig frukt i avslutet. En prestigeriesling från Grand Cru gårdarna Osterberg och Geisberg som ligger i anslutning till Trimbachs vineri i Ribeauvillé. (Ward Wines, 2400 fl.)

winetable_albert_boxler_riesling

Albert Boxler Riesling 2020, Frankrike, Alsace, TSE 93348, 359 kr

En rieslingking i Alsace, vag nos, örtig fyllig och fet textur, kryddig med bittra toner av grapefrukt och zest. Familjens anläggningar är centrerade kring den antika byn Niedermorschwihr i Haut-Rhin, dominerad av den imponerande granitbergssluttningen grand cru, Sommerberg. (Wine Group Sweden, 300 fl.)

winetable_nyprovat_bodegas_zarate_albarino

Bodegas Zarate Albariño 2021, Spanien, Rías Baixas, TSE 94851, 196 kr

Favoritproducent i Rias Baixas som jobbar naturligt och biodynamiskt. Jäst på ståltank och vilat på sin jästfällning där även cirka hälften av vinet genomgått en malolaktisk jäsning vilket gett vinet en fyllig rund textur. Stenig mineral och havsalt, exotisk frukt, syrligt, torrt och stramt med tydlig sälta som från ett kallt havsbad i varmt solsken. Från en anrik och namnkunnig vinproducent som hjälpt till att sätta Rías Baixas på kartan och ökat dess rykte avsevärt. (Pompette, 5004 fl.)

winetable_nyprovat_raul_perez_vizcaina_la_del_vino

Raúl Pérez Vizcaina la del Vivo 2020, Spanien, Bierzo, TSE 93656, 281 kr

Tät frisk och fyllig med koncentrerad gul frukt, örter, floral, välbalanserat och kraftfullt med torr struktur och frisk läskande syra. Ett mycket välgjort och intressant vin på 95 % godello från en vinmakare som med mycket energi och tydlig filosofi tillsammans med vinet fyller dessa flaskor från Bierzo. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

 

ROSÈVIN

winetable_nyprovat_ripa

Ripa Vino Rosado Cosecha 2018, Spanien Rioja, TSE 90181, 299 kr

Tredje årgången av denna rosé, eller snarare kanske ett lätt rött vin. Från Rioja och med Tondonia i ryggen, då producenten av detta, enda vin, är ingift i familjen Heredias. Tranbär, hallon, gröna örter, blodapelsin och vaga toner av jäst och av flor. Torr stram och fyllig med lätt fatkaraktär, vanilj och trä, aprikos, grapefrukt och blodapselsin med florala blommande örter och lätt skalbesk bittercitrus. Spännande och kul vin! (Quaffable Wines, 600 fl.)

 

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_heinrich_pinot_noir

Weingut Heinrich Pinot Noir 2021, Österrike, Burgenland, TSV 95280, 139 kr

Ekologiskt odlad pinot med en tydligt reduktiv inledning, i övrigt fylld av mörkt röd frukt, körsbär, jordgubb och sandelträ. Torrt, syrligt och stramt, lätt snipigt inledningsvis men frukten tar sig med lite luft. Kvalitetsproducent som jobbar efter biodynamiska metoder med Demetercertifiering. Glaskork i sann Österrikisk anda, fullödig regional druvtypicitet, tydligt ursprung och stor drickglädje. Bra pris, stor allokering! (Lively Wines, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_le_fief_noir_cocagne

Le Fief Noir Cocagne 2021, Frankrike, Loire, TSE 92060, 199 kr

Ekologiskt odlad grolleau från 30-år gamla vinstockar planterade i den lokala svarta skiffern som gett namnet Anjou Noir. Le Fief Noir är förverkligandet av en dröm för två unga vinmakare, Dominique Sirot och Alexis Soulas, som träffade varandra när de arbetade på Korsika. Flirtigt rödbärig, syrlig frukt som tranbär, lingon och körsbär. Tät och stram med hög syra och läskande attribut, leder till ett helt torrt avslut av syrligt röda bär. Kul, spännande och klunkvänligt. (Quaffable Wines, 840 fl.)

winetable_nyprovat_marrans_chiroubles_aux_cotes

Domaine des Marrans Chiroubles “Aux Cotes” 2020, Frankrike, Chiroubles, TSE 95217, 171 kr

Inbjudande mörkfruktig med svartbäriga toner. Lätt syltig frukt, tuggigt och stramt med söt frukt av blåbär, svartvinbär, plommon och björnbär. Chiroubles är en av tio byar i distriktet Beaujolias som har rätt till en egen ursprungsbeteckning. Druvorna till detta kommer från vingårdsläget Les Côtes som omfattar 3,5 hektar. Odlingarna ligger på 400 meters höjd och vetter mot öst och sydöst. Vinrankorna är 50 år gamla. Mycket prisvärt vin. (Vintrio Wine, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_sainte_anne_les_rouviers

Domaine Sainte Anne Côtes du Rhône Villages Les Rouvières Saint-Gervais 2021, Frankrike, Rhône, TSE 92082, 239 kr

Familjevineri med rötterna i österrikiska Wien där andra och tredje generation Steinmaiers här gör klassiska stilfulla och rena viner. Grönörtig nos med mörkt blålila frukt. Stram med torra mogna tanniner, läskande syra och bjussig frukt. Druvkompositionen är 70% mourvèdre med balanserade andelar av syrah and grenache, jäst på betong. (Quaffable Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_reflets_de_lame

Domaine Fontaine Du Clos Reflets de l’Âme Vacqueyras 2020, Frankrike, Rhône, TSV 90057, 171 kr

Härlig och genomgående fin blend av grenache, syrah och mourvèdre med inbjudande järnig mineralitet och puffar av rökt chark, mörkt röda bär och blod. Friskt inbjudande och rödsvartfruktigt bärig doft med garrigueörter. Sammansatt fylligt och läskande syrligt med kraft och energi och bärig frukt med hallonlakrits i eftersmaken. Producenten är belägen på gränsen mellan Rhônedalen och Provence. Clos du Fontaine är också en av Frankrikes största producenter av vinrankor och de ligger långt fram med forskning av nya sorter. Mycket bra köp, finfint pris och stor allokering. (Provinum Vinhandel, 10600 fl.)

winetable_nyprovat_andre_brunel_chateauneuf_de_pape

Domaine André Brunel Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée 2021, Frankrike, Rhône, TSV 93194, 301 kr

Negociantdruvor inköpta med precision och stilren vinmakning enligt egna metoder och visioner. Grenachedominans för frukt, ungdomligt vital, smooth och spicy. Klass och elegans, blod och torra tanniner i ett avslut med järnrik mineralitet. Mörkfruktig med björnbär, körsbär och lätt ekfatskaraktär. Torr och strukturerad men generös och flirtig, värmande och kraftfull med ett smekande lätt handlag. (Tryffelsvinet, 5040 fl.)

winetable_nyprovat_elio_sandri_Perno

Elio Sandri Cascina Disa Barolo Perno 2017, Italien, Piemonte, TSE 92249, 501 kr

Kult i sitt rätta element och med en årgång som bara visar sig bättre och bättre. Blåbär, körsbär, rosor och nypon, tjära, torra fat och vegetativa toner, undervegetation, svamp och örter. Stram och fruktig med torra tanniner och en mycket aptitlig bitterljuv beska i avslutet. Köp och lägg undan för bästa utveckling och resultat om några år.(Budbreak, 504 fl.)

winetable_nyprovat_piero_benevelli_langhe_nebbiolo

Piero Benevelli Langhe Nebbiolo 2021, Italien, Piemonte, TSE 90229, 199 kr

Rosenfrisk aromatik av mogna körsbär, tjära, nyponblom och fat. Torr och sträv med rik frukt, värmande och läskande på samma gång. Ursprungstypisk nebbiolo till ett riktigt vasst pris för vad innehållet i flaskan har att erbjuda. Pieros son Massimo roddar allt idag och vinerna har tidigare alltid försvunnit till USA och Japan, men nu får vi alltså hans Langhe Nebbiolo till Sverige för tredje året i rad, Whohoo! (Panache, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_frasca_nizza

Frasca la Guaragna Nizza 2019, Italien, Piemonte, TSE 92077, 249 kr

Barbera d’Asti från Nizza, låter det bekant? Ja vi har provar en del Frasca de senaste månaderna och inte blir vi mindre berörda av denna stekare. Tät och stram, kraftfull och elegant med tydligt syrlig bärighet i frukten, fjärilslätt och hög syra med balanserade smågrusiga tanniner – fruktigt fräscht och mycket gott! (Panache, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_poggerino_chianri_classico

Fattoria Poggerino Chianti Classico 2020, Italien, Toscana, TSV 93326, 209 kr

Ekologisk och biodynamisk Radda-power från syskonparet Benedetta och Piero Lanza med mörkbärig och jordig ton i nosen. Mörkt röd frukt backat av garvat läder, ekfat, ceder, örter och mineraliska nyplöjda jordar. Stram och knastertorr men med fullödigt livlig frukt, hög syra, frisk mineralitet, dämpad jordighet och massor av färska vilda örter och lätt hallonlakrits touch i avslutet. Otroligt! 12 olika kloner sangiovese med olika ålder på vinrankor, från 10 – 30 år gamla som alla vinifierats separat. Lagring under 12 månader, 80% in slavonsk ek från Österrike för komplexitet och 20% i cement för fräschör. (Tryffelsvinet, 7500 fl.)

winetable_nyprovat_poggerino_chianti_classico_nuovo

Fattoria Poggerino Chianti Classico Nuovo 2020, Italien, Toscana, TSE 90515, 299 kr

Första årgången av detta vin var 2013. 100% sangiovese i betong ägg från Frankrike, där vinet ligger i direktkontakt med cementen. Vinet i ägget är i konstant rörelse, en slags naturlig battonage där betongägget fungerar som en förlängning av terroir, då vinet nästan är klart vid pressningen, ingenting annat läggs till eller dras ifrån. Druvor från de äldsta vingårdarna som har stora klasar, stora druvor, josig frukt med hög syra. Grusdammig mineralitet i nosen, körsbär, frisk fräsch körsbärsfrukt, vildörtig och järnig mineralitet med torrt örtkryddigt avslut. Produktionen ligger på mellan 4000-5000 flaskor per år. Smak av ren sangiovesefrukt för dig som vill känna hur druvan egentligen smakar. (Tryffelsvinet, 720 fl.)

winetable_nyprovat_suzzane_oxer_bastiega

Oxer Bastegieta Suzzane 2020, Spanien, Rioja, TSE 94148, 399 kr

Oxer Bastegieta är en vinmakare som började producera Chacolí på familjens vingård i Kortezubi, en liten baskisk stad nära Urdaibai naturpark. Han flyttade först till Rioja för att studera en magisterexamen i oenologi och vinodling, där han blev kär i landskapen i Rioja Alavesa. Han bosatte sig sedan i Laguardia 2009 där han började inspektera vingårdarna och började producera viner från zonen. Suzzane är ett annat av hans viner som kommer från 3 små garnacha-vingårdar belägna i staden Cárdenas, nära Nájera och hem för kalkhaltiga lerjordar. Vingårdarna som används är över 105 år gamla, spänner över 2,5 hektar och har låga skördar på cirka 1000 kg per hektar. Vingårdarna odlas och bearbetas ekologiskt. Här hans Suzzane 2020 med mörkt mogna garnachabär, jordgubb, körsbär, svartvinbär, blåbär och färska örter. Torrt och stramt med en komplex och smått annorlunda stil, modernt, rent och förföriskt, personligt och charmigt. Suzzane jäser i rostfria ståltankar med sin egen jäst. Därefter genomgår vinet malolaktisk jäsning och lagras på nya, 500 liters, franska ekfat. (Quaffable Wines, 480 fl.)

winetable_nyprovat_vina_cubillo_crianza

Viña Cubillo Crianza Tinto 2014, Spanien, Rioja, TSE 90335, 181 kr

Från R López de Heredia Viña Tondonia, urklassisk Rioja med vitalt och energisk driv. Tydligt tryck på dill, vanilj och körsbär med fatig karaktär och mogen torkad frukt. Lätt i kroppen trots täthet och torrma. Eftersmak av kokos, vanilj och exotiska toner, med lätt rostade fat. Viña Tondonia är en stadigt återkommande favorit bland landets vinälskare… keep ’em coming! (Premiumpartners, 4560 fl.)

winetable_nyprovat_olivier_riviere_gabaxo

Olivier Riviere Gabaxo 2019, Spanien, Rioja, TSE 90194, 199 kr

Ung och modern Rioja från en fransos med ursprung i Bourgogne som odlar ekologiskt utan certifiering. Mörkt rödbärig läskande frukt, josig med textur och struktur, torra tanniner med välbalanserad syra med fjäderlätt grusig mineralitet i avslutet.  Olivier Rivieres viner har vi skrivit om många gånger tidigare och återigen levererar han en årgång full av koncentration och tillgänglighet. (Brix Wine, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_duckhorn_merlot

Duckhorn Vineyards Napa Valley Merlot 2019, USA, Kalifornien, TSE 92671, 240 kr

Exklusiv halvpanna från klassik mark i Napa Valley. Toppmerlot som gett smaker av mörka sammetslena plommon, svartvinbär, blåbär och där den väl avvägda lagringen på fat gett stilrena toner av blyertsväss, ceder och läder. Torrt strukturerad och värmande fruktig med tuggiga tanniner, moget och vuxet i smaken. För den som vill prova en klassiker och inte vill betala hela januarilönen för det. (Ward Wines, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_ojai_syrah

Ojai Santa Barbara Syrah 2019, USA, Kalifornien, TSE 91807, 321 kr

Läskande syrlig mörkfruktigt bärig nos, tät och kompakt, stram och torr med rik frukt och rökiga fat. Charktoner, örter och het men balanserad krydda i avslutet. Ett vin från Adam Tolmachs minimalistiska hantverk. Adam har gjort vin i Santa Barbara sedan 1982 och är en av dom som har drivit ”In pursuit of balance” allra längst. (Divine, 960 fl.)

Webblansering 26 januari kl. 10.00

winetable_nyprovat_pieropan_Calvarino

Pieropan Calvarino 5 NV, Italien, Veneto, TSE 93861, 399 kr

Calvarino 5 ligger i hjärtat av Soave Classico-zonen och är den antika hörnstenen i familjen Pieropans vingårdar, köpta 1901. Detta vin är en blandning av 5 olika Calvarino-årgångar av 70% garganega 30% trebbiano från åren 08, 09, 10, 11, 12. Svinhög syra, salt mineralitet, gulgrön frukt, på snudd till omogen frukt, kartig syrlighet, energigivande sportdryck med otrolig längd och unik finess. (Lively Wines, 60 fl.)

winetable_nyprovat_sadie_palladius

Sadie Family Wines Palladius 2020, Sydafrika, Coastal Region, TSE 90123, 719 kr

Druvblend från en av Sydafrikas stora stjärnvinmakare, Eben Sadie. En intrigerande blandning av chenin blanc, grenache blanc, viognier och chardonnay med djup doft av gul frukt och gröna örter, välbalanserad och energisk med full koncentration och elektricitet, ett slags vibrerande liv i vinet som jag upplever exceptionellt. Avslutet bjuder honung, ylle, kaprifol och gul stenfrukt och det är mycket gott! (Lively Wines, 98 fl.)
Lanseras även som magnum för 1549 kr

winetable_nyprovat_opus_one_2019

Opus One 2019, USA, Kalifornien, TSE 90261, 3999 kr

Ikonvinet som skapades av två av vinvärldens giganter, en från Frankrike och en från USA. Baron Philippe de Rothschild från Bordeaux och Robert Mondavi möttes redan 1970 men det var först ett knappt decennium senare som såg födelsen av Opus One. Idag räknas Opus One som ett av de mest prestigefulla och ikoniska vinerna världen, och med sin oefterhärmliga stil och design för alltid satt vinälskares hjärtan i brand. Beläget i Oakville, Napa Valley gör man endast två viner där stjärnan naturligtvis är Opus One och andra vinet, ett multivintagevin under namnet Overture.
Årgången 2019 är den senaste att se dagens ljus och årgången kommer med fullödig tillgänglighet. Pigg parfym av svartvinbär, körsbär, ceder, läder och färska örter. Med en fot i Bordeaux och en fot i Kalifornien balanseras vinet av historiens vingslag och erfarenhet. Tät, frisk, fräsch och energisk med exceptionell syra och ren frukt, silkiga sammetslena tanniner där elegans går före power och kraft. Ett otroligt välbalanserat och utsökt vin. Utevklingskurvan är oändlig så vill man öka dess förträfflighet låt det ligga, många år. (Tryffelsvinet, 108 fl.)

winetable_nyprovat_opus_one_2017

Opus One Magnum 2017, USA, Kalifornien, TSE 90542, 10199 kr

Magnumbuteljen från två årgångar tidigare har en betydligt ungdomligare nyans med mer fokus på mineralitet än en frukt. Tät blåfruktig av mogna plommon, blåbär, svartvinbär och björnbär, stort och maffigt med med den unika elegansen i de sammetslena smidiga tanninerna. Smaken återtar fruktigheten och bjuder frisk och syrlig frukt med välbalanserade och välplacerade inslag av ceder och sandelträ, mineralet och lätt ton av läder. En torrare och stramare årgång som plågades av svåra bränder området. Utvecklingkurvan verkar otroligt lovande med faktum att den ligger på magnumbutelj. (Tryffelsvinet, 12 fl.)
– Making a great wine is easy… it’s just the first 100 years that are difficult. – Baron Philippe de Rothschild

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.