Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "ett kristalliskt ljus av rymdvida mått"

Nyprovat – "ett kristalliskt ljus av rymdvida mått"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 10 minuter

Oktober är över och november står för dörren. Jag har inte fiskat fram några givna Hello-viner men det finns mycket gott att hitta i detta relativt stora släpp. Äppelcider-boomen i Sverige består och då jag inte tidigare haft möjlighet att prova Pomologiks lanseringar i höst kommer här en hel radda med angivna lanseringsdatum. Annars är det stort fokus på röda viner och ett par söta under i slutet. Njut av oktobers sista släpp - november kommer med elden och kom ihåg, drick mindre, men bättre!

CIDER & BLANDDRYCKER

winetable_nyprovat_pomologik_sand

Pomologik Sand 2019, Sverige, TSE 11291, 199 kr

Ekfatslagrad hantverkscider på äpplen från Österlens sandrika jordar. Faten är begagnade med ursprung i Bourgogne. Tät av äpple och smörkola i nosen, modest alkohol på 5,5 % vol. och en driven fruktig syra i balans med stram struktur och mild mousse. Läskande läckert och välbalanserat. (Vintedge)

21 oktober

winetable_nyprovat_cider_brut_pomologik

Pomologik Cider BRUT 2020, Sverige, TSE 18036, 149:70 kr

Äpplen av sorterna aroma och katja som spontanjäst helt torrt. Rund äpplig doft med touch av florala element. Helt torr, kraftfull äpplig smak med inslag av gula blommor, mandelblom och mandelmassa. Örtig och knastertorr i avslutet. Moderat alkohol på 4,5 % vol. (Vintedge)

14 oktober

winetable_nyprovat_pomologik_lera

Pomologik Lera 2019, Sverige, TSE 18037, 199 kr

Även denna är ekfatslagrad på begagnade bourgognefat fast med äpplen från Mälardalen och således uppvuxna ur en mer lerig jordmån. Frisk äpplig ton med smörkola som går igen både i doft och smak. Något högre alkohol på 6,9 % vol. än de andra lanseringarna. Fokuserat, fruktigt och friskt med stram ryggrad och torr nästan tanninig textur. (Vintedge)

1 november

winetable_nyprovat_pomologik_hopple_xmas

Pomologik Hopple X-mas, Sverige, TSLS 11907, 28:90 kr (burk 250 ml.)

Alkoholfri juldryck med en söt och lockande julkryddig doft av ingefära och kanel. Äpplig och citrusfrisk syra som balanserar sockerhalten på 9,5 g/100 ml. Riktigt fin och mustig mousse ger ett friskt avslut med pepprigt kryddig kanel, kardemumma och värmande touch av ingefära. (Vintedge)

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_joly_coeur_de_coteaux

Joly Coeur de Coteaux Meunier Brut Natur N/V, Frankrike, Champagne, TSE 90337, 439 kr

Aromatisk av gula och röda äpplen, mogen gul stenfrukt och brödiga toner. Smaken är desto dovare och mörkare, rödfruktig med mörkt rågbröd i botten. Syrligt mjuk mousse, stram och läskande saliverande och bred, men mjuk. 100 % meunier har gett ett friskt och knastertorrt vin med längd och eftersmak av citrusfrukt, apelsinzest, bergamott och mariekex. (Sanler Wine, 480 fl.)

winetable_nyprovat_ferrari_perle

Ferrari Perlé 2017, Italien, Trentino-Alto Adige, TSV 97714, 229 kr

Årgångsvin med mogna toner av autolytisk karaktär, mjukt nybakat bröd, citrus och äppelpaj. Välbalanserat mellan syra och frukt, fin mjuk mousse och läskande eftersmak. Något dovare och mörkare ton än förra årgången men frisk av melon och grapefrukt, syrliga vita bär och smultron med en lång eftersmak av gula kex och en grönörtig besk aptitlig twist. (Ward Wines, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_bruant_brut_nature

Alta Alella Bruant Brut Nature 2020, Spanien, Cava, TSE 93994, 199 kr

Ekologisk Cava av pansa blanca (xarel-lo) som jäst andra gången på flaska under kork istället för kronkapsyl. Därav den lite udda förslutningen i form av en klämma istället för grimma, som kan vara lite knepig att få loss. Inbjudande bröd- och äppledoft med bred stor mousse, syrligt och sötfruktigt av gul stenfrukt, aprikos, persika och grapefrukt. Stram struktur, fyllig frukt och läskande avslut. (Handpicked Wines, 2000 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_schäfer_fröhlisch_weisser_burgunder_s_trocken

Schäfer-Fröhlich Weisser Burgunder S trocken 2019, Tyskland, Nahe, TSE 94712, 229 kr

Pinot blanc från rieslingmästarna i Nahe med doft och smak av gula plommon, persika och apelsin, läskande gulfruktig och välbalanserad mellan varm frukt och kall syra. Riktigt läckert och värt ett provköp för den nyfikne. (Origo Wine Import, 1000 fl.)

winetable_nyprovat_brundlmayer_alte_reben

Weingut Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben 2020, Österrike, Kamptal, TSE 94752, 299 kr

Klassiker på ekologiskt odlad grüner från gamla stockar. Inbjudande aromatik av gul stenfrukt, gråpäron och vitpeppar. Fylligt mjuk och välsmakande av vit persika och päron med koncentrerat fruktigt och läskande syrligt avslut. Ett otroligt allroundvin som passar det mesta på bordet. (Vinunic, 600 fl.)

winetable_nypovat_benanti_contrada_cavaliere

Benanti Contrada Cavaliere Bianco 2020, Italien, Sicilien, TSE 90408, 349 kr

Carricante från enskild vingård på vulkanen Etna. Frisk syrlig doft av vita bär, gul stenfrukt och mineraler. Smaker av gul frukt, hö och örter, vita blommor, lime och mineralisk sälta i en stram, syrlig och spjuvrig struktur. Sälta och umami i avslutet. Ett vin jag spår kommer utveckla sig fint efter ett par år i källaren. (Vintedge, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_maranones_picarana

Bodega Marañones Picarana 2020, Spanien, Vinos de Madrid, TSE 95024, 199 kr

Naturlig charm från druvan albillo och 30-70 år gamla vinstockar belägna 650-850 meter över havet. Friskt gulfruktig av småcitrus, apelsin och mogna gula äpplen. Halvfet och fyllig med något platt dämpad syra, ändå fräsch och pigg och lätt örtig med smöriga toner i avslutet. (Wine Group, 1452 fl.)

winetable_nyprovat_au_bon_blimat_chardonnay

Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2020, USA, Kalifornien, TSV 92474, 229 kr

Årgången då grundaren till Au Bon Climat, Jim Clendenen, gick bort, alldeles för tidigt. Jim var en levande legend inom den kaliforniska vinnäringen, en visionär som sett det mesta och var bundis med de flesta. Jag har alltid varit svag för ABC’s viner och 2020 är inget undantag. Gulfruktig med rik vigör, vanilj och nötter i nosen. Fyllig fet och högkvalitativ chardonnay med gul stenfrukt som persika och paraguayo, grillad citron och brynt smör. Mandel och nötter, flintarökig mineralitet, örter och guldröda äpplen fyller på i smaken där stilrena fattoner och fyllig textur bjuds en frisk syra och uttrycksfull längd. Ett energiskt vin med kraft och elegans. Välbalanserat och ljuvligt i sin raka enkelhet. Så ska vi för alltid minnas sista årgången för hädangångne legendaren Jim Clendenen. Läs mer om Au Bon Climat i Karin Ericsons artikel här: (Enjoy Wine & Spirits, 10200 fl.)

winetable_nyprovat_jolie_ladie_trousseau

Jolie Laide Trousseau Gris 2021, USA, Kalifornien, TSE 93888, 339 kr

Trousseau gris från vingården Fanucchi Vineyard (som ägs av Pax Mahle) i Russian River Valley med tydlig flirt till Jura. Mjuk inbjudande aromatik av gul frukt och färska örter. Välbyggd och välbalanserat mellan syra och fräsch frukt, struktur och textur, torrt och läskande med fin fruktig eftersmak. Nya och utmanande etiketter för varje vin har blivit varumärket Jolie Laides signum under grundaren och ägaren Scott Schulz. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.) Släpps också en röd, men inte provad: Jolie Laide Red Blend 2021

winetable_nyprovat_stella_bella

Stella Bella Chardonnay 2020, Australien, Margaret River, TSV 94005, 179 kr

Reduktivt rökigt med fat och smöriga popcorn i nosen, gul frukt, värme och solsken. Mjuk textur och len solmogen frukt, balanserat infogad syra och ren struktur. Stramt syrlig och lätt i kroppen. Enkelt men stiltypiskt till bra pris. (The Wine Agency, 4800 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_mildiani_qvevri

Mildiani Qvevri Bouquet Rkatsiteli 2019, Georgien, TSE 93364, 179 kr

Orange i färgen efter skalmaceration ca 6 månader i stora qvevris, amforor om ca 1500 liter. Druvan rkatsiteli är svår att uttala men lätt att tycka om. Doft och smak av söta torkade persikor och aprikoser, örtigt, torrt saliverande och syrligt med fint integrerad tanninstruktur. Avslutet bjuder salta smörkolor och torkad frukt med vagt bitter ton. Spännande och gott. (Grapeskin Wines, 3600 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_strekov_1075_little_fred

Strekov 1075 Little Fred #9, Slovakien, TSE 93912, 139 kr (375 ml)

Djupt mörkblårödlila färg med volatilt syrlig inledning och frukt av blåbär och svartvinbär. Markant hög syra i frukten och ett helt torrt avslut. Kanske lite tunn i eftersmaken då endast syra och torrma hänger kvar. Har provat bättre årgångar men ger inte upp på denna. Småflaskor kan leva sina egna smått trängda liv och jag kommer garanterat ge lille Fred en chans till. (Wine Waves, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_de_villeneuve

Château de Villeneuve Saumur-Champigny 2020, Frankrike, Loire, TSE 93160, 169 kr

Ekologisk cabernet franc med full vitalitet och ursprungstypicitet. Grönörtig, stjälkig inledning över djupt mörkt röd frukt. Torr och stram med täta körsbär, grön paprika, gröna örter och en mineralisk hint av en grusplan om våren. (Picky Drinks, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_marsanen_saint_joseph

Domaine Jean-Claude Marsanne Saint-Joseph 2020, Frankrike, Rhône, TSE 93470, 349 kr

Klassiskt och stort, energiskt och elegant med djupt mörkbärig nos, mineraliskt av blod, floralt av örter med charkdoftande reduktiva rökiga fattoner i kontrast till en mjuk sammetslen textur, torra tanniner till trots. Fyllig av mörka  plommon, kall järnig mineral och ett örtigt värmande sötfruktigt avslut. Mycket bra köp! (Quaffable Wines, 2352 fl.)

winetable_nyprovat_domaine_font_de_courtedune

Domaine Font de Courtedune Vieilles Vignes 2020, Frankrike, Côtes du Rhône, TSV 90061, 149 kr

Platstypisk och områdestrogen på grenache, cinsault och syrah från gamla stockar, lagrat på cement. Mjukt rödbärig och svartbärig frukt med garrigue-örtig nos, lagerblad och rökig chark. Smaken är av värmande solmogen frukt, svartvinbär, plommon, björnbär, svarta körsbär, vildhallon och örtiga kryddor som lavendel, rosenknopp, timjan och rosmarin med torra men mjuka tanniner. Bra pris på stor allokering, fint köp för höstens alla grytor. (Quaffable Wines, 12600 fl.)

winetable_nyprovat_dugois_trousseau

Dugois Arbois Les Trias Trousseau 2020, Frankrike, Jura, TSE 93588, 194 kr

Äntligen lite trousseau på hyllan, till angenämt pris och dessutom från Les Arsures som av många betraktat den bästa byn för att odla druvan. Syrlig frukt i nosen av tranbär och körsbär. Druvtypiskt, syrligt och drivet av mörk frukt och röd friska bär, elegant och uppburet, svalt och läckert, örtigt av polka och mynta med torra täta ungdomliga tanniner. Elegans och rustik power i samma flaska – mycket välgjort. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)

winetable_nyprovat_prelude_a_grand_puy_ducasse

Prélude à Grand Puy Ducasse 2019, Frankrike, Bordeaux, TSV 95982, 299 kr

Tydlig och klockren cabernet sauvignon/merlot-blend från Pauillac i snobbig lite chefig stil. Svartvinbär, blåbär och körsbär i nosen, integrerat med ceder och ekfat. Torrt, stramt och tuggigt med inslag av läder, ceder, cigarrlåda och blyertsväss. Klassiskt, rent och elegant. (Hjo Grosshandel, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_roc_de_cambes_mitjavile

Francois Mitjavile Roc De Cambes 2019, Frankrike, Bordeaux, TSE 94913, 760 kr

Exklusivt släpp direkt från Côtes de Bourg med mjuk solmogen framtoning, generös och inbjudande av mörkt röd frukt och vanilj. Stor smakbild, från kraftfull och torr till len, mjuk och komplex. Cabernet sauvignon och merlot är blenden för Francois Mitjavile som är en passionerad vinmakare med otrolig fingertoppskänsla, något han även förmedlat vidare till sin son, Loulou Mitjavile som idag tar mer och mer ansvar. (Swedish Brand, 120 fl.)

winetable_nyprovat_un_jour_cahors

Un Jour Clos d’un Jour 2020, Frankrike, Cahors, TSV 95320, 249 kr

Ekologisk malbec av snyggaste snitt, nattsvart elegans och ockult svansföring. Syrliga svartfruktiga bär, blåbär, mineraliska järn -och blodtoner, örter och mynta. Torrt, tuggigt, kraftfullt och spännande med en stilfull parant expressiv komplexitet. (Tryffelsvinet, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_san_fereolo_austri

San Fereolo Austri 2013, Italien, Piemonte, TSE 94379, 269 kr

Riklig barbera från en av mina favoritproducenter, dessutom med ansenlig ålder. Djupt parfymerad av körsbär, rosor och en lätt volatilitet. Stram syrligt läskande frukt, tranbär, rönnbär och syrliga körsbär. Ett garantiköp för mig, då jag njutit av Austris tidigare årgångar med ytterligare några års lagring i hemmakällaren. Karaffera gärna innan servering. (Panache, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_gaja_sito_moresco

Gaja Sito Moresco 2020, Italien, Piemonte, TSV 92645, 399 kr

Åter en fin årgång av Sito Moresco även om den är oförlöst och purung. Blenden av nebbiolo, barbera och merlot gör att vinet klassificeras under Langhe. Mjukt bärig nos med inslag av rosor och fat. Stram men välbalanserad i frukt syra och textur. Tillgänglig redan nu pga sin druvsammansättning, men dumt vore det att spoila dess utveckling i så tidig ålder. (Lively Wines, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_barolo_benevelli_ravera_di_monforte

Piero Benevelli Barolo Ravera di Monforte 2018, Italien, Piemonte, TSE 94918, 449 kr

Dov i doften av mörka bär, körsbär och rosor, torr och stram och elegant tannintät i en välstrukturerad balansakt. Ravera di Monforte är i mina ögon Benevellis tuffare vin, mindre direkt och flirtigt än förra veckans Le Coste, men jag spår en lysande framtid efter några års lagring. Rätt in i vinkällaren med dig, din baroloboss! (Panache, 480 fl.)

winetable_nyprovat_diego_conterno_barolo

Diego Conterno Barolo 2018, Italien, Piemonte, TSV 92405, 309 kr

Prisvärd återkommare även om priset sett en ökning sedan förra årgången 2017. Pigg av körsbär och rosor, viol och fat. Läskande syrligt, torrt och stramt med fin struktur och fin längd. Diego Conterno fortsätter att bana sig fram med sin lättillgängliga och charmerande personliga stil. (Picky Drinks, 7200 fl.)

winetable_nyprovat_barolo_grimaldi

Giacomo Grimaldi di Grimaldi Ferruccio Barolo 2018, Italien, Piemonte, TSE 94917, 349 kr

Topp-barolo med klassiska ursprungs- och druvmarkörer. Det formligen osar Barolo här, med rosor, körsbär, tjära, viol och nypon. Det är syrligt och stramt med läskande körsbär, höstlöv och nyponros – mycket gott och läge för minst ett par flaskor till samlingen. (Panache, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_podere_le_caggiole

Tiberini Podere Le Caggiole Vino Nobile di Montepulciano 2017, Italien, Toscana, TSE 91269, 279 kr

Mjuk mörkfruktig och solvarm frukt. Torr och stram med generös frukt och tuggiga tanniner. Elegant och rustikt i ett med jordig mineralitet och läcker fruktighet. I huvudsak sangiovese från 80-åriga stockar med liten tint av canaiolo nero och mammolo. Från familjevineri med anor och med klassiskt uttryck i ryggsäcken. (Wine Affair, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_benanti_contrada_dafara_galluzzo

Benanti Contrada Dafara Galluzzo 2020, Italien, Sicilien, TSE 92826, 299 kr

Vingårdsvin på nerello mascalese som sig bör på Etna. Mineralisk järnig nos med mörkt röda körsbär och stenkross. Torr stram struktur, syrlig frukt med klättrande proteinmumsande tanniner. Eftersmak med rök och umami. Ännu ungt och läge för liten tids lagring eller ett par timmars luftning för direkt konsumtion. (Vintedge, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_la_estrecha

Bodegas y Viñedos Ponce La Estrecha 2021, Spanien, Kastilien-La Mancha, TSE 93104, 269 kr

Ekologiskt odlad bobal från Manchuela. Inte hör det till vanligheterna med hundraprocentig bobal, men druvan står sig med sin lätt lantliga karaktär. Reduktiv inledning med rökiga mineraler och grusdammiga toner över en bukett av röda bär. Rödbärig även i smaken, tvärtorr med läskande och frisk saliverande fräsch struktur. Bonnig elegans, intressant och kul! (Quaffable Wines, 600 fl.)

winetable_nyprobat_pago_de_carraovejas

Pago de Carraovejas 2019, Spanien, Ribera del Duero, TSE 93929, 377 kr

Mörkt röd frukt och vanilj, sötfruktigt av mogna plommon, kryddigt av kakao och svartpeppar, torr med rostade fattoner och knastrigt grusiga tanniner. Mestadels tempranillo med små andelar cabernet sauvignon och merlot gör detta till ett riktigt gastrovin. (Wine Group Sweden, 720 fl.)

winetable_nyprovat_valtuille_vino_de_villa

César Márquez Valtuille Vino de Villa 2019, Spanien, Bierzo, TSE 93956, 199 kr

Rödfruktig av tranbär och körsbär, vildhallon och blodapelsin, örtigt och blomigt, torrt, stramt, välbalanserat och läskande syrligt. Mencía ur sandiga jordar i Bierzo, från händerna på vinmakaren Raúl Pérez brorson César Márquez Pérez som med tillgång till familjens vingårdar har de bästa av förutsättningar. (Wine Group Sweden, 900 fl.)

winetable_nyprovat_territorio_vivo_baga_filipa_pato

Filipa Pato Território Vivo Baga 2020, Portugal, Bairrada, TSE 94751, 239 kr

Biodynamiskt odlad baga sprungen ur krithaltiga lerjordar från olika vingårdar i Bairrada med gemensam faktor, gamla stockar och höghöjd i närhet till Atlantkusten. Blålila, ungdomlig doft, lätt volatila syror i inledningen, blåbär, svartvinbär och körsbär, svarta oliver och örtblomster. Läskande syrlig frukt med rejält drag i syran, sötfruktigt med torra mjuka tanniner. (Wine Trade, 600 fl.)

winetable_nyprovat_ridge_east_bench_zinfandel

Ridge East Bench Zinfandel 2020, USA, Kalifornien, TSE 92734, 349 kr

Från Dry Creek Valley en högkvalitativ zinfandel och verkligen något att prova för zin-kritikern. Djupt blå och svartfruktig nos med integrerade och snyggt bossiga fat. Fyllig och kraftfull, elegant och energigivande. Torr med mjuka sammetslena sandiga tanniner, frisk syra och vällustig voluptuös frukt. Kryddigt pepprigt och eldigt i avslutet men välbalanserat varmt och gosigt. (Wine Affair, 1560 fl.)

winetable_nyprovat_littorai_les_larmes

Littorai Les Larmes Pinot Noir 2020, USA, Kalifornien, TSE 92970, 619 kr

Biodynamiskt odlad pinot noir från familjen Lemon i Anderson Valley, Sonoma. Mjuk parfym av jordgubb och sandelträ, läckert örtigt och läskande  syrligt, ren elegans med kraft och energi. Exklusivt och småskaligt, kustnära och modernt. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

winetable_nyprovat_santa_cruz_de_coya

Roberto Henriquez Santa Cruz De Coya 2021, Chile, Valle del Bío-Bío, TSE 93384, 199 kr

Naturligt, vag volatil inledning, syrligt och ljust rödbärigt. Fyllig frukt, torra tanniner, grusigt och läskande syrligt. Från Chiles okrönte konung av lokala druvan país. Naturligt vinmakeri från över 200 år gamla vinstockar som ger ett urtypiskt chilenskt ursprung av druva och terroir. (Handpicked Wines, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_small_wonder

Small Wonder Pinot Noir 2021, Australien, Tasmanien, TSE 91201, 199 kr

Spännande och naturligt flirtande svalodlad pinot noir från Tasmanien. Reduktiv med knallpulver, bränt gummi och syrliga röda bär i nosen, backat av smörkolatoner, ceder, sandelträ. Rejält schwung och driv i syran, fjäderlätt men med inneboende kraft. Syrliga ljust röda omogna bär, friskt, torrt och stramt med örtiga och kryddiga fattoner och mineralitet i avslutet. (Handpicked Wines, 3600 fl.)

MOUSSERANDE VIN SÖTT

winetable_nyprovat_vietti_moscato_dasti

Vietti Moscato d’Asti 2021, Italien, Piemonte, TSV 93697, 179 kr

Läcker moscato, söt och frisk med doft och smak av honung, smultron, rosenblom och jordgubb, mycket läskande och inbjudande syrligt från en topproducent i området. (Vinunic, 4800 fl.)

GLÖGG OCH GLÜHWEIN

winetable_nyprovat_brännland_iscider_ember

Brännland Iscider Ember Glögg, Sverige, TSE 94300, 189 kr (500 ml)

Äpple, ingefära, citrus, apelsin och nejlika i en söt och friskt syrlig lång eftersmak. Det här är betydligt godare än glögg och värmer som ett kristalliskt ljus av rymdvida mått i midvinternatten. (Vinunic, 9000 fl.)

STARKVIN

winetable_nyprovat_vallado_tawny_port

Quinta do Vallado Vallado Tawny Port 10 Years Old, Portugal, Porto, TSE 95287, 299 kr (500 ml)

Fin Tawny med mörk bärtoner, torkade frukter av aprikos, fikon och russin med en kryddig och eldig karaktär där en värmande sötma rundar av. Friskt syrlig och välbalanserad. (Spendrups Bryggeri, 1800 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.