Vintips – tre klockrena val till svampen
Lästid: 1 minut
Nu kliver vi på riktigt in i hösten, och vi på Wine Table ser fram emot att fortsätta frossa i olika typer av rätter med skogens guld som huvudrollsinnehavare. Andreas Grube väljer ut tre grymma viner som sitter perfekt som ackompanjemang!
Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2020
Ja men, nebbiolo och svamp är verkligen a match made in heaven, och i det fasta sortimentet är det här en väldigt pålitlig klassiker. Här hittar du hela baletten av nypon, körsbär, kanel, rosor, ljus nougat och sandelträ. Redan elegant utvecklad, men ge den gärna en timme eller två i karaff för mesta möjliga njut. En väldigt fin svampkompis.
Calera Pinot Noir 2021
Kalifornien är en del av världen där pinot noir-druvan ibland tenderar att ge alldeles för extraherade, mogna och fylliga viner. Men så inte i den här godingen. Visst, det finns kraft och djup här. Men också silkig elegans och finlemmad finess. Riktigt läckert och ett vin som är gott både direkt idag och om fem år. Servera med fördel hyfsat svalt för att få fram mesta möjliga finess.
Stellenrust Secrets & Lies Chenin Blanc 2023
Klart att man också kan dricka vitt till allehanda svamprätter – och allra helst så när man hart något lite fetare i glaset. Som här! Här har vi bra klipp i syran och gott om gula äpplen, honungsmelon, färsk citrus och lite vitpeppar. Härligt fet känsla i munnen och med välbalanserad och lång eftersmak. Hur bra som helst till en lite syrlig kantarellrisotto med baconkrisp.
Till alla tidigare dryckestips på Grab a Bottle av Andreas Grube och Pär Strömberg.