Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Smaka på Piemonte – nio heta vintips

Smaka på Piemonte – nio heta vintips

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Vi har haft tema Piemonte hela veckan och igår sändes en master class på ämnet live genom vår Youtube-kanal och via Facebook, modererat av vår egen Maja Berthas tillsammans med inbjudna expertgästen David Svensson från Sundbybergs Vinbar. Nedan har Pär Strömberg plockat fram nio varierade flaskor från Piemonte, alla med energi och personlighet.

NIO HETA VINTIPS FRÅN PIEMONTE

winetable_piemonte_altalanga_sara_vezza

Sara Vezza Alta Langa 2018, Nr 54195, 301 kr

Mousserande vin på av hälften hälften chardonnay och pinot noir, ekologiskt odlat och veganvänligt från nordligaste delarna av Piemontes vinmarker och en passionerad och engagerad vinmakerska. Tydliga toner av äpple och citrus, torrt, ungt och friskt med gröna toner, örter och mineral och ett grapefruktbeskt greppigt avslut. Moussen och syran är driven och det finns absolut lagringspotential för det här fina hantverket. Gott som aperitif och gott som palettrensare efter måltiden.

winetable_piemonte_pico_maccario_barbera

Pico Maccario Mombaruzzo Barbera Rosé Brut DOC, Nr 78200, 190 kr

Annorlunda och spännande kombination av druvan barbera och mousserande pärlande bubblor. Torr, syrlig och rödbärig med välstrukturerad tannin, lätt och mjuk mousse och hög saliverande syra. Tydlig mineralitet, krusbär och rosor i avslutet. Klockrent buffévin eller till vårens primörer. Jodå, visst går det även bra som aperitif!

winetable_piemonte_vietti_roero_arneis

Vietti Roero Arneis 2020, Nr 78971, 120 kr

En halvflaska vitt och en riktigt pigg och intressant pjäs från ett av Piemontes klassiska storheter Vietti. Gulfruktig av citrus och äpple med en hel näve färska örter där en frisk syra bidrar till otrolig fräschör. Ett mycket läskande, friskt och välbalanserat vitt vin som matchas bäst till plattfisk med beurre blanc eller till Ceasarsallad.

winetable_wongraven_senza_comporomesso_rosato

Wongraven Senza Compromesso Rosato, 2020, Nr 53020, 141 kr

Charmig och otroligt prisvärt unikt uttryck av 100% nebbiolo från Barolo- and Barbaresco-gårdar. Ett rosévin för vinkonnesören. Fyllt av körsbär, nyponros, örter med frisk, fyllig och lång eftersmak. Servera svalt i stora kupor till fläskkotlett med ugnsbakade potatisklyftor eller till panerad torsk med pressa potatis.

winetable_piemonte_vajra_langhe_rosso

G.D. Vajra Langhe Rosso 2020, Nr 73279, 119 kr

Nebbiolo, barbera och dolcetto från Vajras olika vingårdslägen i Langhe. Tät, frisk och syrlig aromatik fylld av rosor, körsbär och tjära, nypon och örter. Ett otroligt prisvärt vin – definitivt en superbargain som sitter som hand i handsken till kallskuret, italienska hårdostar och vedungseldad pizza.

budgetbarolo_grimaldi_itsabargain_superfynd

Giacomo Grimaldi Barolo Piccole Vigne 2017, nr 53008, 251 kr

Andra årgången av det här vinet från familjegården som ligger högst upp i byn Barolo. Körsbär, viol och rosor med frisk syra, fyllig frukt och klättrade tanniner. Otroligt prisvärt och gott och en garanterad super-bargain! Till en klassisk svamprisotto med riven parmesan eller den italienska charkbrickan. Passa på då årgången är en riktig höjdare och vinet både tillgängligt redan nu och kan lagras länge.

prisvärtvin_barbaresco_itsabargain_costerubin

Fontanafredda Coste Rubin Barbaresco 2019, Nr 52209, 191 kr

Rosendoftande, inbjudande med nypon och viol, körsbär och örter. Välstrukturerat och rödbärigt med fint driv i syran. Rosendoftande jungfruelig nebbiolo med klassiska inbjudande aromer av nypon, rosor, viol, körsbär och färska örter. Vinet är mycket välstrukturerat med en elegant grace i ett avslut med driv i syra och avklingande rödbärighet. Det här vinet matchar du bäst till italienska smakrika rätter som Osso buco eller till vilt. Kör du en smakrik krämig pasta är det natuligtvis också ett alldeles utmärkt val.

netable_vintips_frasca_barbera_dasti

Frasca Barbera d´Asti 2020, Nr 57355, 181 kr

Från Nizza i Monferrato med ungdomlig rödbärig charm, frisk doft av hallon och körsbär, örter och lakrits. Hög syra med läskande struktur, kraft och fjäderlätt elegans. Det är så här tanken om ett hantverksvin på folkets druva i Italien, barbera, ska smaka. Galet välgjort, fantastiskt prisvärt och läskande smarrigt. Applåder för denna superbargain som även den är klockrent till italiensk vedungseldad pizza.

winetable_piemonte_mirafiore_dolcetto

Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto 2021, Nr 57707, 211 kr

Ett ekologiskt och elegant vin på druvan dolcetto, i smidig lättflaska från klassiska vinproducenten Mirafiore. Vinet är finstämt, lätt och fruktigt med mörka körsbär, örter och ljuva lakritstoner – samt mjuka tanniner och frisk, uppiggande syra. Duka fram till hemmapizzan, en mustig bolognese med riven parmesan, till en krämig lasagne eller till en bricka med italienska ostar. Dolcetto är en druva som är unik för just Piemonte. Namnet dolcetto betyder ”den lilla söta” på italienska, men även om druvan är både liten och charmig brukar inte vinerna bli söta utan mer matvänliga med härliga tanniner och pigg syra.

Annons

Raimonda Barbera d'Alba 2020

Raimonda Barbera d'Alba 2020

Land:Italien, Piemonte
Pris:117 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Raimonda Barbera d'Alba 2020

Land:Italien, Piemonte
Pris:117 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Raimonda Barbera d’Alba 2020 är ett fylligt och fruktdrivet vin med delikata toner av mogna körsbär, björnbär och kryddor. Vinet har en mjuk rostad ton från ekfaten, fin struktur och fräschör. En ypperlig barbera som passar såväl italienska charkuterier som en smakrik pasta, pizza eller fina rätter på svamp.

NR: 71596

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.