Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "med ett lätt grepp om tungroten"

Nyprovat – "med ett lätt grepp om tungroten"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Novembermånad är här och med den kom mörkret. Vintertid på uret gör dagarna betydligt mörkare och känslan smyger sig på att de även blir kortare. Med den första lanseringen av fyra i tillfälliga sortimentet kommer också en samling eftertraktade viner. Av de som inte är provade är jag nyfiken på Fratelli Alessandrias Verduno Pelaverga, Dönnhoffs tre GG's, Schioppettino di Cialla från Friulien och framför allt Badenhorst Family Wines Family Red 2020. Nedan hittar du mina andra tips, håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

CIDER & BLANDDRYCKER

winetable_nyprovat_pomologik_replicant

Pomologik Replicant 2021, Sverige, TSE 11418, 129 kr

Lågalkoholhaltig hantverkscider på (4,5 % vol.) på aromaäpplen som samjäst med skalen från syrahdruvor med ursprung i södra rhônedalen. Cidern är ett samarbete mellan Pomologik och Wine Mechanics i Göteborg. Ljust klart guldröd i färgen, frisk äpplig nos med rödbäriga toner och ett skimmer av saltkola. Friskt syrligt rödäpplig frukt med mjuk krämig mousse, mycket fin textur och läskande syra. Ryggraden byggs av en torr och angenäm mineralitet, vag beska med ett lätt grepp om tungroten. (Vintedge)

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_pierre_gimonnet

Pierre Gimonnet & Fils Special Club 2015, Frankrike, Champagne, TSE 94741, 629 kr

Odlarchampagne från bröderna Olivier och Didier med deras 2015-lansering genom Club Trésors. Jag älskade förra årgången 2014 och årets utgåva har lite att leva upp till. Brödig lätt elektriskt syrlig och reduktiv doft, torrt stramt och tuggigt med frisk syra och lätt tam och vag frukt, gula äpplen och gula kex. Jag vill dock tro att en tids lagring kommer att ge den här årgången upprättelse. (ChampagneHuset, 840 fl.)

winetrade_nyprovat_quadrille_langlois

Langlois Chateau Quadrille 2016, Frankrike, Loire, TSE 93056, 239 kr

Brödig nos av nyrostat bröd, ylle, gulröda äpplen, citrus och gula kex. Vass friskt vässad syra mot bred mjuk fyllig mousse, äpplig och friskt syrlig, torr och läskande. Avslutet är örtigt med värmande honungssmekningar. En blend av chenin blanc, chardonnay, cabernet franc och pinot noir. (Arvid Nordquist, 1200 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_fritz_haag

Fritz Haag Brauneberger Juffer Riesling Spätlese Grosse Lage 2020, Tyskland, Mosel, TSE 92177, 219 kr

Spritsigt energisk aromatisk och inbjudande parfym av söt vit stenfrukt och gröna örter. Tät och fyllig, sötfruktig med hög syra i fin balans. Brauneberger Juffer Riesling Spätlese kommer från hjärtat av den eminenta vingården Juffer vilken rankas som en av Moseldalens främsta. De branta vingårdarna, Juffer och Juffer-Sonneuhr blickar ner på den lilla byn Brauneberg där Oliver Haag producerar sina eleganta viner. (Vinovativa, 2400 fl.)

winetable_guigal_crozes_hermitage_blanc

E. Guigal Crozes-Hermitage Blanc 2020, Frankrike, Rhône, TSV 96174, 219 kr

Gulgrönfruktig floral nos, örtig med gräsiga noter och vilda örter. Fräsch och frisk men med relativt låg syra. Gul- och grönfruktig smak av lime, citron, äpple, nötter och gula eterneller i avslutet. Fokuserat och balanserat matvin från en av giganterna i området. (Wine Affair, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_pelican_arbois

Domaine du Pélican Savagnin Ouillé 2020, Frankrike, Jura, TSE 94737, 339 kr

Savagnin med reduktiv gulfruktig inledning. Hög syra, gul frukt, plommon och persika, gröna örter och gula blommor med läskande mineralitet och varmt gulfruktigt avslut. Ouillé betyder att faten är upptoppade och fyllda, så detta vin är gjort utan flor, vilket är vanligt för Savagnin i Jura. (Moestue Grape Selections, 420 fl.)

winetable_nyprovat_lammershoek_mysteries

Lammershoek Mysteries Chenin Blanc 2020, Sydafrika, Swartland, TSV 91272, 189 kr

Favorit som tyvärr försvunnit från fasta sortimentet men glädjande nog återser ljuset på TS-hyllan. Mjukt syrlig doft med inslag av citrus, kaprifol och honung. Mjuk och len med frisk hög syra och koncentrerad frukt. Mycket energiskt och personligt vin till bra pris. (Concealed Wines, 3600 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_julienas_chateau_fuisse

Château Fuissé Julienas 2019, Frankrike, Beaujolais, TSE 93692, 209 kr

Gamay från Juliénas med aromer av smörkola och fudge i nosen, omsorgsfullt utmejslad ur granit, sand och lera från ouppbundna små gobelets. Mörkt röda bär, plommon, körsbär, jordgubb, cederträ, lavendel och örter i en tät och fyllig stil, kryddig, pepprig och friskt läskande syrlig, torr och välstrukturerat. Lätta sammetslena tanniner, mjukt och läckert, lätt rustikt men ändå elegant och förbannat gott. (Johan Lidby Vinhandel, 1440 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_des_jacques

Château des Jacques Moulin-à-Vent Clos de Rochegrès 2020, Frankrike, Beaujolais, TSE 94998, 145 kr

Halvpanna från Beaujolais Cru’n Moulin-à-Vent från Louis Jadot-ägda Chateau des Jaques. Vagt reduktiv med rökiga fat och mörkt röda bär. Expressivt, komplex och elegant av jordgubb och körsbär med saliverande syra, frisk och koncentrerad frukt och bra med energi och kraft i litet format. (Wine Affair, 600 fl.)

winetable_nyprovat_jadot_beaune

Louis Jadot Domaine des Héritiers Beaune Premier Cru Clos des Ursules “Monopole” 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 94996, 695 kr

Exklusiv “monopole”, vingårdsläge som endast en producent förfogar över, med djup aromatik av mörkt röda bär som körsbär och mogna jordgubbar backat av en ryggrad av sandelträ. Torr och stram med saliverande syra. Läskande frisk och koncentrerad frukt, elegant och tjusigt om än något ungt. Låt ligga till sig ett par år minst för bästa utväxling. (Wine Affair, 360 fl.)

winetable_nyprovat_paul_jaboulet_thalabert

Paul Jaboulet Domaine de Thalabert Crozes Hermitage 2020, Frankrike, Rhône, TSV 95325, 279 kr

Ekologiskt odlad syrah från vingården Thalabert med 40-60 åriga stockar. Mörkt köttig körsbärsdoft med rökt chark, vildhallon och lakritstoner. Smaken är driven och fruktig med mörk frukt, svartfruktigt och drag av läder och tobak med järnig mineralitet och rökigt köttiga toner. Tät och tanninrik, fylld av energi och kraft. (Nigab, 3600 fl.)

winetabable_nyprovat_les_claux

Domaine Raymond Usseglio & Fils Les Claux 2020, Frankrike, Côtes du Rhône, TSE 95134, 179 kr

Biodynamisk ekologisk odling och vinmakning är gällande standard hos tredje generationen italienbördade familjen Usseglio. Syrligt mörkt röd frukt i nosen. Smaken drar mer åt blålila frukt, torra och mjuk tanniner med frisk läskande syra och koncentrerad tät textur. Fylligt och mycket tätt koncentrerat med kraftfull smakbild på blenden grenache, syrah och mourvèdre. Ännu ung av primär frukt, gott redan nu, men absolut lagringsvänligt. Energiskt, personligt och mycket prisvärt! (Brix Wine, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_i_fabbri_chianti_classico

I Fabbri Chianti Classico Lamole 2020, Italien, Toscana, TSE 93958, 189 kr

Återkommande lansering av den för svenska marknaden framtagna historiska referensen, fiasciflaskan. Rödbärig körsbärsaromatik med lätt fatkaraktär. Torr läskande syra, enkel och lätt som en bordsvin med med kvalitativ hög syra, läskande frisk frukt, vilda örter, jordiga mineraler i ett torrt välbalanserat avslut. Kul och enkelt, men prisvärt och gott. (Terroir, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_rocca_di_castagnoli

Rocca di Castagnoli Chianti Classico Organic 2020, Italien, Toscana, TSV 94274, 169 kr

Ekologisk sangiovese med ett tionde canaiolo och colorino för extra färg och struktur. Körsbärskärnig med jordig mineralitet, örter och träfat. Syrligt och läskande, torrt och strävt men rent och körsbärsfruktigt. Tämligen enkelt men till överkomligt och bra pris. (Gullberg by Stockwine, 9600 fl.)

winetable_nyprovat_barolo_oddero

Figli Luigi Oddero Barolo 2018, Italien, Piemonte, TSE 93981, 349 kr

Intensiv aromatisk ren nebbiolo doft av körsbär, rosor, nypon, viol och tjära. Stram och knastertorr med fint grusiga och tuggiga tanniner. Frisk läskande syra och charmerande frukt som lär blomma ut ännu finare om ett par år. Ännu något tillknäppt så lagra och spar så är du den som om några år ytterligare en guldklimp har! (Panache, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_artadi

Bodegas y Viñedos Artadi Viñas de Gain 2019, Spanien, TSE 92707, 239 kr

Ekologiskt odlad tempranillo från en av de mest progressiva och intressanta vinmakarna i Rioja, nedklassificerad pga vinet inte fyller reglementena för området. Mörkt röda bär, hallon, körsbär och vaniljörtig doft. Tätt sammansatt och koncentrerat, energiskt och välbalanserat, elegant och kraftfullt med dunlätt mineralisk touch. (Lively Wines, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_ferrer_bobet

Ferrer Bobet Priorat Vinyes Velles 2019, Spanien, Katalonien, TSE 94761, 429 kr

Carignane och grenache från terrasserade vingårdar som ligger på 650-750 meters höjd. Vinrankorna är i snitt 80 år gamla, därav namnet Vinyes Velles. Mörkt bärig med rökig mineralitet. Tät, koncentrerad frukt och mineraliskt anslag, tuggiga men mjuka tanniner, läskande syra och otroligt fokuserat. Mycket gott! (Tryffelsvinet, 600 fl.)

winetable_nyprovat_au_bon_climat

Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir 2020, USA, Kalifornien, TSV 92226, 239 kr

Elegant och energisk pinot från nyligen hädangångne legendaren Jim Clendenen, och som jag skrev om i förra veckans lansering av ABC chardonnay, även hans sista årgång. Prålig och parfymerat sirlig doft av jordgubb och sandelträ. Jordgubb, körsbär, hallon och lakritstoner, rosor, sandelträ med saliverande syra och mineralisk touch. Örtig och friskt syrlig med ett koncentrerat långt läskande avslut. Läs mer om Au Bon Climat i Karin Ericsons artikel här: (Enjoy Wine & Spirits, 15600 fl.)

winetable_nyprovat_lapostolle

Lapostolle Cuvee Alexandre Syrah 2020, Chile, Valle Central, TSV 93235, 199 kr

Fylligt och välstrukturerat från en av Chiles topproducenter, även kända för sin sprittillverkning. Ekologisk och biodynamisk vinproduktion från DO Apalta med reda franska influencer. Mörkt röd frukt och fat, björnbär, plommon, vanilj och ek i nosen. Örtigt med koncentrerad frukt, körsbär, björnbär, plommon, vanilj och viol med energisk syra. Fin ren längd som sitter i länge. (Carovin, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_leeuwin_art_cab

Leeuwin Estate Art Series Cabernet Sauvignon 2017, Australien, Margaret River, TSE 94091, 418 kr

En ikonproducent med idel toppviner från prisade och hyllade vinodlingar i Margaret River (Western Australia) ca 280 km söder om Perth, havsnära och svalt. Art Series är alltid åtråvärda viner som rankas högt i världens vinpress. Stort, komplext och elegant av svartvinbär, körsbär och örtigt kryddiga fat, ceder och blyerts i en torr stram och mineraliskt kompakt avrundning. (Jakobsson och Söderström, 480 fl.)

winetable_nyprovat_henschke_keyneton_euphonium

Henschke Keyneton Euphonium 2017, Australien, Barossa, TSE 90466, 459 kr

Exklusivt och unikt från ytterligare en kultproducent från Australien. Fyllig fruktig nos av mogen röd frukt, svartvinbär och plommon. Tät, fruktig, fyllig och elegant, mörkt röd frukt, fat och mogna tanniner med ett torrt volymiöst efterspel. Stort och maffigt. Blenden består av störst andel shiraz följt av cabernet sauvignon och cabernet franc med liten touch av merlot, alla från 50+ år gamla stockar. (Vinunic, 360 fl.)

winetable_nyprovat_greystone_ferment

Greystone Vineyard Ferment Pinot Noir 2019, Nya Zeeland, Canterbury, TSE 94671, 399 kr

Ekologiskt odlad pinot noir fermenterad ute i vingården. Aromatisk med friska toner av jordgubb, körsbär och vildhallon där en örtig kryddighet smyger sig på med lakrits och karaktär av sandelträ och rökelse. Mjuk sammetslen och friskt fylligt. (Vintedge, 240 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.