Nyprovat tillfälligt sortiment 4 oktober 2024
Lästid: 10 minuter
Oktobers första lansering i tillfälliga sortimentet på Systembolaget erbjuder delar av Crystallums svit av både de röda och vita exceptionella vinerna samt ett par fina exemplar av den fräscha årgången 2020 i Barolo. Jag har tidigare skrivit om Nebbiolo Prima här på Wine Tables webb och där redovisat för årgången och de bästa vinerna i uppställningen. Läs på noga, gör kloka val och kom ihåg drick mindre men bättre!
Gå direkt till..
Webblanseringen på Systembolaget torsdag 3 oktober kommer med exklusiva viner från Etienne Sauzet, Michele Chiarlo, Jaques Pieur, Louis Jadot, Trediberri, Quintessa, Billaud-Simon, Giovanni Canonica och Chateau Latour. Även Crystallums Litigo och Clay Shales lanseras på webben men inget av ovanstående viner har provats. Däremot hade jag möjligheten att prova nedanstående:
Crystallum Cuvee Cinema Pinot Noir 2023
Mörkt köttig röd frukt, bigarrå, vildhallon och örtig fänkål. Initialt tyckte jag att CC'23 var knuten och lätt gröntintad, men efter att ha haft möjligheten att leva med flaskan under ett par dagar så öppnar den sig till excellens. Allt är så ljuvligt välbalanserat, kraftfullt men med poetiskt dun, smakrikt med nyanser och skiftningar, schatteringar och anstrykningar som leder mig både till druvans kärna och till dess ursprungliga terroir. Peter Allan Finlayson är en mästare på att läsa av och tämja sina olika vingårdslägen och ge dem dess ultimata karaktär rätta. Det är ett driv och energi i det här vinet som gör det oemotståndligt, betvingande och charmerande personligt. Att det dessutom kostar en spottstyver mot mindre begåvade etiketter i Bourgogne är väl en kod väl värd att avslöja. Njut mina vänner njut!
Nyprovat tillfälligt sortiment 4 september 2024 på Systembolaget
Jag är nyfiken på ett antal viner som jag inte haft möjlighet att prova, men som genom producentkännedom och tidigare årgångar ändå kan rekommendera, de är:
Pierre Gimonnet Special Club Chouilly Grand Cru 2016
Le Rocher Des Violettes Les Haut de Coulain 2022
Frog’s Leap Shale and Stone Chardonnay 2022
Roberto Henríquez Santa Cruz de Coya 2023
MOUSSERANDE VIN
Billecart-Salmon Blanc de Blancs Grand Cru NV
Hundraprocentig chardonnay som sig bör när det är en BdB, från byn Mareuil-sur-Aÿ. Doft och smaknoteringar som äpple och citrus, nougat och vitt bröd. Energiskt och elegant med mjuk mousse, hög syra och murrig frukt, allt i fin balans med lång finish. Kylstabiliserat och cleant med druvor från fem olika grand cru-marker i Côte des Blancs. Gott till lax... skoja! (Lively Wines, 600 fl.)
Quinta d'Amares Vinho Espumante
Lokala druvan arinto i sprudlande form från Minho, uppvuxen ur sand och granitjordar. Gröngul nos, äpple och lätt oxidation, jäst och örter. Hög syra, mjuk mousse, salt mineralitet, rent och energiskt med tydlig grapefruktbeska i finishen. Fakta: Arinto, som även kallas arinto de bucelas är en grön druvsort som framförallt odlas i distrikten Bucelas, Tejo och som här, i Vinho Verde, Portugal. Druvan ger viner med distinkt fruktsyra. (Portucastas, 3 000 fl.)
Stoneleigh Rapaura Series Brut Cuvée 2022
Chardonnay från Rapaura, i Wairau Valley i Marlborough med bred stor mousse, vass syra, äpple och citrus, fruktig och läskande syrlig. Jäst enligt traditionell metod, upptoppad med ekfatslagrad chardonnay av årgång 2000. Företagets namn är inspirerat av de stenar som finns utplacerade vid vinrankornas rötter. Stenarna lagrar och reflekterar solens värme. (Pernod Ricard, 6 000 fl.)
VITT VIN
Domaine Billaud-Simon Chablis Tête d'Or 2022
En riktigt klassisk terroirdriven Chablis som hintar åt de bättre lägena druvorna härstammar från. Initialt en blyg gulfruktig nos, mineralisk, saltig och krita-kalkig, Smaken är fylligt gulfruktig av plommon och citrus, vita blommor, päron och bakad citron, tät och torr med struktur och textur i jämvikt med distinkt syra, rent och balanserat från ståltanksjäsningen. (We & Wine, 450 fl.)
Domaine Cordier Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2023
Djup gulfruktig nos med macadamianötter plommon, stenfrukt, vanilj och smör. Tät, fyllig och koncentrerat fokuserad från gamla utvalda stockar med en nötig torr finish. Priserna fortsätter att öka även i södra Bourgogne, upp 30 kronor från förra årgången, men fortfarande mycket prisvärt. Cordier startade som negociant och köpte in druvor från små odlare. Idag äger Christophe Cordier även egna vingårdar men köper in druvor från några få kontrakterade odlare med gamla rankor på över 50 år. (Tryffelsvinet, 3 000 fl.)
Perticaia Trebbiano Spoletino del Posto 2022
Trebbiano Spoletino från Umbrien med inledning av örtig floralitet i nosen, gulblommig och vitfruktig. Tät och fruktig, energiskt fylligt med stor voluminös fetma, akacia honung och harts med mineralisk havssälta i avslutet. Möjligen något spretigt mellan beståndsdelarna men komplex och spännande. (Ex Terra Wines, 600 fl.)
Bodegas Albamar Albariño 2023
Från Rías Baixas med havet i sikte, en frisk gulfruktig nos, exotiskt fruktig och mineraliskt havssaltig. Driven syra, hög och spjuvrigt grön med mineralisk finish av ostronskal och maritimt salta stenar. En stor allokering gör att vi är många som kommer få njuta Xurxu Albas vinvision till höstens skaldjursbonanza! (Johan Lidby Vinhandel, 6 000 fl.)
Domaine Sigalas Santorini Assyrtiko 2022
Havsmineralisk gulfruktig med tät fet umamikropp och frisk syra. Läskande och energiskt örtigt mineraliskt i finsihen som har både koncentration och kraft. Hela klasar och ståltanksjäsning för energi och renhet. Från ett av Santorinis familjevinerier med anor i den svarta vulkanjorden. (We & Wine, 840 fl.)
Crystallum The Agnes Chardonnay 2023
Energisk chardonnay från fem olika vingårdar sourcade av hyllade och prisade vinmakaren Peter-Allan Finlayson. Gul fruktig, stenfrukt och gröna örter med tonvis av mineralism. Energiskt, torrt och läskande friskt på en och samma gång i en lång finish. (Tryffelsvinet, 942 fl.)
Crystallum Ferrum Chardonnay 2023
Senaste adderingen av single vinyards i Crystallums svit. Mer järn i jordarna i Overberg där de här chardonnaydruvorna kommer ifrån, dessutom något tidigare skördat i den här årgången. Pigg mineralisk och krispigt syrligt. Gulfruktig med syran i topp, explosivt energiskt i en lång koncentrerad eftersmak. (Tryffelsvinet, 336 fl.)
Sandhi Sta Rita Hills Chardonnay 2022
Druvorna till detta vin kommer huvudsakligen från två vingårdar hos Domaine de la Côte - Rinconada och Patterson och har spontanjäst och sedan lagrats under åtta månader i 500 liters puncheon-ekfat följt av ett halvår på ståltank. Gul frukt i nosen, energisk driven syra torr med mandeltoner, gul exotisk frukt, mandelbiskvi, nötter, brynt smör, äpple och citrus. Rajat Parr och Sashi Moorman fortsätter skapa burgundisk magi i Kalifornien.(The WineAgency, 1 800 fl.)
RÖTT VIN
Louis Jadot Côte de Nuits-Villages Le Vaucrain 2022
Aromatisk av svartvinbär, jordgubb och vildhallon, sandelträ, kanel och stengrusig mineralitet. Läskande frisk blodapelsinsyra, tät och stram med tighta tanniner och svartfruktig finish. Vingården Le Vaucrain är belägen i Comblanchien, bredvid berömda Nuits Saint-Georges Premier Cru Clos de la Maréchale. (Wine Affair, 960 fl.)
Domaine de Héritiers Louis Jadot Beaune Premier Cru Clos des Couchereaux 2022
Intensiv aromatik, rödbärig av jordgubb och körsbär, sandelträ, ceder och örter. Torr och strukturerad, mjuka tanniner och frisk hög syra i en fyllig fruktig kropp. Vingården Les Couchereaux är belägen mitt i Beune, i söderläge på toppen av en kulle. (Wine Affair, 720 fl.)
Earl Remi Larroque La Roq Coteaux d'Oustry 2020
Mörkfruktigt av svartvinbär och plommon med gröna örter och kryddor. Syrligt surbärigt läskande frisk syra mot torr grusig tannintätt mineralisk struktur och en gröntintad finish. Kul med viner från udda ursprung på udda druvor och med hög kvalitet, här i form av lokala druvan fer servadou backad av syrah och merlot. Det bevisar att vinvärlden är stor och att vi är långt ifrån att ha koll på allt. Här ett vin från regionen Gaillac i sydvästra Frankrike som vi faktiskt skrivit om tidigare, vilket spär på dess kvalitet. Framförallt kontra priset då man får mycket vin för den summan. (Picky Drinks, 2 400 fl.)
Giacomo Grimaldi Dolcetto d'Alba 2022
Svartfruktig mjukt mörkbärig nos med driven energisk syra och en tät fruktig smak, torr med tuggiga tanniner i ett långt varmfruktigt avslut. Otroligt prisvärt pang i stor allokering, som i denna TSV dolcetto-offert slog samtliga av de stora namnen runt om i Barolo och Barbaresco som deltog. Familjen Grimaldi köpte sin första vingård 1930 men det var först 1996 när Ferruccio Grimaldi tog över som de började sälja vinet under egen etikett och inte till andra vinmakare i byn som de gjort tidigare. Dolcettodruvorna till detta vin kommer från 25-åriga vinrankor i en liten vingård i Novello. Efter manuell skörd får druvorna jäsa tillsammans med skalen innan det dras om till ståltank där det sedan lagras innan buteljering. Allt vinifieras högst upp i byn Barolo i familjens historiska hem.(Panache, 6 000 fl.)
Fontanafredda Barolo Serralunga d'Alba 2020
Halvflaska av Barolo Serralunga d'Alba som tidigare fanns i fasta sortimentet. Den kan man sakna helt klart, men återfinns numera som ordervara (årgång 2019 i skrivande stund). I halvpannan från friska pigga årgången 2020 får du en direkt drickmogen Barolo med karaktäristik från Serralunga i form av kraft och energi, körsbär och svamp, läskande frisk syra, fruktig och tätt sammansatt med en potent fyllig finish. (Enjoy Wine & Spirits, 6 000 fl.)
Trediberri Barolo Berri 2020
Körsbärsfruktig och rosig nos, floral och mineral. Tät, tight och torr med hög syra, grusiga tanniner, grepp och finess. Modernistisk stil, ja kanske men det är tydlig La Morra adress. Tre di Berri står för de tre ägarna från byn Berri i La Morra. Årgången visar sig vara riktigt bjussig redan nu och även här visar 2020 vilken tillgänglighet som bjuds utan att tappa lång lagringspotential. (Gullberg by Stockwine, 900 fl.)
Luigi Einaudi Barolo Cannubi 2020
Från en vingård rörd av gud enligt James Suckling, men det låter jag vara osagt och än mindre konfirmerat. Att Cannubi är välkänt är dock tveklöst. Aromatiskt av körsbär rosor och tjära, örter och lingon. Läskande stor och energisk med torra välplacerade tanniner, hög syra och lång frukt. Familjevineriet, som nu drivs nu i fjärde generation, grundes av Italiens första president Luigi Einaudi (1874 – 1961). (Philipson Wine, 600 fl.)
Diego Conterno Barolo 2020
Brännade intensiv nos, expressiv parfym med lågintensiva noter i bakgrunden som körsbär, örter, fat, tjöra och rosor. Tight stram med krulliga tanniner, läskande vild skogsfrukt och florala element innan fatkrydddig finish i bra balans. Med på min topplista över de bästa Barolo DOCG för årgången 2020 under provningen Nebbiolo Prima 2024 tidigare i år. (Picky Drinks, 6 600 fl.)
Casanuova di Nittardi Vigna Doghessa Chianti Classico 2022
Ekologiskt odlad sangiovese från vingården La Doghessa. Jordig körsbärskärnig nos, tight, stram och strukurerad med tydlig smak av svart frukt och mogna körsbär, jordig mineralitet och vilda örter. Ett riktigt toppenvin med många års utvecklingspotential. Fattoria Nittardi har en historia där multikonstnären Michelangelo spökar i det förflutna och med en tysk gallerist som driver gården framåt så andas alla deras viner konst och filosofi. Sedan starten har olika konstnärer anlitats för att formge etikettens utseende, bland många andra har Allen Jones, Yoko Ono, A.R. Penck och Günter Grass förärats uppdraget. I årets upplaga är det den tyska konstnären Rissa som stått för designen. (Handpicked Wines, 7 200 fl.)
Fèlsina Pagliarese Chianti Classico 2021
Körsbär och örter med jordig kärna. Stramt och tuggigt med syrligt körsbärsfruktig, lite spretig ungdomligt juvenil syra, tighta tanniner och mineralisk jordig järnrik mineralitet. Blend av 90 procent sangiovese med fem procent mammolo och fem procent canaiolo från vingårdar i kommunen Castelnuovo Berardenga nära San Gusmè i de södra delarna av Chianti Classico. Jäst i rostfria ståltankar och lagrat på stora ekfat innan buteljering. (Vinunic, 4 800 fl.)
Muga Reserva Selección Especial 2020
Klassikt modernt från namnkunnigt vineri med anor från 200 år tillbaka. Bodegas Muga som ligger i staden Haro i själva hjärtat av Rioja tillhör förvisso de verkliga klassikerna från regionen men uttrycket är purungt och samtida. Mörkfruktig med toner av örter och ceder. Stort, elegant och örtigt kryddigt men med en mjukt läskande och frisk syra i balans med den avslutande energiska koncentrationen av svart frukt. (Terrific Wines, 9 600 fl.)
Queirón de Gabriel Reserva 2011
Mer Rioja, om än en mer klassiskt av druvblenden tempranillo och graciano. Mörk frukt, dill och vanilj, ekfat, ceder och trä. Torr och surstram frukt, lätt ogin syra i en vaniljkryddig något obalanserad finish. Det här vinet har dock 13 år på nacken och borde vara något mer i fas. Kanske var det flaskvariation som dämpade och störde uttrycket, kanske bara en dålig dag. Jag tror mer på det här och chansar med en rekommendation då årgången 2011 har klassifserats som Excelente! En Reserva har dessutom lagrats i minst 36 månader, varav minst 12 månader i ekfat. Detta vin har lagrats två år på nya ekfat. Av dessa var 70 procent franska och 30 procent amerikanska. Efter buteljering lagrades vinet ytterligare minst tre år hos producenten. (Vintedge, 600 fl.)
Askaneli Saperavi Qvevri 2021
Den lokala druvan saperavi har jäst och lagrats tillsammans med druvskalen på amfora – lerkrus som i Georgien kallas Qvevri. Familjevineri som satsar hårt och stort på det georgiskt lokala arvet inom vinodling och vinmakningstekniker. Vineriet är beläget strax utanför Tbilisi med vingårdar över stora delar av Kakhetiregionen. Körsbär och mogna röda plommon i nosen. Tightoch stramt med grusiga tanniner, torrt med ren svartröd frukt. Vid ett besök hos vineriet provade jag en del saperavi med ålder och det är onekligen ett vin som utvecklar en enorm personlighet och karaktär i en positiv vibe. Bra pris, stor allokering, våga prova! (AvecSweden, 12 000 fl.)
Zorah Karasí 2022
Vi flyttar oss rakt söderut från Tbilisi och ner till Vayots Dzor i Armenien. Här har man också gjort vin sedan urminnes tider. Mörkfruktig blåbärig nos, läskande syrlig, texturellt med bra tanninstruktur och mogen frukt, eget och spännande och gott. Areni noir heter den lokala druvan som odlats och skördats på hög höjd, varsamt pressats och sedan jäst på ståltank och betongfat och lagrad i karas, lokalt namn för amforor. (AvecSweden, 1 200 fl.)
Crystallum Peter Max Pinot Noir 2023
Kustnära odlade druvor från fem olika vingårdar, 50 procent whole-cluster pressad och jäst i använd ek. Rödfruktig energi, hallon och järnrik mineralitet. Högt driven syra och kraftfult definierad frukt med mjuk tanninstruktur. Peter-Allan Finlayson driver Crystallum med sin bror Andrew, personifierar framtidens Sydafrika. 2021 utsågs Peter-Allen till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report som ett slutgiltigt erkännande för sin enorma skicklighet och kunskap. Håll även utkik efter hans webb-lansering av vingårdsviner och hans övriga viner från ingifta familjens ägor Gabriëlskloof. (Tryffelsvinet, 1602 fl.)
Crystallum Mabalel Pinot Noir 2023
Pinot noir från en vingård som ligger cirka 700 meter över havet. Rökig lätt reduktiv inledning, syrlig och frisk nos av jordgubb och sandelträ. Mörkt körsbärsfruktig med örter och stenig mineralitet. Tätt fokuserat med bittercitrusbeska och mjuka tanniner. Eleganten i sammanhanget med ett egensinnigt personligt uttryck. (Tryffelsvinet, 300 fl.)
Altos Las Hormigas Jardin de Hormigas Meteora 2021
Malbec från från vingårdar i Parade Altamira i Valle de Uco, belägna på över 1 000 meters höjd över havet. Svartfruktig, lakrits, fänkål och mandel i nosen. Torrt, stramt och tuggigt, kryddigt och pepprigt, läskande syrligt med unga tighta tanniner och grönörtig finish. (Arvid Nordquist Vin och Sprithandel, 300 fl.)
Viña Bouchon Rústico Cinsault 2023
Franskättade Bouchon leverar två viner i veckans släpp, här en läskande josig cinsault med svartfruktig nos, läskande frisk syra och mjukt fruktig med mogna mjuka tanniner i en torr finish. Avstjälkat med jäsning och skalmaceration på tank. Efter avslutad jäsning fick vinet vila ett halvår på betongtankar. (Provinum Vinhandel, 8 400 fl.)
Vigno Viña by Bouchon Carignan 2020
Från samma Bordeauxfamilj som ovan men nu från området Maule och druvan carignan. Syrligt mörkbärig och grönörtig nos med läskande frisk fastfylld syra, röda bär, blodapelsin, viol och örtiga tuggiga tanniner i en torr finish med örter och mustiga bär. Lagrat ett år på stora foudres samt ett år på flaska. (Provinum Vinhandel, 1 200 fl.)