Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 28 april

Nyprovat – tillfälligt sortiment 28 april

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Valborgshelgen är speciell för mig, Walpurgisnacht, häxnatten, bonfires, majbrasan samt min och frugans bröllopsdag. När vinerna släpps, den 28 april, är dessutom datumet då jag blev pappa för första gången, för elva år sedan. Så inför långhelgen har jag som vanlig Nyprovat det mesta och valt ut det bästa - speciellt viner som passar både Valborgshelg och Kungens födelsedag - Skål!

Vi provar ohyggliga mängder vin nu när våren närmar sig sommar. Rosévinets intåg är tydligt och det flödar av nyheter och många nya årgångar som släpps på grönbete. Precis som all världens vinproducenter och marknadsförare ger sig ut på säljresa igen, i och med vinmässorna, har liveprovningar och vinprovarluncher fått ny luft under vingarna. Även om det är bara en bråkdel av världens vinscen som kommer till oss i kalla Norden är det trots det en känsla av att vi blivit överkörda av vinvärlden. Men hey ho, who am I to complain…? Här är mina tips för släppet på fredag, den 28 april – och vi på Wine Table önskar er alla en trevlig Valborgshelg och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på roederer cristal 2015

Louis Roederer Cristal 2015, Frankrike, Champagne, TSE 91806, 2659 kr

Louis Roederers topp-cuvée Cristal må kosta en slant, men ack vilket vin det är! Aromatisk nos av gul frukt, kex och brioche, vit nougat och örter med mjuk fin mousse, full av energi och kraft. Mjuk krämig kropp, ljuvligt välbalanserat läskande friskt och ett bevis på vad riktigt bra vin kan göra med en människa, jag är tagen och helt salig. (Vinunic, 2250 fl.)

Flaskbild på mousserande vinet dulcet

Villa Maria Estate Dulcét Methode Traditionelle 2018, Nya Zeeland, Marlborough, TSV 93578, 189 kr

En udda och ny slags plastkorksgrimma på denna mousserande blend av chardonnay och pinot noir. Frisk nos av krusbär och grapefrukt, äpple och citrusfrukt, vagt brödig med spritsig mousse. Torr med grapefruktzestig skalbeska i avslutet, läskande frisk syra, enkel med ren och välbalanserad. (The WineAgency, 3600 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild på Keller Riesling Trocken

Weingut Keller Riesling Trocken 2021, Tyskland, Rheinhessen, TSV 90205, 185 kr

Instegsvin i något lättare stil utan att för den sakens skull tappa något av den Kellerska identiteten. Balanserad lågintensiv nos av gul stenfrukt, salt mineralitet och klädsam torrma med otrolig balans mellan syra frukt och textur och struktur, persika, päron, mineral och sälta. Bra pris, kanon till första vita sparrisen, köp ett gäng, drick några nu och lägg undan för ett av de bästa lagringsobjekten på länge. (Origo Wine Import, 4800 fl.)

Flaskbild på Leutschach Chardonnay

Erwin Sabathi Leutschach Chardonnay 2021, Österrike, Südsteiermark, TSE 92368, 259 kr

Ekologisk chardonnay från Erwin Sabathis naturliga passion för sina druvor. Gulfruktig med hög mineralisk stenig touch, sprittig med skärpa i syran, friskt, energiskt och läskande med syrlig vit persika och citrus. Syrlig med fyllig karaktär, och personligt utmanande och egensinnigt spännande eftersmak. (Swedish Brand, 600 fl.)

Flaskbild på Rabl Vinum Optimum

Weingut Rudolf Rabl Riesling Vinum Optimum 2021, Österrike, Kamptal, TSV 95321, 181 kr

OM jag lät tvekande inför Rabls förra släpp av Gelber Muskateller så var det inte på grund av kvalitet. Rudolf Rabl är en österrikisk mäster som hanterar sin riesling med ytterst precision och respekt. Årgången av Vinum Optimum, från gamla vinstockar som spenderat en tid med sin jäst och på sina skal, har en utsökt fyllig nos av gul frukt med stenig mineralitet, citrus, gula plommon och örter. Hög syra, spritsig textur, fullödig energi och power i en koncentrerad fruktighet. Som mångårig vän av detta vin vet jag också att det lagras väl. (Johan Lidby Vinhandel, 9600 fl.)

Flaskbild på Vouvray Clos de Rougemont

Domaine Vigneau-Chevreau Clos de Rougemont 2021, Frankrike, Loire, TSE 92457, 197 kr

Med biodynamiska metoder har dessa chenin blanc-druvor från vingården Clos de Rougemont, som ligger kring det gamla kända klostret Abbaye Marmoutier, alla förutsättningar att skapa ett unikt vin… vilket också visar sig, år efter år efter år. Med gulgrön stenfrukt, honung och ylle i nosen och stram, tät, syrlig frukt, hög syra och elektriska vibbar där en angenäm aptitlig bittercitrus och mandelton i finishen, ja, där skapas åter chenindynamik i kubik. (Tryffelsvinet, 480 fl.)

Flaskbild på chablis billaud simon

Domaine Billaud-Simon Chablis 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 93574, 272 kr

Krispigt syrlig nos med inslag av gula plommon, citrus och steniga mineraler. En riktigt klassisk terroirdriven Chablis som hintar åt de bättre lägena druvorna härstammar från. Fylligt och koncentrerat, fokuserat och komplex med gul frukt, sälta, krispigt med mineralitet och en lätt smörkolaton i finishen som ger en Never Ending Story. Ett riktigt toppenvin för pengarna. (We & Wine, 2200 fl.)

Flaskbild på Brocard Chablis Fourchaume

Brocard Chablis Premier Cru Fourchaume 2021, Frankrike, Bourgogne, TSV 96139, 329 kr

Mer ursprungstypisk Chablis från klassikernas klassiker, men från en Premier Cru, med klass! Gulfruktig med stenig mineralitet, kalkfrisk och flintadammig med varm solmogen frukt och läskande syror. Välbalanserad perfektionism från ett av mina favoritlägen i Chablis: Fourchaume! (Johan Lidby Vinhandel, 2400 fl.)

Flaskbild på Cascina Luisin Roero Arneis

Cascina Luisin Roero Arneis 2021, Italien, Piemonte, TSE 94258, 179 kr

Naturligt och rent, så som man älskar det från Piemontes vita vinsida. Örtig och gulfruktig, tät och fyllig, nästan lite fet i texturen med driven syra och frisk fräschör. Totalt glou glou med ett örtigt kryddigt bett i avslutet. Lille Luigis vita på lokala arneis är ett vin många wine lovers borde få upp ögonen för och prova. Pris och kvalitetsratiot är i topp. Finns det dessutom något hetare just nu än vita italienska viner på lokala druvor? Missa heller inte deras Barbaresco Rabajà som också släpps idag, läs om det vinet längre ned i artikeln. (Panache, 2400 fl.)

Flaskbild på Pfitscher Arvum

Pfitscher Arvum Chardonnay 2022, Italien, Trentino-Alto Adige, TSE 90668, 189 kr

Internationella gröna druvor trivs också i Italien, inget snack om det. Framförallt om de odlas svalt och högt. Gulfruktig med tät stram struktur och helt torr. Friskt mineralisk, gulfruktig med frisk syra och mjuk textur. Kanske inte det mest spännande vinet i släppet, men till priset sett en bra deal om man vill se bortom de givna spelarna i Trentino och Alto Adige. (Lively Wines, 3600 fl.)

Flaskbild på albamar pai

Bodegas Albamar PAI 2021, Spanien, Rías Baixas, TSE 95299, 221 kr

Frisk havssaltig nos med inslag av exotisk frukt, hög syra, frisk sälta och mineralitet med touch av umami och en gul frisk citruston. Lätt exotisk smak, fruktig med inslag från havet, sälta och mineralitet. Tät, frisk och läskande syrlig med personligt charmig karaktär och havsnära atmosfär, ett riktigt sommarvin från en av mina favoritproducenter i Rías Baixas. (Johan Lidby Vinhandel, 2601 fl.)

Flaskbild på portugisiska vinet Sou

Quinta de Santiago Sou Alvarinho 2021, Portugal, Vinho Verde, TSE 94268, 299 kr

Lätt reduktiv inledning, saltstänkt och mineraliskt rökig med gul stenfrukt, persika, nektarin och gula päron. Med en otrolig syrakick dras vi in i ett sammelsurium av mineralisk komplexitet. En sälta och syra som vibrerar fram en frisk bris av ostronskal och grön havsnära sommar. Ett samarbete mellan vinproducenterna och vännerna Joana Santiago och Nuno Mira do Ó. SOU betyder ”jag är” och står för druvan alvarinhos egentliga identitet, vilket enligt de minimalistiskt filosoferande vinmakarna är: raw, rebelious and tense! (Spring Wine/Spendrups, 600 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på olivier Leflaive Pernand Vergelesses

Olivier Leflaive Pernand-Vergelesses Premier Cru Fichots 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 91275, 479 kr

Rökig reduktiv inledning med stendamm och krut. Efter följer en exklusiv känsla av röda bär, körsbär, sandelträ och ceder. Vinet doftar och smakar mycket, ger en tät och fokuserad trygghet som balanseras väl i ett kraftfullt kryddsting med torra tanniner och ett örtigt, generöst och elegant avslut. Från en Premier Cru-vingård belägen strax under Corton Grand Cru där pinot-stockarna är cirka 45 år gamla. Sammanfattat som sammetslent, komplex och mycket läckert. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

Flaskbild på chateau de laborde

Château de Laborde Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2016, Frankrike, Bourgogne, TSE 92513, 569 kr

Reduktiv inledning med örtiga toner, jordgubb och sandelträ. Sirligt och elegant med läskande frukt, friskt syrlig i en välbalanserad rödbärig dans med gröna örter och pigg mineralitet. Exklusiv och stilren struktur med mjuka tanniner, tät och torr fokuserad kropp, frisk syra, fräsch frukt med stenig mineralitet i fin längd. Välvårdad pinot noir på gamla stockar från Hervé Kerlanns marker vid branten intill slottet, med anor från 1678. (Quaffable Wines, 1092 fl.)

Flaskbild på Jean Foillard Morgon

Morgon Côte du Py Jean Foillard 2021, Frankrike, Beaujolais, TSV 95239, 339 kr

Klassiskt från naturvinsfadern Foillard med finstämd parfym av körsbärsfrukt, jordgubb och hallon med lätt örtighet. Frisk fräschör i syran, koncentrerad frukt, tvärtorrt i ett blåfruktigt och örtig avslut, otroligt personligt, charmigt och makalöst gott! Behöver jag säga mer? (Wine Trade, 8800 fl.)

Flaskbild på cascina Luisin Rabaja Barbaresco

Cascina Luisin Barbaresco Rabajà 2017, Italien, Piemonte, TSE 94244, 449 kr

Ljust tegelröd och transparent med finstämd aromatik, floral och örtig av rosor och nypon, körsbär, tjära och kanel. Läskande frisk syra, högstämd koncentrerad frukt, torr med strama eleganta tanniner. Ett toppenvin från en omsorgsfullt skött och sund vinodling där respekt för gamla traditioner råder. Missa heller inte det vita vinet Roero Arneis som också släpps idag, läs om det längre upp i artikeln. (Panache, 1200 fl.)

Flaskbild på Poliziano Asinone

Poliziano Asinone Vino Nobile di Montepulciano 2019, Italien, Toscana, TSE 90246, 442 kr

Mörkt röd frukt och ekfat slår mig vid första mötet. Men Poliziano är en illusionist av rang och vinerna utvecklas snabbt i glaset och ger kompromisslöst klangfyllda viner där frukt, koncentration och sträng återhållsamhet inleder en livfull och öppen vänskap. Årgången har gett ett torrt stramt vin med tuggiga tanniner, blåfruktig med läskande syrlig frukt och koncentrerad textur där smaken av blåbär och körsbär hänger kvar i ett välbalanserat och örtigt avslut. Vingården Asinone, “the big donkey”, från 60-talet påminner i formen en åsna. Här växer små bär med tjockt skal som ger tanniner och aromatiska fenoler efter lång extraktion på gamla ekfat. Ren sangiovese på gamla stockar, markant syra och vibrerande längd. Whoopa! (Johan Lidby Vinhandel, 960 fl.)

flaskbild på vinos de cebreros

Peninsula Vinos de Cebreros 2021, Spanien, Kastilien-León, TSV 95030, 126 kr

Jag hyllade förra årgången som ett av sommarens fynd. Jag får dock inte samma kick av den här årgången, men det kan mycket väl vara en flaskvariation, då jag har kollat med några kollegor som inte uppfattade den lika svag som jag. Men det är svårt, när det inte helt och hållet flyger. Fortfarande har vinet ett fantastiskt pris i en återkommande TSV med stor allokering. Så, jag vågar nog köpa en ny för att prova igen. Till vinet då; Inledningen var reduktiv med toner av umamistinn grönsakssoppa, örter och körsbär, blåbärssoppa och hallonsylt i ett torrt och läskande avslut, lätt frizzy elektrisk syra med varmsöt frukt. Intrycket halvbra men med sammanfattade erfarenheter av naturligt och tidigare provade flaskor, vänner och kollegor så kör vi en lajk på den här årgången med. (Amka Vinimport, 18600 fl.)

Flaskbild på det spanska vinet Bodega Numanthia

Bodega Numanthia 2016, Spanien, Toro, TSE 92518, 399 kr

Spännande kraftpaket från tjurområdet Toro strax norr om Madrid. Aromatiskt av mörk frukt, ekfat och stenig mineralitet. Torr, stram och läskande med grusiga, nästan sandiga tanniner, järnigt blodig mineralitet, isärfallande mogen frukt, torkad och blodstänkt av tjurblod, mörkt röd och sammetslen som en muleta med fruktig eftersmak strax innan dödsstöten: Tercio de Muerte! (Moët Hennessy Sverige, 600 fl.)

Flaskbild på Piedra Negra

Bodega Piedra Negra Excelencia Gran Cuvée Cabernet Franc 2021, Argentina, Cuyo, TSV 90302, 181 kr

Kraftull cabernet franc fylld av körsbär, choklad, peppar, mynta och eukalyptus. Grönörtig, pepprig smak, tvärtorr och stram med tuggiga sträva tanniner, tight frukt och textur. Bodega Piedra Negra ligger i Uco Valley och grundades av François Lurton. (The Wine and Spirit Collective, 5400 fl.)

Flaskbild på Tamburlaine

Tamburlaine Wines Point 65 Goulburn Valley Shiraz 2021, Australien, Victoria, TSV 90238, 149 kr

Ekologiskt odlad shiraz med mörkt bärig frukt, körsbär, mynta och eukalyptus, fruktig och läskande frisk syra med djup koncentration, torr, stram och tannintät. Tydligt mörkbärig frukt, mer eucalyptus, mynta och örter i eftersmaken som håller i länge. Kanske är det en stilfråga, jag är inte helt förtjust i den här stilen, men på samma gång är det ett vin med hög kvalitet som jag tror många kommer att älska, framförallt till nygrillat mörkt kött. (Giertz Vinimport, 7500 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.