Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfällligt sortiment 3 mars

Nyprovat – tillfällligt sortiment 3 mars

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Stockholm har sportlov och många är i väg till fjälls, men vi står stadiga i stormen och levererar vintips ur det tillfälliga sortimentet som vanligt. Marsmånads första släpp har några luckor i sig och kanske beror det på att det är ett (bedrövligt) släpp i fasta sortimentet samtidigt, eller, ja ett par dagar innan, den 1 mars. I mina anteckningar och smaknoteringar för "tillfälliga" hittar jag i alla fall en hel del gott, så häng med!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_vouvray_plaisir_ancestral

Domaine Vincent Careme Vouvray Plaisir Ancestral 2021, Frankrike, Loire, TSV 90480, 198 kr

Ekologisk Pet Nat, ett förfäders livselixir från 40-åriga stockar av chenin blanc smockat av citrus, lime och persika, örter, kaprifol och flytande honung med avslutande touch av örtschampo. Bred stor mousse, skyhög syra och vasst avslut, ändå fullskaligt intrycksgivande och läskande smarrigt. (Panache, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_aphros_phaunus_pet_nat_rosé

Aphros Phaunus Pet Nat Rosé 2021, Portugal, TSE 94229, 235 kr

Ännu en ekologisk Pet Nat dessutom med biodynamiska tillämpningsmetoder. Ljust rostrosa rosé med doft och smak av smulton, citrus och mineral. Hög syra, vass mousse, något spretig i frukten, med mineralisk sälta och läskande friskt avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 3492 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_peter_lauer_kern_fass_9

Peter Lauer Fass 9 Kern 2021, Tyskland, TSE 93598, 325 kr

Familjen Lauer har producerat vin i Mosel sedan 1830 och det är idag den femte generationen som gör de karismatiska vinerna med adress Ayl i Saar. De har gjort sig kända för att endast jobba med riesling och för att under sina etiketter “Fass” presentera olika jordmån, terroir, sluttningar, altitud och geografiska riktningar för sina viner. Aromatiskt av gul stenfrukt och stenig mineralitet, sötfruktig och charmig, friskt syrlig med lång fruktig längd. (Terroir, 500 fl.)

winetable_nyprovat_selbach_oster

Weingut Selbach-Oster Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese Feinherb Ur-Alte Reben 2018, Tyskland, Mosel, TSE 92884, 287 kr

Moselenergi i form av en solvarm och gulfruktigt doftande riesling spätlese med fyllig fet textur och smaker av örtig aprikos, citrusfrukt och mogna röda äpplen. Välbalanserat mellan söt frukt och frisk syra från ett familjvineri med tre aktiva generationer i arbete. En familj med anor som kan se tillbaka på 400 år av vinodlingshistoria och som sedan mitten av 1700-talet har producerat högkvalitativa rieslingviner från Mosels branta sluttningar – allt i harmoni med naturen och med ett dedikerat hantverk. (Origo Wine Import (600 fl.)

winetable_nyprovat_face_b_engranaches

Domaine Face B Engrenaches 2021, Frankrike, TSE 90142, 229 kr

Nyhet på den svenska marknaden från ett spännande område med spännande druvkombinationer. Naturligt från franska Pyrenéerna med jästig nos, floral och örtig, gulfruktig och läskande syrlig, tät och torr. För deras Engrenaches har vinmakarparet Séverin och Mathilde valt att blanda druvorna grenache blanc, grenache gris och macabeu från 69-åriga respektive 49-åriga vinrankor som växer i skiffer och kalkrika jordar. (Panache, 360 fl.)

winetable_nyprovat_vecchie_vigne_verdicchio_umani_ronchi

Umani Ronchi Vecchie Vigne Verdicchio Classico Superiore 2020, Italien, Marche, TSE 90096, 169 kr

Ekologisk verdicchio från gamla stockar med synnerligen frisk nos, gulfruktig och godisstinn doft av vingummi och jenka med stor stram och koncentrerat hög syra. Gult stenfruktig, citrus och mineralisk med örter och torrt men läskande avslut. En bargain som vi brukar kalla det när priset är lågt och kvaliteten hög, dessutom otroligt lagringsbart. (Enjoy Wine & Spirits, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_catena_alta_chardonnay

Catena Zapata Catena Alta Chardonnay 2021, Argentina, Mendoza, TSE 92879, 219 kr

Chardonnaygul och aromatisk av träfat, gul frukt och vanilj. Krutrökig mineral, örter och brynt smör. Stenfruktig koncentrerad fyllig nästan fet textur, genomskuren av frisk syra och med fattoner som ger eftersmak av popcorn, sötmajs och örter i en generös finish. (Wine Affair, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_samll_wonder_chardonnay

Small Wonder Chardonnay 2021, Australien, Tasmanien, TSE 90525, 198 kr

Cool climate chardonnay från up and coming Tasmanien. Tät fruktig, gulfruktig av citrus, gula plommon, exotisk syrlig frukt, vita vinbär och örtiga kryddor med en lätt smörad fatkaraktär i avslutet. Från stockar som växer i två olika typer av jordmån med tydliga skillnader, vilket gett vinet ett intressant djup och bra balans. (Handpicked Wines, 1800 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_the_flood_swick_wines

Swick Wines The Flood 2021, USA, TSE 90373, 291 kr

Megablend av gewürzstraminer, chardonnay, pinot gris, auxerrois och riesling som är separat vinifierade med cirka en månads tid på respektive skal. Brandgul färg, aromatik av mandel, persika, aprikos, örter och en vag ton av schampo. Syrligt strukturellt torrt med mjuka tanniner och smak av blodapelsin, apelsinblom och citrusskal i ett torrt örtigt avslut. Joe Swick arbetar med odlare som arbetar biodynamiskt och han sourcear sin frukt från de svalare områdena i Oregon och Washington State. (Swedish Brand, 480 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_family_becker_pinot_noir

Family Becker Pinot Noir 2019, Tyskland, Pfalz, TSV 93051, 159 kr

Något fylligare än halvpannan som lanseras nästa vecka och kanske även något högre syra med aromatisk petroleum och lätt reduktiv nos med jordgubb, körsbärsfrukt, hallon och nytänd sandelträrökelse. Driven syra, välbalanserat och energiskt. Tät och koncentrerad, smakrik och finstrukturerad med lätt apelsinzestig skalbeska i avslutet. Enorm allokering och ett underbart pris för en såpass elegant och kvalitativ pinot noir, ett måste i alla hem! (Enjoy Wine & Spirits, 25600 fl.)

winetable_nyprovat_breton_bourgueil_trinch

Cathérine et Pierre Breton Bourgueil Trinch 2021, Frankrike, Loire, TSE 90279, 189 kr

Ekologiskt cabernet franc ur den bästa och mest naturliga av skolor. Här kryllar det av markörer från terroir och druva, körsbär och snus, vagt brettig, örtig, grönpepprig och vagt stallig inledningsvis. När ‘the gun smoke’ har lagt sig firas det hela i en josig, läskande syrlig, frisk och fräsch, naturlig glou glou kavalkad i ett torrt stramt avslut med mineralisk sälta som redan längtar efter nästa klunk. (Panache, 3360 fl.)

winetable_nyprovat_maximus_nicolas_carmarans

Nicolas Carmarans Maximus 2021, Frankrike, TSE 90072, 265 kr

Naturligt av udda druvan fer servadou från udda regionen Aveyron i sydvästra Frankrike. Druvorna handskördas från vinstockar med en ålder på 20-50 år, uppvuxna i röd lera på branta terasser. Volatil inledning med syrliga röda bär, lingon, tranbär och körsbär. Läskande syrlig, frisk och fartfylld energi, torr och stram med torra tanniner och lätt struktur. (Buteljholmen, 720 fl.)

winetable_nyprovat_face_b_gones

Domaine Face B Gones 2021, Frankrike, TSE 92476, 270 kr

Ljust röd transparent skimrande färg. Friskt jordgubbigt bärig naturlig doft, full av röda bär och läskande syror. Torr och stram men med josig glou glou vin de soif attityd och något för sommarens längtans bortom vårens knoppning. Gones är gjort på grenache noir från 68-åriga vinrankor som växer i kalk- och skifferrik jord. Allt sker för hand och inget har tillsatts vid vinifieringen som skedde i betong. Efter jäsningen drogs vinet om till gamla franska ekfat där det vilade fram till buteljering. Smarr! (Panache, 480 fl.)

winetable_nyprovat_levet_cote_rotie_amethyste

Domaine Levet Améthyste Côte-Rôtie 2019, Frankrike, Rhône, TSE 92522, 591 kr

Exklusiv syrah från den stekta sluttningen Côte-Rôtie i nordligaste norra Rhône. Tvärtorrt och mörkt rödbärigt med blå och svarta bär, örter och rökig mineralitet där vi förnimmer den brända jordens toner av blod, terra firma och rökiga charkuterier. Här jobbade tidigare den ovan nämnde Xavier innan han tog över sina föräldrars vingård. (Johan Lidby Vinhandel, 180 fl.)

winetable_nyprovat_domaine_montirius_le_clos

Domaine Montirius Le Clos 2020, Frankrike, Rhône, TSV 93390, 336 kr

Ekologiskt och biodynamiskt odlade druvor i Vacqueyras av familjeföretag i femte generation. Grenachedominerat med en tredjedel syrah för ryggrad i detta annars friskt bäriga vin med inslag av färska vilda örter, lavendel, körsbär och mörkblå frukt. Här finns plats att utvidga termen garrigue, som syskonvinet heter och som släpptes för ett par veckor sedan. Garrigue är den vilda örtiga vegetation som är utspridd i området och som har påtaglig påverkan på vinerna. Vi pratar förstås om vildvuxna örter och växter som rosmarin, timjan, oregano och lagerblad, lavendel, stenek, kermesek, aleppotall och buxbom. Lätt spritsig energi, driv i syran och tät fruktstruktur med vildhallon och lakrits i ett torrt avslut. (TM Kvalitetsviner, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_sixtine_chateau_neuf_du_pape

Vignobles Diffonty Chateau Sixtine Chateauneuf-du-Pape 2020, Frankrike, Rhône, TSE 92037, 354 kr

Läskande inbjudande aromatik av svartvinbär, blåbär, körsbär och garrigueörter från en blend av mourvèdre, syrah och grenache. Mjuk sammetslen i munnen, kraft och energi, elegans och generositet med vildhallon, lakrits och örtkryddig spänst i avslutet. Familjen Diffonty har varit verksam som vinproducent i Châteauneuf-du-Pape sedan slutet av 1600-talet. Sedan 1990-talet drivs egendomen av Jean-Marc Diffonty som moderniserat både odling och vineri. (Budbreak, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_luigi_pira_barolo_di_serralunga

Luigi Pira Barolo di Serralunga 2018, Italien, Piemonte, TSE 92358, 345 kr

Frisk nos av rosor, nypon, körsbär och tjära med stram, läskande syrlig frukt, körsbär och skogsbär och med torra tanniner och frisk syra är den pigg, ren och fräsch. Klassiska och anrika familjen Pira fortsätter göra fina viner till bra pris och denna stiltypiska Serralunga-energi är inget undantag. Familjen Pira har haft sitt säte i Serralunga d’Alba sedan 1800-talet. På 1950-talet började Luigi Pira fokusera på vinproduktion och sålde druvor och vin till andra firmor i området. (Origo Wine Import, 2396 fl.)

winetable__nyprovat_marengo_barolo

M. Marengo Barolo 2018, Italien, Piemonte, TSE 92354, 349 kr

Med Barolo-priserna i taket är även detta ett riktigt bargain-köp, dessutom ett vin som kan lagras och åldras med värdighet i många decennier framöver. Familjen Marengo har ägt sin lilla tomt i La Morra Brunate i fem generationer och är i skrivande stund just återupptäckta av hippa barolistas och vinsamlare världen över. så det är ett mycket bra köpläge. Klassiskt av tjära, rosor och nyponblom, körsbär och ekfat. Tvärtorrt med strama läppkrullande tanniner, otroligt fokuserat och tight där långlagring eller en rejäl luftning behövs. (Origo Wine Import, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_campo_lavei_valpolicella

Ca’Rugate Campo Lavei Valpolicella Superiore 2020, Italien, Venetien, TSV 90179, 189 kr

Ekologiskt av den för området klassiska druvblenden corvina, corvinone och rondinella. En halvripasso som klarar sig under Superiore-markörerna. Sötfruktig komplex smak av körsbär och örter. Torr och kraftfull balanserad frukt och tight fylligt läskande saliverande syra med fin bärighet och fatinslag i avslutet. (Prime Wine/Solera, 9600 fl.)

winetable_nyprovat_casa_castillo_el_molar

Casa Castillo El Molar 2020, Spanien, Jumilla, TSE 90284, 179 kr

Ekologiskt garnacha från nyhippa Jumilla med körsbärsfruktiga aromer backat av hallonlakrits i en tät och örtigt kryddig smakbild med torr, stram och läskande syrlig textur och struktur. Casa Castillo har producerat vin i Jumilla sedan 1941 och ägs av familjen Sánches-Cerezo. Idag drivs egendomen i tredje generationen av Jose Maria Vicente som även är gårdens vinmakare. Mycket prisvärt! (Wine Group Sweden, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_casa_castillo_las_gravas

Casa Castillo Las Gravas 2020, Spanien, Jumilla, TSE 90282, 339 kr

Från samma producent som ovan fast nu ett vin av ekologiskt odlad monastrell (mourvedre) med ett tionde grenache. Monastrell är producentens huvuddruva och de vinfierar den med bravur där 70 % av druvorna avstjälkades och resten fick jäsa som hela klasar. Själva jäsningen sker i stora stenpooler under jord. Fullmatat av kryddiga aromer, körsbär och hallon i en stram örtkryddig textur med grusiga tanniner, frisk syra och syrliga bär i avslutet. Tight och snyggt! (Wine Group Sweden, 900 fl.)

winetable_nyprovat_levantine_de_musar

Chateau Musar Levantine 2020, Libanon, Bekaa, TSE 90019, 199 kr

Naturligt vinifierad tempranillo, cinsault och cabernet sauvignon från anrika vingårdar som ligger på 1000 meter över havet. Doft och smak av blåbärssoppa och svartvinbärssaft, tät och sötfruktig, komplex med torra tanniner och bjussig, generös och lätt torkad frukt som plommon, körsbär och björnbär. Fokuserat och komplex i fin balans mellan struktur, frukt och syra. Levantine de Musar lanserades första gången 2017. Libanon är ingen rookie-nation för vin då de, dokumenterat, har gjort vin i över 6000 år. (Arvid Nordquist, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_clos_de_los_siete

Clos de los Siete 2018, Argentina, Cuyo, TSV 95873, 198 kr

Från Valle de Uco, Vistaflores och Canton de Tunuyán en tuggig, torrt stram och sötfruktig blend med smak och doft av hallon och lakritstoner, svartvinbär och björnbär, kryddig av ceder, kaffe och tobak, vanilj och torkade druvor i en generöst sötfruktig stil. En blend bestående av hälften malbec med resterande utvald mix av merlot, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc och petit verdot. Bakom projektet Clos de Los Siete ligger den franska stjärnvinmakaren Michel Rolland. Stor allokering och bra pris. Spara till vårens första grillkväll. (Carovin, 7800 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.